28. 3. svátek má Soňa
Nobelia




„Chtěl bych napsat paměti, ale já si vlastně nic nepamatuju…."

ROZHOVOR
15. srpna 2018   (06:20)
„Chtěl bych napsat paměti, ale já si vlastně nic nepamatuju…."
foto: pribram.cz

Jak to bylo, jak to je. Aneb rozhovor s Bořkem Řehořem, zpěvákem punkové skupiny E!E o penězích, cédéčkách i alkoholu.


Kapela příbramských punkerů vznikla před více než třiceti lety. Jak sami říkají, jejich cílem bylo „nasírat“ lidi. Dařilo se jim to před revolucí i po ní. Jak se protloukají životem dnes, co podnikají a plánují, prozradil Bořek Řehoř.

Založení kapely E!E koncem roku 1987 bylo spojováno s provokativními texty proti tehdejšímu komunistického režimu. Kdo přišel v té době s nápadem založit punkovou skupinu?

Od nějakýho roku 82 se chodívalo k Pelikánům, páč tam paní Margarita neměla problém nám exotům nalejt. Mimochodem v roce 1921 tam byla založena Komunistická strana v Příbrami – jak trefné. Pak už to byl kulturák a další hospody. Nakonec jsme si chtěli vod toho věčnýho vysedávání po hospodách vodpočinout a začli chodit na Zetor do Hudebního kroužku, pro to se původně kapela jmenoval H.K.E.E., ale na tom nesejde. Bakča, Kyseláč, Míra a Vilda tam kuli pikle, přidal se Motlík, kterej tu zkušebnu v Zetoru zařídil a chodil vokukovat a potom do Příbrami se navrátivší Bořek. No a příští rok se nahrávalo první demo. Už v sestavě bez Míry a Vildy, které myslím zachvátila vojenská služba.



Měli jste v době komunistického režimu problémy s vystupováním? Několik koncertů bylo úmyslně označováno jako hudební vystoupení při oslavě narozenin či svateb.

Jinak to ani nešlo. Ještě mám ty svatební oznámení někde v archivu. Ale bylo pár odvážlivců, co si nás někam pozvali. O přehrávkách skupiny nemohla bejt řeč, páč sme za prvý hrát neuměli a pak ty texty… Jednou jsme šli ze zkoušky do kulťasu a potom se vykoupat naproti do bazénu, samozřejmě v noci, no a z kopice hadrů zmizeli texty. Druhej den za světla nic. A hle, objevili se na stejnym místě po několika dnech – kdepak asi byly?
Po převratu v roce 1989 se zdálo, že bude vše růžové. Jak jste vnímali tehdejší politickou situaci? Mysleli jste, že bude ještě o čem zpívat? Za co bojovat?

No jasně, růžový je tak akorát prasátko. Hned vznikla skladba Fuck O.F. (občanské fórum), protože se tam navalila spousta lidí co jim ani vlastně komouši moc nevadili, či dokonce bejvalí soudruzi, prostě to byla vopičárna.
Skoro dvacet vydaných nosičů. Jak je v dnešní době těžké sehnat finanční prostředky na jejich produkci?

Ofic desek je šest, s prvním demáčem sedm. Zbytek jsou koncerty, kompilace a DVD. Všechno si hradíme ze svých. Nejsme u žádnýho vydavatelství. Tam vyšly jen kompilace (např. Punks not Dead nebo Plzeňská scéna). První demokazeta byla defakto zadara a na první CD po revoluci nám půjčil nevratně kamarád Šlacha. A pak už se to muselo točit. Začli sme dávat na stranu peníze jak z koncertů, tak z prodeje. Nejdřív to byly jen trika a ostatní voloviny s logem kohouta a dneska si připadáme jak nějaký vietnamci – zisky z hadrů převyšujou příjem z desek několikanásobně, obzvlášť v týdle době internetu, kdy se všechno stahuje. Nu což, aspoň je na další nahrávky.
Skoro dvacet vydaných nosičů. Jak je v dnešní …
foto: pribram.cz


Co říkáš na to, že v dnešní době posluchači nekupují legální cestou cédéčka, ale raději je stahují z internetu?

No to je vono - je to dobou. Nicméně se vrací poměrně významně starý desky, tedy LP, takže vlastně vydáváme postupně všechny. A najde se ještě dost lidí, který to nechtěj mít jen doma v kompu, ale pěkně ve sbírce CD či DVD. Co se nám ale podařilo, je prodej DVD dokumentu „Jako indián ne!erad hulim sám“ o zemřelém kytaristovy Bakčovi, který uvolníme ke stáhnutí, až se prodají poslední kusy, protože výtěžek jde na jiné účely. A fanoušci a přátelé byly tak korektní, že to nikam volně nedaly.



Jakou skupinu si ve volné chvíli rád poslechneš?

Nic nóbl, spíš třetí, čtvrtou cenovou….. Každej máme svý, ale volnou chvíli jen při přejezdech na hraní a to jedou rockový rádia či fleška se směsí od punku přes hard rock do metalu.
Kapela během své třicetileté existence byla několikrát obměněna. Jak těžké je dostat se s novým složením na stejnou notu?

Ale vůbec ne, porád je to jedna parta. Před nahráváním první desky se přidal Stawy z bejvalých Franta mast jako druhá kytara a po odchodu bubeníka Kyseláče ještě ze zmíněný kapely Spejbl. Po smrti kytaristy Bakči doplňoval druhou kytaru třeba Dáňa vod Sester a ustálilo se to na Robinovy od Doktora P.P., takže zase kámoši.

Dnešní nově založené punkové skupiny hrají v rádiích, televizích..., komerčně se snaží o co největší popularitu. Jak vnímáš tuto jejich snahu?

Jak bylo xkrát řečeno, děláme to pro prdel a pro zábavu. Tečka. Samozřejmě ty média taky probíhaj, ale ne z naší aktivity. Máme rádi živý hraní a baví nás to aj bez peňazí. Proto sme tu už jednatřicátej rok. Ani tady ty modely neposloucháme, za dva roky vo nich nikdo neuslyší.
Kapela během své třicetileté existence byla …
foto: pribram.cz
Máte za sebou několik turné se skupinou Tři Sestry a SPS. Můžeme se do budoucna těšit na společně koncerty?

Samozřejmě, dokavad budou chodit lidi. Léto venku na fesťácích a se Sestrama, podzim kluby s SPS a jaro s The Fialky a nově Totální nasazení. Vypadá to jako kolotoč, ale i po těch letech to má svý kouzlo i bez těch nezřízenejch večírků. No, někdy se taky ještě zadaří zapařit….

Rodina, děti a s tím povinnosti. Jde hraní a s ním spojené cestování a mnohdy noci strávené mimo domov dohromady?

Muzika tu byla dřív než rodiny, takže má přednost……
Voto si nás doma víc vážej, že se vůbec vrátíme domu, hihiih.
Ale ne, taky vobčas vyrazí s náma, zrovna například Keltská noc v Harrachově je takovej kapelo-rodinnej vejlet pro všechny.
Máte za sebou několik turné se skupinou Tři …
foto: pribram.cz
Poslouchej, Míša, Pogo nebo třeba Nasraná... Písně, které zná snad každý. Prozradíš nám, která skladba je Tvá nejoblíbenější?

Já to takle neberu, nemám to nějak vyhraněný, ale líbí se mi třeba jak je udělanej Dělník, Hovno a třeba Hustobar, kterej se vůbec nehraje. Naopak si nemůžu zvyknout na dvě nový věci, co jsme nahráli loni ve studiu. Prostě nejsou vohraný a zatím nesedly. Většinu věcí hrajem jinak než na deskách, prostě se musej vyhrát.

Máte nějaký cíl, kterého byste chtěli dosáhnout?

Cesta je cíl, dokud nás smrt nezastaví.

Máte i civilní zaměstnání nebo je hudební produkce hlavním zdrojem Vašich přijmů?

Ne ne, nehrajem za žádný astronomický sumy a každej máme svoji práci a to hraní je takový kapesný. Ale jak říkáme – třicet let jezdíme chlastat po republice a to hraní je takovej bonus, hihihi………
Poslouchej, Míša, Pogo nebo třeba Nasraná... …
foto: pribram.cz
Můžeš našim čtenářům vyprávět nějakou veselou historku z koncertů, na kterou s úsměvem vzpomínáš?

Za ty leta je jich mraky a to se nedá psát, leda vyprávět spolu se zúčastněnými.
Chtěl bych napsat paměti, ale já si vlastně nic nepamatuju…..
Jednou, když byly ještě hranice, sme pašovali bubeníka na koncert na Slovensko, protože zapomněl doklady. Po kontrole čtyř pasů z pěti lidí byl řidič tak nervózní, že se nemoh rozjet, takže estráda a po ujetí pár kilometrů povídá šofér spolujezdci, co má na tý palubce. No přeci tráááávu………….(marihuanu).
Ale jinak sme kmen Nasajů, protože alkohol dělá z lidí E!E.


Na co se mohou posluchači Éček v nejbližší době těšit? Připravujete nové cédéčko?

Jak sem zmínil, natočili sme k třiceti letum dvě skladby a to o našem Punk´n´rollu a chlastu. Chceme udělat ještě jedno CD, ale nelámeme to přes koleno, až to příde, tak to bude. De vo to, aby nás a hlavně naše fanoušky to hraní bavilo a mohli sme vypít ještě nějaký to pivo.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: top








Další články

Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne zdražila Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne zdražila Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 38,83 Kč, naftu pak za 38,77 … I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené Lékárny opět zkoordinovaly své otevírací doby, aby alespoň jedna zůstala … Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Silný vítr zasáhla část Česka už v úterý a ve středu. Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Hokejové play-off 2.ligy pokračovalo ve středu třetími čtvrtfinálovými zápasy. Série … Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Jeho první kniha Gump – pes, který naučil lidi žít, se stala bestsellerem. Knihy o … ROZHOVOR Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Svou tíživou finanční situaci se rozhodl 23letý muž řešit opravdu nešťastným … Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Prodloužený velikonoční víkend bude teplý a většinou bez deště. Ojediněle se mohou … Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista Tradicí je na Zelený čtvrtek jíst především zelené pokrmy jako zelí, špenát a … Meteorologové: Na 20 stanicích dnes padl teplotní rekord, o víkendu bude až 25 stupňů Meteorologové: Na 20 stanicích dnes padl teplotní rekord, o víkendu bude až 25 stupňů Není vyloučeno, že o svátečním víkendu teploty vystoupají až k 25 stupňům, což by …
Kocouři Příbram jako černý kůň play-off? Kocouři Příbram jako černý kůň play-off? Styl, kterým příbramští volejbalisté ovládli čtvrtfinálovou sérii play-off proti Dukle … NÁZOR
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies