Hygienici navštívili restauraci Šalanda v Příbrami. Našli prošlé maso, sýry i tatarák
21. března 2024 (12:12)
foto: KHS Středočeského kraje
Na pracovním stole v kuchyni byly uchovávány pokrmy určené k výdeji spotřebitelům v nezakrytých nádobách při teplotě prostředí, která může podporovat růst patogenních mikroorganismů a mohla by vést k ohrožení zdraví spotřebitelů.
Dne 6. 2. 2024 provedli zaměstnanci Krajské hygienické stanice Středočeského kraje se sídlem v Praze, územního pracoviště Příbram, v souvislosti se změnou provozovatele provozovny, kontrolu v restauraci Šalanda v Příbrami.
V současné době je v restauraci, dle sdělení kontrolované osoby, v rámci poledního menu připravováno cca 20 porcí pokrmů, dále jsou připravovány jídla minutkového charakteru na základě objednávky spotřebitelů.
Kontrolou bylo zjištěno, že v chladicím a mrazicím zařízení umístěném v prostoru kuchyně a ve skladu byly uloženy potraviny s prošlým datem spotřeby, které byly určeny pro výrobu pokrmů ve stravovací službě. Jednalo se o cca 18 kg masa (hovězí přední, hovězí zadní, uzené vepřové koleno, vepřová krkovice, hovězí hamburger, vepřová panenská svíčková, tatarák), 16 kostek pekařského droždí, 2 balení mozzarelly a 13 balení brynzy. Rozhodnutím KHS byla kontrolované osobě nařízena likvidace výše uvedených potravin.
Kontrolou bylo zjištěno, že v chladicím a mrazicím zařízení umístěném v prostoru kuchyně a ve skladu byly uloženy potraviny s prošlým datem spotřeby, které byly určeny pro výrobu pokrmů ve stravovací službě. Jednalo se o cca 18 kg masa (hovězí přední, hovězí zadní, uzené vepřové koleno, vepřová krkovice, hovězí hamburger, vepřová panenská svíčková, tatarák), 16 kostek pekařského droždí, 2 balení mozzarelly a 13 balení brynzy. Rozhodnutím KHS byla kontrolované osobě nařízena likvidace výše uvedených potravin.
V provozovně vyrobené polotovary a rozpracované pokrmy (vařené bílé a červené zelí, vařené brambory, polévka česnečka, vepřová roláda, zkaramelizovaná cibule; dále pelmeně, plněné taštičky, varenyky, obalovaný sýr) uložené v době kontroly v chladicím a mrazicím zařízení, nebyly žádným způsobem značeny, a z tohoto důvodu nešlo jednoznačně určit, kdy byly vyrobeny.
V chladicím zařízení umístěném v kuchyni byla nevhodně skladována potravina (hluboko zmrazená zmrzlina), v rozporu s teplotními podmínkami stanovenými výrobcem, který potravinu vyrobil. Zmrzlina v originálním obalu byla rozteklá s vysráženým tukem na povrchu.
V chladicím zařízení umístěném v kuchyni byla nevhodně skladována potravina (hluboko zmrazená zmrzlina), v rozporu s teplotními podmínkami stanovenými výrobcem, který potravinu vyrobil. Zmrzlina v originálním obalu byla rozteklá s vysráženým tukem na povrchu.
Na pracovním stole v kuchyni byly uchovávány pokrmy určené k výdeji spotřebitelům v nezakrytých nádobách při teplotě prostředí, která může podporovat růst patogenních mikroorganismů a mohla by vést k ohrožení zdraví spotřebitelů. Jednalo se o rizoto, pečená kuřecí stehna, trhané vepřové maso, těstoviny a šťávu k masu. Provozovatel zařízení také neposkytl spotřebiteli informaci o obsahu alergenů v nabízených pokrmech a nápojích.
S provozovatelkou restaurace byla projednána potřebná nápravná opatření včetně termínů jejich realizace. Za zjištěné nedostatky jí byl uložen finanční postih.
Dne 19. 2. 2024 byl na KHS doložen doklad o nezávadné likvidaci vyřazených potravin.
Dne 19. 2. 2024 byl na KHS doložen doklad o nezávadné likvidaci vyřazených potravin.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz/KHS Středočeského kraje
autor: KHS Středočeského kraje
Související
•Příbramská nemocnice zjišťuje spokojenost pacientů na ambulancích
•Od začátku roku přibylo přes 3100 případů černého kašle, nejvíc za 60 let
•ADRA: Ukrajinským uprchlíkům v Příbrami pomáháme stále
Další články
V Žežické ulici porazil osobák ženu
Ve čtvrtek 11. prosince večer se stala nehoda v Žežické ulici v Příbrami.
O víkendu bude kouzelná vánoční atmosféra ve Skanzenu Vysoký Chlumec
Adventní víkend 13. a 14. prosince promění Skanzen Vysoký Chlumec v místo plné …
Model města u Nového rybníku: nápad nebo drahý luxus?
U Nového rybníku (Nováku) přibyl nový výtvarný prvek „Příbram jako na dlani“. Model …
ANKETA
Výstava vánočních stromků s jedinečnými příběhy láká do Březnice
V Březnici letos ožijí Vánoce od 13. prosince opravdu naplno. Galerie Ludvíka Kuby …
Nevíte co pod stromeček? Zkuste obdarovat a potěšit investičními šperky s drahými kameny od společnosti ATT v Příbrami
Za tisíce let zlato, stříbro, šperky a drahé kameny ani jednou neselhalo. Nikdy …
Komerční sdělení
Příbram v roce 2026: voda mírně zdraží, ostatní služby beze změn
Od ledna 2026 si Příbramští za vodu připlatí necelé tři koruny. Zvýšení je mírné, pod …
Nepřehlédněte
/ROZHOVOR/ Jaromír 99 + Jaroslav Rudiš vystoupí v Junior klubu již tuto sobotu, zbývají poslední lístky
Do příbramského Junior klubu zavítá na své vánoční turné známý hudebník a ilustrátor …
PR
Co je vlastně advent? Čas očekávání, tajemství a lidových tradic
Advent je spojen s očekáváním narození Ježíše Krista i řadou starobylých lidových …
Naháňka v Brdech: Plešivec bude v pátek pro veřejnost uzavřen
V pátek 12. prosince od 8 hodin ráno proběhne v revíru Plešivec společný lov – naháňka …
Nepřehlédněte
Chřipky, virózy a respirační onemocnění jsou na vzestupu v celém regionu
Spousty dětí, ale i dospělých trpí v současné době nachlazeními, virózami, ale i …







