Jak pečovat o vánoční stromek, aby dlouho vydržel?
12. prosince 2023 (08:55)
Odpočítávání do Vánoc již začalo. Jedním z neklamných znaků blížících se svátků jsou i místa s prodeji vánočních stromků. Jak se starat o vánoční stromek, aby zůstal po celé svátky stále hezký?
Dřív, než se vydáte na nákup, ujasněte si, ve kterém místě bude váš vánoční strom stát a podle toho také volte velikost stromu. Při nákupu dbejte na to, aby větve nebyly svázány příliš těsně, to by je mohlo poškodit, ale také ne moc volně, protože pak by stromek nedržel tvar. Stromek rozvažte až v době, kdy se ho chystáte zdobit.
Počítejte s tím, že ne všechny stromky jsou řezané těsně před prodejem. Některé leží i několik týdnů ve skladech. Takže se může stát, že koupíte stromeček, který vám sotva vydrží do Silvestra. Proto se při výběru zaměřte na určité detaily, které vám napoví, jestli je stromek čerstvý.
Stav stromku se při nákupu docela těžko pozná, neměl by ale po zatřesení příliš opadat, jehličí by mělo mít temně zelenou barvu a kůra by se neměla odlupovat. Po jehličí a větvičkách si prohlédněte i kmen. Na řezu nesmějí být žádné tmavé skvrny. Bylo by to znamení, že stromek byl poražen před delší dobou. Zdravý kmínek také nesmí nést stopy plísně, houbových náletů nebo jiných chorobných příznaků. Optimální síla kmene je 6-10 cm, samozřejmě v závislosti na výšce stromu. Příliš tenký kmen je znamením, že strom neměl při růstu dostatek živin. Bude proto rychle zasychat a opadávat.
Při nákupu stromku požádejte prodejce, aby přizpůsobil průměr kmenu velikosti vašeho stojanu, abyste to nemuseli dělat doma sami pomocí pily a sekery.
Nejlepším tipem pro uskladnění stromku po zakoupení, pokud jej nebudete zdobit venku, je suché místo jako je například garáž. Pokud nemůžete uskladnit stromek v chladnějším prostředí, vyčkejte s nákupem co nejdéle.
Po zakoupení by měl stromeček dostat náležitou péči, především dostatek vlhkosti. Před ponořením kmínku do vody z něj dole uřízněte asi dvoucentimetrový špalíček. Odstraní se tak zasmolená vrstva a stromek bude moct vodu lépe přijmout. Nejlepší stojany mají možnost dolévání vody, která stromek pomáhá udržet svěžejší, nezapomínejte ani na rosení větví.
Po nazdobení vyhraďte stromečku co nejchladnější a nejsvětlejší místo, například kout blízko okna, co nejdál od topení.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka
Související
•Co rodina, to jiné zvyky a chutě. Patří gothajský salám do bramborového salátu?
•Srovnali jsme ceny stejného nákupu v příbramských supermarketech
•Na adventním věnci se dnes rozsvítí druhá svíčka, je bronzová neděle
Další články
Zamilovaný velvyslanec: víkend, který otřese ambasádou a rozesměje publikum
Když se diplomatický protokol sesype pod tíhou lásky, tajností a nečekaných návštěv, …
Advent a Vánoce na Svaté Hoře: čas světla, zpěvů a setkání
Svatá Hora vstoupila do adventu sérií rorátů, koncertů a tradičních setkání, která …
Na obnovu památek má Středočeský kraj pro rok 2026 připraveno 64 milionů korun
Krajští zastupitelé projednali a schválili Program 2026 pro poskytování dotací na …
Mikrovlnná technologie umožňuje rychlou a přesnou opravu asfaltu na D4
Opravy dálnice D4 budou rychlejší, přesnější a šetrněji díky novému postupu, který …
Oddělení jednodenní péče příbramské nemocnice zve ve středu na Den otevřených dveří
Oblastní nemocnice Příbram připomíná blížící se Den otevřených dveří na oddělení …
Je to tu! Veselý Mikuláš opět vyráží do rodin a přináší kouzelný zážitek
I letos vyrazí Veselý Mikuláš do dobříšských domácností a přinese s sebou kouzelnou …
Listopad na středočeských silnicích: čtyři oběti, mezi nimi i řidička z tragické nehody v Mokrovratech
V listopadu zemřeli na středočeských silnicích čtyři lidé, tedy o dva méně než ve …
Nový přivaděč vody má zlepšit zásobování oblastí Dobříše a Nového Knína
Na Příbramsku vznikne nový přivaděč vody, který bude zásobovat oblasti Dobříše a …
Gastro agent: Malej podnik
Fast-food je hlavně o rychlosti. Ale když se z jídla stane jen logistika, hledáme …
FOTO




