29. 4. svátek má Robert
PB | Realitní

Budoucnost vodárenství v Příbrami. Podali jsme nejlepší možnou nabídku, říká generální ředitel SmVaK Ostrava Anatol Pšenička

ROZHOVOR
14. prosince 2023   (15:43)
Budoucnost vodárenství v Příbrami. Podali jsme nejlepší možnou nabídku, říká generální ředitel SmVaK Ostrava Anatol Pšenička
foto: SmVaK Ostrava/PR

Ačkoliv společnost působí z geografické perspektivy v poměrně vzdálené části České republiky od středních Čech, rozhodla se ucházet o příležitost provozovat vodohospodářský majetek v Příbrami. Tam aktuálně vrcholí soutěž, která rozhodne o tom, kdo bude v dalších deseti letech provozovat vodárenskou infrastrukturu ve městě.


Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava dodávají pitnou vodu více než 700 tisícům koncových zákazníků v Moravskoslezském kraji. Kvalitní pitnou vodu vyrobenou v úpravnách vody v Beskydech a Oderských vrších pije dalších 300 tisíc lidí ve městech a obcích, kde ji distribuují další vodárenské společnosti. Jedná se například o Ostravu, ale také významnou část Olomouckého kraje, především Přerovsko. Společnost odvádí a čistí odpadní vodu pro téměř půl milionu lidí. Zhruba dvě třetiny z více než sedmdesáti provozovaných čistíren SmVaK Ostrava vlastní, zbylou třetinu provozují na základě smluvního vztahu. Stejně tak provozují vodovodní sítě ve vlastnictví měst a obcí, nebo podnikatelských subjektů.

Ačkoliv společnost působí z geografické perspektivy v poměrně vzdálené části České republiky od středních Čech, rozhodla se ucházet o příležitost provozovat vodohospodářský majetek v Příbrami. Tam aktuálně vrcholí soutěž, která rozhodne o tom, kdo bude v dalších deseti letech provozovat vodárenskou infrastrukturu ve městě.
O výsledku soutěže rozhodne zastupitelstvo města na veřejném zasedání, které se uskuteční 18. 12. 2023. Z veřejných zdrojů je zřejmé, že před Příbramí stojí v následujícím období řada výzev, například v souvislosti s plánovaným rozšířením a modernizací čistírny odpadních vod tak, aby splňovala stále náročnější legislativní požadavky a aby bylo možné napojovat další obyvatele.

O tom, co k účasti v koncesním řízení SmVaK Ostrava vedlo, v čem by mohl být přínos změny provozovatele pro obyvatele Příbrami, jak by bylo náročné pro společnost z moravskoslezského regionu provozovat vodárenskou infrastrukturu v poměrně vzdálené lokalitě a mnoha dalších tématech jsme hovořili s generálním ředitelem společnosti Anatolem Pšeničkou. Shodou okolností příbramským rodákem, který zde strávil výraznou část svého života, a teprve pracovní výzva ho před osmi lety přivedla na severovýchod naší země.
Pane řediteli, téma soutěže na provozovatele vodovodů, kanalizací a čistírny odpadních vod v Příbrami na období, které by mělo začít příští rok v březnu, v současnosti městem nijak výrazně nerezonuje. Politici dali této skutečnosti konkrétnější časový harmonogram teprve na zastupitelstvu toto pondělí. V jaké fázi celého výběru se tedy aktuálně nacházíme?
Starosta Jan Konvalinka na zastupitelstvu 4. prosince nastínil další průběh tak, že odborná komise po prostudování nabídek a jejich porovnání učinila závěr o výběru provozovatele 30. listopadu. Ten prozatím neznáme. 6. prosince zasedala k problematice rada města. Starosta také svolal zasedání zastupitelstva na 18. prosince odpoledne. Ačkoliv to není nutné a může rozhodnout sama rada, starosta hovořil o tom, že s ohledem na význam projektu si rada nechá potvrdit rozhodnutí zastupitelstvem. Samozřejmě to celý harmonogram oproti původnímu předpokladu posouvá v čase, protože smlouva měla být původně podepsaná do 30. listopadu, aby byl dostatek času na převzetí poměrně rozsáhlé vodárenské infrastruktury ve městě a abychom například my jako nový provozovatel, měli dostatek času na vybudování provozního zázemí ve městě.

Každý se logicky musí ptát, co vede Vaši společnost působící v poměrně vzdálené části naší země k tomu, že se hlásí do koncesního řízení právě v Příbrami?
Pro nás to v zásadě nijak neobvyklé není. Běžně se ucházíme o možnost provozovat vodárenskou infrastrukturu v řadě částí naší země v případě, že nám to dává smysl a že jsme přesvědčeni, že dokážeme naše služby poskytovat ve vysoké kvalitě místním obyvatelům a pomoci rozvoji v daném místě. Bez ohledu na to, kde probíhá dominantní část našich aktivit. V případě Příbrami o tom přesvědčeni jsme. Podali jsme dle našeho názoru výbornou nabídku, chcete-li nejlepší možnou. Díky našim zkušenostem a znalostem dokážeme zajistit služby na vysoké úrovni lidem ve městě, zároveň dokážeme systém provozovat za nižší cenu než současný provozovatel. To je v době napjaté ekonomické situace v naší zemi významný aspekt. Snížení provozních nákladů, na straně druhé umožní městu navýšit výdaje na obnovu a rozvoj vodovodů a kanalizací, což je z dlouhodobé perspektivy fungování systému zásadní. I na tom jsme připraveni s radnicí spolupracovat.

Základním kamenem úspěchu je efektivita, jen tak může tato rovnice vyjít s dobrým výsledkem pro všechny zúčastněné strany. A my jsme přesvědčeni o tom, že naše nabídka jasně ukazuje cestu, jak zvýšení efektivity dosáhneme.
Přece jen. Geografická vzdálenost od sídla Vaší společnosti, pružnost a operativnost v rozhodování při působení ve Středočeském kraji podle Vás nepředstavují při každodenní práci problém?
Všechny tyto skutečnosti si uvědomujeme a předtím, než jsme se rozhodli do koncesního řízení přihlásit, jsme v naší společnosti provedli detailní analýzu toho, jak budou jednotlivé prvky naší činnosti v případě, že bychom uspěli, probíhat a na každodenní bázi fungovat. Takže jsme připraveni. Uvědomujeme si, že vše musí fungovat perfektně ve všech oblastech, ať se jedná o vztah se zákazníky a servis pro ně, personální zajištění provozu nebo technologickou úroveň provozování. Jsme přesvědčeni o tom, že naše nabídka na všechny případné nejasnosti dává jasné vysvětlení. Ostatně řadu dílčích dotazů jsme hodnoticí komisi detailně zodpověděli, aby nemohly vzniknou jakékoliv pochybnosti o tom, že potenciální výběr naší společnosti jako nového provozovatele by byla přínosem jak pro obyvatele Příbrami, tak majitele vodárenské infrastruktury, tedy město. A zájmy těchto dvou skupin by se měly logicky prolínat.

Budu-li osobní, musím také uvést, že jako člověk, který strávil v Příbrami většinu svého života, místní situaci velmi dobře znám. Působil jsem od roku 2000 dlouhodobě v manažerských pozicích ve společnostech, které měly provozování vodárenské infrastruktury v Příbrami, ale také v jiných částech Středočeského kraje na starosti. Ať již to byla AQUA Příbram, 1. SčV nebo Středočeské vodárny. Takže zkušeností mám v tomto ohledu dostatek a rozhodně nejde o krok do neznámého prostředí.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka








Související


Další články

Oslavte 140 let Sboru dobrovolných hasičů z Dalekých Dušníků Oslavte 140 let Sboru dobrovolných hasičů z Dalekých Dušníků Dobrovolní hasiči mají v Česku velkou tradici a výjimkou není ani obec Daleké Dušníky. … Počasí s letními teplotami zůstane do čtvrtka, pak se mírně ochladí Počasí s letními teplotami zůstane do čtvrtka, pak se mírně ochladí Od čtvrtka přijdou přeháňky, pak i bouřky. Středisko družicových spojů u Sedlce-Prčice je zajímavostí pro turisty Středisko družicových spojů u Sedlce-Prčice je zajímavostí pro turisty Od zprovoznění prvního střediska družicových spojů v Československu u Sedlce-Prčice na … Příčinou největší české důlní katastrofy byla neopatrnost, zemřelo 319 horníků Příčinou největší české důlní katastrofy byla neopatrnost, zemřelo 319 horníků Během záchranné akce byly k vidění drsné výjevy. Výtahové šachty přijížděly často … Vrchní sestra: V příbramské nemocnici provedeme přes 4600 operací ročně Vrchní sestra: V příbramské nemocnici provedeme přes 4600 operací ročně Příbramská nemocnice má k dispozici celkem 6 centrálních operačních sálů. ROZHOVOR Aktivita klíšťat je opět na vysokém stupni Aktivita klíšťat je opět na vysokém stupni Nejzávažnější nemoci, které klíšťata přenáší, jsou klíšťová encefalitida a lymská … Meteorologové: Počasí dnes opět ovlivní saharský prach, může snížit očekávané teploty Meteorologové: Počasí dnes opět ovlivní saharský prach, může snížit očekávané teploty Saharský prach se do ČR letos dostal již několikrát, o velikonočním víkendu kvůli němu … Mráz měl negativní vliv také na lesy, buky, duby i jedle částečně pomrzly Mráz měl negativní vliv také na lesy, buky, duby i jedle částečně pomrzly Vinou mrazů také nebude výrazný semenný rok, jak lesáci předpokládali, málo ploch se … Před 46 lety zachvátily plameny Svatou Horu. Hasiči bojovali s požárem čtyři dny Před 46 lety zachvátily plameny Svatou Horu. Hasiči bojovali s požárem čtyři dny Přes 300 zasahujících hasičů ze středních Čech i Prahy. Desítky cisteren a plameny s …
Na dálnici D4 předjížděl opilý řidič sanitku jedoucí na majácích, nehoda si vyžádala zranění Na dálnici D4 předjížděl opilý řidič sanitku jedoucí na majácích, nehoda si vyžádala zranění Řidič BMW nadýchal přes jedno promile alkoholu. AKTUALIZOVÁNO
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies