Změny v DPH u piva vyvolávají u restauratérů emoce. Bojí se kontrol a konkurenčních bojů
Nepřehlédněte
9. února 2020 (10:01)
foto: pribram.cz
„Když si tady dá štamgast dvě piva u stolu a dvě do džbánku, bude sazba pokaždé jiná. Jak se mám zachovat, když si objedná čtyři točená piva a následně si je do džbánku nalije sám?“ Změny v DPH u piva rozčilují majitele restaurací, kteří nevěřícně kroutí hlavou.
Provozovatelé restaurací se budou muset od května vyrovnat se dvěma změnami daně z přidané hodnoty, které je nutí při účtování daně rozlišovat mezi točeným a netočeným pivem a zároveň snižují DPH na stravovací služby.
Restaurací se od května dotkne přesun točeného piva z nejvyšší 21procentní sazby DPH do nejnižší desetiprocentní a také snížení DPH u stravovacích služeb z 15 na deset procent.
U točeného alkoholického i nealkoholického piva vypitého v restauraci by se měla účtovat DPH deset procent, stejně jako u nealkoholického piva v restauraci z lahve nebo plechovky. U nealkoholického piva natočeného do džbánu a odneseného z provozovny by sazba měla být 15 procent, u alkoholického piva do džbánu 21 procent a nejvyšší sazba by se měla počítat také u alkoholického piva nalitého z plechovky nebo lahve v restauraci.
Provozovatelé restauračních zařízení se nestačí divit. Obávají se finančních kontrol, ale také udavačství či konkurenčních bojů. „Když si tady dá štamgast dvě piva u stolu a dvě do džbánku, bude sazba pokaždé jiná. Jak se mám zachovat, když si objedná čtyři točená piva a následně si je do džbánku nalije sám? To je zase výmysl někoho, kdo neměl, co na práci,“ kroutí hlavou majitel jedné z restaurací v Příbrami. „Co když si někdo objedná točené světlé pivo a zároveň tmavé v lahvi, se kterým si sám udělá řezané?“ Nevěřícně dodal.
Oslovili jsme dvacet místních restauratérů, kdy polovina z nich se obávala odpovědět. „Něco vám tady řeknu a finančák si na mě smlsne, nezlobte se, už takhle mám starostí dost,“ odpověděl na dotaz provozovatel jedné z vesnických hospod na Příbramsku. Ve stejném duchu odpověděl majitel restaurace v centru Příbrami. „Denně vytočíme v průměru čtyři sta piv, nedokáži si představit, jak budu servírky kontrolovat. Některá z nich udělá chybu a já to odnesu, to abych tady snad i spal. Nemyslíte, že již bylo dost omezení? Jen kvůli zákazu kouření jsem měl problémy. Někdo vypil víc, než je zdrávo a zapálil si. Kdo si myslíte, že to odnesl? A teď tohle,“ rozčílil se.
Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) však změny DPH podporuje, podle ní může podnikatelům spíše pomoci než uškodit, sdělil prezident asociace Václav Stárek.
„Dosud jsme nezaznamenali žádný negativní ohlas ze strany našich členů, stejně tak jako žádný problém s technickou přípravou na změnu sazeb," uvedl Stárek. Asociace v polovině dubna k tématu pro své členy chystá konzultační workshop. Stárek dále upozornil na fakt, že malé výčepy mnohdy ani nejsou plátcem DPH a změna se jich tak nedotkne. Rozhodně však podle něj nesouvisí s tím, že by zákazník nevěděl, kolik zaplatí za pivo. „V nabídkovém lístku dostává vždy konečnou cenu produktu, včetně DPH," dodal.
Restaurací se od května dotkne přesun točeného piva z nejvyšší 21procentní sazby DPH do nejnižší desetiprocentní a také snížení DPH u stravovacích služeb z 15 na deset procent.
U točeného alkoholického i nealkoholického piva vypitého v restauraci by se měla účtovat DPH deset procent, stejně jako u nealkoholického piva v restauraci z lahve nebo plechovky. U nealkoholického piva natočeného do džbánu a odneseného z provozovny by sazba měla být 15 procent, u alkoholického piva do džbánu 21 procent a nejvyšší sazba by se měla počítat také u alkoholického piva nalitého z plechovky nebo lahve v restauraci.
Provozovatelé restauračních zařízení se nestačí divit. Obávají se finančních kontrol, ale také udavačství či konkurenčních bojů. „Když si tady dá štamgast dvě piva u stolu a dvě do džbánku, bude sazba pokaždé jiná. Jak se mám zachovat, když si objedná čtyři točená piva a následně si je do džbánku nalije sám? To je zase výmysl někoho, kdo neměl, co na práci,“ kroutí hlavou majitel jedné z restaurací v Příbrami. „Co když si někdo objedná točené světlé pivo a zároveň tmavé v lahvi, se kterým si sám udělá řezané?“ Nevěřícně dodal.
Oslovili jsme dvacet místních restauratérů, kdy polovina z nich se obávala odpovědět. „Něco vám tady řeknu a finančák si na mě smlsne, nezlobte se, už takhle mám starostí dost,“ odpověděl na dotaz provozovatel jedné z vesnických hospod na Příbramsku. Ve stejném duchu odpověděl majitel restaurace v centru Příbrami. „Denně vytočíme v průměru čtyři sta piv, nedokáži si představit, jak budu servírky kontrolovat. Některá z nich udělá chybu a já to odnesu, to abych tady snad i spal. Nemyslíte, že již bylo dost omezení? Jen kvůli zákazu kouření jsem měl problémy. Někdo vypil víc, než je zdrávo a zapálil si. Kdo si myslíte, že to odnesl? A teď tohle,“ rozčílil se.
Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) však změny DPH podporuje, podle ní může podnikatelům spíše pomoci než uškodit, sdělil prezident asociace Václav Stárek.
„Dosud jsme nezaznamenali žádný negativní ohlas ze strany našich členů, stejně tak jako žádný problém s technickou přípravou na změnu sazeb," uvedl Stárek. Asociace v polovině dubna k tématu pro své členy chystá konzultační workshop. Stárek dále upozornil na fakt, že malé výčepy mnohdy ani nejsou plátcem DPH a změna se jich tak nedotkne. Rozhodně však podle něj nesouvisí s tím, že by zákazník nevěděl, kolik zaplatí za pivo. „V nabídkovém lístku dostává vždy konečnou cenu produktu, včetně DPH," dodal.
foto: pribram.cz
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka
Další články
Středočeský kraj spustí příští rok stavbu několika záchytných parkovišť
Středočeský kraj spustí příští rok stavbu několika záchytných parkovišť asi pro 1000 …
Cestou k prastarému hnízdu černých čápů v Brdech
Jak už z příběhu o bukové stráni vyplynulo, v koruně jednoho z rozdvojených …
Příroda
Vánoční jmelí: od keltských pověr až k polibkům pod větvičkou
Jmelí je rostlina, která od pradávna budila úžas. Zůstává zelené i v zimě, roste mezi …
Vánoce
Vánoční bowling plný radosti: rybářský kroužek z Rožmitálu uzavřel rok ve velkém stylu
Vánoční atmosféra a konec roku pohltil i rybářský kroužek Českého rybářského svazu, …
Na sváteční stůl patří i houbový kuba z vánoční houby
Vánoční svátky nejsou jen o cukroví a smaženém kaprovi. K místním tradicím patří také …
Vánoce
Nová kavárna v Drakovně doplní úpravy Jiráskových sadů
V budově Drakovny (dům čp. 117), v prostorách, které mají obyvatelé nejen Příbrami …
Nepřehlédněte
Na Štěpána rodina i tradice. Druhý svátek vánoční připomíná prvního mučedníka i koledy
Druhý svátek vánoční 26. prosince připomíná svatého Štěpána, prvního křesťanského …
Vánoce
Herectví je pro mě úlet a únik z reality, říká Taťjana Medvecká
Dvojnásobná držitelka Ceny Thálie, držitelka Českého lva, Ceny Františka Filipovského …
ROZHOVOR
Předvánoční návštěva v Domově seniorů v Rožmitále
Ke konci roku již tradičně navštívili radní Centrum Rožmitál pod Třemšínem - Domov …
Lidl testuje pojízdný obchod. V Maďarsku objíždí vesnice, v Česku zatím ne
Lidl Maďarsko spustil v říjnu pilotní projekt mobilního obchodu. Upravený autobus s …
Zajímavosti




