29. 4. svátek má Robert
PB | Realitní

Daniel Rosenbaum: Nový tým je už téměř kompletní, chybí ještě hlavní smečař

ROZHOVOR
28. července 2023   (18:40)
Daniel Rosenbaum: Nový tým je už téměř kompletní, chybí ještě hlavní smečař
foto: VK Trox Příbram / se souhlasem

V předsezonním rozhovoru se staronovým předsedou volejbalového klubu VK Trox Příbram Danielem Rosenbaumem jsme se dotkli celé řady zajímavých témat. Jak bude vypadat nový tým a zůstanou v něm nějací Příbramáci? Co si slibuje od spolupráce s novým generálním partnerem a na jaké novinky se mohou těšit fanoušci?


Uplynulá sezona nebyla pro A-tým ze sportovního hlediska zdaleka ideální. Chyběla větší kvalita na vybraných postech, navíc vás trápila úzká rotace. Jak jí s odstupem času hodnotíš ty?
Vzhledem k tomu, že jsem před sezonou odstoupil z pozice sportovního ředitele, tak nevím, jestli je úplně správné, abych zrovna já hodnotil výkony a složení týmu. Určité problémy tam samozřejmě byly. Na výkonu mužstva se negativně projevil zejména fakt, že bylo k dispozici málo hráčů, a nemohlo se tak pořádně trénovat. Na druhou stranu bych chtěl dát klukům kredit za to, jak zvládli klíčovou část sezony v tomto roce, kdy dokázali vyhrát téměř všechny důležité zápasy proti obdobně silným soupeřům. Dostali se díky tomu na poslední chvíli do předkola play-off, čímž sezonu relativně zachránili. Myslím, že v takto oslabené sestavě bylo konečné 9. místo nakonec docela úspěch.

Předseda klubu Míra Peterka v průběhu sezony představil svého nástupce Martina Böhma, bývalého dlouholetého kapitána mužstva, který později ovšem trochu nečekaně vycouval. Spekuluje se, že to bylo z důvodu dluhů, které si klub táhl z minulých sezon a také proto, že se mu nepodařilo sehnat významného sponzora, díky kterému by klub mohl konkurovat špičce extraligy. Můžeš to uvést na pravou míru a sdělit, jestli se něco ve spojitosti s Böhmem změnilo?
Nerad bych mluvil za Martina Böhma. Jednání s ním vedl Míra Peterka a já jsem se jich neúčastnil. Samozřejmě jsem ale s Martinem diskutoval možné budoucí nastavení s tím, že já bych se případně staral o sportovní stránku klubu a on by klub řídil. To, proč námluvy nakonec nedopadly není opravdu otázka na mě. Za sebe však můžu ujistit, že klub žádné dluhy nemá. Pokud by to tak nebylo, tak bych nikdy nepřevzal vedení a zodpovědnost za klub. S Martinem jsem stále v kontaktu, neboť si ho vážím po lidské i profesní stránce. V určitých věcech mi stále pomáhá. Já bych ho samozřejmě rád viděl i na hřišti, kde si myslím, že by týmu měl pořád co dát, ale tudy už cesta nejspíš nepovede. Uvidíme, co přinese budoucnost.
Potěšily naopak výsledky mládežnických družstev. Připomenu 2. místo mladších žáků na MČR a stříbro juniorů U22 v extralize. Jak sezonu hodnotíš z pohledu šéftrenéra mládeže?
Na takhle malé město a omezenou členskou základnu jsme dokázali asi víc, než jsme čekali. To, že se opět povedlo trenéru Vobejdovi poskládat z mladších žáků vítězné družstvo, které se stalo vicemistrem republiky, je bezvadné. Starší žáci taky nehráli špatně, byť je v průběhu sezony často trápila zranění. Na MČR měli trochu smůlu na los, ale vím, že s trenérem Ostrýžem kvalitně trénují a myslím, že se to projeví v budoucích letech. Druhé místo s juniory U22 považuji skutečně za velký úspěch, protože se jedná de facto o druhou nejkvalitnější soutěž v republice (po mužské extralize). Našlápnuto na medaili jsme měli i v U18, ale nakonec jsme bohužel vlivem zranění a neúčasti některých hráčů na finálovém turnaji nenaplnili naše ambice. Jinak si myslím, že bychom měli medaili i z této kategorie.
Pro mnohé může být překvapivé, že i přes takto významný úspěch juniorů se prakticky nikdo z nich (vyjma nahrávače Rosenbauma, který už v áčku působil) nedostal do A-týmu mužů. Můžeš to vysvětlit?
Je potřeba připomenout, že vyjma Dana Rosenbauma byl v týmu i juniorský reprezentant Kuba Ureš, který už v minulé sezoně také působil v dospělém A-týmu. Bohužel se hned na začátku minulého ročníku zranil a dlouhodobý problém s kolenem ho vyřadil na celou sezonu. Z toho důvodu jsem místo něj vzal na hostování Matouše Lanka, který už také pravidelně naskakuje v mužské extralize za Ústí nad Labem. Obecně ale platí, že zdaleka ne všichni junioři jsou schopni přechod do mužů zvládnout. Výkonnostní skok v mužské extralize je opravdu veliký. Přesto si myslím, že jsme jeden z mála týmů v extralize, který pravidelně zařazuje do áčka své odchovance. V tomhle ročníku jich zkrátka víc na extraligu nemělo, ale já doufám, že noví zase dorostou příští rok nebo za ten další.

Na množství úspěchů, které s mládežnickými týmy každý rok sbíráte, není členská základna nikterak velká, zejména v porovnání s místními fotbalovými či hokejovými kluby. Člověk by si myslel, že vaše úspěchy každoročně přilákají řadu nových dětí z města a širokého okolí. Proč tomu tak úplně není?
Každý rok musíme konkurovat těmto dvěma nejpopulárnějším sportům v ČR, kam navíc děti přicházejí už kolikrát od 4 let, což je u technicky náročného volejbalu vyloučené. V době, kdy my začínáme s náborem, je už hodně dětí rozebraných. Někteří k nám pak přecházejí právě z fotbalu či hokeje. Další velkou konkurencí v Příbrami je i florbal, který se zde těší popularitě. Rezervy v náboru a jeho propagaci ale určitě máme a fakt, že máme úspěchy, nám sám o sobě nové děti nepřivede. Co se však mladších a starších žáků týče, už dlouho jsme neměli tolik dětí jako teď. V obou věkových kategoriích budeme stavět áčko i béčko a řešíme spíš problém, aby se nám všichni vešli do tělocvičny. Více dětí nás samozřejmě těší, ale současně to přináší i kapacitní problémy a rostoucí náklady. Podstatné je, aby nám děti vydržely sportovat i do starších věkových kategorií.
Zkraje června jste společně s Mírou Peterkou představili nového generálního partnera klubu, firmu Trox. Asi nám neprozradíš finanční detaily kontraktu, ale řekni aspoň, na jak dlouho jste uzavřeli smlouvu a co vám partnerství s Troxem přinese?
Smlouvu máme podepsanou na 5 let, výši kontraktu prozrazovat nemůžu, neboť máme uzavřenou dohodu o mlčenlivosti. Partnerství s Troxem nám doufám přinese určitou jistotu a stabilitu v tom smyslu, že budeme vědět, s čím můžeme počítat do dalších let. Zatím se vzájemně ještě moc neznáme, ale doufám, že se bude náš vztah vyvíjet podobně jako s předchozím generálním partnerem firmou EuroSitex – konkrétně s Mírou Gjašíkem, kdy to přešlo až na přátelskou bázi. EuroSitex nás v těžkých chvílích dokázal podržet a já věřím, že podobně to budeme mít i se zástupci společnosti Trox.
Od června jsi převzal post předsedy oddílu, zároveň skládáš nový tým a do toho trénuješ juniory. Jak to všechno zvládáš skloubit? Podařilo se nějak doplnit realizační tým?
Je to tak, post předsedy jsem oficiálně převzal až od června, ale některé záležitosti samozřejmě nesnesou odklad a člověk je musí řešit za pochodu. Předsezonní období je vždy náročné, ale musí se to nějak zvládnout. Zatímco většina klubů začíná skládat nový manšaft už od ledna, mnozí i dřív, my jsme opět ve velkém skluzu, podobně jako před loňskou sezonou.

Já moc dobře vím, že klub nemůže člověk řídit sám. Jednak ne všechno umím a ani se nedá vše v jednom stihnout. V některých věcech budu proto i nadále spolupracovat s Mírou Peterkou, který nám bude jednak dále komentovat zápasy, ale i pomáhat s některými provozními záležitostmi. Dále jsme posílili tým o Oldu Kozáka, který nám pomáhá s celkovou komunikací klubu, PR, marketingem a částečně i v některých administrativních záležitostech. On je přesně ten typ člověka, který mi pomůže s věcmi, kterým já úplně nehovím, zatímco on je v nich zběhlý. Máme také nové členy ve výkonném výboru, kteří nám svou odborností rovněž pomohou.
Fanoušky logicky nejvíc zajímá, jak to vypadá s novou sezonou a jestli už je sestavený nový extraligový tým. Zůstávají v mužstvu i nějací Příbramáci?
Není to vůbec snadné, protože spousta hráčů už je rozebraných, někteří mají příliš vysoké požadavky nebo se k nám úplně nehrnou. Jádro týmu už postavené máme, nicméně stále ještě řeším vybrané pozice. Přesto věřím, že to dopadne ke spokojenosti nás všech.

Celkem máme podepsáno 11 hráčů včetně nového trenéra. Schází ještě hlavní smečař, na kterém usilovně pracuji. Je mezi nimi tradičně několik zahraničních posil, ale i českých hráčů. V týmu budou také čtyři Příbramáci. Samozřejmě bude záležet na zdravotním stavu Kuby Ureše, který má vleklé potíže s kolenem. Vyvíjí se to ale dobrým směrem, takže doufám, že se zapojí hned od začátku do letní přípravy. Podepsanou smlouvu má i jeho bratranec Filip Ureš. Nahrávač Dan Rosenbaum prodloužil s klubem o další dva roky a na něm chceme hru stavět. Dlouho se nám nedařilo obsadit pozici druhého nahrávače, až nám nakonec vyšel vstříc můj starší syn Adam Rosenbaum, který se rovněž zapojí do přípravy a uvidíme, jak to půjde. Zůstává rovněž blokař Martin Šábrt, kterého fanoušci znají už z loňské sezony.
Kdy začnete nové posily představovat?
To je samozřejmě otázka, kterou aktuálně řešíme s Oldou Kozákem a fanoušky také velmi zajímá. Nové tváře začneme průběžně představovat v průběhu srpna.

Mohou se fanoušci těšit na nějaké novinky?
Rádi bychom zvýšili komfort našich fanoušků při domácích utkáních tím, že zavedeme možnost bezhotovostního placení vstupného prostřednictvím platební karty či chytrého telefonu. Chceme také prostřednictvím našich profilů na sociálních sítích zprostředkovat fanouškům bližší kontakt a více rozhovorů s našimi hráči i trenéry.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Oldřich Kozák








Související


Další články

Středisko družicových spojů u Sedlce-Prčice je zajímavostí pro turisty Středisko družicových spojů u Sedlce-Prčice je zajímavostí pro turisty Od zprovoznění prvního střediska družicových spojů v Československu u Sedlce-Prčice na … Příčinou největší české důlní katastrofy byla neopatrnost, zemřelo 319 horníků Příčinou největší české důlní katastrofy byla neopatrnost, zemřelo 319 horníků Během záchranné akce byly k vidění drsné výjevy. Výtahové šachty přijížděly často … Vrchní sestra: V příbramské nemocnici provedeme přes 4600 operací ročně Vrchní sestra: V příbramské nemocnici provedeme přes 4600 operací ročně Příbramská nemocnice má k dispozici celkem 6 centrálních operačních sálů. ROZHOVOR Aktivita klíšťat je opět na vysokém stupni Aktivita klíšťat je opět na vysokém stupni Nejzávažnější nemoci, které klíšťata přenáší, jsou klíšťová encefalitida a lymská … Meteorologové: Počasí dnes opět ovlivní saharský prach, může snížit očekávané teploty Meteorologové: Počasí dnes opět ovlivní saharský prach, může snížit očekávané teploty Saharský prach se do ČR letos dostal již několikrát, o velikonočním víkendu kvůli němu … Mráz měl negativní vliv také na lesy, buky, duby i jedle částečně pomrzly Mráz měl negativní vliv také na lesy, buky, duby i jedle částečně pomrzly Vinou mrazů také nebude výrazný semenný rok, jak lesáci předpokládali, málo ploch se … Před 46 lety zachvátily plameny Svatou Horu. Hasiči bojovali s požárem čtyři dny Před 46 lety zachvátily plameny Svatou Horu. Hasiči bojovali s požárem čtyři dny Přes 300 zasahujících hasičů ze středních Čech i Prahy. Desítky cisteren a plameny s … Na dálnici D4 předjížděl opilý řidič sanitku jedoucí na majácích, nehoda si vyžádala zranění Na dálnici D4 předjížděl opilý řidič sanitku jedoucí na majácích, nehoda si vyžádala zranění Řidič BMW nadýchal přes jedno promile alkoholu. AKTUALIZOVÁNO Tažní koně předváděli lidem v brdských lesích šetrné vyvážení kmenů z lesa Tažní koně předváděli lidem v brdských lesích šetrné vyvážení kmenů z lesa Soutěžní trať vedla posádkovým cvičištěm Jince, které se mimořádně otevřelo … AKTUALIZOVÁNO
Nakoupit si bude možné 1. května, 8. května budou mít obchody zavřeno Nakoupit si bude možné 1. května, 8. května budou mít obchody zavřeno Ze zákona o prodejní době v maloobchodě, který vešel v platnost v roce 2016, musí mít …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies