V lese se ještě najdou i hřibovité houby. Pokud jsou přemrzlé, můžete se otrávit
12. listopadu 2024 (14:00)
foto: pribram.cz / Karel Hutr
Ranní, ale i celodenní mrazíky dorazily. Přesto se najdou lidé, co si přinesou domů houby. Je vůbec bezpečné je sbírat a konzumovat?
Kdyby minulý týden nepřišly přízemní mrazíky, rostly by snad houby donekonečna. Jenže ony ještě místy rostou, nebo spíše v lese zůstávají z předchozích dní. Všeobecně platí, že menší přízemní mrazíky houby nepoškodí. Většinou se totiž přízemní mráz do lesa nedostane a houbám neublíží. Jenže zrovna o víkendu už ležela v regionu místy mlha po celé dny a i přes den bylo někde pod nulou.
Pokud houba lehce přemrzne a není na ni nic vidět, je bezpečné ji konzumovat. Ale pozná každý, jak vypadá zdravá houba, kterou nepoškodil mráz? Ze zkušeností mykologů víme, že to každý houbař pohledem nedokáže rozeznat a připravit si z takové houby pokrm, může být dost nebezpečné. Proto všeobecná rada zkušených mykologů zní: Pokud si nejste jistí kvalitou houby, nechte ji v lese a vůbec v tuhle dobu zapomenňte na houbaření! Přemrzlá nebo stará plodnice se začne rozkládat, dužnina je měkká a houba může vypadat na pohled jakoby vodnatá a nemá typické zbarvení. Taková plodnice obsahuje toxiny z rozkladu a můžete se otrávit.
Zvláště nebezpečné je, pokud houba zmrzne několikrát po sobě. Protože obsahuje množství vody, mráz poškodí její strukuru a začíná rozklad.
"Na první pohled je to dobře rozpoznatelné. Přemrzlé houby jsou rozmočené, ztrácí svůj čerstvý vzhled a bývají změklé a rozmočené. Způsobují tzv. sekundární pravé otravy, projevující se zejména žaludečními obtížemi," upřesnil mykolog Jaroslav Malý.
Nabízí se otázka, zda je tedy bezpečné zamrazovat houby pro další využití v kuchyni. Na to je jednoduchá odpověď. Ano. Zamrazit houby můžeme, ale pak je okamžitě použijeme do pokrmu. Jen při zamražování musíme dát třeba do sáčku takové množství, které okamžitě po vyjmutí z mrazáku spotřebujeme. Před zmrazením se také doporučuje houby mírně převařit.
V přírodě v tuto dobu najdeme i houby, kterým ale mráz nevadí. Jsou to typické druhy pozdního podzimu a zimy. Náleží mezi ně například už dobře známá hlíva ústřičná nebo penízovka sametonohá. Ty přečkají bez úhony i několik přemrznutí menšími mrazíky bez újmy na zdraví, a to i pro konzumenty.
"Na první pohled je to dobře rozpoznatelné. Přemrzlé houby jsou rozmočené, ztrácí svůj čerstvý vzhled a bývají změklé a rozmočené. Způsobují tzv. sekundární pravé otravy, projevující se zejména žaludečními obtížemi," upřesnil mykolog Jaroslav Malý.
Nabízí se otázka, zda je tedy bezpečné zamrazovat houby pro další využití v kuchyni. Na to je jednoduchá odpověď. Ano. Zamrazit houby můžeme, ale pak je okamžitě použijeme do pokrmu. Jen při zamražování musíme dát třeba do sáčku takové množství, které okamžitě po vyjmutí z mrazáku spotřebujeme. Před zmrazením se také doporučuje houby mírně převařit.
V přírodě v tuto dobu najdeme i houby, kterým ale mráz nevadí. Jsou to typické druhy pozdního podzimu a zimy. Náleží mezi ně například už dobře známá hlíva ústřičná nebo penízovka sametonohá. Ty přečkají bez úhony i několik přemrznutí menšími mrazíky bez újmy na zdraví, a to i pro konzumenty.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz / Karel Hutr
autor: Karel Hutr
Další články
Pacific Crest Trail: Ema Albrechtová vypráví v Příbrami o cestě z Mexika do Kanady
Jaké to je projít pěšky legendární trasu Pacific Crest Trail? O tom bude ve čtvrtek …
Do Česka dorazily první výrazné projevy zimy: studená fronta přinesla sníh, mráz i náledí
Do České republiky zamířila už v pondělí výrazná studená fronta, která přinesla první …
Gertrudy pořádají MODES ROBES 9. Pomoc zvířatům skrz módu
Devátý ročník charitativního bazaru MODES ROBES se uskuteční v sobotu 22. listopadu v …
FOTOGALERIE
Vánoční MINT Market v Příbrami: místo, kde najdete originální dárky od českých tvůrců
Vánoční nákupy začínají letos v Příbrami už v sobotu 22. listopadu. Estrádní sál v …
Houpák zarůstá a stín nesvědčí vřesům
Každý, kdo si oblíbil vrchol Houpák v CHKO Brdy, kde se rozkládala bývalá cílová …
V pátek se otevře vánoční kluziště v Příbrami
Novinkou letošní zimní sezony v Příbrami je vánoční kluziště na náměstí 17. listopadu. …
Dánsko omezuje dětem přístup na sociální sítě. Mělo by se přidat i Česko?
Dánská vláda představila návrh, který výrazně omezí přístup dětí na sociální sítě. …
Monínec zahájil lyžařskou sezonu rekordně brzy
Na první lyžování sezony v sobotu 15. listopadu večer na sjezdovku na Monínci u …
Armáda díky podepsaným memorandům rozšíří spolupráci s dalšími městy
Ve středu 12. listopadu byla podepsána další tři memoranda o spolupráci mezi …
FOTO
Gastro agent: Maya’s
Fast-food je hlavně o rychlosti. Ale v době, kdy se jídlo mění v logistiku, hledáme …
FOTOGALERIE




