2. 5. svátek má Zikmund
Zamilovaný Novák 11. 5. 2024




Na středoškolské absolventy jsou firmy připraveny, budoucí zaměstnance hledají už na školách

7. října 2023   (07:43)
Na středoškolské absolventy jsou firmy připraveny, budoucí zaměstnance hledají už na školách
foto: ilustrační, Pixabay (Emir Krasnić)

Zda najdou mladí absolventi v Příbrami uplatnění, podporu a možnost rozvoje, jsme se ptali jejich potenciálních zaměstnavatelů z oblasti výrobních a zpracovatelských podniků.


Zatímco se dnešní žáci devátých ročníků teprve rozhodují o svém profesním směřování, jejich o něco starší vrstevníci si po ukončení střední školy pomalu zvykají na nový pracovní život. S otázkami, jakým způsobem přistupují k zaměstnávání absolventů středních škol, co jim mohou nabídnout a co od nich naopak očekávají, jsme oslovili výrobní a zpracovatelské firmy v příbramském regionu.

„V personální strategii máme stabilně uvedenou spolupráci se středními školami. Je to zejména z důvodu podchycení zájmu středoškoláků o práci v naší společnosti a dále i jako jedna z možností personálního marketingu,“ říká personální ředitel společnosti Kovohutě Příbram nástupnická Pavel Sáňka. Příbramský podnik, zaměřený na zpracování olověných odpadů, realizuje pro studenty středních škol nejrůznější praxe a vzdělávací akce.
Práce s nováčky se vyplácí a vrací firmě Senco Příbram, jejíž doménou je konstrukce a výroba elektrických rozvaděčů nízkého napětí. „Mladí lidé jsou pro nás výzvou, neboť mnozí jsou ještě praxí ve výrobní firmě nepolíbeni. Je potřeba absolventům ukázat, jak získané teoretické znalosti implementovat a využívat v praxi,“ uvádí za personální tým společnosti Senco Příbram Barbora Batelková a pokračuje: „Ne všichni absolventi jsou k učení se novým věcem otevřeni, ale vytrvalí jedinci jsou velkým přínosem a pomáhají k růstu firmy.“ Absolventy v Sencu vnímají jako energické a flexibilní, jako pozitivní berou také jejich schopnost nabídnout v mnoha případech nový pohled na věc a otevřený přístup k moderním postupům a technologiím.
Vyzkoušíme a zaměstnáme
Studentům středních škol a učilišť nabízí Senco Příbram několik variant spolupráce, při nichž mají možnost vyzkoušet si práci v oboru. Studenty si tak prověří pro případnou nabídku hlavního pracovního poměru. Mladé lidi ze středních škol zapojují do odborných praxí, stáží nebo letních brigád.

Firma o sobě dává vědět ve školách, kde mimo jiné seznamuje s pracovním uplatněním. Dále se účastní školních akcí, jako jsou veletrh fiktivních firem na Obchodní akademii a Vyšší odborné škole Příbram nebo veletrh firem na Střední průmyslové škole Příbram. Exkurze přímo ve společnosti přerušilo covidové období, a nyní se na tuto formu prezentace snaží v Sencu navázat. Při prohlídce se studenti dozví o výrobních procesech, projdou jednotlivá pracoviště a kompletní výrobu od začátku do konce. Kromě výše zmíněných patří k dalším spolupracujícím vzdělávacím institucím také Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Dubno.
Být na středních školách vidět, se snaží i příbramské Kovohutě, a to v rámci pracovních veletrhů nebo burzy práce zprostředkované úřadem práce. „Na školních nástěnkách visí naše pracovní nabídky. Účastníme se absolutorií na zdejší vyšší odborné škole, realizujeme pohovory nanečisto, při nichž si u nás studenti vyzkoušejí klasický pracovní pohovor se zpětnou vazbou,“ popisuje Pavel Sáňka. Kromě praxe v provozech se studenti dostanou také do laboratoří, firma umožňuje zpracování např. absolventských prací a v neposlední řadě pořádá školní exkurze.
S ohledem na permanentní poptávku po pracovní síle se o středoškolské absolventy zajímá rovněž výrobce koupelen Ravak, který potenciální zaměstnance vyhledává již mezi studenty. „Žákům odborných učilišť nabízíme praktický výcvik,“ upřesňuje Jan Triner, personální ředitel společnosti Ravak.
Získat „grif“
Pro zaměstnance mají firmy přizpůsobený vstupní „balíček“ informací a podpory. Při nástupu do Senca seznámí personalista nového zaměstnance s pravidly, fungováním firmy a dalšími potřebnými znalostmi. Po absolvování bezpečnostních vstupních školení se nováčkovi věnuje vedoucí příslušného úseku, ukáže mu pracovní prostředí a postupy a samozřejmě jeho spolupracovníky. „Absolventa se většinou ujme předem stanovený mentor, který mu předává své znalosti a pracovní zkušenosti. V týmech máme poměrně mladé a otevřené pracovníky, proto začlenění nových zaměstnanců ani čerstvých absolventů nebývá problém,“ předkládá zkušenosti personalistů Barbora Batelková.
Při nástupu dostane každý zaměstnanec adaptační plán, který je podle pozic nastaven ve stejném rozsahu. Podle vyjádření firmy je však potřeba brát u absolventů jednotlivé body více do hloubky a hodně se věnovat praktickým činnostem, aby dokázali nabyté teoretické znalosti ze škol využívat efektivně v praxi. Tomu pomáhá přiřazení ke zkušenému kolegovi. Během intenzivního školení se absolventi seznamují s technikou výroby a danými technologickými postupy. S jednotlivými výrobními procesy a postupy jsou rovněž obeznámeni pracovníci na administrativních nebo konstruktérských pozicích. Účinnost postupu, kdy se noví zaměstnanci rychleji začlení do kolektivu i celkového výrobního chodu, si firma ověřila v praxi.
„Naše výrobní postupy a procesy jsou náročné na získání takzvaného pracovního grifu. Práci je potřeba zažívat a prožívat, a proto je zaměstnání u nás vždy předpokládáno v dlouhodobém horizontu,“ konstatuje Pavel Sáňka. Adaptace nového pracovníka se řídí detailním plánem zapracování, snahou je co nejčastější výměna vzájemných očekávání a zpětné vazby. „U administrativních pozic, zejména ve velkých provozech divize Recyklace, zařizujeme kolečko, kdy nový zaměstnanec po určitou dobu pracuje v různých výrobních odděleních,“ vysvětluje Pavel Sáňka.
Vždy je šance se posunout
V největších výrobních střediscích Kovohutí existují startovní pozice, na nichž nováček získá základní orientaci a dále znalosti a dovednosti, které mu budou užitečné pro jeho další postup. „Postupy jsou horizontální, kdy se zaměstnanci specializují a přibírají další odborné pracovní dovednosti a realizujeme i postupy vertikální ve smyslu postupu do řídících pracovních pozic,“ popisuje personální ředitel. Další studium, od studijního zaměření nebo formou pomoci s tématy studentských prací po možnost poskytnutí studijního volna a dovolené, je podporována zejména u technických a odborných pozic.
Čerstvého absolventa provází celým adaptačním procesem v Ravaku zkušený kmenový pracovník. „Podle potřeby zařazujeme absolventy do konkrétních vzdělávacích aktivit v souladu s jejich pracovním zařazením,“ zmiňuje Jan Triner potenciál dalšího rozvoje. Pokračující vzdělávání považují v Sencu za prioritu, do níž investují nemalé finanční prostředky bez ohledu na to, zda se jedná o absolventa či zaměstnance s dlouholetou praxí. „Staráme se o rozvoj zaměstnance v jakékoliv profesní fázi, neboť vždy se dají hranice posouvat na vyšší úroveň. Ke každému zaměstnanci přistupujeme v podstatě stejně, a přesto individuálně,“ dodává Barbora Batelková.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Magdalena Rezková








Související


Další články

Víkend bude oblačný s přeháňkami a teplotami nad 20 stupni Celsia Víkend bude oblačný s přeháňkami a teplotami nad 20 stupni Celsia V noci by v příštích dnech teploty neměly klesat pod sedm stupňů Celsia. Příbramští zdravotníci nacvičovali záchranu pacienta v krizovém stavu Příbramští zdravotníci nacvičovali záchranu pacienta v krizovém stavu Lékaři zákroky nacvičovali na velmi sofistikované figuríně. V dubnu na středočeských silnicích zemřelo osm lidí, meziročně o dva více V dubnu na středočeských silnicích zemřelo osm lidí, meziročně o dva více Celkem se v dubnu v regionu stalo 1229 nehod, což je o 273 více než loni. Při nehodách … Svatý Florián opět otevře brány hasičských stanic Svatý Florián opět otevře brány hasičských stanic Tento pátek si hasiči na Příbramsku připomenou svátek svatého Floriána, který je … Riziko požárů zcela pomine v pátek, kdy přijdou přeháňky a bouřky Riziko požárů zcela pomine v pátek, kdy přijdou přeháňky a bouřky Po delším období bez srážek dorazí před víkendem do země přeháňky a bouřky. Středočeští hasiči likvidovali 12 požárů, čtyři souvisely s čarodějnickým pálením Středočeští hasiči likvidovali 12 požárů, čtyři souvisely s čarodějnickým pálením Hasiči zasahovali také u popadaných stromů nebo spadlé májky. Dělostřelci debatovali v Jincích s občany o obnovení ostrých střeleb z děl Dělostřelci debatovali v Jincích s občany o obnovení ostrých střeleb z děl Obyvatelé obcí z okolí Jinců během besedy nejčastěji zmiňovali obavy z hluku, … Dnes je první máj, lásky čas Dnes je první máj, lásky čas Nezapomeňte svou polovičku políbit pod rozkvetlou třešní. Po krádeži v příbramském obchodě se dala žena na útěk. Při zadržení napadla pracovníka ostrahy Po krádeži v příbramském obchodě se dala žena na útěk. Při zadržení napadla pracovníka ostrahy Napadený muž skončil v nemocnici.
Pobyt u moře a další ceny s Vyplatíse jsou rozdány, zúčastnilo se téměř 4000 lidí Pobyt u moře a další ceny s Vyplatíse jsou rozdány, zúčastnilo se téměř 4000 lidí Soutěž o hodnotné ceny trvala dva měsíce. Komerční sdělení
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies