8. 12. svátek má Květoslava

Hygienici navštívili restauraci Šalanda v Příbrami. Našli prošlé maso, sýry i tatarák

21. března 2024   (12:12)
Hygienici navštívili restauraci Šalanda v Příbrami. Našli prošlé maso, sýry i tatarák
foto: KHS Středočeského kraje

Na pracovním stole v kuchyni byly uchovávány pokrmy určené k výdeji spotřebitelům v nezakrytých nádobách při teplotě prostředí, která může podporovat růst patogenních mikroorganismů a mohla by vést k ohrožení zdraví spotřebitelů.


Dne 6. 2. 2024 provedli zaměstnanci Krajské hygienické stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze, územního pracoviště Příbram, v souvislosti se změnou provozovatele provozovny, kontrolu v restauraci Šalanda v Příbrami.

V současné době je v restauraci, dle sdělení kontrolované osoby, v rámci poledního menu připravováno cca 20 porcí pokrmů, dále jsou připravovány jídla minutkového charakteru na základě objednávky spotřebitelů.

Kontrolou bylo zjištěno, že v chladicím a mrazicím zařízení umístěném v prostoru kuchyně a ve skladu byly uloženy potraviny s prošlým datem spotřeby, které byly určeny pro výrobu pokrmů ve stravovací službě. Jednalo se o cca 18 kg masa (hovězí přední, hovězí zadní, uzené vepřové koleno, vepřová krkovice, hovězí hamburger, vepřová panenská svíčková, tatarák), 16 kostek pekařského droždí, 2 balení mozzarelly a 13 balení brynzy. Rozhodnutím KHS byla kontrolované osobě nařízena likvidace výše uvedených potravin.
V provozovně vyrobené polotovary a rozpracované pokrmy (vařené bílé a červené zelí, vařené brambory, polévka česnečka, vepřová roláda, zkaramelizovaná cibule; dále pelmeně, plněné taštičky, varenyky, obalovaný sýr) uložené v době kontroly v chladicím a mrazicím zařízení, nebyly žádným způsobem značeny, a z tohoto důvodu nešlo jednoznačně určit, kdy byly vyrobeny.

V chladicím zařízení umístěném v kuchyni byla nevhodně skladována potravina (hluboko zmrazená zmrzlina), v rozporu s teplotními podmínkami stanovenými výrobcem, který potravinu vyrobil. Zmrzlina v originálním obalu byla rozteklá s vysráženým tukem na povrchu.
Na pracovním stole v kuchyni byly uchovávány pokrmy určené k výdeji spotřebitelům v nezakrytých nádobách při teplotě prostředí, která může podporovat růst patogenních mikroorganismů a mohla by vést k ohrožení zdraví spotřebitelů. Jednalo se o rizoto, pečená kuřecí stehna, trhané vepřové maso, těstoviny a šťávu k masu. Provozovatel zařízení také neposkytl spotřebiteli informaci o obsahu alergenů v nabízených pokrmech a nápojích.

S provozovatelkou restaurace byla projednána potřebná nápravná opatření včetně termínů jejich realizace. Za zjištěné nedostatky jí byl uložen finanční postih.

Dne 19. 2. 2024 byl na KHS doložen doklad o nezávadné likvidaci vyřazených potravin.
foto: KHS Středočeského kraje
foto: KHS Středočeského kraje
foto: KHS Středočeského kraje

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz/KHS Středočeského kraje
autor: KHS Středočeského kraje








Související


Další články

Příbramská galerie představuje dílo Taji Spasskové Příbramská galerie představuje dílo Taji Spasskové Výstava Matter od Absence je první velkou sólovou výstavou multidisciplinární … Gastro agent: Pizza Italia Příbram Gastro agent: Pizza Italia Příbram Fast-food je hlavně o rychlosti. Ale v době, kdy se jídlo mění v logistiku, hledáme … Fast food Příbram řeší nedostatek kvalitních pracovníků: Roste zájem o částečné úvazky i technologické dovednosti Příbram řeší nedostatek kvalitních pracovníků: Roste zájem o částečné úvazky i technologické dovednosti Poptávka po sezónních i stálých pracovnících v retailu a logistice se sice meziročně … Zámek Březnice v pořadu Skryté skvosty: Česká televize natáčela s Jaroslavem Pleslem Zámek Březnice v pořadu Skryté skvosty: Česká televize natáčela s Jaroslavem Pleslem Skryté skvosty představí zámek Březnice: historie, tajný sňatek i pobělohorská doba. … Veterináři vymezili rizikovou oblast kvůli ptačí chřipce Veterináři vymezili rizikovou oblast kvůli ptačí chřipce Státní veterinární správa (SVS) v reakci na nepříznivý vývoj nákazové situace vymezuje … Muzeum města Dobříš otevírá nové kreativní zázemí: první adventní dílny přilákaly návštěvníky, další akce už jsou v plánu Muzeum města Dobříš otevírá nové kreativní zázemí: první adventní dílny přilákaly návštěvníky, další akce už jsou v plánu Muzeum města Dobříše zpřístupnilo v podkroví Kopáčkova domu nové prostory určené pro … Kocouři doma zabrali: Ostrava padla 1:3 Kocouři doma zabrali: Ostrava padla 1:3 Desáté kolo ČEZ extraligy mužů přineslo do Příbrami radost. VK TROX po ztrátě prvního … Sport Zimní počasí se odkládá. Teplé jihozápadní proudění nepoleví Zimní počasí se odkládá. Teplé jihozápadní proudění nepoleví Zdá se podle posledních předpovědí, že se letos typicky zimního počasí zatím ani v … Jak se chránit před respiračními infekcemi: jednoduché kroky, které fungují Jak se chránit před respiračními infekcemi: jednoduché kroky, které fungují Chřipka, covid-19 i další respirační infekce se šíří rychle a nenápadně. Obzvlášť …
Druhá adventní neděle – bronzová: rodina, cukroví a dobré skutky Druhá adventní neděle – bronzová: rodina, cukroví a dobré skutky Bronzová adventní neděle je druhým krokem na cestě k Vánocům. Druhá svíčka na věnci … Vánoce
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies