14. 6. svátek má Roland
https://www.szmpb.cz/passport




Všední strava v hornických rodinách byla skromná. Některá jídla jsou oblíbená dodnes

9. listopadu 2022   (08:33)
Všední strava v hornických rodinách byla skromná. Některá jídla jsou oblíbená dodnes
foto: Muzeum Královská mincovna Jáchymov / k volnému užití

Většinou se jednalo o suroviny, které si rodiny samy obstaraly. Dodnes si na těchto jídlech pochutnáváme a podáváme je i o Vánocích.


Jídelníček horníků se točil především kolem ingrediencí, které nestály moc peněz. Rodiny byly mnohdy početné a žily chudě. Když to šlo, jedly potraviny, které samy vypěstovaly. Jednalo se zejména o pěstování brambor, česneku, cibule nebo zelí.

Na stole hornických rodin nechyběl ani chléb. Hospodyňky ho pekly jednou týdně ze žitné mouky a kvásku. Běžně byl podáván se sádlem, škvarky nebo i kysaným zelím, které zasytilo.
Jedním z typických jídel byl bác neboli kynutá bramborová buchta. Jedná se o kynuté těsto z brambor, ochucené česnekem, které se na závěr posypalo mákem a upeklo. Do bácu se někdy přidávaly škvarky.
Dnes jsme na Vánoce zvyklí převážně na obalovaného kapra či řízek s bramborovým salátem. Ryby tehdy byly dražší záležitostí. Vánočním jídlem horníků býval kuba. Pokrm se skládá z krup a hub, přidávaly se ale i škvarky. Některé rodiny tento pokrm podávají k večeři na Štědrý den.

Levné jídlo jen ze základních surovin si velice oblíbili nejchudší obyvatelé především proto, že mělo skvělou chuť. Hlavně velmi těžce pracující uhlíři, podle kterých dostalo i jméno – uhlířina. Jedlo se všude tam, kde se těžilo uhlí, ale i tam, kam recept přes různé pocestné a návštěvy rodin doputoval. Proto také existuje více variant, jak se uhlířina dělá. Klasická uhlířina byla složená z brambor se sádlem, noky, cibule a škvarky. Často se vařila lepenice, pokrm z brambor a zelí.
I luštěniny tvořily velkou část stravy. Zejména čočka nebo hrách, ze kterých se mimo jiné připravovaly vydatné polévky. Typické byly i jáhly. Jáhelník hospodyňky připravovaly tak, že jáhly zavařily do mléka, poté přidaly vejce a osladily. Směs se pak rozprostřela na pekáč a posypala například sušeným ovocem (nejčastěji švestkami nebo jablky).
Mohlo by se zdát, že horníci bývali vegetariáni. Maso sice nebylo na denním pořádku, ale i na něm si čas od času rodiny pochutnaly. Nejčastěji jedly králíky a slepice.
A na závěr, co bylo typickým pitím horníků? Do práce byla nezbytnou výbavou melta. Jinak se pila voda a samozřejmě nemůžeme opomenout zlatavý mok, pivo. Už za první republiky se v Příbrami nacházelo kolem sta hospod. Horníci zkrátka věděli, jak se po těžké práci náležitě odměnit.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka








Související


Další články

Konvalinka: Máme konečně příležitost vyřešit společně se Stavusem problém ubytoven na Čerťáku jednou pro vždy Konvalinka: Máme konečně příležitost vyřešit společně se Stavusem problém ubytoven na Čerťáku jednou pro vždy Ubytovny v ulici Pod Čertovým pahorkem jsou v Příbrami problémem, který by mohl být po … Dnes je Světový den dárců krve. Jeho mottem je poděkování Dnes je Světový den dárců krve. Jeho mottem je poděkování Světový den dárců krve oslavíme v pátek 14. června již po dvacáté. Orlická přehrada je už teď zamořena sinicemi. A bude nejspíš hůř. Kde se můžete vykoupat? Orlická přehrada je už teď zamořena sinicemi. A bude nejspíš hůř. Kde se můžete vykoupat? Zhoršenou kvalitu vody, která není kvůli zvýšenému obsahu sinic a chlorofylu vhodná ke … Zelenými obcemi 2024 v soutěži ČSOB se staly Černovice a Kamýk nad Vltavou Zelenými obcemi 2024 v soutěži ČSOB se staly Černovice a Kamýk nad Vltavou U přihlášených obcí se porota zaměřovala na energetické úspory, ekologičtější způsoby … Šéftrenéra příbramských plavců potěšily výsledky mladších žáků na MČR Šéftrenéra příbramských plavců potěšily výsledky mladších žáků na MČR Závodní sezona plaveckého oddílu PK Příbram se chýlí ke konci. Nedávná letní … ROZHOVOR Řidičům začne v pondělí sloužit část nové D4 mezi Skalkou a Těchařovicemi Řidičům začne v pondělí sloužit část nové D4 mezi Skalkou a Těchařovicemi Dostavba celé D4 mezi Příbramí a Pískem má být kompletně hotová mezi 18. a 20. … Ubytovnám Pod Čertovým pahorkem zvoní umíráček. Stavus zde chce domov pro seniory, rozhodnou zastupitelé Ubytovnám Pod Čertovým pahorkem zvoní umíráček. Stavus zde chce domov pro seniory, rozhodnou zastupitelé Tématem mnohých měst jsou ubytovny. Tuto problematiku řeší dlouhodobě také Příbram, a … Záchranáři odvezli z ozdravného pobytu děti zdecimované průjmy a zvracením Záchranáři odvezli z ozdravného pobytu děti zdecimované průjmy a zvracením Případem se zabývá policie. AKTUALIZOVÁNO V závěru týdne se oteplí až na 28 stupňů, objeví se přeháňky a bouřky V závěru týdne se oteplí až na 28 stupňů, objeví se přeháňky a bouřky Podobný ráz počasí bude pokračovat i během první poloviny příštího týdne, kdy teploty …
Letní interaktivní výstava v Podbrdském muzeu se věnuje nejslavnější stavebnici světa Letní interaktivní výstava v Podbrdském muzeu se věnuje nejslavnější stavebnici světa Muzeum v Rožmitále pod Třemšínem zahájí v pátek 14. června výstavu Svět kostiček. …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies