28. 3. svátek má Soňa
Nobelia




Nejlepší recepty z hub, které si zamilujete

4. září 2022   (16:38)
Nejlepší recepty z hub, které si zamilujete
foto: pixabay

Receptů na úpravu hub jsou stovky a ortodoxní houbař vám bude tvrdit, že jen na přípravu klasické houbové smaženice existuje tolik receptů, že by zabraly i několik stránek v houbařské kuchařce. Přinášíme několik netradičních houbových pokrmů, které mohou obohatit váš jídelníček.


Houbaření je naším nejoblíbenějším národním sportem, sbírají dokonce i ti, kteří je nejedí. Ale většina z nás si na těchto darech z lesa pochutná. Houby se dají připravit hned několika způsoby. Kromě tradiční smaženice, houbové omáčky nebo řízků můžete z hub připravit další skvostné pokrmy. Experimentujte a rozšiřte si obzory.

Mísa z hub a mletého masa z Francie
Suroviny: 1500 g tvrdých hřibů nebo podobných hub, 3 cibule, 5 stroužků česneku, 600g mletého masa, lžíce sušeného tymiánu, 3 lžíce sekané zelené petrželky, plátky šunky (cca 200g), strouhanka lehce namočená v mléce (cca 250 ml), sůl, mletý černý pepř, rostlinný olej, tuk na vymazání zapékací mísy.

Postup: Houby očistíme, nožičky oddělíme od klobouků a nakrájíme na plátky. Klobouky necháme vcelku. Cibuli a česnek nasekáme najemno a na oleji lehce osmažíme. Potom přidáme nakrájené nožičky, a ještě krátce podusíme, přičemž vodu, kterou houby pustí necháme odpařit. Dále přidáme mleté maso, posypeme tymiánem, petrželí, opět dobře osmahneme a zahustíme strouhankou. Zapékací mísu vymažeme a začneme postupně vrstvit plátky šunky, masovou směs a klobouky hub. Pokračujeme až do spotřebování surovin. Měli bychom zakončit vrstvou klobouků. Nakonec pokapeme olejem a přikryté zapékáme asi 35 minut ve středně vyhřáté troubě. Podáváme horké.

Přílohy: Čerstvý chléb, vařené brambory nebo jen tak bez přílohy.
Houbové placky
Suroviny: asi 400 g čerstvých hub, 1 cibule, menší sladkokyselá okurka, 130 ml krémové kysané smetany, 2 vejce, půl lžíce sardelové pasty, 4-5 lžic strouhanky, sůl, pepř, lžíce plnotučné hořčice, tuk na smažení (sádlo nebo olej).

Postup: Očištěné houby nakrájíme na menší kousky a podusíme na tuku spolu s jemně nasekanou cibulkou. Během dušení osolíme a opepříme. Potom vložíme do mísy, přidáme vejce, kysanou smetanu rozmíchanou s hořčicí a sardelovou pastou a jemně posekanou okurkou a zahustíme strouhankou. Promícháme a vytváříme malé silnější placičky. Opékáme z obou stran v rozpáleném tuku, nejlépe na teflonové pánvi. Obracíme opatrně, placky jsou křehké.

Přílohy: Bramborová kaše
Kaviár z čerstvých hub
Suroviny: 500 g čerstvých aromatických hub, 2 červené cibule, 3 stroužky česneku, mletý bílý pepř, sůl, drobně posekaná pažitka, 2 lžíce kvalitního oleje nebo sádla, citrónová šťáva.

Postup: Očištěné houby najemno pokrájíme a opečeme v rozpáleném tuku. Potom přidáme rovněž najemno nakrájenou cibuli, kterou jsme si předem nechali na tuku zesklovatět, promícháme a dusíme doměkka. Necháme vychladnout a rozemeleme v mlýnku na maso. Nakonec dochutíme solí, pepřem, lisovaným česnekem a troškou citrónové šťávy. Na talíři nebo přímo na toustu zdobíme sekanou pažitkou.

Přílohy: Nasucho opečené tousty nebo čerstvá křupavá bageta.

Houbový Kuba
Suroviny: 50 g sušených hřibovitých hub, 300 trhaných krupek, 4 stroužky česneku, 1 cibule, sůl, pepř, kmín, majoránka, 60 g vepřového sádla.

Postup: Houby uvaříme doměkka, scedíme a nasekáme nahrubo. Krupky uvaříme v osolené vodě, přidáme kmín, sádlo a propláchneme. Hotové změklé krupky smícháme s houbami, česnekem, okořeníme solí, pepřem a majoránkou. Promícháme s částí sádla, na kterém jsme nechali zesklovatět cibuli nahrubo nakrájenou.

Rozprostřeme do sádlem vymaštěného pekáče a dáme péci do trouby. Během pečení podléváme vývarem z hub a pokapeme zbylým sádlem. Zapečeme asi 30 minut ve středně vyhřáté troubě.
Ovar z hub
Suroviny: 500 g čerstvých pevných hub – nejlépe hřiby (větší houby nakrájíme na větší kousky, menší necháme celé), sůl, cibule, 5 stroužků česneku, lžička celého pepře, bobkový list, voda, plnotučná hořčice, jablečný křen nebo čerstvý strouhaný křen smíchaný se strouhaným jablkem a citrónovou šťávou.

Postup: Očištěné houby vložíme do vroucí osolené vody (měla by pokrývat houby, ne příliš přesahovat), osolíme, okořeníme pepřem, bobkovým listem, vložíme celou oloupanou cibuli, oloupané celé stroužky česneku. Vaříme na středním plameni 10–15 minut podle druhu hub. Podáváme teplé s jablečným křenem a hořčicí.

Přílohy: Čerstvé pečivo nejlépe chléb.
Bramboráky s houbami
Suroviny: 750 g jednoho druhu hub nebo houbové směsi, 6 větších brambor, 1 větší cibule, 6 stroužků česneku, 2 vejce, polohrubá mouka, lžíce majoránky nebo tymiánu (nebo směs obou druhů), sůl, mletý pepř, rostlinný olej nebo sádlo.

Postup: Očištěné a na malé kousky nakrájené houby spolu s jemně nakrájenou cibulí podusíme na tuku doměkka a necháme vychladnout. Brambory nastrouháme najemno a slijeme vodu. Vmícháme houby s cibulí, vejce, lisovaný česnek, majoránku nebo tymián. Osolíme, opepříme, a nakonec zahustíme moukou. Z těsta tvoříme menší placičky, které osmažíme z obou stran na rozpáleném oleji nebo sádle. Hotové necháme okapat nebo osušíme na ubrousku a podáváme teplé i studené.

Poznámka: Můžeme zkusit i pečenou verzi. Potom místo polohrubé mouky použijeme mouku hrubou nebo krupici a vejce rozmícháme v mléce. Přimícháme ještě asi 3 lžíce vepřových škvarků nebo rozškvařené slaniny. Z hub a brambor vymícháme tekoucí (spíše více řídké) těsto bez výraznějších hrudek a shluků. Těsto vlijeme na vymazaný plech (jinou zapékací nádobu) ve vrstvě asi 1 - 1,5 cm silné a ve vyhřáté troubě pečeme asi 20 - 30 minut. Krájíme až po částečném vychladnutí. Horký by se mohl trhat. Část brambor můžeme též nahradit strouhanou cuketou nebo patizonem.
Houby na víně se zeleninou
Suroviny: 500 g čerstvých hub, 2 středně velké cibule, 3 kapie (červená, žlutá, zelená), 3 rajčata, provensálské koření, 3 mrkve, sekaná zelená petrželka, 100ml bílého vína, 4 stroužky česneku, sůl, mletý bílý pepř, olivový olej.

Postup: Očištěné houby nakrájíme na silnější plátky, vložíme na celou orestovanou cibulku a přikryté dusíme asi 10 minut podle druhu hub. Potom přidáme spařená a oloupaná rajčata nakrájená na osminky, česnek na plátky, papriky na nudličky, mrkev, osolíme, opepříme, posypeme provensálským kořením, podlijeme vínem a dále dusíme doměkka. Krátce před dokončením odkryjeme a necháme částečně odpařit přebytečnou tekutinu. Hotové posypeme sekanou petrželkou.

Přílohy: Vařené brambory nebo čerstvé pečivo.
Houbová pizza z listového těsta
Suroviny: Listové těsto, směs hub, cibule, česnek, čerstvá paprika, sýr na strouhání, vejce, mletá sladká paprika, olej. (Recept je orientační, bez udání přesných dávek).

Postup: Listové těstové rozválíme na pomoučněném vále na tenkou placku do velikosti zapékací nádoby (vysokého plechu nebo kulatého pekáče na pizzu s vyšším okrajem) tak, aby se těsto dalo vytáhnout až na vršek okraje plechu. Potom těsto rozložíme na vymazaný plech a vytáhneme až po okraj. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka, česnek na plátky a papriky na kolečka nebo nudličky. Nejprve podusíme na oleji papriky, cibuli a plátky česneku – necháme jen lehce povadnout, ne moc osmažit. Zeleninu vyjmeme, necháme okapat a rozložíme na dně plátu listového těsta. Dále na zbylém tuku podusíme očištěné houby nakrájené na silnější plátky nebo kousky. Osolíme, opepříme. Z hub slijeme přebytečnou tekutinu a rozložíme rovnoměrně na zeleninu na pekáči. Nakonec zalijeme rozšlehanými vejci se strouhaným sýrem, lehce posypeme mletou sladkou paprikou a zapečeme ve vyhřáté troubě asi 25–30 minut, až vejce ztuhnou a těsto lehce zezlátne.

Poznámka: Množství zeleniny a hub volíme podle velikosti pekáče nebo zapékací misky. Zeleniny by mělo být tolik, aby rovnoměrně pokryla celé dno a hub asi dvoucentimetrová stejnoměrná vrstva. Vaječná hmota se sýrem by měla sahat kousek pod okraj.
Smažené houby z Indie
Suroviny: Směs hub asi 600 g, 3 cibule, 6 stroužků česneku, sůl, 2 lžičky drceného kmínu, lžička chilli, 4 lžíce sekané zelené petrželky, 5 lžic másla a půl lžíce oleje, případně citrónová šťáva na dochucení.

Postup: Na pánvi rozehřejeme máslo s olejem a orestujeme nahrubo nasekanou cibuli a česnek nakrájený na silnější plátky. Potom přidáme na větší kousky pokrájené očištěné houby, kmín a chilli. Dusíme na mírném plameni doměkka. Podle potřeby podlijeme troškou horké vody. Hotové osolíme a na talíři posypeme petrželkou. Podle chuti můžeme ještě pokapat citrónovou šťávou.

Přílohy: Dušená rýže.

Poznámka: Místo chilli můžeme okořenit 2 lžičkami kari koření a hotové pokapat chilli omáčkou nebo ostrým kečupem.
Salát z pravých hřibů
Suroviny: 200 g kloboučků z čerstvých pravých hřibů, 150g blaťáckého zlata se zeleným pepřem, 1 středně velká bílá lahůdková cibule nebo šalotka, 100ml majolky nebo zakysané smetany (nebo směs obou), po lžíci sterilované kukuřice, sterilované kapie a hrášku, 2 lžíce ušlehané šlehačky, sůl, mletý pepř, sekaná zelená petrželka na ozdobu, případně citrónová šťáva na dochucení, dále nálev na povaření hub: 750ml vody, necelá lžíce cukru krystal, 4 lžíce octa, sůl

Postup: Očištěné houby asi 20 minut povaříme v nálevu z vody, cukru, octa a soli, vyjmeme, necháme okapat a vychladit. Potom je nakrájíme na plátky, vložíme do mísy, přidáme najemno posekanou cibulku, na kostky pokrájený sýr, kukuřici, hrášek a kapii. Nakonec vmícháme majolku (případně zakysanou smetanu), osolíme, opepříme a zjemníme ušlehanou šlehačkou, případně dochutíme citrónovou šťávou. Necháme dobře vychladit a podáváme sypané sekanou zelenou petrželkou.
Zapečené plněné houbové kloboučky
Suroviny: Očištěné klobouky hub (pokud možno, co největší a hlubší – žampióny, bedly atd.), anglická slanina, nahrubo drcené mandle nebo burské oříšky (nebo jiné druhy ořechů), směs čerstvých bylinek asi jako v provensálské směsi (nebo jen šalvěj), tvrdý sýr na strouhání, šalotka nebo bílá lahůdková cibule (stačí ale i běžná cibule), vejce, sůl, panenský olivový olej. (Recept je orientační, bez udání přesných dávek.)

Postup: Klobouky hub zbavíme nožiček až tak daleko, jak to jde, případně ještě vnitřek trochu vydlabeme. Mezitím na trošce olivového oleje částečně rozškvaříme na malé kostičky nakrájenou slaninu, na ní zesklovatíme na velmi jemno nakrájenou cibulku, přisypeme posekané čerstvé bylinky (nebo sušenou provensálskou směs), anebo použijeme jen šalvěj. Krátce prohřejeme, částečně slijeme přebytečný tuk a zalijeme osolenými rozšlehanými vejci. Necháme jen trochu srazit (na hniličko) a hned odstavíme.

Připravené houby opatrně naplníme vaječnou směsí kousíček pod okraj klobouku. Nakonec posypeme drcenými ořechy smíchanými s jemně nastrouhaným sýrem, pokapeme olivovým olejem a zapečeme v troubě, až sýr s ořechy zezlátne. Podáváme s tatarskou omáčkou, kečupem nebo jinými vhodnými, ne příliš aromatickými a kořeněnými dresinky.

Přílohy: Čerstvé pečivo, smažené brambory na různý způsob, bramborová kaše.
Kynuté houbové knedlíky s červeným zelím
Suroviny: 750 g čerstvých hub, 750g polohrubé mouky, 375ml vlažného mléka, 30g droždí, 1-2 vejce, 400g červeného zelí, sůl, vepřové škvarky nebo slanina, ocet, cukr, voda.

Postup: Nejprve si v míse připravíme kvásek z mléka, rozdrobeného droždí a trošky cukru a přikryté utěrkou necháme při pokojové teplotě vzejít. Potom přimícháme vejce, doměkka podušené, na kostičky nakrájené houby, postupně zapracujeme mouku a osolíme. Přikryté necháme 60 minut kynout. Z těsta pak tvoříme kulaté knedlíky, které uvaříme v osolené vroucí vodě. Podáváme s červeným zelím (uvařeným ve slané vodě nebo páře s octem a cukrem) posypané škvarky nebo rozškvařenou slaninou.
Houbový guláš
Suroviny: asi 500g směsi na kousky pokrájených pevnějších hub, 3 středně velké cibule, 3-4 barevné kapie (červená, žlutá, zelená), 200 g točeného salámu, 6 stroužků česneku, sůl, mletý černý pepř, mletá sladká paprika, lžička chilli nebo pálivé papriky, lžička drceného kmínu, lžíce majoránky, hovězí vývar, rajský protlak nebo kečup, sádlo, strouhaný chléb na zahuštění, cibule na posypání.

Postup: Cibuli nakrájíme nahrubo a orestujeme na sádle, potom přidáme pokrájené houby, na kostky nakrájenou papriku a stejně tak i salám. Krátce zprudka opečeme a pak přikryté dusíme doměkka asi 10 minut. Během dušení podle potřeby podlijeme trochou horkého vývaru. Potom osolíme, opepříme, okořeníme kmínem, mletou sladkou a pálivou paprikou, majoránkou, přidáme asi 2 lžíce protlaku nebo kečupu, lisovaný česnek, případně ještě podlijeme (pozor jenom trochu, houby nesmí "plavat"). Dále dusíme dalších 5 minut. Nakonec zahustíme strouhaným chlebem, prohřejeme a podáváme sypané čerstvě nakrájenými kolečky cibule. Případnou přebytečnou tekutinu necháme odpařit nebo částečně opatrně slijeme.

Přílohy: Čerstvé pečivo.
Houbové šišky zapečené v sýrové omáčce
Suroviny: 750 g houbové směsi (špiček, smržů, hřibů...), 210g polohrubé mouky, 3 vejce, sekaná čerstvá nebo sušená šalvěj, sůl, mletý černý pepř, tuk na podušení hub, opečení šišek a vymazání zapékací nádoby.
Sýrová omáčka: máslo, polohrubá mouka, drůbeží vývar, sladká smetana nebo šlehačka, mletý muškátový oříšek, sůl, mletý bílý pepř, dva druhy sýra - čedar nebo ementál a rokfór nebo niva, špetka kurkumy nebo šafránu na obarvení.

Postup: Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, kterou zředíme horkým drůbežím vývarem a krátce povaříme. Potom přilijeme smetanu nebo šlehačku, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem, obarvíme kurkumou nebo šafránem, opět provaříme, a nakonec vmícháme oba druhy strouhaných sýrů. Již nevaříme, pouze promícháme a necháme sýr rozpustit. Omáčka by měla mít krémovou konzistenci, ne příliš tekutá. (Recept je orientační bez udání přesných dávek).

Postup: Očištěné, nadrobno posekané a na tuku podušené houby v míse smícháme spolu s vejci, moukou, solí a sekanou šalvějí. Osolíme, opepříme a z těsta tvarujeme šišky nebo placičky a osmažíme na tuku dozlatova. Potom šišky naskládáme do vymazané zapékací nádoby, zalijeme sýrovou omáčkou a zprudka zapečeme asi 15 minut ve vyhřáté troubě. Hotové posypeme sekanou petrželkou nebo celerovou natí.

Přílohy: Americké brambory nebo rozmačkané brambory upečené ve slupce nebo bez přílohy.
Dršťková polévka z hub
Suroviny: asi 400 g hub (hlíva ústřičná nebo václavky), 1 větší cibule, vrchovatá lžíce majoránky, 2 lžičky mleté papriky, půl lžičky mletého pepře, sůl, 6 stroužků česneku, necelá lžíce oleje, 120 g anglické slaniny nebo tučného paprikového bůčku, asi 1500 ml masového vývaru nebo stejné množství vody a 2 kostky masoxu, lžíce polohrubé mouky.

Postup: V kastrolu si na lžíci oleje rozškvaříme slaninu nakrájenou na kostičky a na ní osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli do světlehněda. Přidáme houby nakrájené na proužky (jako "drštky"), trochu podlijeme vodou nebo vývarem a zvolna houby dusíme 10 - 20 minut do poloměkka (podle druhu a tuhosti). Potom zaprášíme mletou paprikou (v případě, že použijeme vodu s masoxem, posypeme i nahrubo nasekanými kostkami masoxu), promícháme, zaprášíme moukou (nebo zalijeme moukou rozmíchanou v trošce studené vody), krátce osmahneme a zalijeme zbylým horkým vývarem nebo vodou. Opět dobře promícháme, osolíme, opepříme, přidáme lisovaný česnek, majoránku a ještě asi 5 minut povaříme.

Přílohy: Čerstvý chléb.

Poznámka: Můžeme také použít kotrč. Potom jej důkladně očistíme, tj. několikrát propláchneme a dobře ze všech záhybů odstraníme jehličí a ostatní nečistoty. Potom asi 20 minut dusíme ve vývaru, houbu přidáme k cibuli a slanině, zaprášíme moukou a zalijeme vývarem. Další postup je již stejný. Na talíři ještě můžeme posypat lžící sekané petrželky nebo pažitky a v polévce můžeme také povařit pokrájený brambor.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka








Související


Další články

Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Silný vítr zasáhla část Česka už v úterý a ve středu. Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Hokejové play-off 2.ligy pokračovalo ve středu třetími čtvrtfinálovými zápasy. Série … Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Jeho první kniha Gump – pes, který naučil lidi žít, se stala bestsellerem. Knihy o … ROZHOVOR Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Svou tíživou finanční situaci se rozhodl 23letý muž řešit opravdu nešťastným … Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Prodloužený velikonoční víkend bude teplý a většinou bez deště. Ojediněle se mohou … Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista Tradicí je na Zelený čtvrtek jíst především zelené pokrmy jako zelí, špenát a … Meteorologové: Na 20 stanicích dnes padl teplotní rekord, o víkendu bude až 25 stupňů Meteorologové: Na 20 stanicích dnes padl teplotní rekord, o víkendu bude až 25 stupňů Není vyloučeno, že o svátečním víkendu teploty vystoupají až k 25 stupňům, což by … Kocouři Příbram jako černý kůň play-off? Kocouři Příbram jako černý kůň play-off? Styl, kterým příbramští volejbalisté ovládli čtvrtfinálovou sérii play-off proti Dukle … NÁZOR Nakoupit mohou lidé na Velký pátek, na Velikonoční pondělí se obchody zavřou Nakoupit mohou lidé na Velký pátek, na Velikonoční pondělí se obchody zavřou Během následujících státních svátků, kam spadá 1. květen a 5. a 6. červenec, zákaz …
Středočeské hrady a zámky nachystaly pro návštěvníky v nové sezoně řadu novinek Středočeské hrady a zámky nachystaly pro návštěvníky v nové sezoně řadu novinek Na své si o velikonočních svátcích přijdou hlavně děti.
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies