Zdejší moštárny nestíhají. Bohatá úroda jablek zaskočila i samotné zahrádkáře
30. září 2018 (17:35)
Zimní jablka stále ještě zdobí větve jabloní, a přesto už mnoho zahrádkářů neví, co si s dosavadní úrodou počít. „Rozdáváme jablíčka všem známým. Sklep je dávno plný, štrůdlů už bylo dost, zbývá jen moštovat,“ směje se majitelka zahrádky na Baníku. Čtyři jabloně, které rostou na jejím pozemku, letos stačily zásobit nejen její rodinu, ale i široké příbuzenstvo.
Jabloně jsou mimořádně štědré, a tak do moštáren vyjíždí každý den mnoho lidí. Počítejte s tím, že pokud si i vy pojedete zpracovat svoje jablíčka na lahodný nápoj, budete muset obětovat několik hodin času. Fotografie dokládají, že čekání nejen o tomto víkendu, je opravdu dlouhé a pro malé pomocníky únavné.
Jabloně jsou mimořádně štědré, a tak do moštáren vyjíždí každý den mnoho lidí. Počítejte s tím, že pokud si i vy pojedete zpracovat svoje jablíčka na lahodný nápoj, budete muset obětovat několik hodin času. Fotografie dokládají, že čekání nejen o tomto víkendu, je opravdu dlouhé a pro malé pomocníky únavné.
Výsledek ovšem stojí za to. Nejenže má jablečný mošt vynikající chuť, ale také obsahuje mnoho látek, které v lidském těle fungují jako antioxidanty. Pokud nejste příznivci chemie a chcete si mošt zachovat zcela přírodní, dejte tedy pozor, abyste o tento zdravý nápoj nakonec nepřišli. K uchování postačí „šoupnout ho k ledu“. Bohužel, málokdo z nás má dostatečně velký mrazák.
Existuje ještě jedno řešení. Mošt zahřát těsně pod bod varu a v této teplotě – maximálně 90 °C – ho několik minut udržovat. Správně zahřátý ho pak rovnou nalévat do připravených lahví. Důležité je plnit až po okraj. Nelekejte se pokroucení, pokud používáte pet lahve. Zazátkované láhve se poté uloží ve vodorovné poloze do chladného sklepa a dle babských receptur a rad by takto měly delší dobu vydržet.
A pokud ještě stále jablka přebývají, pak jsou tu další osvědčené možnosti – pálenka, jablečné víno a samozřejmě křížaly.
Existuje ještě jedno řešení. Mošt zahřát těsně pod bod varu a v této teplotě – maximálně 90 °C – ho několik minut udržovat. Správně zahřátý ho pak rovnou nalévat do připravených lahví. Důležité je plnit až po okraj. Nelekejte se pokroucení, pokud používáte pet lahve. Zazátkované láhve se poté uloží ve vodorovné poloze do chladného sklepa a dle babských receptur a rad by takto měly delší dobu vydržet.
A pokud ještě stále jablka přebývají, pak jsou tu další osvědčené možnosti – pálenka, jablečné víno a samozřejmě křížaly.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: jk
Další články
V Žežické ulici porazil osobák ženu
Ve čtvrtek 11. prosince večer se stala nehoda v Žežické ulici v Příbrami.
O víkendu bude kouzelná vánoční atmosféra ve Skanzenu Vysoký Chlumec
Adventní víkend 13. a 14. prosince promění Skanzen Vysoký Chlumec v místo plné …
Model města u Nového rybníku: nápad nebo drahý luxus?
U Nového rybníku (Nováku) přibyl nový výtvarný prvek „Příbram jako na dlani“. Model …
ANKETA
Výstava vánočních stromků s jedinečnými příběhy láká do Březnice
V Březnici letos ožijí Vánoce od 13. prosince opravdu naplno. Galerie Ludvíka Kuby …
Nevíte co pod stromeček? Zkuste obdarovat a potěšit investičními šperky s drahými kameny od společnosti ATT v Příbrami
Za tisíce let zlato, stříbro, šperky a drahé kameny ani jednou neselhalo. Nikdy …
Komerční sdělení
Příbram v roce 2026: voda mírně zdraží, ostatní služby beze změn
Od ledna 2026 si Příbramští za vodu připlatí necelé tři koruny. Zvýšení je mírné, pod …
Nepřehlédněte
/ROZHOVOR/ Jaromír 99 + Jaroslav Rudiš vystoupí v Junior klubu již tuto sobotu, zbývají poslední lístky
Do příbramského Junior klubu zavítá na své vánoční turné známý hudebník a ilustrátor …
PR
Co je vlastně advent? Čas očekávání, tajemství a lidových tradic
Advent je spojen s očekáváním narození Ježíše Krista i řadou starobylých lidových …
Naháňka v Brdech: Plešivec bude v pátek pro veřejnost uzavřen
V pátek 12. prosince od 8 hodin ráno proběhne v revíru Plešivec společný lov – naháňka …
Nepřehlédněte
Chřipky, virózy a respirační onemocnění jsou na vzestupu v celém regionu
Spousty dětí, ale i dospělých trpí v současné době nachlazeními, virózami, ale i …





