23. 4. svátek má Vojtěch
PB | Realitní




Kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas

6. listopadu 2021   (15:40)
Kaštany jsou podzimní delikatesa. Právě teď je jejich čas
foto: ilustr/pixabay

Kaštanovník se dožívá i několika set let a dorůstá do velikosti až 30 metrů.


Určitě je znáte z vánočních a zimních trhů, kde si je kupujete pečené do kornoutu. Zkuste je však zakomponovat častěji do jídelníčku. Kromě toho, že vám nabídnou neotřelou delikátní chuť, jsou také velice zdravé.

Jedlé kaštany mají tmavě hnědou barvu a kulovitý tvar. Vnější oplodí je hustě ostnité. Vnitřní osemení je hnědé a tenké. Chuť kaštanů je velice nasládlá, může vám připomínat chuť oříšků. Listy kaštanovníku zase mají uklidňující vliv na kašel. Plody i listy se využívají také ve farmaceutickém průmyslu.
Kaštany mají vysokou energetickou hodnotu a obsahují 40 gramů sacharidů, 6 až 8 gramů bílkovin, 4 gramy tuků, 40 miligramů vitaminu C, vitamin B1, draslík a fosfor.
Na vánočních trzích jsou vyhledávanou pochutinou, za 100 gramů ale zaplatíte od třiceti do osmdesáti korun. Přitom příprava je velmi jednoduchá, kterou zvládne každý z nás.

Jedlé kaštany lze zakoupit v supermarketu, kde se cena pohybuje kolem dvou set korun za kilogram. Většina prodávaných produktů je z Číny nebo Itálie. Pokud chcete ušetřit a raději si dopřejete domácí produkt, můžete se porozhlédnout ve svém okolí a zcela jistě strom naleznete. Rozdíl mezi jedlým a nejedlým poznáte na první pohled. Strom jedlých kaštanů má list ve tvaru jedné čepele. Nejedlý jich má pět. Plod jedlých kaštanů nemá také velkou světlou plošku. Na sběr kaštanů je nejpříznivější doba na konci října a na začátku listopadu.
Příprava je jednoduchá
Před pečením kaštany na několik hodin namočíme do vody (i se slupkou). Tím docílíme šťavnatosti, kaštany potom nebudou vysušené. Po vyjmutí je potřeba kaštany osušit a následně naříznout do hloubky cca dvou centimetrů, a to nejlépe do kříže. Rozehřejeme troubu na 200 stupňů a pečeme na pečícím papíře přibližně dvacet minut. V případě, že pro tepelnou úpravu zvolíme mikrovlnou troubu, pečeme asi 6 minut při výkonu 600 W, a následně je necháme v troubě dalších pět minut dojít.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka








Další články

Ve Středočeském kraji přibylo minulý týden 183 případů černého kašle Ve Středočeském kraji přibylo minulý týden 183 případů černého kašle Nemoc se v úvodu projevuje jako jiné respirační infekce. Typickým příznakem je dávivý … Magdaléna vyjede na letní festivaly. Seznámí s riziky užívání drog a umožní testování na alkohol Magdaléna vyjede na letní festivaly. Seznámí s riziky užívání drog a umožní testování na alkohol Program v rámci služeb na snižování rizikového chování počítá také s podporou … Skupina GZ Media loni zvýšila výrobu desek na 84 milionů a utržila 8,3 mld. Kč Skupina GZ Media loni zvýšila výrobu desek na 84 milionů a utržila 8,3 mld. Kč Společnost, která je světovou jedničkou ve výrobě vinylů, má hlavní výrobní závod v … Jaké počasí bude do konce dubna a v první polovině května? Meteorologové zveřejnili dlouhodobou předpověď Jaké počasí bude do konce dubna a v první polovině května? Meteorologové zveřejnili dlouhodobou předpověď I přes nynější chladné počasí bude nakonec období ode dneška do 19. května teplotně … ON-LINE: Zasedání zastupitelstva v Příbrami ON-LINE: Zasedání zastupitelstva v Příbrami Na programu mají zastupitelé 17 bodů. Portál pribram.cz slaví šestnácté narozeniny. Rozšířili jsme rubriku aktuálních zpráv, říká redaktor Jakub Pečenka Portál pribram.cz slaví šestnácté narozeniny. Rozšířili jsme rubriku aktuálních zpráv, říká redaktor Jakub Pečenka Portál pribram.cz slaví šestnácté narozeniny. Nejstarší zpravodajský portál na … ROZHOVOR Počet případů černého kašle od začátku roku překročil 9300 Počet případů černého kašle od začátku roku překročil 9300 Z lidí, kteří se letos nakazili černým kašlem, je skoro třetina z Jihočeského a … Česko čeká v týdnu několik mrazivých nocí, varují meteorologové Česko čeká v týdnu několik mrazivých nocí, varují meteorologové Mrazy mohou poškodit především ovocné stromy, vinnou révu a vzešlou zeleninu. Navzdory předem ohlášené policejní akci si řidiči na Příbramsku nedali pozor Navzdory předem ohlášené policejní akci si řidiči na Příbramsku nedali pozor Příbramští policisté zkontrolovali během akce 178 vozidel, zjistili 31 přestupků a …
Do pátku vydrží chladné počasí, víkend přinese oteplení Do pátku vydrží chladné počasí, víkend přinese oteplení V sobotu budou odpolední maxima kolem 18 stupňů, v neděli se přiblíží 20 stupňům …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies