30. 11. svátek má Ondřej

Kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

19. listopadu 2023   (09:15)
Kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas
foto: pixabay

Kaštanovník se dožívá i několika set let a dorůstá do velikosti až 30 metrů.



Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám nabídnou neotřelou delikátní chuť, jsou také velice zdravé.
Jedlé kaštany mají tmavě hnědou barvu a kulovitý tvar. Vnější oplodí je hustě ostnité. Vnitřní osemení je hnědé a tenké. Chuť kaštanů je velice nasládlá, může vám připomínat chuť oříšků. Listy kaštanovníku zase mají uklidňující vliv na kašel. Plody i listy se využívají také ve farmaceutickém průmyslu.
Kaštany mají vysokou energetickou hodnotu a obsahují 40 gramů sacharidů, 6 až 8 gramů bílkovin, 4 gramy tuků, 40 miligramů vitaminu C, vitamin B1, draslík a fosfor.
Na vánočních trzích jsou vyhledávanou pochutinou, za 100 gramů ale zaplatíte od třiceti do osmdesáti korun. Přitom příprava je velmi jednoduchá, kterou zvládne každý z nás.

Jedlé kaštany lze zakoupit v supermarketu, kde se cena pohybuje kolem dvou set korun za kilogram. Většina prodávaných produktů je z Číny nebo Itálie. Pokud chcete ušetřit a raději si dopřejete domácí produkt, můžete se porozhlédnout ve svém okolí a zcela jistě strom naleznete. Rozdíl mezi jedlým a nejedlým poznáte na první pohled. Strom jedlých kaštanů má list ve tvaru jedné čepele. Nejedlý jich má pět. Plod jedlých kaštanů nemá také velkou světlou plošku. Na sběr kaštanů je nejpříznivější doba na konci října a na začátku listopadu.
Příprava je jednoduchá
Před pečením kaštany na několik hodin namočíme do vody (i se slupkou). Tím docílíme šťavnatosti, kaštany potom nebudou vysušené. Po vyjmutí je potřeba kaštany osušit a následně naříznout do hloubky cca dvou centimetrů, a to nejlépe do kříže. Rozehřejeme troubu na 200 stupňů a pečeme na pečícím papíře přibližně dvacet minut. V případě, že pro tepelnou úpravu zvolíme mikrovlnou troubu, pečeme asi 6 minut při výkonu 600 W, a následně je necháme v troubě dalších pět minut dojít.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka






Související


Další články

Etická komise potrestala fotbalovou Příbram za maření verdiktu odečtem čtyř bodů Etická komise potrestala fotbalovou Příbram za maření verdiktu odečtem čtyř bodů Rozhodnutí Sborů rozhodců je neveřejné, podle informací klub od Litavky nezaplatil … AKTUALIZOVÁNO Přichází Mikuláš se svými společníky Přichází Mikuláš se svými společníky Na mikulášské akce zavítají děti v Příbrami, Rožmitále pod Třemšínem, Březnici nebo … V Rožmitále se střetla dvě auta, jeden z řidičů se zranil V Rožmitále se střetla dvě auta, jeden z řidičů se zranil Policisté řídili dopravu kyvadlově. Galerii Františka Drtikola povede Magda Danel Galerii Františka Drtikola povede Magda Danel Rada města na svém posledním jednání jmenovala novou ředitelku galerie, kterou se po … AKTUALIZOVÁNO Infekce HIV může být dlouho bez příznaků. Klíčové je ale její včasné odhalení a brzké nasazení léčby Infekce HIV může být dlouho bez příznaků. Klíčové je ale její včasné odhalení a brzké nasazení léčby 39 milionů lidí na světě žije s HIV, v České republice je HIV pozitivních téměř 4,5 … V letošním roce si obyvatelé Brodu připomínají 100 let od vysvěcení kaple V letošním roce si obyvatelé Brodu připomínají 100 let od vysvěcení kaple Původní kaple vznikla podle dochovaných archivních materiálů již v roce 1799. Do … Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne zlevnila o desítky haléřů Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne zlevnila o desítky haléřů Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 37,46 Kč, naftu pak za 37,80 … Muži z Příbramska chtěli investovat do kryptoměn, přišli o statisíce Muži z Příbramska chtěli investovat do kryptoměn, přišli o statisíce Policie se podobnými případy zabývá opakovaně a stejně tak před nimi opakovaně … Dobříšští a sedlčanští hasiči převzali nové vybavení Dobříšští a sedlčanští hasiči převzali nové vybavení Ve středu 29. listopadu se na příbramském územním odboru konaly hned dvě menší … Víkend bude mrazivý a plný sněhu, v pátek a sobotu může místy nasněžit i 35 cm Víkend bude mrazivý a plný sněhu, v pátek a sobotu může místy nasněžit i 35 cm I přes den teploty o víkendu nevystoupají nad nula stupňů Celsia, v noci se dostanou … AKTUALIZOVÁNO

Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2023 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies