Všední strava v hornických rodinách byla skromná. Některá jídla jsou oblíbená dodnes
Nepřehlédněte
17. listopadu 2021 (13:27)
foto: Muzeum Královská mincovna Jáchymov / k volnému užití
Většinou se jednalo o suroviny, které si rodiny samy obstaraly. Dodnes si na těchto jídlech pochutnáváme a podáváme je i o Vánocích.
Jídelníček horníků se točil především kolem ingrediencí, které nestály moc peněz. Rodiny byly mnohdy početné a žily chudě. Když to šlo, jedly potraviny, které samy vypěstovaly. Jednalo se zejména o pěstování brambor, česneku, cibule nebo zelí.
Na stole hornických rodin nechyběl ani chléb. Hospodyňky ho pekly jednou týdně ze žitné mouky a kvásku. Běžně byl podáván se sádlem, škvarky nebo i kysaným zelím, které zasytilo.
Jedním z typických jídel byl bác neboli kynutá bramborová buchta. Jedná se o kynuté těsto z brambor, ochucené česnekem, které se na závěr posypalo mákem a upeklo. Do bácu se někdy přidávaly škvarky.
Dnes jsme na Vánoce zvyklí převážně na obalovaného kapra či řízek s bramborovým salátem. Ryby tehdy byly dražší záležitostí. Vánočním jídlem horníků býval kuba. Pokrm se skládá z krup a hub, přidávaly se ale i škvarky. Některé rodiny tento pokrm podávají k večeři na Štědrý den.
Jídlo chudých neboli uhlířina, to byly brambory se sádlem, noky, cibule a škvarky. Často se vařila lepenice, pokrm z brambor a zelí.
I luštěniny tvořily velkou část stravy. Zejména čočka nebo hrách, ze kterých se mimo jiné připravovaly vydatné polévky. Typické byly i jáhly. Jáhelník hospodyňky připravovaly tak, že jáhly zavařily do mléka, poté přidaly vejce a osladily. Směs se pak rozprostřela na pekáč a posypala například sušeným ovocem (nejčastěji švestkami nebo jablky).
I luštěniny tvořily velkou část stravy. Zejména čočka nebo hrách, ze kterých se mimo jiné připravovaly vydatné polévky. Typické byly i jáhly. Jáhelník hospodyňky připravovaly tak, že jáhly zavařily do mléka, poté přidaly vejce a osladily. Směs se pak rozprostřela na pekáč a posypala například sušeným ovocem (nejčastěji švestkami nebo jablky).
Mohlo by se zdát, že horníci bývali vegetariáni. Maso sice nebylo na denním pořádku, ale i na něm si čas od času rodiny pochutnaly. Nejčastěji jedly králíky a slepice.
A na závěr, co bylo typickým pitím horníků? Do práce byla nezbytnou výbavou melta. Jinak se pila voda a samozřejmě nemůžeme opomenout zlatavý mok, pivo. Už za první republiky se v Příbrami nacházelo kolem sta hospod. Horníci zkrátka věděli, jak se po těžké práci náležitě odměnit.
A na závěr, co bylo typickým pitím horníků? Do práce byla nezbytnou výbavou melta. Jinak se pila voda a samozřejmě nemůžeme opomenout zlatavý mok, pivo. Už za první republiky se v Příbrami nacházelo kolem sta hospod. Horníci zkrátka věděli, jak se po těžké práci náležitě odměnit.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka
Další články
V Mixově ulici se čelně střetly dva osobáky
Tenhle víkend se stala řada nehod v regionu. Mezi jinými i ta následující v Mixově …
Řidiči pozor! Semafory v křižovatce u Asie jsou stále mimo provoz
Dopravní nehoda před pár dny vyřadila z provozu semafory v křizovatce ulic Žežická, …
Petr Brandl: Podobizna horního úředníka po třech stoletích dostává jméno Johann Franz Lauer
Po třech stoletích pravděpodobně známe jméno muže z Brandlova obrazu Podobizna horního …
Prodejci vánočních kaprů mají nejvyšší čas nahlásit prodejní místa
Státní veterinární správa (SVS) připomíná prodejcům vánočních kaprů jejich povinnost …
Řidič nezvládl jízdu a ve vysoké rychlosti vylétl z vozovky
V obci Oseč u Obecnice v sobotu večer zasahovaly všechny složky integrovaného …
FOTO
Energo Příbram zvýší cenu tepla o 9 %
Společnost Energo Příbram oznámila, že od 1. ledna 2026 dojde k navýšení cen tepelné …
Děti nahlédly do života ryb v sádkách v Rožmitále
Sádky firmy Rybářství Lnáře v Rožmitále pod Třemšínem se v jeden podvečer proměnily v …
Příbram zpřísňuje parkování. Modré zóny nově i o víkendech, řešením může být soukromé místo
Od 1. listopadu platí v Příbrami nové nařízení upravující režim parkování na vybraných …
PR
Svatá Lucie a tajemné Lucky: nejdelší noc, pranostiky i strašidelná podívaná
Třináctý prosincový den patří svaté Lucii, patronce světla. Její svátek provází …
Zajímavosti
Co znamená každoročně zlatá neděle ve spojení s řeznictvím ZEMAN maso-uzeniny? Jednoznačně speciální akce a prodloužená otevírací doba i na neděli 21. prosince
Poslední adventní nebo také zlatá neděle je za dveřmi a lidé si zapálí čtvrtou, …
PR




