20. 4. svátek má Marcela
PB | Realitní

Do ČR z Ukrajiny dosud dorazilo asi 20.000 lidí

2. března 2022   (11:21)
Do ČR z Ukrajiny dosud dorazilo asi 20.000 lidí
foto: Oksana Bondar / se souhlasem

Kabinet chystá legislativu pro snazší přístup Ukrajinců na český pracovní trh.


Migrační vlna z Ukrajiny související s ruskou vojenskou akcí proti této zemi podle premiéra Petra Fialy (ODS) nastupuje. V posledních dnech dorazilo do Česka zhruba 20.000 lidí a tento počet bude růst, řekl dnes poslancům Fiala. Kabinet podle něho chystá legislativu pro snazší přístup Ukrajinců na český pracovní trh.

Fiala také přiblížil poslancům systém přijímání uprchlíků z Ukrajiny. Uvedl mimo jiné, že ve všech krajích budou asistenční centra, která budou složit jako hot spoty pro registraci nově příchozích Ukrajinců. Uprchlíci v nich zařídí všechny nezbytné úkony od registrace po zdravotní prohlídku, případně nasměrování na pracovní trh, poznamenal premiér.
Ministerský předseda před poslanci zopakoval, že Česko zřídilo zastřešující web koordinující veškerou pomoc a telefonní linku pro Ukrajince. Každý člověk, který dorazí do Česka s ukrajinskou SIM kartou a přihlásí se do české mobilní sítě, navíc dostane krátkou textovou zprávu se základními kontaktními údaji a informacemi.
Fiala také připomněl, že Česko poskytlo Ukrajině vojenskou techniku a munici asi za 600 milionů korun. "Budeme dál hledat možnosti a na základě požadavků ukrajinské strany i v této oblasti pomáhat," dodal.

Fiala: ČR má zásoby ropy na více než tři měsíce a zásoby plynu zhruba na měsíc
Tuzemské zásoby ropy i plynu překračují evropskou úroveň. Ropy a ropných produktů má Česko na více než tři měsíce, v případě výpadku dodávek ropy by tak nenastal výrazný problém. Zásob plynu má ČR při současné spotřebě zhruba na 30 dní, ale pokud skončí mrazivé počasí, vydrží v případě zastavení dodávek i na delší dobu. Ve Sněmovně to řekl premiér Fiala.
"V tuto chvíli nemusíme mít obavu o dostatek energie a energetických surovin, pokud jde o ropu a plyn v České republice, ale pracujeme i s těmi černějšími signály," řekl dnes Fiala. S odvoláním na společnost Net4Gas uvedl, že nejsou signalizovány potíže s dodávkami. Dodávky podle něj proudí v nasmlouvaném objemu a nejsou signály, že by tomu mělo být jinak. Firma Net4Gas zajišťuje mezinárodní přepravu plynu přes Českou republiku.

Fiala připomněl, že podle evropských pravidel má mít Česko zásoby ropy na 90 dní. Česko to podle něj naplňuje a má i něco navíc. Zásobníky plynu v tuzemsku mají celkovou kapacitu kolem čtyř miliard krychlových metrů, což je v přepočtu na obyvatele jedna z nejvyšších hodnot Evropě. Aktuálně činí zásoby 700 milionů kubíků, což při současných denních odběrech stačí zhruba na měsíc. I kdyby se zcela zastavily dodávky z Ruska, šel by plyn odjinud, protože existují čtyři možnost, kudy by proudil, informoval premiér.

A kdyby Rusko zastavilo plyn, je Evropa schopná pro tento rok nahradit zdroje plynu od jiných dodavatelů, dodal.
Poslanci ANO podpoří přesun peněz na pomoc uprchlíkům a Ukrajině
Poslanci ANO podpoří přesun 1,8 miliardy korun na pomoc uprchlíkům a Ukrajině, který navrhne při pátečním druhém čtení státního rozpočtu na letošní rok ve Sněmovně ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Na dnešní tiskové konferenci před schůzí Sněmovny to řekla předsedkyně klubu ANO Alena Schillerová. Předpokládá, že premiér Petr Fiala (ODS) dnes informuje Sněmovnu o krocích vlády v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině, zejména s migrační politikou. ANO zařazení mimořádného bodu navrhovat nebude.

Stanjura navrhne přesun 1,8 miliardy korun na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny a na humanitární pomoc této zemi, která čelí ruské vojenské agresi. Ministerstvu vnitra na pomoc uprchlíkům má jít 1,5 miliardy korun, dalších 300 milionů korun si mají rozdělit ministerstva vnitra a zahraničí na humanitární pomoc Ukrajině.
"Tento pozměňovací návrh podpoříme," řekla bývalá ministryně financí Schillerová. Uvedla, že rozpočet připravený vládou se stává nepoužitelným, neboť bude potřeba posílit další kapitoly, například resortů obrany, práce a sociálních věcí či zdravotnictví i vzhledem k hrozbě větší energetické krize.

Šéf sněmovního branného výboru a bývalý ministr obrany Lubomír Metnar apeloval na navýšení rozpočtu ministerstva obrany. Upozornil na to, že Německo rozhodlo o zřízení zvláštního fondu o objemu 100 miliard eur (2,5 bilionu korun) pro modernizaci armády. Podle rozpočtu navrženého vládou Spolu a Pirátů se STAN bude resort letos hospodařit s rozpočtem 88,1 miliardy korun. Je to o 5,4 miliardy korun méně, než předpokládal původní návrh rozpočtu předchozího kabinetu.

Také ministryně obrany Jana Černochová (ODS) dříve řekla, že kvůli situaci na Ukrajině bude resort pravděpodobně potřebovat vyšší rozpočet, a to například kvůli některým darům. Protože je ale současný návrh rozpočtu již schvalován v Poslanecké sněmovně, chce návrh s možným navýšením předložit až po odsouhlasení rozpočtu při plánovaných jednáních o podobě obranných výdajů na další roky. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) řekl, že pokud se ukáže, že obrana potřebuje na konkrétní projekty další peníze, vláda je najde.

Ministerstvo obrany aktuálně eviduje asi 100 oficiálních žádostí o výjimku pro působení českých občanů v cizích armádách. Čeští občané mají službu v cizí armádě zakázanou. Pokud do ní chtějí vstoupit, musí požádat prezidenta republiky o výjimku. Musí tak učinit prostřednictvím ministerstva obrany, které se následně obrátí na ministerstvo vnitra a ministerstvo zahraničí s žádostí o bezpečnostní posouzení. Metnar řekl, že osobně by individuální výjimky podpořil, rozhodně by ale záležitost nepaušalizoval.

SPD odmítá dodávky zbraní na Ukrajinu, nepřispějí k mírovému řešeníDodávky zbraní a munice na Ukrajinu podle hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) směřují proti úsilí o mírové vyjednávání v konfliktu s Ruskem. Opoziční uskupení proto odmítá, aby Česko vojenský materiál Ukrajině dodávalo, řekl před dnešním jednáním Sněmovny novinářům poslanec SPD Jaroslav Bašta. Za cenzuru pak považuje SPD rozhodnutí internetového sdružení CZ.NIC zablokovat osm dezinformačních webů.
Bašta dnes zopakoval, že SPD odsuzuje ruskou invazi a agresi vůči Ukrajině. Hnutí podle něj vyzývá k zastavení bojů a pokračování mírových rozhovorů. Proti tomuto cíli podle něj směřují rozhodnutí české vlády dodávat vojenský materiál na Ukrajinu. "Odmítáme, aby ČR dodávala zbraně a munici na Ukrajinu, znamená to přilévání oleje do ohně," uvedl Bašta. Ministři o víkendu schválili dodávku zbraní za 188 milionů korun a dalšího nespecifikovaného vojenského materiálu za 400 milionů.

SPD současně odmítla zablokování osmi dezinformačních webů, ke kterému přistoupilo minulý týden sdružení CZ.NIC po konzultacích s bezpečnostními složkami státu a na základě doporučení vlády. Důvodem bylo to, že stránky v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu ohrožovaly českou národní bezpečnost. "Je zapotřebí, aby vláda situaci nezneužívala k tomu, aby cenzurovala vyjádření opozice," uvedl.

Šéf SPD Tomio Okamura zmínil, že na uzavřených webech publikovali i někteří zástupci SPD. Zablokování stránek podle něj porušilo právo vyjadřovat názory zaručené Listinou základních práv a svobod. Připomněl, že podle listiny lze svobodu projevu omezit jen zákonem, pokud je to nezbytné pro ochranu práv a svobod, bezpečnost státu, veřejnou bezpečnost, ochranu veřejného zdraví a mravnosti.

"Toto právo nemůže omezovat zájmové sdružení právnických osob. Není možné, aby po konzultaci s vládou provádělo svévolně tyto kroky. Ty může ve výjimečných případech provádět pouze stát," řekl Okamura. U rozhodnutí navíc postrádá řádné odůvodnění.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz/ČTK
autor: Tomáš Pečenka








Další články

Čelní střet dvou aut uzavřel silnici mezi Příbramí a Bohutínem Čelní střet dvou aut uzavřel silnici mezi Příbramí a Bohutínem Nehoda si vyžádala zranění dvou osob, z nichž jednu museli hasiči z auta vyprostit. AKTUALIZOVÁNO Požár rodinného domu v obci Velká Lečice likvidovalo šest hasičských jednotek Požár rodinného domu v obci Velká Lečice likvidovalo šest hasičských jednotek Před příjezdem hasičů došlo k evakuaci tří lidí a dvou psů. Nástup do autobusů všemi dveřmi zavede Středočeský kraj pilotně na dvou linkách Nástup do autobusů všemi dveřmi zavede Středočeský kraj pilotně na dvou linkách Zkoušet se bude na lince PID 519 ze Sedlčan do Votic a lince 705 z Poděbrad do … Pohonné hmoty ve Středočeském kraji dál zdražují, benzin je nad 40 Kč/l Pohonné hmoty ve Středočeském kraji dál zdražují, benzin je nad 40 Kč/l Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 40,36 Kč, naftu pak za 39,35 … Volejbalisté Kladna vybojovali na úkor Příbrami extraligový bronz Volejbalisté Kladna vybojovali na úkor Příbrami extraligový bronz O držitelích bronzových medailí je rozhodnuto. Sokolové vystoupili na akademii v Příbrami, předvedli i ukázky sletových skladeb Sokolové vystoupili na akademii v Příbrami, předvedli i ukázky sletových skladeb Každoroční přehlídku oddílů TJ Sokol Příbram provázelo ve čtvrtek 18. dubna velké … Veřejná zakázka bude vypsána s nižší předpokládanou hodnotou Veřejná zakázka bude vypsána s nižší předpokládanou hodnotou Město Příbram chce v letošním roce začít s celkovou obnovou infrastruktury v obci … Pietní akt na Václavce vzpomene na československé parašutisty i statečné obyvatele podbrdských obcí Pietní akt na Václavce vzpomene na československé parašutisty i statečné obyvatele podbrdských obcí Akci připomínající události 2. světové války doprovodí i seskok parašutistů v místech … Příbramští urologové využívají speciální polohování, zkrátí dobu operace. Podívejte se na video přímo ze sálu Příbramští urologové využívají speciální polohování, zkrátí dobu operace. Podívejte se na video přímo ze sálu Tento způsob polohování je v rámci České republiky unikátní. VIDEO
Některé projekty ve Středočeském kraji podpořené EU zásadně zdržely komplikace Některé projekty ve Středočeském kraji podpořené EU zásadně zdržely komplikace Mezi významné projekty podpořené Evropskou unií patří například areál s barokním …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies