Hygienici navštívili restauraci Šalanda v Příbrami. Našli prošlé maso, sýry i tatarák
21. března 2024 (12:12)
foto: KHS Středočeského kraje
Na pracovním stole v kuchyni byly uchovávány pokrmy určené k výdeji spotřebitelům v nezakrytých nádobách při teplotě prostředí, která může podporovat růst patogenních mikroorganismů a mohla by vést k ohrožení zdraví spotřebitelů.
Dne 6. 2. 2024 provedli zaměstnanci Krajské hygienické stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze, územního pracoviště Příbram, v souvislosti se změnou provozovatele provozovny, kontrolu v restauraci Šalanda v Příbrami.
V současné době je v restauraci, dle sdělení kontrolované osoby, v rámci poledního menu připravováno cca 20 porcí pokrmů, dále jsou připravovány jídla minutkového charakteru na základě objednávky spotřebitelů.
Kontrolou bylo zjištěno, že v chladicím a mrazicím zařízení umístěném v prostoru kuchyně a ve skladu byly uloženy potraviny s prošlým datem spotřeby, které byly určeny pro výrobu pokrmů ve stravovací službě. Jednalo se o cca 18 kg masa (hovězí přední, hovězí zadní, uzené vepřové koleno, vepřová krkovice, hovězí hamburger, vepřová panenská svíčková, tatarák), 16 kostek pekařského droždí, 2 balení mozzarelly a 13 balení brynzy. Rozhodnutím KHS byla kontrolované osobě nařízena likvidace výše uvedených potravin.
Kontrolou bylo zjištěno, že v chladicím a mrazicím zařízení umístěném v prostoru kuchyně a ve skladu byly uloženy potraviny s prošlým datem spotřeby, které byly určeny pro výrobu pokrmů ve stravovací službě. Jednalo se o cca 18 kg masa (hovězí přední, hovězí zadní, uzené vepřové koleno, vepřová krkovice, hovězí hamburger, vepřová panenská svíčková, tatarák), 16 kostek pekařského droždí, 2 balení mozzarelly a 13 balení brynzy. Rozhodnutím KHS byla kontrolované osobě nařízena likvidace výše uvedených potravin.
V provozovně vyrobené polotovary a rozpracované pokrmy (vařené bílé a červené zelí, vařené brambory, polévka česnečka, vepřová roláda, zkaramelizovaná cibule; dále pelmeně, plněné taštičky, varenyky, obalovaný sýr) uložené v době kontroly v chladicím a mrazicím zařízení, nebyly žádným způsobem značeny, a z tohoto důvodu nešlo jednoznačně určit, kdy byly vyrobeny.
V chladicím zařízení umístěném v kuchyni byla nevhodně skladována potravina (hluboko zmrazená zmrzlina), v rozporu s teplotními podmínkami stanovenými výrobcem, který potravinu vyrobil. Zmrzlina v originálním obalu byla rozteklá s vysráženým tukem na povrchu.
V chladicím zařízení umístěném v kuchyni byla nevhodně skladována potravina (hluboko zmrazená zmrzlina), v rozporu s teplotními podmínkami stanovenými výrobcem, který potravinu vyrobil. Zmrzlina v originálním obalu byla rozteklá s vysráženým tukem na povrchu.
Na pracovním stole v kuchyni byly uchovávány pokrmy určené k výdeji spotřebitelům v nezakrytých nádobách při teplotě prostředí, která může podporovat růst patogenních mikroorganismů a mohla by vést k ohrožení zdraví spotřebitelů. Jednalo se o rizoto, pečená kuřecí stehna, trhané vepřové maso, těstoviny a šťávu k masu. Provozovatel zařízení také neposkytl spotřebiteli informaci o obsahu alergenů v nabízených pokrmech a nápojích.
S provozovatelkou restaurace byla projednána potřebná nápravná opatření včetně termínů jejich realizace. Za zjištěné nedostatky jí byl uložen finanční postih.
Dne 19. 2. 2024 byl na KHS doložen doklad o nezávadné likvidaci vyřazených potravin.
Dne 19. 2. 2024 byl na KHS doložen doklad o nezávadné likvidaci vyřazených potravin.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz/KHS Středočeského kraje
autor: KHS Středočeského kraje
Související
•Příbramská nemocnice zjišťuje spokojenost pacientů na ambulancích
•Od začátku roku přibylo přes 3100 případů černého kašle, nejvíc za 60 let
•ADRA: Ukrajinským uprchlíkům v Příbrami pomáháme stále
Další články
V Mixově ulici se čelně střetly dva osobáky
Tenhle víkend se stala řada nehod v regionu. Mezi jinými i ta následující v Mixově …
Řidiči pozor! Semafory v křižovatce u Asie jsou stále mimo provoz
Dopravní nehoda před pár dny vyřadila z provozu semafory v křizovatce ulic Žežická, …
Petr Brandl: Podobizna horního úředníka po třech stoletích dostává jméno Johann Franz Lauer
Po třech stoletích pravděpodobně známe jméno muže z Brandlova obrazu Podobizna horního …
Prodejci vánočních kaprů mají nejvyšší čas nahlásit prodejní místa
Státní veterinární správa (SVS) připomíná prodejcům vánočních kaprů jejich povinnost …
Řidič nezvládl jízdu a ve vysoké rychlosti vylétl z vozovky
V obci Oseč u Obecnice v sobotu večer zasahovaly všechny složky integrovaného …
FOTO
Energo Příbram zvýší cenu tepla o 9 %
Společnost Energo Příbram oznámila, že od 1. ledna 2026 dojde k navýšení cen tepelné …
Děti nahlédly do života ryb v sádkách v Rožmitále
Sádky firmy Rybářství Lnáře v Rožmitále pod Třemšínem se v jeden podvečer proměnily v …
Příbram zpřísňuje parkování. Modré zóny nově i o víkendech, řešením může být soukromé místo
Od 1. listopadu platí v Příbrami nové nařízení upravující režim parkování na vybraných …
PR
Svatá Lucie a tajemné Lucky: nejdelší noc, pranostiky i strašidelná podívaná
Třináctý prosincový den patří svaté Lucii, patronce světla. Její svátek provází …
Zajímavosti
Co znamená každoročně zlatá neděle ve spojení s řeznictvím ZEMAN maso-uzeniny? Jednoznačně speciální akce a prodloužená otevírací doba i na neděli 21. prosince
Poslední adventní nebo také zlatá neděle je za dveřmi a lidé si zapálí čtvrtou, …
PR







