Vařit jinak není strašák. V Příbrami to dokazují každý den
17. září 2025 (16:00)

foto: Valentýnské foto personálu jídelny / ZŠ pod Svatou Horou Příbram
Když se řekne školní jídelna, většina lidí si vybaví frontu na řízek, unavené kuchařky a děti, které si zeleninový salát raději „zapomenou“ na tácu. Ale v Základní škole pod Svatou Horou v Příbrami se děje něco úplně jiného. Tady se totiž vaří s nápadem, chutí a hlavně s láskou.
Za proměnou stojí Lucie Novotná, která se rozhodla, že zdravé stravování nemusí být synonymem pro nudné jídlo. Sama ale zdůrazňuje, že úspěch není jen o ní: „Bez šikovných kuchařek bych toho moc nezmohla. Je to týmová práce, a právě díky tomu to funguje.“
A děti? Ty jí to „baští“. Doslova i obrazně. I když, jak Lucie realisticky dodává, ne vždy: „Záleží hodně na stravovacích zvyklostech z domova. I když se snažíme vařit pestře a chutně, neznamená to vždy, že se vrací prázdné talíře.“
A děti? Ty jí to „baští“. Doslova i obrazně. I když, jak Lucie realisticky dodává, ne vždy: „Záleží hodně na stravovacích zvyklostech z domova. I když se snažíme vařit pestře a chutně, neznamená to vždy, že se vrací prázdné talíře.“
Lucie Novotná není typická vedoucí školní jídelny. Má za sebou manažerskou kariéru, výživové kurzy, trenérské certifikace a hlavně vášeň pro dobré jídlo. Když se jí naskytla příležitost vést školní kuchyni, neváhala. Její vize? Zdravější jídelníček, který děti neodradí, ale naopak nadchne.
„Nechci jim brát řízky nebo buchtičky se šodó,“ říká. „Ale chci, aby si mohly vybrat i něco svěžího, barevného, plného vitamínů. Stačí to dobře ochutit a ono to šmakuje.“
Jedním z jejích taháků je salátový bar. Barevná zelenina, ovocné mističky, dresinky. To všechno si děti mohou samy nabrat. A i když prvňáčci občas potřebují pomoc, zájem je obrovský. „Někdy si vezmou víc, někdy míň, ale celkově to vychází. A když něco nesní, vysvětlíme jim, že příště stačí menší porce,“ dodává Lucie.
Zdravé stravování se v jídelně pod Svatou Horou netýká jen talířů, ale i sklenic. Už více než rok tu děti pijí neslazený čaj nebo vodu s citronem, mátou a dalšími bylinkami. Žádné sirupy, žádné umělé příchutě jen čistá chuť a zvyk, který si děti osvojily překvapivě rychle.
„Myslím, že je zcela zbytečné přijímat cukr v podobě slazených nápojů. Nechci, aby děti přijímaly energii během školního oběda v podobě jednoduchých cukrů, ale v podobě kvalitních surovin. Navíc se slazenými nápoji kazí zubní sklovina. Pít vodu je přirozené a to ukazujeme i ve školní jídelně. Částečná výuka probíhá i tady.“
V souvislosti s novou vyhláškou o školním stravování se téma zdravé kuchyně dostává do popředí. A právě jídelna pod Svatou Horou se stala vzorem. Natáčela tu i Česká televize pro hlavní zpravodajství na ČT1. Reportáž ukázala, že když se chce, jde to. A že zdravé nemusí znamenat složité nebo drahé.
Lucie Novotná a její kuchařský tým dokazují, že vařit jinak není strašák. Naopak je to příležitost. Příležitost naučit děti, že jídlo může být pestré, chutné a zároveň výživné. A že školní jídelna nemusí být místo, kde se jen „přežívá“ do odpolední svačiny.
Takže, kde jsou mistři, tam to jde. A v Příbrami už mistři rozhodně jsou.
„Nechci jim brát řízky nebo buchtičky se šodó,“ říká. „Ale chci, aby si mohly vybrat i něco svěžího, barevného, plného vitamínů. Stačí to dobře ochutit a ono to šmakuje.“
Jedním z jejích taháků je salátový bar. Barevná zelenina, ovocné mističky, dresinky. To všechno si děti mohou samy nabrat. A i když prvňáčci občas potřebují pomoc, zájem je obrovský. „Někdy si vezmou víc, někdy míň, ale celkově to vychází. A když něco nesní, vysvětlíme jim, že příště stačí menší porce,“ dodává Lucie.
Zdravé stravování se v jídelně pod Svatou Horou netýká jen talířů, ale i sklenic. Už více než rok tu děti pijí neslazený čaj nebo vodu s citronem, mátou a dalšími bylinkami. Žádné sirupy, žádné umělé příchutě jen čistá chuť a zvyk, který si děti osvojily překvapivě rychle.
„Myslím, že je zcela zbytečné přijímat cukr v podobě slazených nápojů. Nechci, aby děti přijímaly energii během školního oběda v podobě jednoduchých cukrů, ale v podobě kvalitních surovin. Navíc se slazenými nápoji kazí zubní sklovina. Pít vodu je přirozené a to ukazujeme i ve školní jídelně. Částečná výuka probíhá i tady.“
V souvislosti s novou vyhláškou o školním stravování se téma zdravé kuchyně dostává do popředí. A právě jídelna pod Svatou Horou se stala vzorem. Natáčela tu i Česká televize pro hlavní zpravodajství na ČT1. Reportáž ukázala, že když se chce, jde to. A že zdravé nemusí znamenat složité nebo drahé.
Lucie Novotná a její kuchařský tým dokazují, že vařit jinak není strašák. Naopak je to příležitost. Příležitost naučit děti, že jídlo může být pestré, chutné a zároveň výživné. A že školní jídelna nemusí být místo, kde se jen „přežívá“ do odpolední svačiny.
Takže, kde jsou mistři, tam to jde. A v Příbrami už mistři rozhodně jsou.

foto: Aljašská treska, bramborová kaše, grilovaná zelenina
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
autor: Ludmila Zelenková
Další články









