27. 10. svátek má Šarlota




Výsledky kontrol u točených zmrzlin a ledů do nápojů jsou alarmující

6. srpna 2019   (19:14)
Výsledky kontrol  u točených zmrzlin a ledů do nápojů jsou alarmující

Bakteriální kontaminaci inspektoři zjistili až u 40% ledů do nápojů a zmrzlin



Kdo by neměl rád zmrzlinu a obzvlášť v tropických teplotách. Milují ji dospělí, ale především naše děti. A ruku na srdce - kdo si nehodí nějakou tu kostku ledu do sklenice, aby zůstal nápoj příjemně chladný a osvěžující. Málokdo si však dokáže představit, že takové potěšení se pro něj může stát i noční můrou s řadou dnů strávených žaludečními nebo střevními potížemi v případě lepším, v případě horším návštěvou lékaře a nebo snad i hospitalizací v nemocnici. Jak to s prodávanými točenými zmrzlinami a s ledem použitým v nápojích doopravdy je, se zaměřili kontroloři SZPI.

V rámci pravidelných kontrol sezónního sortimentu se v letních měsících inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zaměřují mj. na kontroly jakosti a bezpečnosti točených i kopečkových zmrzlin a ledů do nápojů v provozovnách společného stravování. Výsledky letošních kontrol (do 31. 7. 2019) ukázaly, že požadavkům právních předpisů nevyhovělo 40% hodnocených vzorků ledů do nápojů a 37% hodnocených vzorků točených i kopečkových zmrzlin.

Z výsledků letošních kontrol i kontrol v předchozích letech je zřejmé, že významná část provozovatelů stále hrubě podceňuje rizika spojená s nedodržením hygienických postupů při výrobě, skladování a prodeji uvedeného sortimentu a s tím souvisejícím porušením hygienických limitů pro přítomnost mikroorganismů.

V letošní sezóně inspektoři SZPI dosud dokončili vyhodnocení u 47 vzorků ledů do nápojů a 19 z nich (cca 40%) nesplnilo zdravotní nebo hygienické limity. Mezi sledované parametry náležel výskyt bakterií Escherichia coli, Clostridium perfringens, enterokoků, koliformních bakterií a bakteriálních kolonií. Při kontrolách v roce 2018 nevyhovělo požadavkům právních předpisů 47% hodnocených vzorků, v roce 2017 šlo o 45% a v roce 2016 o 38%. Za hlavní příčinu nevyhovujících zjištění lze označit podcenění hygienické praxe při výrobě ledu a dezinfekci výrobníků ledu.

V roce 2019 inspektoři SZPI dosud vyhodnotili 131 vzorků točených a kopečkových zmrzlin a 49 z nich (cca 37%) nesplnilo hygienické limity. Ve vzorcích zmrzlin laboratorní rozbory potvrdily nadlimitní počty kolonií bakterií čeledi Enterobacteriaceae. Při kontrolách v roce 2018 nevyhovělo požadavkům právních předpisů 30% hodnocených vzorků, v roce 2017 šlo o 26% a v roce 2016 o 28%. Za hlavní příčinu nevyhovujících výsledků lze považovat nedostatečnou sanitaci zařízení na výrobu zmrzlin a také kontaminované vstupní suroviny, jejichž hodnocení provozovateli potravinářských podniků spočívá často jen ve vizuální kontrole. Roli může hrát i nedostatečné proškolení personálu.

V provozovnách, kde inspektoři SZPI odebrali nevyhovující vzorky, na místě zakázali užívání zařízení (např. výrobníku ledu, zmrzlinového stroje a souvisejícího náčiní), nařídili provozovateli provedení sanitace a následné provedení mikrobiologického rozboru akreditovanou laboratoří. Až po vyhovujícím výsledku rozboru inspektoři umožní zařízení znovu používat.

S dotčenými provozovateli SZPI zahájí správní řízení o uložení sankce.
Kdo by neměl rád zmrzlinu a obzvlášť v …

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: SZPI
autor: mip








Další články

Středočeské skiareály se chystají na sezonu, investovaly hlavně do zasněžování Středočeské skiareály se chystají na sezonu, investovaly hlavně do zasněžování Provozovatelé čtyř středočeských lyžařských areálů investovali před zimní sezonou … /FOTO/ Na přejezdu v Hudčicích se srazil vlak s náklaďákem, na místě šest zraněných. Pro jednoho letěl vrtulník /FOTO/ Na přejezdu v Hudčicích se srazil vlak s náklaďákem, na místě šest zraněných. Pro jednoho letěl vrtulník V pondělí před druhou hodinou odpolední vyjely všechny složky integrovaného … AKTUALIZOVÁNO Dvořákův památník zve na den pro rodiny Dvořákův památník zve na den pro rodiny V úterý 28. října připomene Památník Antonína Dvořáka 180. výročí narození hudebníkova … Gastro agent: Rynk Gastro agent: Rynk Fast-food je hlavně o rychlosti. Ale v době, kdy se jídlo mění v logistiku, hledáme … FOTO Na radnici v Dobříši funguje Tichá linka! Na radnici v Dobříši funguje Tichá linka! Městský úřad Dobříš rozšiřuje své služby o moderní a inkluzivní řešení. Díky Tiché … Vůz svážející odpad zranil muže na stupačce Vůz svážející odpad zranil muže na stupačce Poněkud neobvyklá nehoda se stala v pondělí ráno v Dobříši. Při couvání tam popelářský … 107 let republiky: Příbram si připomene vznik Československa pietními akty 107 let republiky: Příbram si připomene vznik Československa pietními akty Město Příbram zve veřejnost k důstojné vzpomínce na vznik republiky. Pietní akty … Zažijte podzimní prázdniny plné dobrodružství: Hornické muzeum zve na zábavu i poznání Zažijte podzimní prázdniny plné dobrodružství: Hornické muzeum zve na zábavu i poznání Hornické muzeum Příbram připravilo pro rodiny s dětmi pestrý program. Návštěvníci … Vítr láme větve a vyvrací stromy. Hasiči mají desítky zásahů. Stromy způsobily i nehody Vítr láme větve a vyvrací stromy. Hasiči mají desítky zásahů. Stromy způsobily i nehody Od nedělního dopoledne mají hasiči ve Středočeském kraji desítky výjezdu kvůli … FOTO
Příbram – Chrudim 1:1. Řezníček zachránil bod v závěru 14. kola Chance ligy Příbram – Chrudim 1:1. Řezníček zachránil bod v závěru 14. kola Chance ligy Fotbalisté Příbrami remizovali s MFK Chrudim 1:1 v domácím utkání 14. kola Chance …
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies