29. 3. svátek má Taťána
Nobelia

V Brdech začínají kvést vřesoviště. Na Botanickou exkurzi nás zve Správa CHKO.

ROZHOVOR
24. července 2018   (08:15)
Dalších 34 fotografií v galeriiV Brdech začínají kvést vřesoviště. Na Botanickou exkurzi nás zve Správa CHKO.
foto: Správa CHKO Bdy - vedoucí Mgr.Bohumil Fišer

Nabídka pro turisty je díky obrovské škále zpevněných cest a cestiček velmi bohatá, stejně tak se turisté mohou vydat i do oblastí mimo cest a značení.


Oslovili jsme vedoucího Správy CHKO Brdy, pana Mgr. Bohumila Fišera, aby nám odpověděl na několik otázek. Zajímalo nás, jaká místa by návštěvníkům doporučil navštívit, jaké jsou za poslední dobu zkušenosti s masivním akcemi i na souvislosti se sběrem lesních plodin v chráněné oblasti Brd. Nechyběla ani otázka, zda Správa CHKO připravuje nějaké zajímavé akce po velmi úspěšné komentované vycházce v oblasti Hrachoviště.

Nastala doba dovolených i cestování. Která místa byste především doporučil návštěvníkům CHKO Brdy v této době k návštěvě?

Díky téměř dokončenému turistickému značení a dostatečné nabídce záchytných parkovišť po obvodu CHKO Brdy (viz aktualita CHKO Brdy) mohou turisté objevovat krásy naší nejmladší CHKO po celý rok. Každé roční období má své neopakovatelné kouzlo. Nabídka pro turisty je díky obrovské škále zpevněných cest a cestiček velmi bohatá, stejně tak se turisté mohou vydat i do oblastí mimo cest a značení. Namátkou bych určitě doporučil vřesoviště, která právě začínají rozkvétat nebo dost opomíjené Slonovecké hřebeny poblíž Jinců. Turisté si mohou naplánovat delší, celodenní výlety, stejně tak mohou využít krátké trasy, jako je např. okruh kolem Třemošné poblíž Příbrami, oblast Lipovska poblíž loveckého zámečku Tři trubky nebo mohou navštívit naučnou stezku na Jedovou horu poblíž Komárova.

V letošním roce se již konala řada hromadných akcí v prostoru Chráněné krajinné oblasti. Jaká je vaše zkušenost s pořadateli, s jejich chováním a průběhem akcí?

Hromadné akce, které mají sto a více účastníku podléhají souhlasu AOPK ČR, Správy CHKO Brdy. Organizátoři dopředu vědí, jak musí akce zabezpečit, aby průběh byl v souladu s podmínkami souhlasu. Chtěl bych organizátory pochválit, protože s těmito akcemi není téměř žádný problém jak v průběhu, tak po skončení akce, kdy organizátoři musí např. odstranit značení, uklidit a odvést odpadky atd.
Oslovili jsme vedoucího Správy CHKO Brdy, pana …
foto: Správa CHKO Bdy - vedoucí Mgr.Bohumil Fišer

V poslední době nás trápí zejména sucho, v oblasti Brd zasahovali hasiči již u několika požárů v Brdech a okolí. Řeknete nám stručně o pravidlech, která by měli návštěvníci dodržovat a jaká jsou i opatření ze strany Správy CHKO, VLS a Policie ČR?

Rozdělávání ohňů v lese je jeden z palčivých problémů v CHKO Brdy, zejména v suchých měsících, díky kterým dochází k častým požárům a často k poškození předmětů ochrany. Rozdělávání ohňů na území CHKO Brdy je zakázáno. Do CHKO platí zákaz vjezdu motorových vozidel a nesmí se zde tábořit, je možné přespat pod širákem. To jsou asi tak ty zásadnější požadavky na chování návštěvníků a zároveň nejčetnější problémy v oblasti CHKO Brdy, které jsou pravidelně kontrolovány zejména ze strany Policie ČR a samozřejmě také postihovány.

Základní pravidla jsou shrnuta ZDE :
  • V CHKO nenajdete žádné stravovací ani jiné služby, proto doporučujeme přibalit si na cestu vydatnou svačinu či vhodné nápoje.
  • Pokud se budete chtít osvěžit vodou z brdských studánek, dbejte aktuálních upozornění u těchto zdrojů, protože ne všechna voda je vhodná pro pitné účely.
  • Nenajdete zde ani odpadkové koše, proto prosíme návštěvníky, aby si své odpadky odnesli a jejich likvidaci provedli na nejbližším vhodném místě.
  • Na celém území CHKO platí zákaz rozdělování ohňů.
  • Na celém území CHKO platí zákaz táboření. Bivakování je povoleno.
  • Část území je bývalým vojenským újezdem, při nálezu munice s ní nemanipulujte a zavolejte Policii ČR.
  • Buďte opatrní, na cestách můžete potkat lesní techniku.
V poslední době nás trápí zejména sucho, v …
foto: Správa CHKO Bdy - vedoucí Mgr.Bohumil Fišer
Houbařská sezóna již v podstatě začala včetně sběru ostatních lesních plodů. Jak je na toto nahlíženo oblasti Brd a čeho by se měli především sběrači vyvarovat?

Tato problematika se nijak neliší od jiných oblastí, které navštěvují houbaři či sběrači lesních plodů. Sběrači by si měli především z lesa odnést vše, co si tam přinesli, protože spousta odpadků v lese, jako jsou např. pet lahve, sklo, různé obaly, tam zůstává hlavně po jejich návštěvě.

Chystá Správa CHKO v nejbližší době nějaké zajímavé akce, jako byly například komentované vycházky do oblasti Hrachoviště?

Ano, nejbližší akce bude botanická výprava. Je dobré sledovat aktuality na našich webových stránkách AOPK ČR, Správy CHKO Brdy nebo na našem facebooku.

Zveme Vás na letní botanickou exkurzi, která povede na Tok za rosnatkami a vřesem. Kdy? V sobotu 28.7.2018. Více v přiložené pozvánce.
Houbařská sezóna již v podstatě začala včetně …
foto: Správa CHKO Bdy - vedoucí Mgr.Bohumil Fišer

Fotogalerie

V Brdech začínají kvést vřesoviště. Na Botanickou exkurzi nás zve Správa CHKO. () V Brdech začínají kvést vřesoviště. Na Botanickou exkurzi nás zve Správa CHKO. (1) V Brdech začínají kvést vřesoviště. Na Botanickou exkurzi nás zve Správa CHKO. (2) V Brdech začínají kvést vřesoviště. Na Botanickou exkurzi nás zve Správa CHKO. (3) V Brdech začínají kvést vřesoviště. Na Botanickou exkurzi nás zve Správa CHKO. (4) V Brdech začínají kvést vřesoviště. Na Botanickou exkurzi nás zve Správa CHKO. (5) V Brdech začínají kvést vřesoviště. Na Botanickou exkurzi nás zve Správa CHKO. (6) V Brdech začínají kvést vřesoviště. Na Botanickou exkurzi nás zve Správa CHKO. (7) V Brdech začínají kvést vřesoviště. Na Botanickou exkurzi nás zve Správa CHKO. (8) V Brdech začínají kvést vřesoviště. Na Botanickou exkurzi nás zve Správa CHKO. (9) V Brdech začínají kvést vřesoviště. Na Botanickou exkurzi nás zve Správa CHKO. (10) V Brdech začínají kvést vřesoviště. Na Botanickou exkurzi nás zve Správa CHKO. (11) V Brdech začínají kvést vřesoviště. Na Botanickou exkurzi nás zve Správa CHKO. (12) V Brdech začínají kvést vřesoviště. Na Botanickou exkurzi nás zve Správa CHKO. (13) V Brdech začínají kvést vřesoviště. Na Botanickou exkurzi nás zve Správa CHKO. (14) V Brdech začínají kvést vřesoviště. Na Botanickou exkurzi nás zve Správa CHKO. (15) V Brdech začínají kvést vřesoviště. Na Botanickou exkurzi nás zve Správa CHKO. (16) V Brdech začínají kvést vřesoviště. Na Botanickou exkurzi nás zve Správa CHKO. (17) V Brdech začínají kvést vřesoviště. Na Botanickou exkurzi nás zve Správa CHKO. (18) V Brdech začínají kvést vřesoviště. Na Botanickou exkurzi nás zve Správa CHKO. (19) V Brdech začínají kvést vřesoviště. Na Botanickou exkurzi nás zve Správa CHKO. (20) V Brdech začínají kvést vřesoviště. Na Botanickou exkurzi nás zve Správa CHKO. (21) V Brdech začínají kvést vřesoviště. Na Botanickou exkurzi nás zve Správa CHKO. (22) V Brdech začínají kvést vřesoviště. Na Botanickou exkurzi nás zve Správa CHKO. (23) V Brdech začínají kvést vřesoviště. Na Botanickou exkurzi nás zve Správa CHKO. (24) V Brdech začínají kvést vřesoviště. Na Botanickou exkurzi nás zve Správa CHKO. (25) V Brdech začínají kvést vřesoviště. Na Botanickou exkurzi nás zve Správa CHKO. (26) V Brdech začínají kvést vřesoviště. Na Botanickou exkurzi nás zve Správa CHKO. (27) V Brdech začínají kvést vřesoviště. Na Botanickou exkurzi nás zve Správa CHKO. (28) V Brdech začínají kvést vřesoviště. Na Botanickou exkurzi nás zve Správa CHKO. (29) V Brdech začínají kvést vřesoviště. Na Botanickou exkurzi nás zve Správa CHKO. (30) V Brdech začínají kvést vřesoviště. Na Botanickou exkurzi nás zve Správa CHKO. (31) V Brdech začínají kvést vřesoviště. Na Botanickou exkurzi nás zve Správa CHKO. (32) V Brdech začínají kvést vřesoviště. Na Botanickou exkurzi nás zve Správa CHKO. (33)

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: Info: Správa CHKO Bdy - vedoucí Mgr.Bohumil Fišer
autor: mip








Další články

Dnes je Velký pátek, křesťané si připomínají ukřižování Krista Dnes je Velký pátek, křesťané si připomínají ukřižování Krista Dnešek je pro křesťany nejtišším dnem v roce. Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne zdražila Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne zdražila Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 38,83 Kč, naftu pak za 38,77 … I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené Lékárny opět zkoordinovaly své otevírací doby, aby alespoň jedna zůstala … Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Silný vítr zasáhla část Česka už v úterý a ve středu. Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Hokejové play-off 2.ligy pokračovalo ve středu třetími čtvrtfinálovými zápasy. Série … Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Jeho první kniha Gump – pes, který naučil lidi žít, se stala bestsellerem. Knihy o … ROZHOVOR Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Svou tíživou finanční situaci se rozhodl 23letý muž řešit opravdu nešťastným … Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Na Velikonoce do Česka nakoukne léto. Teploty budou atakovat 25 stupňů Prodloužený velikonoční víkend bude teplý a většinou bez deště. Ojediněle se mohou … Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista Dnes je Zelený čtvrtek, připomínka poslední večeře Krista Tradicí je na Zelený čtvrtek jíst především zelené pokrmy jako zelí, špenát a …
Meteorologové: Na 20 stanicích dnes padl teplotní rekord, o víkendu bude až 25 stupňů Meteorologové: Na 20 stanicích dnes padl teplotní rekord, o víkendu bude až 25 stupňů Není vyloučeno, že o svátečním víkendu teploty vystoupají až k 25 stupňům, což by …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies