14. 10. svátek má Agáta




Co rodina, to jiné zvyky a chutě. Patří gothajský salám do bramborového salátu?

11. prosince 2023   (15:50)
Co rodina, to jiné zvyky a chutě. Patří gothajský salám do bramborového salátu?
foto: pribram.cz/Jakub Pečenka

Dodržování zvyků k Vánocům neodmyslitelně patří stejně jako dobré jídlo. Celé svátky tím získávají své kouzlo a tradice by se měly dědit po generace, aby tak nikdy nevymizely.


V každé domácnosti je vánoční menu neměnné, zakořeněné a každý člen rodiny má většinou rád něco jiného, takže pro tatínka se dělá klasická rybí polévka a smažený kapr, pro dceru smažené řízky a bramborový salát s gothajem a syn, ten by nikdy salám v salátu nepozřel a nejraději má vinnou klobásu. Každá správná hospodyňka si musí umět poradit.

LAHODNÝ ČESKÝ SYMBOL SLUNOVRATU
V českých kuchařkách se vinná klobása v souvislosti s Vánocemi objevila až v 19. století. Jednalo se o příbuznou bílé bavorské klobásy.

Ne ale všichni vědí, že v mnoha domácnostech patří i na štědrovečerní stůl. Co rodina, to jiné zvyky a chutě a od toho se také odvíjí příprava svátečních jídel. I vinná klobása se může připravovat na více způsobů, například na pánvi v trojobalu jako řízek, pečená v troubě nasucho na pečícím papíru nebo smažená na pánvi. Vždy by měla být pěkně stočená do spirály, která se zajistí špejlí. Tímto způsobem tak vznikne kolo, které připomíná Slunce a tím pádem se vinná klobása stala na Vánoce symbolem Slunovratu, vítání dalších dnů.
A jak vypadá dnešní receptura?
Každý řezník má své postupy, měl by ale vycházet z daných norem a základ by měl obsahovat hovězí a vepřové maso, které se jemně umele. Přidává se i bílé víno a muškátový mletý květ.
PATŘÍ GOTHAJSKÝ SALÁM DO BRAMBOROVÉHO SALÁTU?
Štědrovečerní bramborový salát je takové naše národní bohatství a některé rodiny ho připravují právě jen na tuto událost. Pokud jde o složení této vánoční klasiky, nesmí v něm chybět samo sebou brambory, kořenová zelenina, kyselé okurky, vejce a majonéza. Mezi nejspornější suroviny určitě patří hrášek, cibule a nejčastěji gothajský salám nebo jiný druh měkkého salámu.

Někteří kuchaři jsou toho názoru, že do bramborového salátu uzenina nepatří, už jen kvůli tomu, že je podáván jako příloha buď k rybě nebo k řízkům. Dle názoru se jedná o další nadbytečný zdroj bílkovin a tuků. Někdo si jej ale bez gothaje nedokáže představit a salát bere i jako samostatný pokrm. Co se týče hrášku, u toho se lidé většinou opravdu řídí jen podle chuti či tradice. S majonézou by to člověk neměl přehánět, ale do bramborového salátu jednoznačně patří.
Dle většiny odborných názorů by se neměla přidávat ani cibule, už jen kvůli tomu, že má tendenci rychle kvasit a pokud děláme salát s předstihem, může ho zkazit. Některé recepty například doporučují zalít cibuli horkou a poté studenou vodou, nebude tolik pouštět šťávu, která zkracuje dobu trvanlivosti.
PÁR TIPŮ NA SMAŽENÍ ŘÍZKŮ
Je to tak, smažení je nejvýraznější, nejjednodušší, nejzábavnější, ale i nejméně zdravý druh vaření. Ale k Vánocům to prostě patří, ať už jde o smažení kapra, nebo vepřových či kuřecích řízků.

Řízky před obalováním je dobré naklepat a jemně nakrojit, aby se při smažení nekroutily. Když použijete na obalování polohrubou nebo hrubou mouku, bude na nich lépe držet vajíčko. Do vajíčka nezapomeňte přidat špetku soli, pepře a poté obalte ve strouhance. Skvěle zvýrazníte chuť, když do strouhanky přidáte i trochu parmazánu. A na závěr, nejlepší je smažit řízky do oleje skoro ponořené, tak jako ve fritéze.
A NA ZÁVĚR TROCHA TÉ VÁNOČNÍ POVĚRY
Vánoční pověra, kterou znají i ti nejmenší. „Kdo vydrží celý den až do večeře nejíst, uvidí zlaté prasátko.“ Tradiční je držet půst od půlnoci před Štědrým dnem do západu slunce, znamená to nejíst maso ani cukroví, proto se servíruje například vánoční houbový kuba.
Jak to vlastně celé vzniklo?
Jde o zvyk, který se drží už od středověku, pro křesťany bylo běžné během adventu nejíst, nelákala je ale vidina zlata, ani prasete, které pro ně bylo spíše něco špinavého a podřadného. Zlato signalizovalo Slunce a odchod zimy, prasátko bylo symbolem štěstí. A společně tedy zvyky slibovaly hojnost a prosperitu. Tato tradice je zážitkem spíše pro děti a před večeří bývalo zvykem ukázat prasátko pomocí odlesků světla ze zrcátka, ručně vyřezaným podsvíceným vepříkem nebo sledováním první hvězdy na noční obloze.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka








Související


Další články

P+R parkoviště v Olbramovicích už slouží cestujícím. A co Příbram? P+R parkoviště v Olbramovicích už slouží cestujícím. A co Příbram? Středočeský kraj spustil moderní záchytné parkoviště u nádraží v Olbramovicích a … Kometa Lemmon nad Příbramí: Nejjasnější kometa roku 2025 je tu. Uvidíte ji i bez dalekohledu! Kometa Lemmon nad Příbramí: Nejjasnější kometa roku 2025 je tu. Uvidíte ji i bez dalekohledu! Jednou za 1350 let se k Zemi přiblíží kometa, kterou naposledy spatřili lidé v době, … Dosavadní ředitelka Technických služeb Irena Hofmanová požádala o ukončení pracovního poměru. Od listopadu je pověřen vedením Martin Halmo Dosavadní ředitelka Technických služeb Irena Hofmanová požádala o ukončení pracovního poměru. Od listopadu je pověřen vedením Martin Halmo Od 1. listopadu dojde ke změně ve vedení příspěvkové organizace Technické služby města … Příbramský klub Oxygen zazářil na Mistrovství České republiky ve FISAF aerobiku! Příbramský klub Oxygen zazářil na Mistrovství České republiky ve FISAF aerobiku! O víkendu, od 10. do 12. října, se konalo Mistrovství České republiky ve FISAF … FOTO Gastro agent: Salty Gastro agent: Salty Fast-food je hlavně o rychlosti. Ale v době, kdy se jídlo mění v logistiku, hledáme … FOTO Počasí tento týden: slunce střídá oblačnost, o víkendu udeří první mráz Počasí tento týden: slunce střídá oblačnost, o víkendu udeří první mráz V tomto týdnu se budou v Česku střídat oblačné dny s těmi polojasnými až slunečnými. … Příbramsko bez zubařů: za ošetřením musejí lidé často jezdit desítky kilometrů Příbramsko bez zubařů: za ošetřením musejí lidé často jezdit desítky kilometrů V Česku působí kolem devíti tisíc zubařů, ale jejich rozložení je výrazně … ZŠ Březové Hory získala stříbrný certifikát za účast v Olympijském víceboji ZŠ Březové Hory získala stříbrný certifikát za účast v Olympijském víceboji Základní škola Příbram – Březové Hory, byla oceněna stříbrným certifikátem Českého … FOTO Správa CHKO Brdy pořádá veřejnou besedu k výstavě Brdy zblízka i zdálky Správa CHKO Brdy pořádá veřejnou besedu k výstavě Brdy zblízka i zdálky Jak se za téměř deset let změnila chráněná krajinná oblast Brdy? Co ukazují fotografie …
Děti ze ZŠ Nečín pravidelně rozdávají radost seniorům v Příbrami i v Praze Děti ze ZŠ Nečín pravidelně rozdávají radost seniorům v Příbrami i v Praze Je velmi důležité vést mladší generaci k úctě a pokoře ke stáří a nemoci. Stejně …
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies