28. 3. svátek má Soňa
Nobelia




Junioři VK Euro Sitex Příbram U22 zakončili povedenou sezonu stříbrnými medailemi

22. května 2023   (09:50)
Další 2 fotografie v galeriiJunioři VK Euro Sitex Příbram U22 zakončili povedenou sezonu stříbrnými medailemi
foto: Oldřich Kozák / pribram.cz

Příbramský volejbal se těší z dalšího skvělého úspěchu. Junioři U22 zakončili úspěšnou sezonu druhým místem na finálovém turnaji extraligy v Českých Budějovicích. Tým s úctyhodným výškovým průměrem 194 cm potvrdil roli papírového favorita, sklonit se musel pouze před domácími Budějovicemi.


Příbramský mládežnický volejbal se pravidelně umisťuje mezi nejlepšími v republice, ale nic se neděje automaticky. Každý rok se za úspěchy skrývá spousta odvedené práce, minimum tréninkových výpadků, dobrý zdravotní stav hráčů a často i zákulisní vyjednávání trenérů při shánění vhodných posil do týmu.

Už loni měli junioři dobře našlápnuto, ale nakonec z toho bylo v Havířově nepopulární čtvrté místo. Většina hráčů z minulé sezony pokračovala i letos. Základní osu týmu tvořili hráči se zkušenostmi z mužské extraligy – Daniel Rosenbaum a Jakub Ureš, společně se Šimonem Bambasem, Martinem Baníkem, Matoušem Peterkou a Pavlem Gottesmanem. Kvůli dlouhodobým problémům s kolenem vypadl v průběhu sezony ze sestavy hlavní smečař a juniorský reprezentant Jakub Ureš, což bylo pochopitelně citelné oslabení. Tým postrádal i zkušeného druhého blokaře. Situaci vyřešil trenér Rosenbaum angažováním vysokého smečaře z Ústí nad Labem Matouše Lanka (202 cm) a blokaře Ondřeje Arabasze z Hradce Králové (200 cm) na hostování do konce sezony.

V dlouhodobé základní části, sestávající ze šesti turnajů, se na špici střídalo hned několik týmů – SGLD Brno, České Budějovice, Příbram, Lvi Praha a Black Volley Beskydy. Po sečtení všech bodů zvítězila s 86 body Příbram a vstupovala tak do finálového turnaje jako první nasazená. Týmy byly rozděleny do dvou skupin po čtyřech týmech. Do skupiny F1 byly ke Kocourům nalosovány ještě týmy Black Volley Beskydy, Kolín a Lvi Praha. Ve skupině F2 se utkali hráči domácích Budějovic, Brna, Liberce a Kojetína. Čtyřčlenné skupiny jsou zrádné v tom, že si týmy pomýšlející na postup do semifinále nemohou dovolit více než jedno zaváhání.

Příbram vstoupila do turnaje utkáním s Black Volley Beskydy, které táhne jeden z nejlepších juniorů ČR Benda. V úvodní sadě předváděla Příbram solidní volejbal, dokázala soupeře odtáhnout kvalitním servisem od sítě a komfortně vyhrála 25:19. Od druhého setu zpřesnily Beskydy hru a začala oboustranná přetahovaná se šťastnějším koncem pro soupeře 24:26. Od třetího setu měli navrch Severomoravané, Příbram kupila chyby a hořela na příjmu. I přes zlepšenou koncovku si Beskydy náskok pohlídaly, vyhrály 25:23 a ujaly se vedení 2:1 na sety. Trenér před čtvrtým setem zamíchal se sestavou, ale zlepšení se nekonalo. Příjem stále „haproval“, smečaři se neprosazovali a Beskydy byly na vlně. Příbram tak hned na úvod turnaje utrpěla nečekanou porážku 1:3. To postavilo Kocoury do velmi nepříjemné situace, kdy museli oba zbylé zápasy bezpodmínečně vyhrát za tři body, aby mohli pomýšlet na postup.
Druhý den je nejprve čekal zápas proti Kolínu, který měl řadu menších, ale šikovných hráčů. První set se nesl v podobném duchu jako předchozí utkání. Příbram se trápila, hráči vyráběli laciné chyby. Naštěstí se podařilo ustát těsnou koncovku (26:24) a od té doby ze sebe kluci setřásli nervozitu a začali předvádět hru, která je zdobila po většinu základní části soutěže. Najednou byl na hřišti pouze jeden tým. Příbram ve zbytku utkání dominovala a zvítězila 3:0. Odpoledne se příbramští postavili proti ambiciózním Lvům Praha, kteří obě své předchozí utkání vyhráli shodně 3:1 a cílili na první místo ve skupině. Příbram ovšem nastoupila do utkání velmi koncentrovaně a odhodlaně. Agresivní hrou od začátku diktovala tempo hry a Pražané byli neustále v několikabodovém deficitu. Nastolený trend vydržel po většinu utkání. Teprve v koncovce třetí sady, za stavu 2:0 na sety, přišla mírná nervozita a Lvi se dokázali přiblížit na rozdíl jednoho bodu. Příbram si však už vítězství nenechala ujít a po výsledku 3:0 obsadila nakonec díky lepšímu poměru setů první místo ve skupině. Společně s Příbramí postoupily do semifinále i Beskydy, zatímco Pražanům zbyly oči jen pro pláč.
V semifinále narazila Příbram na Liberec. O osudu prvního setu rozhodovalo do značné míry podání. Za stavu 12:10, při podání Bambase odskočili Kocouři na rozdíl 5 bodů a ten si pohlídali až do konce (25:18). Podobně začala Příbram i ve druhé sadě, když si rychle vybudovala několikabodový náskok. O ten však vzápětí díky řadě nepřesností přišla, a tak si za stavu 10:9 požádal Rosenbaum o time-out. Hra se poté přelévala ze strany na stranu, až do stavu 22:22. V koncovce byla šťastnější Příbram (25:23) a ujala se vedení 2:0 na sety. Třetí dějství bylo vyrovnané do poloviny. Za delší konec přeci jen tahal Liberec a když se utrhl do vedení 18:14, sáhl Rosenbaum již po druhém oddechovém čase. Příbram v koncovce dostala několik přímých bodů z podání a Liberec snížil na 1:2 (17:25). Rozhodující sada byla opět zejména o podání. Nejprve z něj vytěžil několik bodů Liberec (13:10), poté zase Příbram (13:13). Za stavu 14:15 dokázali Kocouři při servisu Lanka otočit na 19:15, ale nestačilo to. Liberec dokázal pochytat útoky příbramských útočníků a skóre se opět přelilo na jejich stranu (21:23). Koncovku na sebe vzal Lank, který nejprve bodoval z doskoku, poté zablokoval středového hráče Liberce, a nakonec proměnil dvě smeče z hlavního kůlu.

Z druhé poloviny pavouka postoupil do finále domácí tým Českých Budějovic s řadou skvělých mládežnických talentů v čele s mezigeneračním supertalentem Tomášem Brichtou (ročník 2006). Již předzápasové rozsmečování naznačilo, že se bude hrát hodně vysoko nad sítí. Do zápasu lépe vstoupila Příbram, která hrála bez chyb, dobře přijímala i útočila. Vypracovala si několikabodový náskok, který udržovala až do stavu 15:13. Poté zaúřadoval rozhodčí, který nejprve mylně vyhodnotil ulívku Bambase k zadní čáře jako aut a následně pískl velmi přísný tažený míč. Budějovičtí se uklidnili a začali úřadovat na podání i na síti. Příbram už se nezmohla na větší odpor, a tak se Budějovice ujaly vedení 1:0 na sety (25:20). Druhý set byl z pohledu Kocourů doslova tristní. Vůbec nic nefungovalo a Budějovice rychle navyšovaly náskok. Příbram nebyla schopná pokrýt dvě hlavní úderná „kladiva“ Jihočechů, Brichtu s Leštinou. Trenér Rosenbaum se snažil zastavit postup soupeře čerpáním obou oddechových časů i vystřídáním půlky týmu, nic ale nepomohlo. Jihostroj vyhrál druhý set rozdílem třídy 25:8 a domácí organizátoři se pomalu začali připravovat na závěrečný ceremoniál.

Příbram to ovšem nezabalila. Ve třetím setu postupně zpřesnila hru, nahrávač dobře rozděloval nahrávky, které útočníci dokázali přetavit v body. V koncovce Budějovice sice ještě dokázali srovnat, ale Příbram už si set nenechala vzít a zvítězila 26:24 (1:2 na sety). Do té doby neohrožení Jihočeši si najednou ve 4. setu přestali být tak jistí sami sebou a začali chybovat. Příbram byla nahoře a tahala za delší konec. Bouřlivá atmosféra je hnala za srovnáním skóre. Euforie ovšem vydržela zhruba jen do půlky setu, kdy opět přišlo několik chyb na příjmu i v útoku a karta se obrátila. Když se k tomu přidalo opět několik chybných rozhodnutí rozhodčích, šly Budějovice bodově do trháku. Příbramský nahrávač Rosenbaum, ve snaze zastavit rychlý sešup, začal každou svou nahrávkou hledat hlavního smečaře Matouše Lanka. Ten se ovšem nebyl schopný prosadit přes vysoké bloky soupeře a myšlenky na prodloužení zápasu do tiebreaku vzaly rychle za své. Budějovice si koncovku už pohlídaly a po přešlapu Gottesmana na podání mohly začít slavit titul extraligových šampionů.

Fotogalerie

Junioři VK Euro Sitex Příbram U22 zakončili povedenou sezonu stříbrnými medailemi () Junioři VK Euro Sitex Příbram U22 zakončili povedenou sezonu stříbrnými medailemi (1)

foto: Oldřich Kozák / pribram.cz

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Oldřich Kozák








Související


Další články

Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne zdražila Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne zdražila Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 38,83 Kč, naftu pak za 38,77 … I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené Lékárny opět zkoordinovaly své otevírací doby, aby alespoň jedna zůstala … Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Silný vítr zasáhla část Česka už v úterý a ve středu. Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Hokejové play-off 2.ligy pokračovalo ve středu třetími čtvrtfinálovými zápasy. Série … Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Jeho první kniha Gump – pes, který naučil lidi žít, se stala bestsellerem. Knihy o … ROZHOVOR Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Svou tíživou finanční situaci se rozhodl 23letý muž řešit opravdu nešťastným … Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Prodloužený velikonoční víkend bude teplý a většinou bez deště. Ojediněle se mohou … Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista Tradicí je na Zelený čtvrtek jíst především zelené pokrmy jako zelí, špenát a … Meteorologové: Na 20 stanicích dnes padl teplotní rekord, o víkendu bude až 25 stupňů Meteorologové: Na 20 stanicích dnes padl teplotní rekord, o víkendu bude až 25 stupňů Není vyloučeno, že o svátečním víkendu teploty vystoupají až k 25 stupňům, což by …
Kocouři Příbram jako černý kůň play-off? Kocouři Příbram jako černý kůň play-off? Styl, kterým příbramští volejbalisté ovládli čtvrtfinálovou sérii play-off proti Dukle … NÁZOR
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies