Na drhovském bramborovém festivalu ochutnáte nejlepší brambory na ohni nebo v guláši
17. října 2024 (09:35)
foto: Denisa Havlíčková / se souhlasem
Máte rádi brambory? Tak to musíte zavítat do Drhov. Tuto nejrozšířenější zeleninu oslavují už druhým bramborovým festivalem.
Podzim je obdobím nejen sklizně jablek, ale i zeleniny. Farmáři i zahrádkáři už mají pod střechou i v kuchyni nejpoužívanější druh zeleniny, tedy bramboru. A zatímco někde se pořádají výstavy ovoce, ale i hub, jsou nadšenci, co nezapomínají na to, co pro člověka znamená nejznámější a nejpoužívanější zelenina, kterou je bezesporu brambora.
Soutěže o nejlepší bramborové pokrmy
Drhovský bramborový festival bude už druhý a uskuteční se v sobotu 26. října na hřišti od 14 do 20 hodin. Vstupné se neplatí. Kdo navštíví bramborový festival, kromě jiného se dozví, odkud tahle skvělá zelenina pochází. „Kromě gurmánských zážitků máme nachystané také lekce latinskoamerických tanců salsy a bachaty, vyřezávání dýní, fire show nebo lampionový průvod v maskách,“ přiblížila za pořadatele Zita Adamová. Na festivalu pochopitelně budete mít možnost ochutnat domácí bramborové speciality, ale také se poprvé nabídne prodej piv méně známých značek. Samozřejmě, že nebude chybět tradiční minitržnice s prodejem kvalitních čerstvých brambor a dalšími lokálními produkty. Na programu je i soutěž o nejlepší pečenou bramboru na ohni a hodnocení nejchutnějších bramborových dobrot.
Drhovský bramborový festival bude už druhý a uskuteční se v sobotu 26. října na hřišti od 14 do 20 hodin. Vstupné se neplatí. Kdo navštíví bramborový festival, kromě jiného se dozví, odkud tahle skvělá zelenina pochází. „Kromě gurmánských zážitků máme nachystané také lekce latinskoamerických tanců salsy a bachaty, vyřezávání dýní, fire show nebo lampionový průvod v maskách,“ přiblížila za pořadatele Zita Adamová. Na festivalu pochopitelně budete mít možnost ochutnat domácí bramborové speciality, ale také se poprvé nabídne prodej piv méně známých značek. Samozřejmě, že nebude chybět tradiční minitržnice s prodejem kvalitních čerstvých brambor a dalšími lokálními produkty. Na programu je i soutěž o nejlepší pečenou bramboru na ohni a hodnocení nejchutnějších bramborových dobrot.
Pozvání i letos přijala MUDr. Kateřina Cajthamlová, odbornice na výživu, která se s vámi podělí o to, jak se pomocí vyvážené stravy cítit i vypadat lépe.
Kde se vzaly brambory?
Brambory pocházejí z Jižní Ameriky, kde je Inkové pěstovali ve dvou klimaticky rozdílných oblastech. Brambory pěstovali ve vysoko položených horských pláních And v Peru a Bolívii a pak v nízkém pobřeží Chile. Když inckou říši dobili Španělé v první polovině 16. století, dovezli do Evropy kromě zlata a stříbra i exotické rostliny, mezi nimi i brambory.
Koncem 16. a počátkem 17. století se šířily brambory po Evropě víceméně jako léčivky nebo exotická a vzácná rostlina pro okrasu zahrad. Podle historických podkladů byly brambory prokazatelně poprvé uvařeny roku 1616 na hostině, kterou pořádal francouzský král Ludvík XIII. V ostatních evropských zemích se jejich pěstování jako plodiny do kuchyně prosadilo až v průběhu 18. století. Do naší země se dostaly na začátku 17. století a ve větším měřítku se rozšířilo pěstování brambor teprve v letech 1771 až 1772 za Marie Terezie.
Kde se vzaly brambory?
Brambory pocházejí z Jižní Ameriky, kde je Inkové pěstovali ve dvou klimaticky rozdílných oblastech. Brambory pěstovali ve vysoko položených horských pláních And v Peru a Bolívii a pak v nízkém pobřeží Chile. Když inckou říši dobili Španělé v první polovině 16. století, dovezli do Evropy kromě zlata a stříbra i exotické rostliny, mezi nimi i brambory.
Koncem 16. a počátkem 17. století se šířily brambory po Evropě víceméně jako léčivky nebo exotická a vzácná rostlina pro okrasu zahrad. Podle historických podkladů byly brambory prokazatelně poprvé uvařeny roku 1616 na hostině, kterou pořádal francouzský král Ludvík XIII. V ostatních evropských zemích se jejich pěstování jako plodiny do kuchyně prosadilo až v průběhu 18. století. Do naší země se dostaly na začátku 17. století a ve větším měřítku se rozšířilo pěstování brambor teprve v letech 1771 až 1772 za Marie Terezie.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz / Karel Hutr
autor: Karel Hutr
Další články
Soud řeší případ otravy matky metanolem na Příbramsku
Krajský soud v Praze začal v pátek 7. listopadu projednávat případ …
Spolek 3 Mámy v akci přinášejí radost dětem i dospělým
V Pňovicích se rozhodně nudit nedá. Místní spolek „3 Mámy v akci z. s.“ se už několik …
Zdravý rozum zvítězil. Město upravuje projekt v Lazci podle požadavků občanů
Radní města Příbram se rozhodli upravit projekt rekonstrukce ulic Do Polí a K Jamkám v …
Listopad v lese: čas pomrazek a fialových čirůvek
Čas neúprosně plyne a máme tady listopad. Možná jsme si ani neužili pravého podzimního …
FOTO
Nezlomný Tománek jde znovu do boje! V Marbelle zaútočí na rekordní pátý titul mistra světa
Po zklamání z Nice má český paratriatlonista Jan Tománek před sebou novou výzvu. Ve …
Rodinný vandr zve na podzimní dobrodružství pro malé i velké
Spojte příjemné s užitečným a vezměte svou rodinu na výlet, který potěší všechny bez …
Sedlčany uzavřely ulici Víta Nejedlého kvůli opravě vozovky
Sedlčany připravují rozsáhlou opravu ulice Víta Nejedlého, která od pátku 7. listopadu …
Dvanáct mečbolů nestačilo. Zlín šokoval Příbram
Volejbalisté VK TROX Příbram nastoupili, ve čtvrtek 6. 11. 2025, v pátém kole …
Koncert Zlatá stezka přinese do Březnice české i německé operní árie a písně
V sobotu 8. listopadu se zámek v Březnici promění v místo, kde se potká česká klasická …
Tipy na víkend: Svatomartinské oslavy, hudební zážitky i nové filmy
Tento víkend můžete ochutnat různá vína i výtečné husí speciality, svátek sv. Martina …




