23. 4. svátek má Vojtěch
PB | Realitní




Zasedání zastupitelstva zprostředkovalo ostrou přestřelku mezi místostarostou Švendou a Petrem Větrovským

23. května 2018   (06:09)
Zasedání zastupitelstva zprostředkovalo ostrou přestřelku mezi místostarostou Švendou a Petrem Větrovským

Starosta by se měl dle Petra Větrovského více fotit, aby to ve srovnání s panem Švendou nevypadalo, že pro město nic nedělá




Předvolební atmosféra začíná do zasedání zastupitelstva vnášet emoce. V pondělní podvečer se tak do slovního křížku dostal Petr Větrovský s místostarostou Václavem Švendou, kteří si zde vyříkávali nepříjemné osočování vzniklé v diskuzi na Facebooku.

Ta se rozjela pod statusem Středočeského TOP 09 tohoto znění:

Máme velkou radost, že se TOP 09 - Příbram podařilo na zastupitelstvu prosadit všechny pro nás klíčové body podporu rozvoje Brd, Rally Příbram a SPARTAKu! Místostarosta Václav Švenda v sobotu pomohl zorganizovat úklid Brd a následně podpořil jejich vstup do programu destinačního managementu - už brzy si snad užijeme více značených turistických tras a cyklostezek. Tradiční Rally Příbram měla opět trochu namále, ale zastupitelstvo přistoupilo k její podpoře poté, co náš místostarosta uvolnil ze své rezervy 100 000 Kč. Stejnou částkou následně podpořil a prosadil tak městskou podporu pro SK SPARTAK Příbram. Podpořit naše děti ve sportu je důležité, ač to není 1. liga, důležité je nadšení a rozvoj talentu.

Příspěvek ošperkovaný obrázkem tleskajících ručiček okomentoval také Mgr. Jaroslav Hodrment:
„Nejsem častým hostem diskusí a je mi jasné, že tato stránka má za cíl zviditelnění a propagaci TOP 09. Nic proti. Ale buďme prosím, pane Švendo, alespoň trochu objektivní a vyvážení. Vy jste jako příbramská TOP 09 podporu rozvoje Brd, Rally Příbram a Spartaku nikoli prosazovali, ale SPOLUprosazovali, a to zejména se svým příbramským koaličním partnerem ANO, ale i některými dalšími zastupiteli, např. za ČSSD. Dále by se mělo dle mého také zmínit, že onen úklid Brd, kterého jste se zúčastnil, vlastně organizoval server objevbrdy.cz, nikoli Vy. A dále, měl byste také v rámci vyváženosti uvést, že se Vám osobně dosud nepodařilo vyjednat umístění dřevěné sochy Fabiána na Toku, v což příznivci turistiky v Brdech doufali a vkládali do Vašeho jednání důvěru. Bohužel zatím marně. Zkrátka: zdá se mi poněkud krátkozraké strhávat zásluhy výhradně na sebe a TOP 09, a tím vlastně ubírat zásluhy ostatním, když fakta často hovoří jinak. A uvádět jen úspěchy a neuvádět také neúspěchy, které se vždy vyskytnou, je po pravdě řečeno balamucení veřejnosti. Tento styl PR rozhodně k ničemu dobrému nepovede.“

Spor mezi Petrem Větrovským a Václavem Švendou se týkal Rally Příbram a jeho dotací. Právě pod výše uvedeným příspěvkem se objevil komentář příbramské obyvatelky, která konstatovala, že návrh Petra Větrovského podpořit rally 100 tisíci z kapitolu individuálních dotací a druhými 100 tisíci z rezervy místostarosty Švendy, byl chytrým krokem a je ráda, že prošel hlasováním zastupitelstva.

Na pochvalu čtenářky zareagoval místostarosta výrokem: „Já to spíš viděl jako vytvoření pseudoproblému, aby se následně mohl chválit za záchranu rally.“ Což samozřejmě Větrovského popudilo a vyvolalo zpětnou vazbu.

„Pane Švendo, já jsem se snažil najít cestu, jak podpořit rally, snažil jsem se najít cestu napříč politickým spektrem pro návrh, který jsem vymyslel. Našel jsem ji, a i proto rally bude. Ve svém článku píšu, že děkuji všem zastupitelům, že jsme ukázali, jak umíme spolupracovat a Vy tady píšete, že jsem chtěl vytvořit pseudoproblém a pak se chválit za záchranu rally? To snad nemyslíte vážně. Ve chválení a focení se u různých “zásluh“ začínáte být zastupitelský mistr Vy. Což mi je jedno, je to Vaše věc, politika Vás na rozdíl ode mě živí, tak asi musíte, ale nepište tu nesmysly o nějakých pseudoproblémech,“ kontroval na FB Petr Větrovský.

Odpovědi se však už od místostarosty nedočkal. Reakce se mu dostala z klávesnice tiskové mluvčí TOP 09. „Návrh na podporu rally vymyslel a navrhl pan místostarosta, Vy jste vymyslel a navrhl, jak dát z individuálních dotací, které jsou k tomuto určené, méně a naopak ubrat z balíčku, který je určen například pro náhlou havárii ve škole atp. 2) Rally by byla i bez Vašeho přispění, město není jediný finanční podporovatel + po těžkých peripetiích a politických přestřelkách jsou vždy finanční prostředky věnovány 3) Každý, kdo si Váš článek přečte, jistě může posoudit, v jakém tónu se nese...“ sděluje tisková mluvčí v první polovině dlouhé odpovědi.

Dohru tato písemná výměna názorů doznala na zasedání zastupitelstva, kde vystoupil Petr Větrovský se slovy:„Měl jsem problém s tím, celé to zaplatit ze sportovních peněz a stejný názor měla celá sportovní komise. Tento pseudoproblém možná tedy vymyslela sportovní komise. Měl jsem dobrý pocit, že jsme se dohodli. Za tři a půl roku mojí působnosti tady, není za námi moc roztržek, které bych zavinil, ale tahle záležitost s rally do toho úplně nepatří. Ani jste mi neodpověděl a nechal za sebe odpovědět tiskovou mluvčí TOPky. Ta píše, že i bez mého názoru by se peníze na rally našly (to si tedy úplně nemyslím), a že se zatím vždycky rally schválilo. To ji poučte, možná se hodně věnovala vašemu focení v poslední době, protože v roce 2015 se rally neschválilo a také se tady nejelo. Také tam mluvčí psala, že kombinujete politiku s civilním zaměstnáním, to by mě zajímalo, jak to stíháte, když jste na radnici zaměstnán denně na 8 a půl hodiny. Ale to je soukromá věc. Spíš mi přijde divné, že to berete jako vymýšlení pseudoproblému a ještě víc mě mrzí, že ani sám na mojí reakci neodpovídáte. Kdybyste odpověděl osobně, vůbec bych to tady nerozviřoval. Vy mě označíte, že vymýšlím pseudoproblém, abych pak machroval s jeho řešením, a nakonec za sebe necháte odpovídat mluvčí. To mě tedy mrzí.“

„Děkuji Petru Větrovskému, že sleduje Facebook Středočeské TOP 09, to mě hrozně těší. Já ho tak intenzivně nesleduji, čili si ani nejsem vědom, že tam máte odpověď od TOP 09“ uvedl v reakci Václav Švenda. „Za svou odpovědí si však stojím. Vy jste použil argumentace, které se nezakládaly na pravdě. Nevím, jestli nevíte, k čemu slouží individuální dotace. Uvedl jste, že nechcete podporovat rally na úkor malých dětí. Přitom individuální dotace slouží na všechny druhy podpor. Proto mě přišlo v pořádku navrhovat, aby se individuální dotace 200 tisíc použila z tohoto prvku. Problém tím mohl být vyřešen. Vy jste navrhl, aby část byla hrazena z rezervy místostarosty. Na tom jsme se nakonec shodli, to je v pořádku, ale to jsme si mohli odpustit,“ mínil místostarosta Švenda.

Petr Větrovský má na věc však jiný názor: „Pravdu nepíše především vaše tisková mluvčí. Jak může tvrdit, že rally by stejně bylo podpořené, že se vždycky jelo, že se našly vždy peníze. Nebo že vy jste někde zaměstnaný. Pokud děláte na městě a pak ještě jinde, tedy 14 hodin denně, pak klobouk dolů, pokud píše pravdu. Mě by zajímalo, jestli jsou tohle pravdivé věci, když vy mi říkáte, že já neříkám pravdu. Vím, že jste teď hrozně populární, jedete sociální sítě, ale mě to fakt nezajímá – Vás bych pane starosto, chtěl požádat, abyste se hodně fotil, protože to vypadá, že nic na městě neděláte – mě jenom mrzí, že když už jsme se jednou dokázali shodnout, tak z toho tohle uděláte!“

Jak vidíte, politické diskuse nabírají na síle a my se jim budeme i nadále věnovat. Pokud vás stručný výtah z akční podívané zaujal, sledujte na našich stránkách příští zasedání zastupitelstva online.


Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: top








Další články

Příbram Bobcats přivezli zlatou medaili z mezinárodního turnaje v Chorvatsku Příbram Bobcats přivezli zlatou medaili z mezinárodního turnaje v Chorvatsku 55 týmů z celé Evropy se zúčastnilo třetího ročníku mezinárodního flag fotbalového … V Letech byl otevřen památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách V Letech byl otevřen památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách Památník vznikl v lokalitě, kde se nacházel od 70. let minulého století vepřín. Ve Středočeském kraji přibylo minulý týden 183 případů černého kašle Ve Středočeském kraji přibylo minulý týden 183 případů černého kašle Nemoc se v úvodu projevuje jako jiné respirační infekce. Typickým příznakem je dávivý … Magdaléna vyjede na letní festivaly. Seznámí s riziky užívání drog a umožní testování na alkohol Magdaléna vyjede na letní festivaly. Seznámí s riziky užívání drog a umožní testování na alkohol Program v rámci služeb na snižování rizikového chování počítá také s podporou … Skupina GZ Media loni zvýšila výrobu desek na 84 milionů a utržila 8,3 mld. Kč Skupina GZ Media loni zvýšila výrobu desek na 84 milionů a utržila 8,3 mld. Kč Společnost, která je světovou jedničkou ve výrobě vinylů, má hlavní výrobní závod v … Jaké počasí bude do konce dubna a v první polovině května? Meteorologové zveřejnili dlouhodobou předpověď Jaké počasí bude do konce dubna a v první polovině května? Meteorologové zveřejnili dlouhodobou předpověď I přes nynější chladné počasí bude nakonec období ode dneška do 19. května teplotně … ON-LINE: Zasedání zastupitelstva v Příbrami ON-LINE: Zasedání zastupitelstva v Příbrami Na programu mají zastupitelé 17 bodů. Portál pribram.cz slaví šestnácté narozeniny. Rozšířili jsme rubriku aktuálních zpráv, říká redaktor Jakub Pečenka Portál pribram.cz slaví šestnácté narozeniny. Rozšířili jsme rubriku aktuálních zpráv, říká redaktor Jakub Pečenka Portál pribram.cz slaví šestnácté narozeniny. Nejstarší zpravodajský portál na … ROZHOVOR Počet případů černého kašle od začátku roku překročil 9300 Počet případů černého kašle od začátku roku překročil 9300 Z lidí, kteří se letos nakazili černým kašlem, je skoro třetina z Jihočeského a …
Česko čeká v týdnu několik mrazivých nocí, varují meteorologové Česko čeká v týdnu několik mrazivých nocí, varují meteorologové Mrazy mohou poškodit především ovocné stromy, vinnou révu a vzešlou zeleninu.
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies