Myslela jsem si, že brouky nestrčím do pusy a pak jsem je jedla ve velkém, říká finalistka MasterChef
4. září 2020 (19:09)
foto: pribram.cz
Na příbramském festivalu Piknik na Nováku vařila finalistka loňského úspěšného televizního pořadu o vaření MasterChef Česko - Lea Skálová.
Lea se na festivalu ujala vaření asijské kuchyně. Pro milovníky Asie si připravila přes noc pečený bůček s rýží a sezamem, limetkové kuře s mangovým salátem, rýžové nudle s grilovaným tofu a zeleninou a jako sladkou tečku zvolila mangovou tapioku. I když se u jejího stánku tvořily doslova kolony, měli jsme možnost jí vyzpovídat. S rohlíkem přes celou tvář na nás začala chrlit spoustu informací.
Soustředíte se na asijskou kuchyni?
„Normálně ne, já se soustředím tak nějak na všechno. Nerada vařím něco dvakrát. Baví mě, že na každé akci si můžu uvařit něco jiného.“
„Normálně ne, já se soustředím tak nějak na všechno. Nerada vařím něco dvakrát. Baví mě, že na každé akci si můžu uvařit něco jiného.“
Jakou máte ráda kuchyni a máte nějaké jídlo extra oblíbené?
„Mám ráda českou kuchyni, takže vůbec žádné extra jídlo, je to jídlo z mého dětství - kuře na paprice. A jsem cestovatelka, ráda ochutnávám cizí kuchyně, takže mám ráda určitě i kuchyni Asie a Mexika, to jsou moji favoriti.“
„Mám ráda českou kuchyni, takže vůbec žádné extra jídlo, je to jídlo z mého dětství - kuře na paprice. A jsem cestovatelka, ráda ochutnávám cizí kuchyně, takže mám ráda určitě i kuchyni Asie a Mexika, to jsou moji favoriti.“
Co zvláštního jste kdy ochutnala?
„V Mexiku jsou to všichni možní brouci. Tam je to dost na denním pořádku a musím říct, že jsem se jich nejdřív štítila. Cvrčci a skokánci, když se vypraží, jsou ale vynikající. Myslela jsem si, že to nikdy nestrčím do pusy a pak jsem to tam jedla ve velkém.
„V Mexiku jsou to všichni možní brouci. Tam je to dost na denním pořádku a musím říct, že jsem se jich nejdřív štítila. Cvrčci a skokánci, když se vypraží, jsou ale vynikající. Myslela jsem si, že to nikdy nestrčím do pusy a pak jsem to tam jedla ve velkém.
Myslíte si, že tenhle trend do Česka dorazí taky?
„Už jsem to viděla na různých festivalech nebo gastro akcích, ale není to ještě na denním pořádku. Nicméně si myslím, že obecně brouci a tak jsou dost hudba budoucnosti, protože mají obrovské výživové hodnoty.“
„Už jsem to viděla na různých festivalech nebo gastro akcích, ale není to ještě na denním pořádku. Nicméně si myslím, že obecně brouci a tak jsou dost hudba budoucnosti, protože mají obrovské výživové hodnoty.“
Koukáte na výživové hodnoty?
„Dřív mi to bylo úplně jedno, ale i díky karanténě to na mě začalo být hodně vidět a myslím si, že nejsem jediná (se smíchem), a poprvé v životě jsem začala sportovat, jinak jsem byla úplně levá, obě nohy a obě ruce levé (s ještě větším smíchem). Začala jsem cvičit fitness a věnovat se trošku sama sobě a díky tomu jsem se začala věnovat i výživovým hodnotám. Nedržím nějaký jídelníček, protože pořád jsem kuchařka, ale víc si dávám záležet na tom, aby každé jídlo mělo základní stavební hodnoty, které pro tělo potřebujeme."
„Dřív mi to bylo úplně jedno, ale i díky karanténě to na mě začalo být hodně vidět a myslím si, že nejsem jediná (se smíchem), a poprvé v životě jsem začala sportovat, jinak jsem byla úplně levá, obě nohy a obě ruce levé (s ještě větším smíchem). Začala jsem cvičit fitness a věnovat se trošku sama sobě a díky tomu jsem se začala věnovat i výživovým hodnotám. Nedržím nějaký jídelníček, protože pořád jsem kuchařka, ale víc si dávám záležet na tom, aby každé jídlo mělo základní stavební hodnoty, které pro tělo potřebujeme."
Kam vás šoupla kuchařská show MasterChef Česko?
„Mě to šouplo tak, že mi to nazulo sedmimílové boty a vyšouplo do světa opravdu obrovským skokem. Já jsem byla původně barmanka, ale díky MasterChefovi se mi život obrátil vzhůru nohama. Mohla jsem začít dělat to, o čem jsem vždycky snila. Vždycky jsem chtěla vařit, ale nechtěla jsem být někde v restauraci, zaměstnaná, vařit něčí menu a ani svoje a vařit to samé pořád dokola. Pořád jsem vlastně nevěděla, co pořádně chci dělat a ono se to vyvrbilo nějak samo. Lidé si mě začali objednávat na své akce, do restaurací a podobně, takže vlastně dělám, co chci a vařím si, co chci.“
„Mě to šouplo tak, že mi to nazulo sedmimílové boty a vyšouplo do světa opravdu obrovským skokem. Já jsem byla původně barmanka, ale díky MasterChefovi se mi život obrátil vzhůru nohama. Mohla jsem začít dělat to, o čem jsem vždycky snila. Vždycky jsem chtěla vařit, ale nechtěla jsem být někde v restauraci, zaměstnaná, vařit něčí menu a ani svoje a vařit to samé pořád dokola. Pořád jsem vlastně nevěděla, co pořádně chci dělat a ono se to vyvrbilo nějak samo. Lidé si mě začali objednávat na své akce, do restaurací a podobně, takže vlastně dělám, co chci a vařím si, co chci.“
Lea si návštěvu Příbrami velmi užila a my jsme rádi, že jsme tu mohli přivítat tak milou, usměvavou a energií nabitou kuchařku s velkým K.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Jana Fedorová
Další články
Novoročenky městu nově připravují školáci
Město Příbram letos poprvé zapojilo do tvorby svých novoročenek školáky. První …
Český telekomunikační úřad znovu umožnil slevy na internet či volání pro osoby s nízkým příjmem a osoby se zdravotním postižením
Málokdo ví, že existuje možnost slevy na internet a volání pro osoby s nízkými příjmy …
Záchytka v Příbrami ve svátečním režimu – kapacita omezená, cena vysoká
Počet klientů příbramské protialkoholní záchytné stanice v posledních letech stoupá, a …
Nepřehlédněte
Středočeský kraj spustí příští rok stavbu několika záchytných parkovišť
Středočeský kraj spustí příští rok stavbu několika záchytných parkovišť asi pro 1000 …
Cestou k prastarému hnízdu černých čápů v Brdech
Jak už z příběhu o bukové stráni vyplynulo, v koruně jednoho z rozdvojených …
Příroda
Vánoční jmelí: od keltských pověr až k polibkům pod větvičkou
Jmelí je rostlina, která od pradávna budila úžas. Zůstává zelené i v zimě, roste mezi …
Vánoce
Vánoční bowling plný radosti: rybářský kroužek z Rožmitálu uzavřel rok ve velkém stylu
Vánoční atmosféra a konec roku pohltil i rybářský kroužek Českého rybářského svazu, …
Na sváteční stůl patří i houbový kuba z vánoční houby
Vánoční svátky nejsou jen o cukroví a smaženém kaprovi. K místním tradicím patří také …
Vánoce
Nová kavárna v Drakovně doplní úpravy Jiráskových sadů
V budově Drakovny (dům čp. 117), v prostorách, které mají obyvatelé nejen Příbrami …
Nepřehlédněte
Na Štěpána rodina i tradice. Druhý svátek vánoční připomíná prvního mučedníka i koledy
Druhý svátek vánoční 26. prosince připomíná svatého Štěpána, prvního křesťanského …
Vánoce




