28. 3. svátek má Soňa
Nobelia




Kvůli jedné nákaze nebude třeba zavírat celou školu, řekla hlavní hygienička Rážová

18. srpna 2020   (12:18)
Kvůli jedné nákaze nebude třeba zavírat celou školu, řekla hlavní hygienička Rážová
foto: pribram.cz, ČTK

"Pokud se ve škole objeví pozitivní dítě nebo zaměstnanec školy, tak provede krajská hygienická stanice standardní epidemiologické šetření. Musí vždy individuálně posuzovat riziko, časovou a distanční kvalitu kontaktů," uvedla Rážová


Při nákaze jednoho žáka nebude podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové nutné zavřít celou školu. Krajská hygiena individuálně posoudí kontakty a jejich riziko, řekla na dnešní tiskové konferenci ministerstva školství. Rodiny nakažených by také měly myslet na to, že je třeba se od nemocného izolovat a nosit roušku.

Pozitivně testovaný žák či zaměstnanec školy bude podle hygieničky izolovaný podle nových pravidel na deset dní, potom se může do školy vrátit, pokud neměl příznaky. Pokud se u něj příznaky objevily, může do školy zpět za tři nebo čtyři dny po jejich skončení.
Rizikové kontakty hygienici pošlou do karantény. Od jednoho nakaženého žáka mohou být rizikové kontakty třeba tři nebo čtyři žáci, případně jedna třída, není nutné zavírat celou školu. Otestovat by se tyto kontakty měly do pěti dní od posledního kontaktu. Pokud bude jejich první test negativní, udělá se znovu za pět dní. Druhý negativní test bude znamenat návrat do školy, pozitivní izolaci.
Škola podle manuálu nebude mít povinnost zjišťovat u žáků příznaky nemoci, ale pokud si jich učitel všimne, měl by ihned kontaktovat rodiče a vyzvat je k vyzvednutí dítěte. Žák s příznaky onemocnění by měl být s rouškou izolován v samostatné místnosti. Rodiče by pak měli telefonicky informovat lékaře dítěte, který by měl rozhodnout o dalším postupu. Pokud se potvrdí covid-19, škola kontaktuje krajské hygieniky, jinak je kontaktovat nemusí. Alergici s přetrvávajícími příznaky onemocnění, jako je kašel či rýma, budou moct do školy jen s potvrzením, že netrpí infekční nemocí.

Podle dat hygieniků se nejvíc Čechů nakazilo v domácnostech. Podle Rážové je třeba upravit fungování domácnosti, když v ní žije nakažený. "V domácnostech je nutné omezit vzájemný úzký kontakt v rodině, nosit roušky, pravidelně dezinfikovat společnou toaletu a nepoužívat společné nádobí," dodala.
Učitelé nebudou muset s žáky probrat vše, co na jaře nestihli

Učitelé nebudou muset s žáky doprobrat všechno učivo, které v uplynulém školním roce kvůli mimořádné situaci v souvislosti s šířením koronaviru nestihli. Zaměřit by se měli na základní látku a předměty, jako jsou jazyky či matematika. Na tiskové konferenci to dnes řekl ministr školství Robert Plaga (ANO).
V materiálu pro fungování škol v novém školním roce ministerstvo doporučilo upravit výuku tak, aby odpovídala základům, které mají všichni umět. Žáci by podle něj neměli být neúměrně přetěžováni, takže školy mohou vynechat látku, kterou měly ve svých učebních plánech navíc.
Učitelé by neměli školní rok začít psaním testů na známky. Místo toho by měli několik týdnů s dětmi pracovat tak, aby se navázalo na to, co umí. Vhodnou motivací pro děti by podle ministra mělo být takzvané formativní hodnocení, při kterém učitel vysvětluje žákovi, co už se naučil a na čem ještě musí zapracovat. Střední školy by kromě češtiny, cizího jazyka a matematiky měly klást důraz také na odborné předměty a praktické vyučování v rozsahu základního učiva stanoveného státem.
Školy v přírodě a výlety mohou školy organizovat

Školy v přírodě a školní výlety nebudou v nadcházejícím školním roce plošně zakázány, školy je mohou organizovat. Jejich konání bude záviset na aktuální epidemiologické situaci, řekl dnes na tiskové konferenci ministr Robert Plaga (ANO). Podle manuálu se bude epidemiologická situace posuzovat podle semaforu ministerstva zdravotnictví. Ministerstvo v manuálu upozornilo, že epidemiologická situace v době plánování a objednání akce může být rozdílná než situace v době konání akce.
Na školy v přírodě podle dřívějších údajů Asociace dětské rekreace jezdí ročně zhruba 200.000 dětí. Zotavovací akce pro děti do 15 let vláda ve svém harmonogramu uvolňování podnikatelských činností původně uváděla v poslední vlně nejprve od 8. června, po zrychlení od 25. května. Podle tiskového oddělení ministerstva školství kabinet 18. května schválil mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, které vícedenní akce škol do odvolání zakázalo. Povoleny byly od 27. června, tedy až po skončení školního roku.
Podnikatelé zaměření na dětskou rekreaci chtějí s ministry jednat o náhradách za neuskutečněné školy v přírodě a podpoře poptávky pobytových akcí pro děti v dalších obdobích. Provozovatelé sledují velký pokles zájmu o sjednání nových akcí, bez státní podpory očekávají značný propad tržeb i příští rok.
Školy dostaly v noci pokyn k provozu za epidemie

V noci na dnešek dostali první ředitelé škol v Česku manuál k provozu za epidemie koronaviru. Do začátku školního roku zbývají dva týdny. ČTK potvrdili přijetí manuálu od ministerstva školství někteří ředitelé i prezident Asociace ředitelů základních škol Michal Černý. Materiál určuje jak hygienická opatření, tak i například pokyny pro pomoc dětem s překonáním mezer ve vzdělání kvůli uzavření škol v minulém školním roce.
Vyžadovaná hygienická opatření jsou podle Černého pro školy zvládnutelná. V manuálu jsou převážně jen doporučení. Samotný způsob provedení opatření ministerstvo nechává na ředitelích, což šéf asociace uvítal. Netěší ho ale, že ve školách bude mimo třídy povinné nošení roušek. Manuál obsahuje mimo jiné také návod pro postup škol v případě, že by některý z žáků měl příznaky nákazy koronavirem, či se u něj nákaza potvrdila.
Manuál se podle Černého, který dokument při jeho vzniku připomínkoval, nezabývá jen organizačními věcmi. Obsahuje mimo jiné doporučení České školní inspekce pro učitele, jak od září přistupovat k rozjezdu výuky a jak podpořit děti, které mají ve znalostech z minulého školního roku velké mezery. Dokument také podle něj obsahuje informaci, že by školám měli s doučováním dětí pomoci vysokoškolští studenti z pedagogických fakult.
Manuál podle dřívějšího vyjádření ministra školství Roberta Plagy (ANO) obsahuje barevně odlišená závazná opatření, doporučení a informativní část. Vedle hygienických opatření, jako je časté větrání či mytí rukou, je jeho součástí také návod k organizaci výuky na dálku.
Kvůli pandemii koronaviru byly školy část druhého pololetí uplynulého školního roku zavřené. První manuály k ochraně proti koronaviru obdržely v dubnu a fungovaly podle nich po svém částečném znovuotevření do konce školního roku. Docházka byla do té doby dobrovolná a děti se mohly učit i z domova. Základní školy měly v minulém školním roce zhruba 953.000 žáků a střední školy 424.000. Podobné množství jich zřejmě budou mít i v nadcházejícím roce.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
ČTK
autor: Jakub Pečenka








Další články

Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne zdražila Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne zdražila Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 38,83 Kč, naftu pak za 38,77 … I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené Lékárny opět zkoordinovaly své otevírací doby, aby alespoň jedna zůstala … Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Silný vítr zasáhla část Česka už v úterý a ve středu. Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Hokejové play-off 2.ligy pokračovalo ve středu třetími čtvrtfinálovými zápasy. Série … Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Jeho první kniha Gump – pes, který naučil lidi žít, se stala bestsellerem. Knihy o … ROZHOVOR Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Svou tíživou finanční situaci se rozhodl 23letý muž řešit opravdu nešťastným … Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Prodloužený velikonoční víkend bude teplý a většinou bez deště. Ojediněle se mohou … Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista Tradicí je na Zelený čtvrtek jíst především zelené pokrmy jako zelí, špenát a … Meteorologové: Na 20 stanicích dnes padl teplotní rekord, o víkendu bude až 25 stupňů Meteorologové: Na 20 stanicích dnes padl teplotní rekord, o víkendu bude až 25 stupňů Není vyloučeno, že o svátečním víkendu teploty vystoupají až k 25 stupňům, což by …
Kocouři Příbram jako černý kůň play-off? Kocouři Příbram jako černý kůň play-off? Styl, kterým příbramští volejbalisté ovládli čtvrtfinálovou sérii play-off proti Dukle … NÁZOR
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies