19. 4. svátek má Rostislav

V lese se ještě najdou i hřibovité houby. Pokud jsou přemrzlé, můžete se otrávit

12. listopadu 2024   (14:00)
V lese se ještě najdou i hřibovité houby. Pokud jsou přemrzlé, můžete se otrávit
foto: pribram.cz / Karel Hutr

Ranní, ale i celodenní mrazíky dorazily. Přesto se najdou lidé, co si přinesou domů houby. Je vůbec bezpečné je sbírat a konzumovat?


Kdyby minulý týden nepřišly přízemní mrazíky, rostly by snad houby donekonečna. Jenže ony ještě místy rostou, nebo spíše v lese zůstávají z předchozích dní. Všeobecně platí, že menší přízemní mrazíky houby nepoškodí. Většinou se totiž přízemní mráz do lesa nedostane a houbám neublíží. Jenže zrovna o víkendu už ležela v regionu místy mlha po celé dny a i přes den bylo někde pod nulou.

Pokud houba lehce přemrzne a není na ni nic vidět, je bezpečné ji konzumovat. Ale pozná každý, jak vypadá zdravá houba, kterou nepoškodil mráz? Ze zkušeností mykologů víme, že to každý houbař pohledem nedokáže rozeznat a připravit si z takové houby pokrm, může být dost nebezpečné. Proto všeobecná rada zkušených mykologů zní: Pokud si nejste jistí kvalitou houby, nechte ji v lese a vůbec v tuhle dobu zapomenňte na houbaření! Přemrzlá nebo stará plodnice se začne rozkládat, dužnina je měkká a houba může vypadat na pohled jakoby vodnatá a nemá typické zbarvení. Taková plodnice obsahuje toxiny z rozkladu a můžete se otrávit.
Zvláště nebezpečné je, pokud houba zmrzne několikrát po sobě. Protože obsahuje množství vody, mráz poškodí její strukuru a začíná rozklad.

"Na první pohled je to dobře rozpoznatelné. Přemrzlé houby jsou rozmočené, ztrácí svůj čerstvý vzhled a bývají změklé a rozmočené. Způsobují tzv. sekundární pravé otravy, projevující se zejména žaludečními obtížemi," upřesnil mykolog Jaroslav Malý.

Nabízí se otázka, zda je tedy bezpečné zamrazovat houby pro další využití v kuchyni. Na to je jednoduchá odpověď. Ano. Zamrazit houby můžeme, ale pak je okamžitě použijeme do pokrmu. Jen při zamražování musíme dát třeba do sáčku takové množství, které okamžitě po vyjmutí z mrazáku spotřebujeme. Před zmrazením se také doporučuje houby mírně převařit.

V přírodě v tuto dobu najdeme i houby, kterým ale mráz nevadí. Jsou to typické druhy pozdního podzimu a zimy. Náleží mezi ně například už dobře známá hlíva ústřičná nebo penízovka sametonohá. Ty přečkají bez úhony i několik přemrznutí menšími mrazíky bez újmy na zdraví, a to i pro konzumenty.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz / Karel Hutr
autor: Karel Hutr








Další články

Kolvín v bílém: Když rozkvete divoká zahrada Brd Kolvín v bílém: Když rozkvete divoká zahrada Brd V dnešním putování brdskými lesy odbočíme od jižních Brd a navštívíme zcela odlišný … POZNÁVÁME BRDY Hudební festival Antonína Dvořáka přinese na dvacet koncertů v sálech, kostelech i pod širým nebem Hudební festival Antonína Dvořáka přinese na dvacet koncertů v sálech, kostelech i pod širým nebem Slavnostní zahájení 56. ročníku se uskuteční 22. dubna v Divadle A. Dvořáka Příbram. … V průměru na příbramském urgentu skončí dva pacienti za hodinu. Části případů by šlo předejít V průměru na příbramském urgentu skončí dva pacienti za hodinu. Části případů by šlo předejít Urgentní příjem je místem, kde zdravotníci bojují o čas i životy. Každý den na … Tipy na víkend: Milovníky fotbalu čeká tento víkend mistrovské utkání 6. ligy, ale i nový film Vyšehrad Dvje Tipy na víkend: Milovníky fotbalu čeká tento víkend mistrovské utkání 6. ligy, ale i nový film Vyšehrad Dvje Velikonoční víkend potěší milovníky tradic, spoustu aktivit nabízí hornický domek i … Téměř 60 pojmenování pro pomlázku: Muzeum Českého krasu otevřelo velikonoční instalaci Téměř 60 pojmenování pro pomlázku: Muzeum Českého krasu otevřelo velikonoční instalaci „Návštěvníci jsou zváni ke spolupráci – na tabuli mohou dopsat další pojmenování, … Bon Pari stále žijí: Od zákazu v 80. letech až k sobotnímu koncertu v Příbrami Bon Pari stále žijí: Od zákazu v 80. letech až k sobotnímu koncertu v Příbrami Kapela Bon Pari, která se zapsala do příbramské hudební historie, vystoupí v sobotu … V Dobříši položí další kameny zmizelých, připomínají osudy místních židovských rodin V Dobříši položí další kameny zmizelých, připomínají osudy místních židovských rodin Slavnostní vzpomínka na rodinu Petra Herrmanna, čestného občana města Dobříš, se … Ritch Bitch s.r.o., vlastnící pozemky na Fantově louce, se vyjádřila k rozhodnutí o zrušení zastavitelnosti Ritch Bitch s.r.o., vlastnící pozemky na Fantově louce, se vyjádřila k rozhodnutí o zrušení zastavitelnosti Ve středu zastupitelstvo posunulo zrušení zastavitelnosti téměř celého území Fantovy … NÁZOR Švenda upozornil na možný střet zájmu zastupitele Holého v kauze Fantovy louky Švenda upozornil na možný střet zájmu zastupitele Holého v kauze Fantovy louky Fantova louka, ekologicky významná lokalita, byla jedním z klíčových bodů středečního …
Zasedání zastupitelů přineslo bouřlivou debatu o Fantově louce i ceně města Zasedání zastupitelů přineslo bouřlivou debatu o Fantově louce i ceně města Středeční zasedání zastupitelů Příbrami přineslo několik zásadních bodů, které …
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies