20. 4. svátek má Marcela
PB | Realitní




Babiš: Vyzýváme občany, aby nejezdili kamkoliv na území Itálie

6. března 2020   (12:53)
Babiš: Vyzýváme občany, aby nejezdili kamkoliv na území Itálie
foto: pribram.cz, ČTK

"Toto preventivní opatření je nezbytné, abychom se vyhnuli nekontrolovanému šíření koronaviru v České republice," uvedl Babiš


Premiér Andrej Babiš (ANO) po dnešním jednání s náměstkem ministra zdravotnictví Romanem Prymulou vyzval Čechy, aby kvůli koronaviru nejezdili nikam do Itálie. Lidé, kteří se odtud budou vracet, mají zůstat dva týdny doma. O změně postoje k návštěvám Itálie informoval krátce před společným jednáním s hejtmany na twitteru. Babiš také požádal zaměstnavatele, aby zaměstnancům, kteří mají zůstat doma dva týdny po návratu z Itálie, umožnili pracovat na dálku.
Premiér Andrej Babiš (ANO) po dnešním jednání …
foto: pribram.cz, ČTK

"Toto preventivní opatření je nezbytné, abychom se vyhnuli nekontrolovanému šíření koronaviru v České republice. Za chvíli budeme informovat hejtmany i primátora Prahy," uvedl Babiš. Zaměstnavatelé by se podle předsedy vlády měli k situaci postavit čelem a uznat zaměstnancům překážku v práci, dát jim plnou mzdu a umožnit jim pracovat z domu, pokud je to možné.
foto: pribram.cz, ČTK
"Samozřejmě budeme řešit ekonomické dopady, ale teď je maximální priorita zdraví našich občanů a zamezení šíření koronaviru," uvedl.
foto: pribram.cz, ČTK
Stát dosud doporučoval českým občanům necestovat do čtyř italských regionů, dokud se nevyřeší tamní situace s rozšířením koronaviru. Jde o regiony Lombardie, Veneto (Benátsko), Emilia Romagna a Piemont. Podle čtvrtečních údajů se v Itálii prokázala nákaza u 3858 lidí, zemřelo jich 148.

V informaci aktualizované dnes v 8:45 ministerstvo zahraničí doporučuje občanům necestovat pouze do regionů na severu Itálie do doby vyřešení sanitární situace. Uvádí také, že vzhledem k aktuální epidemiologické situaci ministerstvo zdravotnictví prosí všechny lidi, kteří se ze zasažených čtyř oblastí vracejí, aby po příjezdu zůstali doma a telefonicky kontaktovali svého lékaře nebo hygienickou stanici ve svém kraji a poradili se.
Od čtvrtka platí kvůli koronaviru zákaz ministerstva zdravotnictví pro přímé lety do severní Itálie a Jižní Koreje. Letecké společnosti ČSA, Ryanair a easyJet proto zrušily pro příštích 14 dní zhruba 70 letů mezi ČR a pěti severoitalskými městy. Už dříve vláda zastavila na dobu neurčitou přímé lety do Číny.
U téměř všech zatím prokázaných českých případů hygienici mluví o přenosu z Itálie, kam Češi jezdí často lyžovat. Zatímco pražským dětem a žákům části okresů už jarní prázdniny skončily, měli by se o víkendu vracet z prázdnin lidé z okresů Kroměříž, Uherské Hradiště, Vsetín, Zlín, Praha-východ, Praha-západ, Mělník, Rakovník, Plzeň-město, Plzeň-sever, Plzeň-jih, Hradec Králové, Teplice a Nový Jičín.
Poslední prázdninový turnus začíná v pondělí a platí pro okresy Česká Lípa, Jablonec nad Nisou, Liberec, Semily, Havlíčkův Brod, Jihlava, Pelhřimov, Třebíč, Žďár nad Sázavou, Kladno, Kolín, Kutná Hora, Písek, Náchod a Bruntál.
Pacientka v ústecké nemocnici je prvním případem nákazy v ČR
Pacientka v ústecké Masarykově nemocnici je prokazatelně prvním případem, který se nakazil novým typem koronaviru na území Česka. Žena narozená v roce 1953 se nakazila od syna, který byl lyžovat v Itálii a leží v pražské Nemocnici Na Bulovce. Žena chce ale zůstat hospitalizovaná v Ústí. ČTK to dnes řekla ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková. O jejím převozu do Prahy se v posledních dnech spekulovalo.
"Je to první komunitní nákaza," uvedla Šimůnková. Stav ženy je podle Šimůnkové dobrý. V Masarykově nemocnici jsou čtyři pacienti s onemocněním COVID-19, které způsobuje nový typ koronaviru.
Hygienici v Ústeckém kraji začnou s domácími odběry s podezřením na nákazu od soboty. Pokud se lidé vrátí ze zahraničí a budou mít příznaky akutního onemocnění dýchacích cest, hygienická stanice nahlásí jejich adresu záchranné službě a ta k nim přijede. Vyjíždět k těmto lidem budou záchranáři dvakrát denně. "To znamená, že když někdo zavolá odpoledne, tak druhý den k němu přijede odběrová služba. Když se někdo ozve v noci, tak k němu přijede následující den odpolední směna," popsala Šimůnková. Domácí odběry mají co nejvíce omezit styk těchto osob s dalšími lidmi.
V karanténě je v regionu k dnešnímu dni 70 lidí, kterým domácí pobyt nařídila hygiena. Podle odhadu hygieniků jsou z preventivních důvodů na základě vlastního rozhodnutí doma další desítky obyvatel Ústeckého kraje.
Školy poslaly domů spolužáky dětí ze tříd nakažených z Prahy 6
Mezi už oznámenými případy nakažených novým typem koronaviru jsou rodiče z Prahy 6. Třídy jejich dětí ze ZŠ Emy Destinnové a Gymnázia Nad Alejí byly dnes poslány domů, stejně jako celá mateřská škola Terronská. Rozhodl o tom krizový štáb Prahy 6, který dnes ráno zasedal. Městská část o tom informovala na facebooku. Podobně už ve středu poslala děti dvou tříd domů ZŠ Antonína Čermáka ve stejné městské části. U dětí se zatím nákaza nepotvrdila.
"Děti z těchto tříd už odcházejí domů, ačkoliv výskyt u jejich spolužáků není potvrzen. Jde o preventivní opatření. Další postup dle pokynů pražské hygienické stanice," uvedla Praha 6. Znovu se její krizový štáb sejde dnes v 16:00. O víkendu chce městská část nechat preventivně dezinfikovat všechny školy a školky. "Zároveň žádáme ty, kteří se vracejí či vrátili z nejvíc postižených oblastí, aby zůstali doma," píše městská část dále na facebooku.
U jednoho z rodičů potvrdila nákazu soukromá laboratoř, dnes odpoledne by měly být známé oficiální výsledky. Už dříve se nechala testovat v soukromé laboratoři také další žena z Prahy 6, nakažený je i její partner. Její děti navštěvují ve stejné městské části ZŠ Antonína Čermáka, testy u nich nákazu nepotvrdily. Škola na čtvrtek vyhlásila ředitelské volno, od pátku se opět běžně učí.
Žena a její partner, se stejně jako další nakažený, lékař z Prahy, vrátili z Passo Tonale v regionu Trentino (Tridentsko), které úřady původně nepovažovaly za rizikové. Proto krajští hygienici nejprve nepřistoupili k jejich testování. Žena si sama zaplatila test v soukromé laboratoři. Lékař ale dva dny ordinoval. Hygienici teď kontaktují jeho pacienty, se kterými přišel do styku.
Ministr školství Robert Plaga (ANO) novinářům ve Sněmovně řekl, že jeho resort má pro školy aktuálně pouze roli informačního kanálu. Zařízení se mají řídit především informacemi a pokyny od příslušných orgánů, tedy krajských hygienických stanic a ministerstva zdravotnictví. "Jsou to klíčové pokyny těch, kdo se tím zabývají minutu po minutě a mají aktuální informace o vývoji v konkrétním regionu," uvedl. Ministerstvo je podle něj s resortem zdravotnictví v kontaktu.
V Česku je 12 oficiálně potvrzených pozitivních případů, jeden další ze soukromé laboratoře se ještě musí potvrdit. Pět případů je spojeno s rodinami z Děčína, které byly společně lyžovat ve středisku Auronzo di Cadore v regionu Veneto (Benátsko). V pražské Nemocnici Na Bulovce jsou izolováni také tři cizinci - studentky z USA a Ekvádoru, které studují v Miláně, a muž z Itálie. Dalším nakaženým je pedagog z České zemědělské univerzity.
Vojtěch: Soukromá laboratoř zaznamenala pozitivní test na virus
Soukromá laboratoř v Praze zaznamenala jeden pozitivní test na koronavirus. Vzorek ověří Národní referenční laboratoř (NRL), výsledek by měl být odpoledne. Jinak zůstává 12 potvrzených případů, testováno bylo 483 lidí. Na twitteru to dnes ráno uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).
"Mám informaci, že jeden případ potvrdila mimo systém soukromá laboratoř v Praze. Ta samá, co minule. Vzorek jde teď na ověření do NRL. 100% výsledek budeme mít odpoledne," napsal ministr.
Na 12 stoupl počet nakažených novým typem koronaviru v Česku ve čtvrtek, přibyly čtyři případy. Nejméně deset nakažených pobývalo na severu Itálie, která je po Číně a Jižní Koreji třetím největším ohniskem nemoci. Další s nimi byli v kontaktu. Osm jich je v na Bulovce, další čtyři jsou v ústecké Masarykově nemocnici.
Kvůli šíření nového typu koronaviru platí ode dneška zákaz vývozu dezinfekčních přípravků na ruce. Opatření se týká všech kromě výrobců. Cílem je podle ministerstva zajistit dostatek dezinfekce pro osobní hygienu v Česku a zamezit spekulacím s těmito výrobky. Ministerstvo už tento týden zakázalo vyvážet respirátory třídy FFP3.
Aktuální situaci ohledně šíření nového typu koronaviru v České republice dnes projednají zástupci vlády, hejtmani, pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a předseda Svazu měst a obcí František Lukl.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
ČTK
autor: Jakub Pečenka








Další články

Volejbalisté Kladna vybojovali na úkor Příbrami extraligový bronz Volejbalisté Kladna vybojovali na úkor Příbrami extraligový bronz O držitelích bronzových medailí je rozhodnuto. Sokolové vystoupili na akademii v Příbrami, předvedli i ukázky sletových skladeb Sokolové vystoupili na akademii v Příbrami, předvedli i ukázky sletových skladeb Každoroční přehlídku oddílů TJ Sokol Příbram provázelo ve čtvrtek 18. dubna velké … Veřejná zakázka bude vypsána s nižší předpokládanou hodnotou Veřejná zakázka bude vypsána s nižší předpokládanou hodnotou Město Příbram chce v letošním roce začít s celkovou obnovou infrastruktury v obci … Pietní akt na Václavce vzpomene na československé parašutisty i statečné obyvatele podbrdských obcí Pietní akt na Václavce vzpomene na československé parašutisty i statečné obyvatele podbrdských obcí Akci připomínající události 2. světové války doprovodí i seskok parašutistů v místech … Příbramští urologové využívají speciální polohování, zkrátí dobu operace. Podívejte se na video přímo ze sálu Příbramští urologové využívají speciální polohování, zkrátí dobu operace. Podívejte se na video přímo ze sálu Tento způsob polohování je v rámci České republiky unikátní. VIDEO Některé projekty ve Středočeském kraji podpořené EU zásadně zdržely komplikace Některé projekty ve Středočeském kraji podpořené EU zásadně zdržely komplikace Mezi významné projekty podpořené Evropskou unií patří například areál s barokním … Policisté budou dnes na tisícovce míst v Česku měřit rychlost Policisté budou dnes na tisícovce míst v Česku měřit rychlost Akce má zvýšit povědomí o důležitosti dodržování rychlostních limitů a přispět k větší … Portál pribram.cz spouští komunikační skupinu pro aktuální události Portál pribram.cz spouští komunikační skupinu pro aktuální události Čtenářům, kteří projeví zájem stát se členy, budou chodit zprávy na mobilní telefon. … Komerční sdělení Řidič citroënu se podruhé narodil: Po nárazu do stromu vyvázl s lehkým zraněním Řidič citroënu se podruhé narodil: Po nárazu do stromu vyvázl s lehkým zraněním Nehoda se stala ve 14:00.
Při čtvrtém ročníku putuje ocenění do oblasti zdravotnictví Při čtvrtém ročníku putuje ocenění do oblasti zdravotnictví Již počtvrté se v Příbrami bude předávat Cena města Příbrami. Porota vybírala z …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies