25. 4. svátek má Marek
PB | Realitní

V Příbrami odstartoval prodej vánočních kaprů

20. prosince 2022   (14:59)
V Příbrami odstartoval prodej vánočních kaprů
foto: pribram.cz / Jakub Pečenka

Nejvíce šupináčů se podle statistik prodává od jednadvacátého do třiadvacátého prosince.


Ke koloritu českých Vánoc neodmyslitelně patří venkovní stánky s prodejem vánočních kaprů. V kádích plných šupináčů si můžeme vybrat toho, který následně poputuje na náš sváteční stůl.

Podle prodejců mají zákazníci zájem hlavně o šupináče s váhou okolo tří kilogramů. Asi tak 30 procent zákazníků si nechá rybu kuchat. Za kilogram ryby si účtují v Příbrami 130 korun. Malé pak lze pořídit i za 114 korun.
Státní veterinární správa (SVS) bude v nadcházejících dnech kontrolovat dodržování hygienických podmínek, životní podmínky ryb a dodržování legislativy při usmrcování. Správa doporučuje, aby si lidé nechali ryby usmrtit přímo v místě prodeje. Prodejci mají povinnost nahlásit veterinární správě stánky přes on-line formulář nejpozději sedm dní před zahájením prodeje. Inspektoři se při kontrolách zaměřují na to, zda kádě nejsou přeplněné, jestli je v nich tekoucí voda a ryby mají dostatek kyslíku. Usmrcování ryb musí být v souladu s platnou legislativou.
Stánkaři musí mít povinnou výbavu, do které patří nože, palička na omračování ryb a stěrky. Pracovní plocha ve stánku musí jít snadno vyčistit a dezinfikovat. Kontroly se také zaměřují na to, zda nejsou zneužívána chráněná značení a klamáni spotřebitelé. Minulý rok inspektoři zkontrolovali v ČR téměř 900 prodejních míst a zhruba ve třech procentech v nich zjistili nějakou závadu. Nejčastěji to bylo nenahlášení místa krajské veterinární správě, pochybení v hygieně nebo problémy s životní pohodou zvířat.

Ochránci práv zvířat, například organizace Compassion in World Farming, pak dlouhodobě bojují za zákaz prodejů živých ryb. Podle ní bývá zhoršená životní pohoda ryby při přenášení v igelitovém obalu po libovolně dlouhou dobu bez vody. "V důsledku toho se jí slepí žaberní destičky, funkce žaber se zhorší a ryba se dusí. Před domácím usmrcením bývá ryba přechovávána běžně ve vaně, což je pro ni absolutně nevhodné prostředí. Kvůli rozdílné teplotě vody může dojít k teplotnímu šoku, hrozí nedostatek kyslíku a chlor obsažený ve vodě může poškodit kůži i nervovou soustavu zvířete," říkají ochránci zvířat.
Proti kaprům samotným na svátečním stole také protestuje organizace Otevři oči, která doporučuje na Štědrý den veganské pokrmy. "Každá změna prostředí je pro ryby extrémně stresující a nebezpečná, přitom, než se kapr dostane na vánoční stůl, dojde k této změně minimálně pětkrát. Není proto žádnou výjimkou spatřit v prodejních kádích vyčerpané, nemocné a umírající ryby," uvedl za organizaci Petr Beneš.
Tradice již od 19. století
Ke štědrovečerní hostině patřilo ve středověku a raném novověku hlavně množství chodů symbolizujících hojnost, byť šlo většinou o jídla velmi prostá: zelná polévka (hlavně na východní Moravě), houbový kuba, pučálka (naklíčený a opražený hrách), muzika, na Moravě zvaná chamula (kaše ze sušeného ovoce), vánočka, vinná klobása, v bohatších rodinách se na Vánoce jedli hlemýždi. Ryba byla často na stole zastoupená symbolicky pečivem ve tvaru ryby. Teprve v 19. století se v měšťanském prostředí prosadil kapr obecný jako jídlo, které běžně patří k těmto svátkům. Podle průzkumů jedí na Štědrý večer kapra nebo jinou rybu asi dvě třetiny českých domácností.
Tradice již od 19. století
Ke štědrovečerní …
foto: pribram.cz / Jakub Pečenka
foto: pribram.cz / Jakub Pečenka

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Jakub Pečenka








Související


Další články

V budově městského úřadu probíhalo cvičení, na místě byla i dekontaminační jednotka V budově městského úřadu probíhalo cvičení, na místě byla i dekontaminační jednotka Tématem nácviku byl nález podezřelé látky v zásilce. Na Díky!FESTu se představí Slza, Pekař, Štefan Margita nebo příbramští Jazz Faces Na Díky!FESTu se představí Slza, Pekař, Štefan Margita nebo příbramští Jazz Faces Festival je určen zdravotníkům, dárcům krve a složkám IZS. Středočeské kulturní léto nabídne 65 akcí na 26 místech regionu Středočeské kulturní léto nabídne 65 akcí na 26 místech regionu Novinkou bude mimo jiné pilotní provoz speciálních autobusových linek, které budou … Mráz bude i o nadcházejících nocích, může poškodit rostliny Mráz bude i o nadcházejících nocích, může poškodit rostliny Meteorologové už dřív avizovali, že chladné počasí, které je v ČR druhý týden, bude … Na Den Země se v Příbrami uklízelo, děti vyrazily na stezku lesoparkem Litavka Na Den Země se v Příbrami uklízelo, děti vyrazily na stezku lesoparkem Litavka Svátek planety připomněla úklidová akce společnosti 1. SčV a místní organizace Českého … Příbramští hasiči odstraňují následky úniku plynu u Dubence Příbramští hasiči odstraňují následky úniku plynu u Dubence Hasiči vymezili nebezpečnou zónu, kterou opáskovali. Příbram začala s rekonstrukcí letního kina Příbram začala s rekonstrukcí letního kina Během léta se v letním kině bude promítat jedenáctkrát, lidé se mohou těšit na devět … Předsednictví středočeské TOP 09 obhájil Václav Švenda Předsednictví středočeské TOP 09 obhájil Václav Švenda Václav Švenda nyní zahajuje druhé období v čele krajské organizace. Před dvěma lety v … VIDEO: Složky IZS cvičily záchranu zavalených osob v opuštěné budově v Rožmitále pod Třemšínem VIDEO: Složky IZS cvičily záchranu zavalených osob v opuštěné budově v Rožmitále pod Třemšínem Námětem cvičení byl výbuch nahromaděného plynu z tlakové lahve v opuštěném objektu, …
Příbram hostí o víkendu Mistrovství ČR v šipkách 2024 Příbram hostí o víkendu Mistrovství ČR v šipkách 2024 Již tuto sobotu a neděli přivítá Estrádní sál Divadla Antonína Dvořáka v Příbrami …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies