27. 4. svátek má Jaroslav

Houbaři netrpělivě očekávají svoji sezonu, počasí slibuje bohatou úrodu. Znáte netradiční houbové recepty?

25. června 2022   (14:31)
Houbaři netrpělivě očekávají svoji sezonu, počasí slibuje bohatou úrodu. Znáte netradiční houbové recepty?
foto: pixabay

V českých lesích vyrostly první houby. Milovníci houbaření se mohou těšit na bohatou nadílku. Dešťové srážky a poměrně vyrovnané denní a noční teploty posledních dnů mají pozitivní vliv na růst hub.



Vyrazit za kuropění s košíkem do lesa a s jiskrou v oku slídit po sametových hlavičkách vykukujících tu z mechu, tam zpod vrstvy jehličí. Takové okamžiky jako národ houbařů milujeme. A podle mykologů si letos přijdeme na své.
Houbařská sezona totiž naplno propuká. Mykologové už před zhruba týdnem označili podmínky pro růst hub v českých lesích za ideální s tím, že za sedm až deset dní začnou jedlé houby růst ve větším množství. A to znamená právě v těchto dnech.
Růstu hub svědčí kombinace deštivého června a teplého počasí, které nastalo v minulém týdnu. Pro houbaře tak letošní rok bude pravděpodobně nadprůměrný. Houbám totiž svědčí spíše právě propršené roky.
Rekordní sezona z hlediska tuzemských houbařů byla v roce 2013, kdy lidé podle Národní ekonomické rady vlády nasbírali 33 tisíc tun hub. Zda se ale ta letošní zcela vydaří, se ukáže až na podzim. V tu dobu totiž roste nejvíce hub.

Pokrmy z hub se v minulosti podávaly ve všední den i o svátku, dominantní pozici na našem jídelníčku v období houbařských žní však mají dodnes. Z usušených, konzervovaných i zmražených hub můžeme vařit a připravovat pokrmy po celý rok.

Receptů na úpravu hub existuje několik tisíc a ortodoxní houbař vám bude tvrdit, že jen na přípravu klasické houbové smaženice existuje tolik receptů, že by zabraly i několik stránek v houbařské kuchařce. Přinášíme několik netradičních houbových pokrmů, které mohou obohatit váš letní jídelníček.
Bramboráky s houbami
Suroviny: 750 g jednoho druhu hub nebo houbové směsi, 6 větších brambor, 1 větší cibule, 6 stroužků česneku, 2 vejce, polohrubá mouka, lžíce majoránky nebo tymiánu (nebo směs obou druhů), sůl, mletý pepř, rostlinný olej nebo sádlo.

Postup: Očištěné a na malé kousky nakrájené houby spolu s jemně nakrájenou cibulí podusíme na tuku doměkka a necháme vychladnout. Brambory nastrouháme najemno a slijeme vodu. Vmícháme houby s cibulí, vejce, lisovaný česnek, majoránku nebo tymián. Osolíme, opepříme, a nakonec zahustíme moukou. Z těsta tvoříme menší placičky, které osmažíme z obou stran na rozpáleném oleji nebo sádle. Hotové necháme okapat nebo osušíme na ubrousku a podáváme teplé i studené.

Poznámka: Můžeme zkusit i pečenou verzi. Potom místo polohrubé mouky použijeme mouku hrubou nebo krupici a vejce rozmícháme v mléce. Přimícháme ještě asi 3 lžíce vepřových škvarků nebo rozškvařené slaniny. Z hub a brambor vymícháme tekoucí (spíše více řídké) těsto bez výraznějších hrudek a shluků. Těsto vlijeme na vymazaný plech (jinou zapékací nádobu) ve vrstvě asi 1 - 1,5 cm silné a ve vyhřáté troubě pečeme asi 20 - 30 minut. Krájíme až po částečném vychladnutí. Horký by se mohl trhat. Část brambor můžeme též nahradit strouhanou cuketou nebo patizonem.
Bramboráky s houbami
Suroviny: 750 g jednoho …
foto: pixabay
Houby na víně se zeleninou
Suroviny: 500 g čerstvých hub, 2 středně velké cibule, 3 kapie (červená, žlutá, zelená), 3 rajčata, provensálské koření, 3 mrkve, sekaná zelená petrželka, 100ml bílého vína, 4 stroužky česneku, sůl, mletý bílý pepř, olivový olej.

Postup: Očištěné houby nakrájíme na silnější plátky, vložíme na celou orestovanou cibulku a přikryté dusíme asi 10 minut podle druhu hub. Potom přidáme spařená a oloupaná rajčata nakrájená na osminky, česnek na plátky, papriky na nudličky, mrkev, osolíme, opepříme, posypeme provensálským kořením, podlijeme vínem a dále dusíme doměkka. Krátce před dokončením odkryjeme a necháme částečně odpařit přebytečnou tekutinu. Hotové posypeme sekanou petrželkou.

Přílohy: Vařené brambory nebo čerstvé pečivo.

Poznámka: Hotové můžeme zkusit posypat na talíři balkánským sýrem.
Houby na víně se zeleninou
Suroviny: 500 g …
foto: pixabay
Houbová pizza z listového těsta
Suroviny: Listové těsto, směs hub, cibule, česnek, čerstvá paprika, sýr na strouhání, vejce, mletá sladká paprika, olej. (Recept je orientační, bez udání přesných dávek).

Postup: Listové těstové rozválíme na pomoučněném vále na tenkou placku do velikosti zapékací nádoby (vysokého plechu nebo kulatého pekáče na pizzu s vyšším okrajem) tak, aby se těsto dalo vytáhnout až na vršek okraje plechu. Potom těsto rozložíme na vymazaný plech a vytáhneme až po okraj. Cibuli nakrájíme na tenká kolečka, česnek na plátky a papriky na kolečka nebo nudličky. Nejprve podusíme na oleji papriky, cibuli a plátky česneku – necháme jen lehce povadnout, ne moc osmažit. Zeleninu vyjmeme, necháme okapat a rozložíme na dně plátu listového těsta. Dále na zbylém tuku podusíme očištěné houby nakrájené na silnější plátky nebo kousky. Osolíme, opepříme. Z hub slijeme přebytečnou tekutinu a rozložíme rovnoměrně na zeleninu na pekáči. Nakonec zalijeme rozšlehanými vejci se strouhaným sýrem, lehce posypeme mletou sladkou paprikou a zapečeme ve vyhřáté troubě asi 25–30 minut, až vejce ztuhnou a těsto lehce zezlátne.

Poznámka: Množství zeleniny a hub volíme podle velikosti pekáče nebo zapékací misky. Zeleniny by mělo být tolik, aby rovnoměrně pokryla celé dno a hub asi dvoucentimetrová stejnoměrná vrstva. Vaječná hmota se sýrem by měla sahat kousek pod okraj.
Houbová pizza z listového těsta
Suroviny: …
foto: pixabay

zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka






Související


Další články

Výrobce stavebních strojů Doosan Bobcat EMEA loni utržil rekordních 1,1 mld eur Výrobce stavebních strojů Doosan Bobcat EMEA loni utržil rekordních 1,1 mld eur Závod Doosan Bobcat ve středočeské Dobříši vyrobil loni více než 25.000 strojů. … Sedm jednotek hasičů likviduje na Příbramsku požár lesa Sedm jednotek hasičů likviduje na Příbramsku požár lesa Požár vznikl v blízkosti Vesteckého mostu u obce Obory. Festival květin v OBI již odstartoval, akce bude trvat až do neděle Festival květin v OBI již odstartoval, akce bude trvat až do neděle V OBI poradí při výběru květin, se substrátem zdarma je i osadí do přinesených nebo … Komerční sdělení Středočeský kraj vybral firmu, která vyvine systém pro správu krajských silnic Středočeský kraj vybral firmu, která vyvine systém pro správu krajských silnic Webový portál bude sloužit silničářům i veřejnosti. Stát bude téměř 60 milionů … O víkendu ožije železniční trať mezi Březnicí a Rožmitálem pod Třemšínem O víkendu ožije železniční trať mezi Březnicí a Rožmitálem pod Třemšínem Provoz víkendového vlakového spojení potrvá od 27. dubna do 29. září. V Březnici bude … Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne znovu zdražila Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne znovu zdražila Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 40,47 Kč, naftu pak za 39,19 … Prvomájový pochod na Vysokou lemují hudební zastavení, pro návštěvníky se otevře vila Rusalka Prvomájový pochod na Vysokou lemují hudební zastavení, pro návštěvníky se otevře vila Rusalka Ve středu 1. května se na třináctikilometrovou trať do Dvořákova památníku vydáte z … U středočeských silnic přibudou desítky meteostanic za 88 mil.Kč U středočeských silnic přibudou desítky meteostanic za 88 mil.Kč Zařízení cestářům poskytují cenná data a umožňují jim vyjíždět na silnice dříve, než … Švenda: Středočeská TOP 09 stojí za Langšádlovou a nevidí důvod k její demisi Švenda: Středočeská TOP 09 stojí za Langšádlovou a nevidí důvod k její demisi Ve vládě po dvou a půl letech končí ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena … Začíná Dvořákův festival, uvede díla českých i světových autorů od baroka po současnost Začíná Dvořákův festival, uvede díla českých i světových autorů od baroka po současnost Návštěvníky čeká 16 koncertů včetně benefičního koncertu pro vilu Rusalku s mimořádným …

Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies