25. 4. svátek má Marek
PB | Realitní

Když vystřelil z ostré zbraně a držel devět rukojmí v bance, šlo do tuhého

Nepřehlédněte
10. října 2019   (17:46)
Když vystřelil z ostré zbraně a držel devět rukojmí v bance, šlo do tuhého

"Musíte neustále vnímat změny situace a být připraven dát policisty do akce, pokud to bude nutné, i za cenu nasazení jejich života nebo zdraví," říká v rozhovoru šéf příbramské policie.



Pozice vedoucího policisty okresního města zahrnuje spoustu odpovědnosti a precizní práci, která nikdy nekončí. Plk. Mgr. René Peták vykonává tuto funkci devátým rokem.

Jak jste se k práci policisty dostal?
V roce 1990 jsem završil maturitou studium Gymnázia v Příbrami a byl jsem přijat na ČVUT v Praze. Od počátku mě studium technického oboru příliš nebavilo a během prvního roku jsem hledal změnu. Zaujaly mne náborové letáky a informace o možnosti přihlásit se k policii. Jednoho dne jsem se pak rozhodl a byl jsem překvapen, když jsem v čekárně u Okresního ředitelství policie v Příbrami potkal kamarády a známé ze středních škol, kteří udělali stejné rozhodnutí a chtěli se stát policisty. Mě osobně lákalo takové to nadšení novou porevoluční dobou a smysl té práce chránit nějaké hodnoty, samozřejmě jako mladý člověk jsem očekával dobrodružství a otestování si nějakého řádu na vlastní kůži.

Jste vedoucí Územního odboru Příbram. Jaká byla Vaše cesta až na tuto pozici?
Po vojně, která byla na pět měsíců u útvaru ve Frýdku-Místku, jsem nastoupil na Střední policejní školu v Hrdlořezech. Po jejím absolvování jsem byl zařazen jako „hlídkař“ na OOP Příbram. Postupně jsem prošel základními funkcemi ve strukturách pořádkové policie až po vedoucí funkce na obvodním oddělení. V roce 1999 jsem se stal vedoucím Dopravního inspektorátu v Příbrami a myslím, že po pěti letech jsem postoupil do funkce velitele služby pořádkové policie Okresního ředitelství Příbram. V roce 2009 jsem se zúčastnil výběrového řízení a byl jsem ustanoven do funkce vedoucího Územního odboru vnější služby Rakovník, kdy jsem na základě žádosti přešel v roce 2010 na funkci vedoucího Územního odboru Příbram. Během služebního poměru jsem vystudoval Policejní akademii v oboru bezpečnostně právního studia, a to v bakalářském a následně magisterském studijním programu.

Nesmím zapomenout ani na soukromý život. Stačil jsem se oženit, mám s manželkou tři děti, postavili jsme rodinný dům a snažíme se po práci relaxovat sportem a pobytem v přírodě.
No, když to sečtu, tak 1. 9. 2019 to bylo 28 let, co jsem u policie, uteklo to jako voda…

Co vše obnáší Vaše práce?
Napadne mne několik pojmů, které mám pořád na mysli, a popravdě někdy mě trochu straší, jako je řád, připravenost, ochota pomáhat, odpovědnost, tah na branku. Pokud to vezmu vědecky, je to uplatňování manažerských funkcí od plánování, organizování, rozhodování až po řízení lidských zdrojů a kontrolu. Důležité je mít z práce dobrý pocit a vědět, že to ocení i další, tím myslím společnost, lidé, pro které tu práci děláme, ale i kolegové, kterým se snažíme vytvářet dobré podmínky pro jejich práci. Díky podpoře vedení policie Středočeského kraje jsme se hodně posunuli a přicházejí stále nové nápady na zlepšení.

Na druhou stranu je potřeba dělat i nepopulární rozhodnutí, pokud je to nutné k zachování systému nebo dosažení cílů. Z toho ale moji kolegové a podřízení moc nadšení nejsou, někdy to vidí jinak nebo si myslí, že je jiná možnost. Názor jim neberu, ale pokud padne rozhodnutí, je třeba ho respektovat.

Jaká činnost je nejsložitější?
Neřeknu nic nového, je to práce s lidmi, komunikace, motivování k udržení jejich výkonu a přesvědčování, že to, co dělají, má smysl a je společensky prospěšné, i oni musí mít radost z dobře odvedené práce. Je důležité své spolupracovníky a podřízené vtáhnout do věcí. Na druhou stranu je potřeba udržet respekt k systému, hierarchii, neboť u policie je velení velmi důležitým nástrojem pro organizování většiny činností.

Kolik policistů je na Příbramsku? Máte problém obsadit volné pracovní pozice?
V současné době máme na Územním odboru Příbram přes 260 tabulkových policejních míst. Jenom upřesňuji, že tam patří vedení územního odboru, oddělení obecné a hospodářské kriminální služby, všech sedm obvodních oddělení v rámci okresu, dopravní inspektorát. Nyní je osm volných tabulek. Můžu tedy říci, že se nám poměrně daří v rámci náborových aktivit doplňovat stavy a na druhé straně i stabilizovat zkušené policisty. Na tom mají velkou zásluhu kolegové z řad policistů a občanských zaměstnanců, kteří se snaží otevřenou komunikací vytvářet moderní a kulturní prostředí na svých útvarech.

Neustále však hledáme nové kolegy na uvolněná služební místa. Nabízíme rozhodně velmi zajímavou a ne stereotypní práci, ve které je důležité umět jednat s lidmi a také se umět rozhodovat.

Měl jste někdy kvůli svému zaměstnání strach?
Popravdě strach o někoho, nebo o něco, mám dost často, ale myslím, že je to takový ten zdravý strach, který dokáže člověka vybudit k akci nebo k řešení a v našem povolání je potřebný, vede nás k odpovědnosti, schopnosti konat a rozhodovat se správně v krátkém čase.

Teď mě napadá událost z konce minulého roku, kde šlo opravdu do tuhého. Jedná se o případ, kdy pachatel vystřelil z ostré zbraně a držel devět rukojmí v jedné příbramské bance. Při takové akci máte v první řadě na mysli, že jde o životy lidí, máte o ně strach a musíte udělat maximum, aby se nikomu nic nestalo a správně se rozhodnout pro řešení. Musíte neustále vnímat změny situace a být připraven dát policisty do akce, pokud to bude nutné, i za cenu nasazení jejich života nebo zdraví.
Strach o sebe jsem vnímal hlavně v minulosti, když jsem sloužil na ulici, a jezdili jsme na různé zákroky, zadržovali pachatele majetkových a násilných trestných činů. U většiny případů jsme přesně nevěděli, co nás čeká a jak se situace vyvine.

Co vše musí splňovat žadatel o práci policisty?
Musí mít české občanství, věk nad 18 let, střední vzdělání s maturitou a bezúhonnost doloženou opisem Rejstříku trestů. Zdravotní, fyzická a osobnostní způsobilost (psychologické vyšetření) je zkoumána v průběhu přijímacího řízení ve víkendovém náborovém kempu.

Co naopak policie novým zájemcům nabízí?
Novým policistům je vyplácen náborový příspěvek, ve Středočeském kraji ve výši 150 tisíc korun. Dále se jedná o šest týdnů dovolené, možnost dalšího vzdělání, bezúročné půjčky, příspěvky na pojištění, ozdravné pobyty, kariérní postup, již po šesti letech služby nárok na odchodné, po 15 letech služby dokonce doživotní výsluhový příspěvek.

Policistu si sami během dvanácti měsíců vyškolíme, nepotřebuje žádnou praxi. Již na škole pobírá základní plat ve výši 24 220 Kč hrubého, navíc má hrazen pobyt a stravu. Probíhá zde výuka velmi zajímavých předmětů jako je kriminalistika, psychologie, právo, střelecká příprava. Po skončení základní odborné přípravy přechází nový policista do 3. platové třídy a na Příbramsku má bezmála 30 tisíc korun hrubého bez osobního příplatku. Od ledna se očekává navíc zvýšení příjmu.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: top








Další články

Novou přírodní památkou v Brdech je podmáčená louka s masožravými rostlinami Novou přírodní památkou v Brdech je podmáčená louka s masožravými rostlinami Svažitá a silně podmáčená louka o rozloze 2,6 hektaru pojmenovaná Licitanta leží u … Na Příbramsku hrozí přízemní mrazy ještě v noci na sobotu Na Příbramsku hrozí přízemní mrazy ještě v noci na sobotu První mrazy začaly úrodu ničit v noci na čtvrtek 18. dubna. Od té doby trvají a mají … Mladíka, který v Příbrami přepadl seniora, zadrželi kolemjdoucí Mladíka, který v Příbrami přepadl seniora, zadrželi kolemjdoucí Příbramští kriminalisté obvinili muže a ženu ze spáchání zločinu loupeže. Sprejeři poničili v Krásné Hoře fasády domů. Policie má svědky na videu, poznáte je? Sprejeři poničili v Krásné Hoře fasády domů. Policie má svědky na videu, poznáte je? Policisté potřebují zjistit jejich totožnost. Proto se s žádostí o spolupráci obracejí … O víkendu se citelně oteplí, teploty porostou až k 25 stupňům O víkendu se citelně oteplí, teploty porostou až k 25 stupňům Podobné počasí zůstane i začátkem příštího týdne. Příbram začala rekonstruovat dopravní hřiště Příbram začala rekonstruovat dopravní hřiště Dopravní výchovu bude mít na starosti Městská policie Příbram a areál budou spravovat … V budově městského úřadu probíhalo cvičení, na místě byla i dekontaminační jednotka V budově městského úřadu probíhalo cvičení, na místě byla i dekontaminační jednotka Tématem nácviku byl nález podezřelé látky v zásilce. Na Díky!FESTu se představí Slza, Pekař, Štefan Margita nebo příbramští Jazz Faces Na Díky!FESTu se představí Slza, Pekař, Štefan Margita nebo příbramští Jazz Faces Festival je určen zdravotníkům, dárcům krve a složkám IZS. Středočeské kulturní léto nabídne 65 akcí na 26 místech regionu Středočeské kulturní léto nabídne 65 akcí na 26 místech regionu Novinkou bude mimo jiné pilotní provoz speciálních autobusových linek, které budou …
Mráz bude i o nadcházejících nocích, může poškodit rostliny Mráz bude i o nadcházejících nocích, může poškodit rostliny Meteorologové už dřív avizovali, že chladné počasí, které je v ČR druhý týden, bude …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies