20. 10. svátek má Vendelín




Zdejší moštárny nestíhají. Bohatá úroda jablek zaskočila i samotné zahrádkáře

30. září 2018   (17:35)
Zdejší moštárny nestíhají. Bohatá úroda jablek zaskočila i samotné zahrádkáře

Jak si uchovat mošt bez pomoci chemie, když si průměrně pětihodinovou frontu vystojíte?


Zimní jablka stále ještě zdobí větve jabloní, a přesto už mnoho zahrádkářů neví, co si s dosavadní úrodou počít. „Rozdáváme jablíčka všem známým. Sklep je dávno plný, štrůdlů už bylo dost, zbývá jen moštovat,“ směje se majitelka zahrádky na Baníku. Čtyři jabloně, které rostou na jejím pozemku, letos stačily zásobit nejen její rodinu, ale i široké příbuzenstvo.

Jabloně jsou mimořádně štědré, a tak do moštáren vyjíždí každý den mnoho lidí. Počítejte s tím, že pokud si i vy pojedete zpracovat svoje jablíčka na lahodný nápoj, budete muset obětovat několik hodin času. Fotografie dokládají, že čekání nejen o tomto víkendu, je opravdu dlouhé a pro malé pomocníky únavné.
Zimní jablka stále ještě zdobí větve jabloní, …

Výsledek ovšem stojí za to. Nejenže má jablečný mošt vynikající chuť, ale také obsahuje mnoho látek, které v lidském těle fungují jako antioxidanty. Pokud nejste příznivci chemie a chcete si mošt zachovat zcela přírodní, dejte tedy pozor, abyste o tento zdravý nápoj nakonec nepřišli. K uchování postačí „šoupnout ho k ledu“. Bohužel, málokdo z nás má dostatečně velký mrazák.

Existuje ještě jedno řešení. Mošt zahřát těsně pod bod varu a v této teplotě – maximálně 90 °C – ho několik minut udržovat. Správně zahřátý ho pak rovnou nalévat do připravených lahví. Důležité je plnit až po okraj. Nelekejte se pokroucení, pokud používáte pet lahve. Zazátkované láhve se poté uloží ve vodorovné poloze do chladného sklepa a dle babských receptur a rad by takto měly delší dobu vydržet.

A pokud ještě stále jablka přebývají, pak jsou tu další osvědčené možnosti – pálenka, jablečné víno a samozřejmě křížaly.

Výsledek ovšem stojí za to. Nejenže má …

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: jk








Další články

ADaM: Dostává se alkohol a nikotin dětem? ADaM: Dostává se alkohol a nikotin dětem? V létě letošního roku proběhla po celé České republice rozsáhlá kontrolní akce … Gastro agent: BISTROOO Gastro agent: BISTROOO Fast-food je hlavně o rychlosti. Ale v době, kdy se jídlo mění v logistiku, hledáme … FOTO Dobříš získala ocenění ministerstva za přívětivý úřad. Pomohl „Virtuální lístek“ Dobříš získala ocenění ministerstva za přívětivý úřad. Pomohl „Virtuální lístek“ Nechce se vám na úřadě čekat, až přijdete na řadu? V Dobříši už nemusíte. Město totiž … Martin Macík vyhrál Rallye du Maroc a potvrdil formu před Dakarem Martin Macík vyhrál Rallye du Maroc a potvrdil formu před Dakarem Martin Macík Jr., závodník ze Sedlčan, zapsal další zlatou kapitolu do kroniky českého … Kávový svět pod lupou: Co pijí gurmáni a kde rostou ta nejvzácnější zrna Kávový svět pod lupou: Co pijí gurmáni a kde rostou ta nejvzácnější zrna Ať už si šálek kávy vychutnáváte v oblíbené kavárně, v tichu přírody nebo v pohodlí … Hasiči zachraňovali člověka po pádu ze skály. Museli k němu na člunu Hasiči zachraňovali člověka po pádu ze skály. Museli k němu na člunu Hasiči v neděli 19. října odpoledne zachraňovali osobu po pádu ze skály. Houbaři stále plní košíky, ale pozor: přemrzlé houby mohou způsobit otravu Houbaři stále plní košíky, ale pozor: přemrzlé houby mohou způsobit otravu Rok se s rokem sešel a portál pribram.cz se rozhodl zopakovat téma z loňského podzimu. … Kluby z Příbrami a okolí se účastnily semináře o odměňování ve sportu Kluby z Příbrami a okolí se účastnily semináře o odměňování ve sportu V jednacím sále příbramského zastupitelstva se 14. října uskutečnil odborný seminář – … Vidět a být viděn – pravidlo, které zachraňuje životy Vidět a být viděn – pravidlo, které zachraňuje životy Vidět a být viděn je jednoduché pravidlo, které na silnicích často rozhoduje o životě. …
Česká cesta do vesmíru dorazila do Dobříše Česká cesta do vesmíru dorazila do Dobříše Putovní výstava přibližuje slavnou minulost i současné úspěchy českých vědců a …
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies