19. 4. svátek má Rostislav
PB | Realitní




V pátek zatím laboratoře odhalily 1657 případů, přibývá nakažených dětí

25. září 2020   (19:04)
V pátek zatím laboratoře odhalily 1657 případů, přibývá nakažených dětí
foto: pribram.cz

Venkovní akce na stání se mohou konat pouze do účasti 50 osob, nadále platí zákaz vnitřních akcí na stání pro více než deset lidí.


Laboratoře v ČR ve čtvrtek odhalily 2913 nových případů koronaviru. Je to druhý nejvyšší denní nárůst od začátku epidemie, minulý čtvrtek přibylo více než 3100 případů. Za dnešek potvrdily testy koronavirus u dalších 1657 lidí, což je o 371 případů více než ve čtvrtek vpodvečer. V zemi je nyní 31.427 nakažených, většina s mírným průběhem nemoci. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Od března odhalily testy v ČR 60.027 nakažených, z nich se 28.022 z nemoci už vyléčilo. Naopak 578 infikovaných zemřelo.

Nárůst potvrzených případů nákazy výrazně zrychlil v září. V předchozích měsících denní přírůstek ani jednou nepřekročil hranici pěti set nakažených, v září byl naopak pouze dvakrát pod ní. V tomto týdnu přibylo od pondělí do čtvrtka 9088 nakažených, v minulém týdnu to za stejné období bylo 7962 případů. Roste i počet testů. V posledních deseti dnech jich laboratoře sedmkrát provedly více než 20.000. Ve čtvrtek jich bylo 22.025.
Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) nárůst počtu nových případů nemoci, který byl minulý týden exponenciální, nyní zpomalil. Čtvrtečních 2913 nakažených považuje za maximum tohoto týdne. Ještě dva měsíce bude podle Prymuly trvat, než budou počty případů přijatelné.
V nemocnicích je podle posledních údajů ministerstva 670 pacientů s koronavirem, z toho 131 v těžkém stavu. Oba údaje jsou nejvyšší od začátku epidemie v Česku. Od začátku září se počet hospitalizovaných zvýšil bezmála na čtyřnásobek, ve vážném stavu je přibližně třikrát více lidí než počátkem měsíce. Podíl hospitalizovaných z celkového počtu nakažených se ale pohybuje okolo 2,4 procenta, což je výrazně méně než na jaře, kdy byl i nad deseti procenty.

Prymula ve středu na jednání sněmovního výboru pro zdravotnictví mluvil o možném nedostatku nemocničních lůžek s ventilátory, pokud by nových případů přibývalo několik týdnů stejným tempem jako dosud. Zopakoval, že je třeba přestat rozlišovat mezi lůžky pro pacienty s covidem-19 a bez něj. Začít kapacity lůžek plánovat je potřeba zejména v Praze, uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

Od začátku epidemie zemřelo v Česku 578 lidí s prokázaným koronavirem, z toho 153 v září. Za celý srpen zemřelo 45 lidí s covidem a v červenci 35. Nejtragičtějším dnem od vypuknutí epidemie byla tato středa, kdy podle ministerstva zemřelo 20 nakažených. Ministerstvo upozorňuje, že statistika zahrnuje úmrtí všech lidí, kteří byli pozitivně testováni na covid-19 bez ohledu na to, jaké byly příčiny jejich úmrtí.

Nejhorší situace v posledních sedmi dnech je v Praze a blízkém okolí. V okrese Praha-východ připadá na 100.000 obyvatel téměř 230 nakažených za posledních sedm dní, v hlavním městě je to 224. Následují okresy Praha-západ a Plzeň-město s přibližně 208 respektive 200 nakaženými na 100.000 obyvatel za poslední týden. Na Příbramsku je za poslední týden evidováno 155 nemocných na 100.000 obyvatel.
Podle dnes aktualizované mapy hodnotící regiony podle rizika nákazy koronavirem je oranžová už většina okresů. Praha zůstala červená, tedy nejrizikovější, 18 okresů je zelených, tedy v prvním stupni.
V Praze přibývají v posledních dnech nakažení rekordním tempem. Od středečního do čtvrtečního podvečera hygienici hlásili 601 případů. Hlavní město proto chystá zvláštní opatření. Bude s ministerstvem spolupracovat na přesunu hospitalizovaných pacientů bez příznaků do domácího léčení, uvedl po jednání s Prymulou primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Vedení Prahy chce také jednat s ministerstvy zdravotnictví a školství o šíření covidu-19 v pražských školách, zasažených je jich několik desítek.

V celé zemi ministerstvo rozšířilo mimořádná opatření od čtvrtka. Restaurace a bary musí mít zavřeno od 22:00 do 06:00. Omezen je také počet diváků na venkovních sportovních a kulturních akcích na 2000, na vnitřních na 1000 sedících lidí, pokud jde o akce s více sektory. Venkovní akce na stání se mohou konat pouze do účasti 50 osob, nadále platí zákaz vnitřních akcí na stání pro více než deset lidí. Výjimkou jsou schůze ústavních orgánů, soudů, výstavy nebo trhy a veletrhy.
Mezi nakaženými je 11 procent dětí, podíl bude dál stoupat
Dětí a mladých do 19 let je mezi nakaženými covidem-19 aktuálně zhruba 11 procent, před týdnem jich bylo osm procent. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Důvodem je začátek školního roku, logicky jich podle něj bude dál přibývat. Zatímco za srpen se jich nakazilo 210, v září 1205. Podle odborníků nákazu většinou snášejí dobře, většinou nemají příznaky.
"Zatímco dříve jsme hovořili třeba o pouhých dvou procentech, tak teď se dostáváme na čísla, která jsou výrazně vyšší a po týdnech stoupají," uvedl ministr. Podle se tato věková kategorie podílí na šíření nákazy v populaci. Podíl nakažených v populaci do 19 let ale přibývá méně než v obecné populaci. "Ale její dynamika nepochybně ukáže, že se bude dál zvyšovat," dodal.
Už dříve prezentovaná data ÚZIS ukazují, že v červenci bylo dětí do pěti let mezi nakaženými 2,6 procenta a starších do 19 let téměř 15 procent. V srpnu podíl klesl na 2,2 procenta u nejmenších dětí a na 10,6 procenta u starších. Se začátkem školního roku dál klesal u malých dětí, ale u žáků a studentů stoupl na 11 procent v prvním týdnu a více než 18 procent ve druhém týdnu.
V Praze, kde je epidemická situace nejhorší, bylo od začátku školního roku do 23. září dívek do 19 let více než 16 procent mezi pozitivně 3517 testovanými ženami a mladých stejného věku bylo více než 15 procent mezi 4107 pozitivně testovanými muži. Od prvních případů v březnu, odkdy se nakazilo přes 60.000 lidí, bylo dětí do 14 let mezi nakaženými devět procent, mladých mezi 15 a 24 lety pak 17,3 procenta.

Školní rok zvýšit také podíl nákaz mezi učiteli. Za první dva zářijové týdny jich bylo pozitivně testováno skoro čtyři stovky, podle statistik učí téměř 170.000 lidí.
Německo bude celou ČR považovat za epidemicky rizikovou
Německo nově považuje za epidemicky rizikovou celou Českou republiku. Dnes to na twitteru oznámil český ministr zahraničí Tomáš Petříček. Aktualizovaný seznam rizikových oblastí večer zveřejní berlínský Institut Roberta Kocha (RKI). Ve středu Německo na "černou listinu" k Praze a Středočeskému kraji přidalo s výjimkou Ústeckého a Moravskoslezského kraje všechny zbývající české regiony.
Důvodem dnešního mimořádné zasedání grémia německých ministerstev zdravotnictví, vnitra a zahraničí, které o zařazení na seznam rozhoduje, nebyla podle informací ČTK situace v Česku. Zmíněný orgán jednal o vícero regionech a při této příležitosti se rozhodl upravit epidemické hodnocení dosud nerizikových českých krajů.
"Bohužel to netrvalo dlouho. Německo právě rozhodlo o vyřazení zbylých dvou českých krajů," napsal na twitteru Petříček. "Za rizikovou tak považuje už celou ČR, a to s okamžitou platností," dodal.

Pro zařazení na německý seznam rizikových zemí je hlavní podmínkou překonání hranice 50 nakažených na 100.000 obyvatel za posledních sedm dní. Druhým kritériem je aktuální epidemická situace v dané zemi. Pokud například počet případů prudce roste, ale celková sedmidenní bilance ještě nedosáhla zmíněného limitu, může Německo i tak zemi vyhodnotit jako rizikovou.

Pro cesty z rizikových oblastí do Německa je požadován negativní test na koronavirus, nebo povinná karanténu s následným testem v Německu. Od října bude vyžadována karanténa plošně, ukončit ji bude možné až po pěti dnech negativním rozborem. Výjimky prozatím mají řidiči kamionů či pendleři, pokud nemají příznaky nemoci covid-19.
Většina Čechů není ochotná očkovat se proti covidu-19
Většina Čechů není ochotná nechat se očkovat proti nemoci covid-19, až bude k dispozici vakcína. Vyplývá to ze zářijového průzkumu agentury STEM/MARK. Neochotu k očkování proti koronaviru zdůvodňovali lidé nejčastěji tím, že obecně nedůvěřují jakémukoli očkování. Chystaná vakcína proti covidu-19 také není podle dotázaných dostatečně prověřena.
Vakcíny proti novému typu koronaviru nyní vyvíjí a testuje řada zemí, včetně Česka. Ruští vědci představili svou vakcínu Sputnik jako první oficiálně dokončenou. Česko má zatím prototyp vlastní vakcíny, který teď posoudí odborníci z České vakcinologické společnosti. Skoro tři pětiny Čechů ale v aktuálním průzkumu uvedly, že se nechtějí proti koronaviru očkovat. "Ve srovnání s jinými oblastmi státu jsou očkování nejvíce nakloněni obyvatelé hlavního města Prahy, kteří si zřejmě uvědomují, že žijí v nejpostiženějším regionu a denně se potkávají s největším počtem potenciálně nakažených," sdělil analytik STEM/MARK Radek Pileček.

Pětina z lidí, kteří se nechtějí nechat očkovat, prohlásila, že obecně nedůvěřuje vakcínám. Stejný podíl lidí uvedl, že připravované vakcíny proti covidu-19 nejsou dostatečně prověřené. Jako důvod, proč očkování nepodstoupit, lidé zmiňovali i to, že covid-19 podle nich není závažným onemocněním, že vakcína nemusí být dost účinná nebo že by očkování mohlo mít vedlejší účinky.

Pokud by si vakcínu museli lidé sami platit, nejčastěji by byli ochotni dát 200 až 500 korun. Tolik peněz by dala za očkování skoro polovina z dotázaných, kteří s očkováním souhlasí. Více než tisíc korun by byla ochotna zaplatit jen zhruba desetina lidí.

Průzkum prováděla agentura od 11. do 15. září. Zúčastnilo se ho 502 lidí ve věku od 18 do 64 let.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
ČTK_Jakub Pečenka
autor: Tomáš Pečenka








Další články

Volejbalisté Kladna vybojovali na úkor Příbrami extraligový bronz Volejbalisté Kladna vybojovali na úkor Příbrami extraligový bronz O držitelích bronzových medailí je rozhodnuto. Sokolové vystoupili na akademii v Příbrami, předvedli i ukázky sletových skladeb Sokolové vystoupili na akademii v Příbrami, předvedli i ukázky sletových skladeb Každoroční přehlídku oddílů TJ Sokol Příbram provázelo ve čtvrtek 18. dubna velké … Veřejná zakázka bude vypsána s nižší předpokládanou hodnotou Veřejná zakázka bude vypsána s nižší předpokládanou hodnotou Město Příbram chce v letošním roce začít s celkovou obnovou infrastruktury v obci … Pietní akt na Václavce vzpomene na československé parašutisty i statečné obyvatele podbrdských obcí Pietní akt na Václavce vzpomene na československé parašutisty i statečné obyvatele podbrdských obcí Akci připomínající události 2. světové války doprovodí i seskok parašutistů v místech … Příbramští urologové využívají speciální polohování, zkrátí dobu operace. Podívejte se na video přímo ze sálu Příbramští urologové využívají speciální polohování, zkrátí dobu operace. Podívejte se na video přímo ze sálu Tento způsob polohování je v rámci České republiky unikátní. VIDEO Některé projekty ve Středočeském kraji podpořené EU zásadně zdržely komplikace Některé projekty ve Středočeském kraji podpořené EU zásadně zdržely komplikace Mezi významné projekty podpořené Evropskou unií patří například areál s barokním … Policisté budou dnes na tisícovce míst v Česku měřit rychlost Policisté budou dnes na tisícovce míst v Česku měřit rychlost Akce má zvýšit povědomí o důležitosti dodržování rychlostních limitů a přispět k větší … Portál pribram.cz spouští komunikační skupinu pro aktuální události Portál pribram.cz spouští komunikační skupinu pro aktuální události Čtenářům, kteří projeví zájem stát se členy, budou chodit zprávy na mobilní telefon. … Komerční sdělení Řidič citroënu se podruhé narodil: Po nárazu do stromu vyvázl s lehkým zraněním Řidič citroënu se podruhé narodil: Po nárazu do stromu vyvázl s lehkým zraněním Nehoda se stala ve 14:00.
Při čtvrtém ročníku putuje ocenění do oblasti zdravotnictví Při čtvrtém ročníku putuje ocenění do oblasti zdravotnictví Již počtvrté se v Příbrami bude předávat Cena města Příbrami. Porota vybírala z …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies