Hřib smrkový, král našich lesů
FOTO
27. září 2025 (07:00)
foto: Hřib smrkový. / Karel Hutr
Tentokrát se místo představování zajímavých koutů brdského lesa seznámíme s našimi nejběžnějšími jedlými houbami. Konečně rostou a jak víme, jsme národem houbařů. A začneme, jak jinak, než hřibem smrkovým.
Když se řekne houba, většině z nás se vybaví právě hřib smrkový, u nás snad nejoblíbenější houba.
Hřib smrkový roste nejčastěji v kyselých smrčinách, ale potěší nás i v lesích smíšených, pod břízami či v prosvětlených bučinách. Jeho latinské jméno Boletus edulis – tedy „jedlý“ – mluví za vše. Patří mezi takzvané pravé hřiby a v kuchyni se řadí k nejcennějším. A není divu: houževnatá dužnina krásně voní a drží tvar, ať ji sušíme, dusíme nebo vkládáme do houbové polévky.
foto: Hřib smrkový. / Karel Hutr
Nejhojněji se objevuje v srpnu, i když jeho sezóna se táhne od července až do října. Není nic zvláštního sbírat hřiby i v listopadu. Letos horko a sucho dlouho brzdily růst – a tak se první větší vlna objevila až s koncem léta. Pak houby zaschly a až nyní začaly zase růst. Počasí je ideální. Mokro, mlhy, žádné vedro. To houby milují.
foto: Hřib smrkový. / Karel Hutr
Les nám však občas připraví i překvapení. Mezi klasickými „praváky“ se může objevit hřib smrkový bílý – světlý, bělavý, téměř albín. A kdo má opravdu štěstí, narazí na ještě vzácnější formu, zvanou hřib smrkový citronový. Jeho klobouk svítí žlutě a působí mezi běžnými hřiby jako lesní rarita.
Hřib smrkový je králem našich houbařských košíků a patří neodmyslitelně k létu i podzimu nejen v Brdech. A protože hřiby nejsou jen jeden druh, v pokračování našeho seriálu o přírodě si představíme další příbuzné praváků.
Hřib smrkový je králem našich houbařských košíků a patří neodmyslitelně k létu i podzimu nejen v Brdech. A protože hřiby nejsou jen jeden druh, v pokračování našeho seriálu o přírodě si představíme další příbuzné praváků.
foto: Hřib smrkový bílý.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
autor: Karel Hutr
Další články
Pět pravidel, která vám mohou v mlze zachránit život
Podzim a zima přinášejí nejen chladné počasí, ale i častou mlhu, déšť a šero. Právě …
Příbram má nové parkování v ulici Jana Drdy. Radnice teď sbírá tipy na další místa
Ve vnitrobloku ulice Jana Drdy v Příbrami vzniklo nové parkoviště, které pojme zhruba …
Středočeský kraj pokračuje v podpoře nákupu AED přístrojů pro záchranu lidských životů
Rada kraje schválila pořízení 82 nových defibrilátorů pro záchranáře, policii i …
V areálu Zámečku Tři Trubky se konaly Svatohubertské slavnosti
Svatohubertské slavnosti, které se konaly v sobotu 8. listopadu v areálu Zámečku Tří …
FOTO
Sbírka, která zachraňuje paměť: Podpořte válečné veterány
Připněte si vlčí mák a podpořte hrdiny minulosti. Sbírka potrvá až do konce listopadu …
V Dublovicích se uskuteční referendum o průzkumu nerostů
V Dublovicích se 22. listopadu uskuteční referendum o průzkumu nerostných surovin na …
Co dnes láká děti? Přijďte zjistit, jaké drogy a návykové látky jsou mezi mladými hitem
Rodiče a učitelé mají často jen mlhavou představu o tom, s čím se děti dnes setkávají. …
Král Orlíku: Jakub Vágner chytil rybu snů
První letošní listopadová neděle. Orlická přehrada. Déšť, ticho a jeden rybář, který …
FOTO
Středočeský kraj navýší třiceti miliony podporu prevence a duševního zdraví
Příští rok půjde na projekty prevence kriminality, závislostí a posilování duševního …
Gastro agent: Wokno Street Food
Fast-food je hlavně o rychlosti. Ale v době, kdy se jídlo mění v logistiku, hledáme …
FOTO






