O letošní med bude boj, včelaři tak slabý rok nepamatují
14. října 2020 (06:19)
Jak vlastně med vzniká, je opravdu tak zdravý, jaká bude letošní cena a jak poznáme, že je kvalitní? V rozhovoru s Jaroslavem Dražanem vám na vše kolem medu odpovíme.
Nejen Jaroslav Dražan letos vytočil tristní množství medu. Včelaři vytáčejí i několik set kilogramů medu ročně, avšak letos to byly jen desítky kilogramů. Letošní sezóna byla snad ta nejslabší, kterou včelaři pamatují. Zdrojů, ze kterých včely berou pyl bylo málo, a tak máme i málo medu. Nadměrné sucho a zároveň i chladné počasí způsobilo, že bylo na polích a zahradách málo květů, které by včely mohly opylovat. Včelám vadí chladno a déšť. Vylétávají, když je alespoň 10 °C.
Podobná situace byla i s medem lesním. Již minulý rok pan Ladislav Punčochář, včelař z Lázu u Příbrami s praxí 70 let, předpovídal velmi slabou sezónu. Ta byla způsobená tím, že poslední nejdůležitější generace mšic vlivem nadměrného sucha minulý rok neměla možnost přežít, protože stromy neměly dostatek mízy. Více se dozvíte v předešlém článku.
Věděli jste, že až 80 % evropských rostlin je na opylování hmyzem závislých? Odhaduje se, že za jeden den dokáže jedno včelstvo opylit až dva miliony květů. Pokud by tyto rostliny, keře a stromy včely a čmeláci neopylovali, nevzniklo by semeno ani nová rostlina a zmizelo by mnoho druhů plodin.
foto: pribram.cz
S nedostatkem letošního pylu souvisela i zásoba, kterou si včely dělají na zimu, aby přežily. Pokud si včely samy nezajistí dostatek potravy, musí jim ji zajistit včelař. Většinou jim dělají roztoky z vody a cukru. Naštěstí pan Dražan včas své včely včas zakrmil, takže zimu v klidu přečkají.
V současné době včelaři svá včelstva léčí. Je to každoroční záležitost, která je pro zdraví včel nezbytná. Včely se potýkají s nemocí zvanou varoáza. Dále je ohrožují další nemoci, jako třeba včelí mor, který se objevil na Benešovsku. Pokud se mor objeví, musí se včelstvo včetně všech náčiní zlikvidovat.
Cena letošního medu bude vyšší, pokud ještě nějaký kvalitní od včelařů seženeme. Kupovat med v supermarketu není nejlepší variantou zdravého slazení. Obsahuje mnohdy spousty přidaných látek, je ředěný a nemá díky úpravě tolik živin, jako med přímo od včelaře.
Obsah vody v medu člověk pozná podle toho, když nádobu obrátí vzhůru nohama a čeká, za jak dlouho bublina přijde nahoru. Když vyběhne hned, obsah vody je příliš vysoký, a to je špatně. Kvalitní med musí mít nízký poměr vody, vysoký obsah fruktózy, a ne vyšší glukózu.
foto: pribram.cz
Je med opravdu zdravý? Podle pana Dražana určitě ano. Med obsahuje spousty minerálních látek a vitamínů. Mnoho lidí ale raději sáhne po bílém cukru, je totiž nejlevnější. Existují i jiná sladidla, například velkou oblibu v posledních letech zaznamenala stévie. Ta je oproti medu nekalorická, avšak podíl prospěšných látek má mnohem více med. A čím si sladíte život vy?
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Jana Fedorová
Další články
Předvánoční návštěva v Domově seniorů v Rožmitále
Ke konci roku již tradičně navštívili radní Centrum Rožmitál pod Třemšínem - Domov …
Lidl testuje pojízdný obchod. V Maďarsku objíždí vesnice, v Česku zatím ne
Lidl Maďarsko spustil v říjnu pilotní projekt mobilního obchodu. Upravený autobus s …
Zajímavosti
Odkud se vzal vánoční stromeček? Příběh jednoho symbolu
Vánoční stromeček je dnes jedním z nejvýraznějších symbolů Vánoc. Rozsvítí domovy, …
Vánoce
Hasiči měli na Štědrý den napilno. Požárů bylo nejvíc za posledních pět let
Štědrý den letos rozhodně neproběhl v poklidné atmosféře, jak by si mnozí přáli. …
FOTO
Štědrodenním dopolednem v Dobříši opět zněla lidová hudba
Dobříšský pokleslý orchestr lidových nástrojů už osmnáct let přináší radost …
Vojáci z 13. dělostřeleckého pluku i letos rozdávali radost dětem
Vojáci 13. dělostřeleckého pluku i letos podpořili děti, které vyrůstají bez rodin. …
FOTOGALERIE
Ježíšek nebo Santa? Vánoční souboj tradic a fantazie
Většina světa zná červeně oděného, buclatého Santa Clause. My v Česku zase milujeme …
Svíčky a zábavní pyrotechnika: Krása, která vyžaduje respekt
Vánoční svátky i silvestrovské oslavy si často spojujeme se světlem svíček a zábavní …
Kapr, řízek nebo úspory? Jak bude letos vypadat vánoční stůl na Příbramsku
Štědrovečerní menu na Příbramsku se i letos ponese ve znamení tradičních chutí, ale …
Štědrý večer: české vánoční pověry a tradice, které dodávají kouzlo Vánocům
Štědrý den je králem kalendáře, dnem, který slaví všichni bez rozdílu. V českých …
Vánoce




