Výrobcům masa klesaly prodeje, oživení očekávají se začátkem grilovací sezony
7. dubna 2023 (08:32)
foto: pixabay
Firma Uzeniny Příbram sdělila, že došlo k mírnému zvýšení produkce masa a polotovarů oproti uzeninám a tento trend bude pokračovat.
Části zpracovatelů a prodejců masa v ČR v prvním čtvrtletí klesaly prodeje. Podle firem to způsobuje hlavně růst cen a změny v nákupním chování zákazníků. Prodeje firmám většinou rostou na Velikonoce, na které připravují speciální nabídky. Roste zájem například o jehněčí maso. Větší růst prodejů očekávají podniky se začátkem grilovací sezony.
Síť prodejen Majer - řeznictví a uzenářství, která působí na západě Čech, má oproti roku 2019 prodeje nižší o 17 procent, uvedl majitel Tomáš Majer. "Dokud se ceny vepřových půlek nevrátí alespoň na 55 korun za kilogram, bude situace stále nejistá a růst pomalý," řekl. Očekává, že s příchodem grilovací sezony se prodeje zvýší o 15 až 20 procent.
Společnosti Krahulík - Masozávod Krahulčí z holdingu Agrofert v prvním čtvrtletí klesly prodeje masných výrobků o osm procent, uvedla marketingová manažerka Vladimíra Popelářová. "Letošní rok je velmi složitý, v nákupním chování zákazníků se projevují jak zdražení základních potravin, tak i stále vyšší ceny energií a pohonných hmot," řekla.
Zmenšování nákupního košíku sleduje také společnost Maso Uzeniny Písek, uvedla manažerka marketingu Lenka Kvaltýnová.
Firma Uzeniny Příbram sdělila, že došlo k mírnému zvýšení produkce masa a polotovarů oproti uzeninám a tento trend bude pokračovat. Na Velikonoce typicky roste až dvojnásobně poptávka po jehněčím a telecím mase a podobně roste zájem i o uzené maso, uvedla za společnost Nikola Vlastníková.
Nákupčí masa ve společnosti Makro ČR Tereza Srncová uvedla, že dubnu společnost prodá zpravidla dvojnásobek běžného množství čerstvého masa. Zhruba 40 procent prodejů chlazeného masa tvoří vepřové maso, společně s kuřecím masem tvoří až tři čtvrtiny prodejů všech druhů čerstvého masa, dodala.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz/ČTK
autor: Tomáš Pečenka
Související
•Nakoupit mohou lidé na Velký pátek, na Velikonoční pondělí se obchody zavřou
•Proměna interiéru k dokonalosti během jednoho odpoledne s příbramskou společností Vavex
•Škola ve Hvožďanech? Proč ne
Další články
Vánoční kluziště poprvé v Příbrami
Od 21. listopadu až do 21. ledna si mohou Příbramští užít opravdovou ledovou plochu …
Monínec zahájil lyžařskou sezonu rekordně brzy
Na první lyžování sezony v sobotu 15. listopadu večer na sjezdovku na Monínci u …
Armáda díky podepsaným memorandům rozšíří spolupráci s dalšími městy
Ve středu 12. listopadu byla podepsána další tři memoranda o spolupráci mezi …
FOTO
Gastro agent: Maya’s
Fast-food je hlavně o rychlosti. Ale v době, kdy se jídlo mění v logistiku, hledáme …
FOTOGALERIE
Nutrie v Sedlčanech: roztomilé vetřelkyně, které ničí přírodu. Proč je nekrmit?
Na první pohled působí jako přítulní vodní hlodavci, kterým by člověk nejradši hodil …
Podzimní útlum se projevil i na Příbramsku. Nezaměstnanost mírně stoupla
Na Příbramsku i v celém Středočeském kraji přibylo lidí bez práce a ubylo volných …
Příbram se opět připojí k Evropskému testovacímu týdnu
Zdarma se na HIV, žloutenky typu B a C a syfilis může otestovat kdokoliv starší …
Studenti pomáhají Amálce: Přes bariéry s policií podporují bionickou ruku
Studenti z Příbramska se opět zapojili do sportovně charitativní akce „Přes bariéry s …
Příbram se chystá na Vánoce. Stromy už stojí, kluziště se chladí — a něco zůstává pod pokličkou
Vánoční výzdoba v Příbrami letos nesází jen na osvědčené motivy. Přibude kluziště, …
Předadventní pečení na Dole Řimbaba: poslední letošní oheň v barokní peci
V sobotu 22. listopadu se na odvalu Dolu Řimbaba v Bohutíně naposledy v tomto roce …




