Na sváteční stůl patří i houbový kuba z vánoční houby
Vánoce
26. prosince 2025 (14:00)
foto: Penízovka sametonohá, vánoční houba, co roste i v zimě. / Karel Hutr
Vánoční svátky nejsou jen o cukroví a smaženém kaprovi. K místním tradicím patří také pokrm ze sušených lesních hub, které se po generace sbíraly v Brdech a okolních lesích. Právě z nich se připravoval houbový kuba, jedno z nejstarších štědrovečerních jídel v českých domácnostech.
„Vánoční houby“
Za vánoční houby se někde označují druhy, které se právě hodí k přípravě kuby, ale houbaři tohle označení mají povětšinou pro jeden druh houby a tím je penízovka sametonohá. Tato sušená houba se spolu se stročkem označuje za ideální houby do kuby. Většina lidí ale používá prostě směs sušených hub, které běžně nasbírají v sezoně. Takže v pokrmu se objevují povětšinou hřibovité druhy.
Za vánoční houby se někde označují druhy, které se právě hodí k přípravě kuby, ale houbaři tohle označení mají povětšinou pro jeden druh houby a tím je penízovka sametonohá. Tato sušená houba se spolu se stročkem označuje za ideální houby do kuby. Většina lidí ale používá prostě směs sušených hub, které běžně nasbírají v sezoně. Takže v pokrmu se objevují povětšinou hřibovité druhy.
Stroček trubkovitý je vhodný pro svoji tmavou a výraznou chuť do kuby. Svoje místo mají v tomto pokrmu asi ve většině případů sušené pravé hřiby, dále pak hřiby hnědé a modráci a také kozáci a křemenáče.
Penízovka sametonohá je pak typicky zimní houba, mnohde právě pojmenovaná jako vánoční. Roste v chladném období roku a když přemrzne, neublíží jí to.
Tradiční houbový kuba
Ingredience (4 porce)
Sušené houby zalijte horkou vodou a nechte je 20–30 minut změknout. Můžete je také namočit dopředu na několik hodin. Vodu nevylévejte, dodá pokrmu chuť. Krupky několikrát propláchněte a uvařte doměkka. Sceďte a nechte okapat. Na sádle osmažte cibuli dozlatova, přidejte houby, krátce orestujte a vmíchejte kroupy. Dochucujte česnekem, majoránkou, solí a pepřem. Podle konzistence podlijte trochou vody z hub. Často se jen přidávají povařené houby a najemno rozkrájené do uvařených krupek.
Pro mnoho rodin je kuba takhle připraven ke konzumaci. Někde je zvykem zapečení pokrmu. Pekáček vymažte máslem a směs do něj přendejte. Pečte 20–25 minut při 180 °C, aby se povrch lehce zatáhl.
Proč se kuba jedl právě na Štědrý den
Je to postní pokrm, bez masa. A houby symbolizují dary přírody. Navíc krupky jsou levné a syté. Pokrm se jí na Štědrý den a o následujících svátcích.
Penízovka sametonohá je pak typicky zimní houba, mnohde právě pojmenovaná jako vánoční. Roste v chladném období roku a když přemrzne, neublíží jí to.
Tradiční houbový kuba
Ingredience (4 porce)
- 200 g ječných krupek
- 40–60 g sušených lesních hub
- 1 velká cibule
- 3–4 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- majoránka, sůl, pepř
- trocha vývaru nebo vody
- máslo na vymazání pekáčku
Sušené houby zalijte horkou vodou a nechte je 20–30 minut změknout. Můžete je také namočit dopředu na několik hodin. Vodu nevylévejte, dodá pokrmu chuť. Krupky několikrát propláchněte a uvařte doměkka. Sceďte a nechte okapat. Na sádle osmažte cibuli dozlatova, přidejte houby, krátce orestujte a vmíchejte kroupy. Dochucujte česnekem, majoránkou, solí a pepřem. Podle konzistence podlijte trochou vody z hub. Často se jen přidávají povařené houby a najemno rozkrájené do uvařených krupek.
Pro mnoho rodin je kuba takhle připraven ke konzumaci. Někde je zvykem zapečení pokrmu. Pekáček vymažte máslem a směs do něj přendejte. Pečte 20–25 minut při 180 °C, aby se povrch lehce zatáhl.
Proč se kuba jedl právě na Štědrý den
Je to postní pokrm, bez masa. A houby symbolizují dary přírody. Navíc krupky jsou levné a syté. Pokrm se jí na Štědrý den a o následujících svátcích.
foto: Stroček / Karel Hutr
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
autor: Karel Hutr
Další články
Nová kavárna v Drakovně doplní úpravy Jiráskových sadů
V budově Drakovny (dům čp. 117), v prostorách, které mají obyvatelé nejen Příbrami …
Nepřehlédněte
Na Štěpána rodina i tradice. Druhý svátek vánoční připomíná prvního mučedníka i koledy
Druhý svátek vánoční 26. prosince připomíná svatého Štěpána, prvního křesťanského …
Vánoce
Herectví je pro mě úlet a únik z reality, říká Taťjana Medvecká
Dvojnásobná držitelka Ceny Thálie, držitelka Českého lva, Ceny Františka Filipovského …
ROZHOVOR
Předvánoční návštěva v Domově seniorů v Rožmitále
Ke konci roku již tradičně navštívili radní Centrum Rožmitál pod Třemšínem - Domov …
Lidl testuje pojízdný obchod. V Maďarsku objíždí vesnice, v Česku zatím ne
Lidl Maďarsko spustil v říjnu pilotní projekt mobilního obchodu. Upravený autobus s …
Zajímavosti
Odkud se vzal vánoční stromeček? Příběh jednoho symbolu
Vánoční stromeček je dnes jedním z nejvýraznějších symbolů Vánoc. Rozsvítí domovy, …
Vánoce
Hasiči měli na Štědrý den napilno. Požárů bylo nejvíc za posledních pět let
Štědrý den letos rozhodně neproběhl v poklidné atmosféře, jak by si mnozí přáli. …
FOTO
Štědrodenním dopolednem v Dobříši opět zněla lidová hudba
Dobříšský pokleslý orchestr lidových nástrojů už osmnáct let přináší radost …
Vojáci z 13. dělostřeleckého pluku i letos rozdávali radost dětem
Vojáci 13. dělostřeleckého pluku i letos podpořili děti, které vyrůstají bez rodin. …
FOTOGALERIE
Ježíšek nebo Santa? Vánoční souboj tradic a fantazie
Většina světa zná červeně oděného, buclatého Santa Clause. My v Česku zase milujeme …




