V lese se ještě najdou i hřibovité houby. Pokud jsou přemrzlé, můžete se otrávit
12. listopadu 2024 (14:00)
foto: pribram.cz / Karel Hutr
Ranní, ale i celodenní mrazíky dorazily. Přesto se najdou lidé, co si přinesou domů houby. Je vůbec bezpečné je sbírat a konzumovat?
Kdyby minulý týden nepřišly přízemní mrazíky, rostly by snad houby donekonečna. Jenže ony ještě místy rostou, nebo spíše v lese zůstávají z předchozích dní. Všeobecně platí, že menší přízemní mrazíky houby nepoškodí. Většinou se totiž přízemní mráz do lesa nedostane a houbám neublíží. Jenže zrovna o víkendu už ležela v regionu místy mlha po celé dny a i přes den bylo někde pod nulou.
Pokud houba lehce přemrzne a není na ni nic vidět, je bezpečné ji konzumovat. Ale pozná každý, jak vypadá zdravá houba, kterou nepoškodil mráz? Ze zkušeností mykologů víme, že to každý houbař pohledem nedokáže rozeznat a připravit si z takové houby pokrm, může být dost nebezpečné. Proto všeobecná rada zkušených mykologů zní: Pokud si nejste jistí kvalitou houby, nechte ji v lese a vůbec v tuhle dobu zapomenňte na houbaření! Přemrzlá nebo stará plodnice se začne rozkládat, dužnina je měkká a houba může vypadat na pohled jakoby vodnatá a nemá typické zbarvení. Taková plodnice obsahuje toxiny z rozkladu a můžete se otrávit.
Zvláště nebezpečné je, pokud houba zmrzne několikrát po sobě. Protože obsahuje množství vody, mráz poškodí její strukuru a začíná rozklad.
"Na první pohled je to dobře rozpoznatelné. Přemrzlé houby jsou rozmočené, ztrácí svůj čerstvý vzhled a bývají změklé a rozmočené. Způsobují tzv. sekundární pravé otravy, projevující se zejména žaludečními obtížemi," upřesnil mykolog Jaroslav Malý.
Nabízí se otázka, zda je tedy bezpečné zamrazovat houby pro další využití v kuchyni. Na to je jednoduchá odpověď. Ano. Zamrazit houby můžeme, ale pak je okamžitě použijeme do pokrmu. Jen při zamražování musíme dát třeba do sáčku takové množství, které okamžitě po vyjmutí z mrazáku spotřebujeme. Před zmrazením se také doporučuje houby mírně převařit.
V přírodě v tuto dobu najdeme i houby, kterým ale mráz nevadí. Jsou to typické druhy pozdního podzimu a zimy. Náleží mezi ně například už dobře známá hlíva ústřičná nebo penízovka sametonohá. Ty přečkají bez úhony i několik přemrznutí menšími mrazíky bez újmy na zdraví, a to i pro konzumenty.
"Na první pohled je to dobře rozpoznatelné. Přemrzlé houby jsou rozmočené, ztrácí svůj čerstvý vzhled a bývají změklé a rozmočené. Způsobují tzv. sekundární pravé otravy, projevující se zejména žaludečními obtížemi," upřesnil mykolog Jaroslav Malý.
Nabízí se otázka, zda je tedy bezpečné zamrazovat houby pro další využití v kuchyni. Na to je jednoduchá odpověď. Ano. Zamrazit houby můžeme, ale pak je okamžitě použijeme do pokrmu. Jen při zamražování musíme dát třeba do sáčku takové množství, které okamžitě po vyjmutí z mrazáku spotřebujeme. Před zmrazením se také doporučuje houby mírně převařit.
V přírodě v tuto dobu najdeme i houby, kterým ale mráz nevadí. Jsou to typické druhy pozdního podzimu a zimy. Náleží mezi ně například už dobře známá hlíva ústřičná nebo penízovka sametonohá. Ty přečkají bez úhony i několik přemrznutí menšími mrazíky bez újmy na zdraví, a to i pro konzumenty.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz / Karel Hutr
autor: Karel Hutr
Další články
Zamilovaný velvyslanec: víkend, který otřese ambasádou a rozesměje publikum
Když se diplomatický protokol sesype pod tíhou lásky, tajností a nečekaných návštěv, …
Advent a Vánoce na Svaté Hoře: čas světla, zpěvů a setkání
Svatá Hora vstoupila do adventu sérií rorátů, koncertů a tradičních setkání, která …
Na obnovu památek má Středočeský kraj pro rok 2026 připraveno 64 milionů korun
Krajští zastupitelé projednali a schválili Program 2026 pro poskytování dotací na …
Mikrovlnná technologie umožňuje rychlou a přesnou opravu asfaltu na D4
Opravy dálnice D4 budou rychlejší, přesnější a šetrněji díky novému postupu, který …
Oddělení jednodenní péče příbramské nemocnice zve ve středu na Den otevřených dveří
Oblastní nemocnice Příbram připomíná blížící se Den otevřených dveří na oddělení …
Je to tu! Veselý Mikuláš opět vyráží do rodin a přináší kouzelný zážitek
I letos vyrazí Veselý Mikuláš do dobříšských domácností a přinese s sebou kouzelnou …
Listopad na středočeských silnicích: čtyři oběti, mezi nimi i řidička z tragické nehody v Mokrovratech
V listopadu zemřeli na středočeských silnicích čtyři lidé, tedy o dva méně než ve …
Nový přivaděč vody má zlepšit zásobování oblastí Dobříše a Nového Knína
Na Příbramsku vznikne nový přivaděč vody, který bude zásobovat oblasti Dobříše a …
Gastro agent: Malej podnik
Fast-food je hlavně o rychlosti. Ale když se z jídla stane jen logistika, hledáme …
FOTO



