10. 12. svátek má Julie




Začíná období burčáku. Jak poznat kvalitu od patoků?

5. září 2023   (10:56)
Začíná období burčáku. Jak poznat kvalitu od patoků?
foto: pribram.cz/Jakub Pečenka

K babímu létu neodmyslitelně patří popíjení lahodného nápoje z bobulí - burčáku. Bohužel se můžeme setkat i s jeho různými náhražkami. Jak poznáme ten pravý, na kterém si pochutnáme všemi smysly?


Období burčáku bývá od srpna do listopadu, letošní sklizeň byla však kvůli vysokým teplotám a nedostatku vláhy na vinicích o něco déle. V okamžiku sběru hroznů musí být totiž v moštu správný poměr cukrů a kyselin (u modrých bobulí i barvivo). Je to vlastně takový druh umění, kdy se pozná opravdu dobrý vinař. Burčák se vyrábí snad ze všech odrůd vína, záleží tak spíše na nedočkavosti člověka, kdy ochutná první sklizeň.

Fenomén burčáku je známý především v České republice, Rakousku a Slovensku. Tento lahodný nápoj obsahuje vitamíny, lehce stravitelné cukry, ale i různé nečistoty, proto se nedoporučuje jeho nadměrná konzumace. Nejlépe by se měl burčák konzumovat přímo ve sklepě vinaře, jakmile je totiž vyvezen, postupně ztrácí kvalitu a chuť.
Jak poznat kvalitní burčák?
Pokud se jedná o kvalitní nápoj, poznáte ho na první pohled. Obsahuje jemné bublinky a pěnu. Z bílých hroznů by jeho barva měla mít světle žluté mléčné odlesky. Když už chytá barvu dohněda, ruce od něj pryč (ke kvašení mohla být použita jablka). Chuť by měla být sladkokyselá, pokud je příliš sladká, ještě ho chvíli nechte odpočinout, ať více prokvasí. Pokud je ovšem jeho chuť trpká, nekupujte, je přeražený.
Pokud chcete raději červený burčák, barva by měla mít světle rubínovou až tmavě červenou barvu a být mírně zakalená. Červený burčák není k dostání tolik, jako bílý. Prodává se po omezenou dobu. Je to způsobené rychlejší dobou kvašení.

Burčák je mladé a nedokonale zkvašené víno z hroznů, které ještě není úplně alkoholicky fermentované. Proto obsahuje relativně malé množství alkoholu. V průměru může burčák obsahovat mezi 5–7 % alkoholu, ale hodnoty se mohou lišit v závislosti na konkrétní produkci.
Před koupí je vždy dobré burčák ochutnat, abyste si nezakoupili zkvašený mošt. Nejlépe uděláte, když nakoupíte přímo u vinaře nebo v kvalitní vinotéce.
Pozor na bublinky, burčák stále pracuje. Víčko neutahujte, aby mohl z lahve unikat oxid uhličitý. Chladem se kvašení zpomaluje, proto je dobré burčák uchovávat v lednici. Jeho aroma a chuť ale vynikne, pokud není příliš vychlazený, proto ho z lednice nechte chvíli zteplat.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka








Související


Další články

Dům přírody Brdy má první sezónu za sebou. Podělte se o zážitky a můžete vyhrát Dům přírody Brdy má první sezónu za sebou. Podělte se o zážitky a můžete vyhrát Obec Strašice a Agentura ochrany a přírody připravili pro návštěvníky soutěžní … Úřad práce: Zájem o rekvalifikace vyletěl meziročně nahoru, tahounem poptávky po pracovní síle zůstává průmysl Úřad práce: Zájem o rekvalifikace vyletěl meziročně nahoru, tahounem poptávky po pracovní síle zůstává průmysl Nezaměstnanost ve Středočeském kraji se drží na 3,2 %, přestože počet uchazečů … V Příbrami funguje nové informační centrum PID V Příbrami funguje nové informační centrum PID Příbramské infocentrum je otevřeno ve všedních dnech v budově na autobusovém nádraží. … Zataženo, občas trakaře: Předpověď na týden slibuje mráz a smíšené srážky Zataženo, občas trakaře: Předpověď na týden slibuje mráz a smíšené srážky Týden přinese převážně zatažené počasí s teplotami kolem nuly a občasnými srážkami, na … V Příbrami v příštím roce zřejmě vzroste vodné a stočné o 7 % V Příbrami v příštím roce zřejmě vzroste vodné a stočné o 7 % Cena vodného a stočného v Příbrami má podle návrhu, který bude ještě schvalovat vedení … Byl to velice emotivní a radostný zážitek, říká příbramský trumpetista k vystoupení v O2 areně Byl to velice emotivní a radostný zážitek, říká příbramský trumpetista k vystoupení v O2 areně Na listopadové akci Radia Kiss se připojil ke kapele Groove Army, aby zahrál ve … Vláda schválila návrh na vyhlášení nového národního parku Křivoklátsko Vláda schválila návrh na vyhlášení nového národního parku Křivoklátsko Pokud návrh ještě schválí parlament, bude to v Česku už pátý národní park. V minulosti … Vedení Příbrami zajímá, co bude se Svatou Horou po odchodu redemptoristů Vedení Příbrami zajímá, co bude se Svatou Horou po odchodu redemptoristů Avizovaný odchod řádu redemptoristů ze Svaté Hory vzbudil rozruch a z reakcí vedení … Cukrářka Tereza Olbrichtová uvede v Příbrami svou gastro detektivku Cukrářka Tereza Olbrichtová uvede v Příbrami svou gastro detektivku Setkání s úspěšnou účastnicí soutěže Peče celá země a debutantkou na poli literatury …
Bronzová adventní neděle: Březohorské náměstí ožije hudbou Bronzová adventní neděle: Březohorské náměstí ožije hudbou V rámci letošních adventních nedělí bude program postupně na třech významných místech. …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies