27. 7. svátek má Věroslav




O letošní med bude boj, včelaři tak slabý rok nepamatují

14. října 2020   (06:19)

Jak vlastně med vzniká, je opravdu tak zdravý, jaká bude letošní cena a jak poznáme, že je kvalitní? V rozhovoru s Jaroslavem Dražanem vám na vše kolem medu odpovíme.


Nejen Jaroslav Dražan letos vytočil tristní množství medu. Včelaři vytáčejí i několik set kilogramů medu ročně, avšak letos to byly jen desítky kilogramů. Letošní sezóna byla snad ta nejslabší, kterou včelaři pamatují. Zdrojů, ze kterých včely berou pyl bylo málo, a tak máme i málo medu. Nadměrné sucho a zároveň i chladné počasí způsobilo, že bylo na polích a zahradách málo květů, které by včely mohly opylovat. Včelám vadí chladno a déšť. Vylétávají, když je alespoň 10 °C.

Podobná situace byla i s medem lesním. Již minulý rok pan Ladislav Punčochář, včelař z Lázu u Příbrami s praxí 70 let, předpovídal velmi slabou sezónu. Ta byla způsobená tím, že poslední nejdůležitější generace mšic vlivem nadměrného sucha minulý rok neměla možnost přežít, protože stromy neměly dostatek mízy. Více se dozvíte v předešlém článku.
Věděli jste, že až 80 % evropských rostlin je na opylování hmyzem závislých? Odhaduje se, že za jeden den dokáže jedno včelstvo opylit až dva miliony květů. Pokud by tyto rostliny, keře a stromy včely a čmeláci neopylovali, nevzniklo by semeno ani nová rostlina a zmizelo by mnoho druhů plodin.
Věděli jste, že až 80 % evropských rostlin je …
foto: pribram.cz
S nedostatkem letošního pylu souvisela i zásoba, kterou si včely dělají na zimu, aby přežily. Pokud si včely samy nezajistí dostatek potravy, musí jim ji zajistit včelař. Většinou jim dělají roztoky z vody a cukru. Naštěstí pan Dražan včas své včely včas zakrmil, takže zimu v klidu přečkají.

V současné době včelaři svá včelstva léčí. Je to každoroční záležitost, která je pro zdraví včel nezbytná. Včely se potýkají s nemocí zvanou varoáza. Dále je ohrožují další nemoci, jako třeba včelí mor, který se objevil na Benešovsku. Pokud se mor objeví, musí se včelstvo včetně všech náčiní zlikvidovat.
Cena letošního medu bude vyšší, pokud ještě nějaký kvalitní od včelařů seženeme. Kupovat med v supermarketu není nejlepší variantou zdravého slazení. Obsahuje mnohdy spousty přidaných látek, je ředěný a nemá díky úpravě tolik živin, jako med přímo od včelaře.
Obsah vody v medu člověk pozná podle toho, když nádobu obrátí vzhůru nohama a čeká, za jak dlouho bublina přijde nahoru. Když vyběhne hned, obsah vody je příliš vysoký, a to je špatně. Kvalitní med musí mít nízký poměr vody, vysoký obsah fruktózy, a ne vyšší glukózu.
Obsah vody v medu člověk pozná podle toho, …
foto: pribram.cz
Je med opravdu zdravý? Podle pana Dražana určitě ano. Med obsahuje spousty minerálních látek a vitamínů. Mnoho lidí ale raději sáhne po bílém cukru, je totiž nejlevnější. Existují i jiná sladidla, například velkou oblibu v posledních letech zaznamenala stévie. Ta je oproti medu nekalorická, avšak podíl prospěšných látek má mnohem více med. A čím si sladíte život vy?

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Jana Fedorová








Další články

Příbramský odchovanec Černý odešel z Wolfsburgu na hostování do Rangers Příbramský odchovanec Černý odešel z Wolfsburgu na hostování do Rangers Před příchodem do Německa strávil příbramský odchovanec celou kariéru v … Již více jak 750 dětí se zapojilo do letní akce PasSport léto 2024 Již více jak 750 dětí se zapojilo do letní akce PasSport léto 2024 Léto se přehouplo do své druhé poloviny a stejně tak i letní hra PasSport léto 2024 od … Komerční sdělení S projektem AED do základních škol může pomoci veřejnost S projektem AED do základních škol může pomoci veřejnost V rámci školení první pomoci, které strážníci Městské policie Příbram pořádají pro … Meteorologové varují před vysokými teplotami Meteorologové varují před vysokými teplotami Lidé by měli dodržovat pitný režim a více konzumovat hlavně neslazené nealkoholické … Pohled do historie: Při morové epidemii na Příbramsku zemřelo 600 lidí. Byli pohřbíváni i u kostela na náměstí Pohled do historie: Při morové epidemii na Příbramsku zemřelo 600 lidí. Byli pohřbíváni i u kostela na náměstí Záznam z Graduálu starý 442 let je uložen v Hornickém muzeu Příbram a jeho cena je … Domov seniorů v Dobříši na Příbramsku se rozšíří o 22 lůžek Domov seniorů v Dobříši na Příbramsku se rozšíří o 22 lůžek Domov seniorů Dobříš je příspěvkovou organizací kraje. Kvalita vody v přírodních koupalištích ve středních Čechách je většinou výborná Kvalita vody v přírodních koupalištích ve středních Čechách je většinou výborná Ve Středočeském kraji je letos pod kontrolou 44 přírodních koupališť ve volné přírodě, … Vnitřní plavecký bazén v Příbrami čeká uzavření z důvodu navazujících oprav Vnitřní plavecký bazén v Příbrami čeká uzavření z důvodu navazujících oprav Vnitřní bazén bude dočasně uzavřen z důvodu havarijních a údržbových oprav, a to ode … Příbramský odchovanec Černý má podle médií namířeno na hostování do Rangers Příbramský odchovanec Černý má podle médií namířeno na hostování do Rangers V uplynulé bundesligové sezoně odehrál 22 zápasů, v nichž vstřelil čtyři branky.
Ceny benzinu ve středních Čechách se za týden nezměnily, nafta mírně zlevnila Ceny benzinu ve středních Čechách se za týden nezměnily, nafta mírně zlevnila Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 38,64 Kč, naftu pak za 37,12 …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies