29. 4. svátek má Robert
PB | Realitní

Ústřední krizový štáb doporučí vládě, aby požádala Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu o 30 dní

1. dubna 2020   (18:11)
Ústřední krizový štáb doporučí vládě, aby požádala Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu o 30 dní
foto: pribram.cz, ČTK

Štáb také navrhuje, aby policisté mohli pokutovat nedodržení omezení


Ústřední krizový štáb doporučí vládě, aby požádala Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu o 30 dní. Stav neovlivní případné uvolňování omezení. Po jednání štábu to dnes novinářům řekl jeho předseda ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Štáb navrhne vládě, aby policisté mohli ukládat lidem na místě pokuty za porušení vládních nařízení. Nyní musí posílat do správního řízení.

Nouzový stav podle Hamáčka neovlivní případné rozvolňování vládních nařízení v případě, že by k tomu situace směřovala. Štáb se dnes poprvé sešel v plné sestavě poté, co Hamáček v jeho čele nahradil epidemiologa Romana Prymulu.
Kabinet by měl návrh na prodloužení nouzového stavu projednat dnes odpoledne. Následně musí toto opatření schválit Sněmovna. Zabývat by se tím měla příští týden. Vláda může vyhlásit nouzový stav nejvýše na měsíc, Česko je v něm od čtvrtka 12. března od 14:00.
Štáb navrhuje, aby policisté mohli pokutovat nedodržení omezení

Ústřední krizový štáb navrhne vládě zákon, na jehož základě by policisté a strážníci mohli ukládat lidem na místě pokuty za porušení vládních nařízení zavedených kvůli nákaze novým koronavirem. Po jednání štábu to dnes novinářům řekl jeho předseda a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). V současné době se podle něj musí veškeré delikty řešit ve správním řízení.

"My jsme v situaci, kdy pokud někdo poruší vládní nařízení, tak jsou tam sice drakonické sankce, až teoreticky v milionech, ale ta jejich vymahatelnost je v čase velmi problematická," uvedl ministr. Přestupek se musí řešit ve správním řízení, projednávají ho tedy správní orgány či hygienické stanice. Blokové pokuty jsou podle Hamáčka naopak velmi efektivní.

Policisté by podle Hamáčka měli mít možnost na místě pokutovat lidi, kteří se například budou ve větším počtu scházet na veřejnosti nebo nebudou mít na veřejných místech zakrytá ústa a nos. Kontrolovat by však měli pouze místa, kde skutečně existuje riziko šíření kapénkové infekce. Pokuty by měly být do výše 10.000 korun.

Po případném schválení vládou musí návrh ještě projít Parlamentem. Nový zákon o pravomoci policie a obecní policie postihovat porušení krizových opatření by byl podle Hamáčka velmi silným legislativním nástrojem, který policii chybí.
Onemocnění COVID-19 bylo v ČR zaznamenáno poprvé 1. března. Od 12. března začal platit nouzový stav, následovala omezení pohybu. Policisté od té doby kontrolují dodržování všech vládních nařízení. Podle mluvčího policejního prezidia Davida Schöna provádějí denně několik tisíc kontrol, zda lidé vládní nařízení dodržují. Například v pondělí udělala policie přes 12.000 kontrol a správním orgánům oznámila 139 deliktů. Dodržování vládních nařízení kontrolují i městští strážníci.

Ústřední krizový štáb se poprvé sešel i se zástupci opozičních parlamentních stran. Jsou to poslanec a lékař Vít Kaňkovský (KDU-ČSL), prezident České stomatologické komory Roman Šmucler, senátor a bývalý policejní prezident Martin Červíček (ODS) a ekonom Filip Matějka. Podle Hamáčka se ukázalo, že je štáb schopen i s nimi věcně řešit problémy.
Ve štábu se dnes ustavil také poradní tým ekonomů, který se bude zabývat i dlouhodobými dopady omezení v souvislosti s nákazou koronavirem na společnost.

Za první úkoly v čele štábu si Hamáček stanovil pokračování dodávek ochranných pomůcek a řešení situace v domovech seniorů, kteří jsou nejzranitelnější skupinou. Vedení krizového štábu v úterý vytvořilo několik pracovních skupin - vznikly týmy pro distribuci a nákup ochranných prostředků, mediální a zdravotní skupina či skupina, která bude řešit dopady omezení. Do zajištění ochranných pomůcek chce Hamáček zapojit i domácí výrobce, dosud jich stát většinu zajišťuje dovozem z Číny.

Změnu v čele Ústředního krizového štábu schválila vláda v pondělí. Krok kvitovala opozice, podle které měl ministr vnitra z titulu své funkce řídit štáb už od jeho ustavení.
Štáb pošle vládě návrh na přednostní dodávky firem pro stát

Ústřední krizový štáb navrhne vládě, aby na základě krizového zákona vyhlášeného kvůli nákaze novým koronavirem nařídila některým firmám přednostní dodávky pro stát. Mělo by jít o výrobce ochranných pomůcek vyššího typu, tedy masek a filtrů typu FFP3. Po jednání štábu to dnes novinářům řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Stát by podle něj nařízením mohl vyřešit také otázku dostatečných zásob tlakových lahví na kyslík a jejich ventilů.

"Jde o prostředky té nejvyšší kvality, nikoli respirátory," uvedl ministr. Pomůcky podle něj mají posloužit k ochraně zdravotníků v první linii. Filtry domácí výroby jsou podle Hamáčka účinnější než filtry FFP3 nyní dodávané z Číny. Kyslíkové lahve pak potřebuje ČR proto, že se může navýšit počet vážně nemocných, kteří budou potřebovat plicní ventilaci a nebudou na lůžkách napojených na centrální rozvod kyslíku. Seznam firem, pro které by mělo nařízení platit, zveřejní vnitro poté, co bude schválen vládou.

Ve štábu v pondělí vznikla pracovní podskupina, která se má zabývat dodávkami ochranných pomůcek domácí výroby. "Ukazuje se, že čeští výrobci nejsou ti, kteří by dodávali velké objemy spotřebního materiálu, protože ta výroba je tady nastavena jinak, Je nastavena spíše na produkty s vyšší přidanou hodnotou," prohlásil Hamáček. Ve chvíli, kdy takovými produkty bude možné doplňovat dodávky, tak je štáb podle něj připravený to udělat. Své nabídky na dodání roušek či respirátorů mohou domácí výrobci posílat na e-mail covpoint@mpo.cz.

Česká republika nyní dováží ochranné prostředky z Číny. Distribuci však i měsíc po výskytu prvních případů nákazy v Česku doprovázely spory ve vládě a kritika kabinetu ze strany opozice či samospráv. I minulý týden některé nemocnice, včetně větších zařízení, uváděly, že mají zásoby ochranných prostředků jen na dny provozu.

Česko nakupuje z Číny ochranné prostředky za miliardy korun. Do Prahy dorazil 18. března letoun s rychlotesty na koronavirus z Číny a pak další letouny s miliony roušek a respirátorů. Do pondělí 30. března ministerstvo financí uvolnilo na nákup pomůcek asi pět miliard.

Hamáček řekl 29. března serveru Seznam Zprávy, že týdenní spotřeba ochranných pomůcek v Česku je asi tři miliony respirátorů, 20 milionů roušek a statisíce dalších prostředků.
Ekonomický tým Ústředního krizového štábu povede Jan Švejnar

V rámci Ústředního krizového štábu se dnes poprvé sešel poradní tým ekonomů, který se bude zabývat i dlouhodobými dopady omezení v souvislosti s nákazou koronavirem na společnost. Povede ho ředitel Centra pro globální a hospodářskou politiku Jan Švejnar. Na tiskové konferenci po jednání štábu to oznámil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

"My jsme teď skončili první videokonferenci, kde jsme si stanovili úkoly nebo cíle, které by tento tým měl zpracovávat. Očekávám, že Ústřední krizový štáb bude schopen vládě dávat doporučení i v oblasti dlouhodobějších ekonomických a stabilizačních opatření," řekl Hamáček. Ekonomický tým se podle něj bude mimo jiné inspirovat ekonomickými opatřeními v zahraničí.

V týmu vedle Švejnara zasednou rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, Tomáš Sedláček z ČSOB a Univerzity Karlovy (UK), docentka ekonomie Ilona Švihlíková, ekonom ČMKOS Martin Fassmann, ekonom ETUI Jan Drahokoupil, Daniel Münich, Filip Matějka a Štěpán Jurajda z CERGE-EI, Michal Mejstřík z Institutu ekonomických studií UK, bývalý ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a ekonom České spořitelny Petr Zahradník.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
ČTK
autor: Tomáš Pečenka








Další články

Oslavte 140 let Sboru dobrovolných hasičů z Dalekých Dušníků Oslavte 140 let Sboru dobrovolných hasičů z Dalekých Dušníků Dobrovolní hasiči mají v Česku velkou tradici a výjimkou není ani obec Daleké Dušníky. … Počasí s letními teplotami zůstane do čtvrtka, pak se mírně ochladí Počasí s letními teplotami zůstane do čtvrtka, pak se mírně ochladí Od čtvrtka přijdou přeháňky, pak i bouřky. Středisko družicových spojů u Sedlce-Prčice je zajímavostí pro turisty Středisko družicových spojů u Sedlce-Prčice je zajímavostí pro turisty Od zprovoznění prvního střediska družicových spojů v Československu u Sedlce-Prčice na … Příčinou největší české důlní katastrofy byla neopatrnost, zemřelo 319 horníků Příčinou největší české důlní katastrofy byla neopatrnost, zemřelo 319 horníků Během záchranné akce byly k vidění drsné výjevy. Výtahové šachty přijížděly často … Vrchní sestra: V příbramské nemocnici provedeme přes 4600 operací ročně Vrchní sestra: V příbramské nemocnici provedeme přes 4600 operací ročně Příbramská nemocnice má k dispozici celkem 6 centrálních operačních sálů. ROZHOVOR Aktivita klíšťat je opět na vysokém stupni Aktivita klíšťat je opět na vysokém stupni Nejzávažnější nemoci, které klíšťata přenáší, jsou klíšťová encefalitida a lymská … Meteorologové: Počasí dnes opět ovlivní saharský prach, může snížit očekávané teploty Meteorologové: Počasí dnes opět ovlivní saharský prach, může snížit očekávané teploty Saharský prach se do ČR letos dostal již několikrát, o velikonočním víkendu kvůli němu … Mráz měl negativní vliv také na lesy, buky, duby i jedle částečně pomrzly Mráz měl negativní vliv také na lesy, buky, duby i jedle částečně pomrzly Vinou mrazů také nebude výrazný semenný rok, jak lesáci předpokládali, málo ploch se … Před 46 lety zachvátily plameny Svatou Horu. Hasiči bojovali s požárem čtyři dny Před 46 lety zachvátily plameny Svatou Horu. Hasiči bojovali s požárem čtyři dny Přes 300 zasahujících hasičů ze středních Čech i Prahy. Desítky cisteren a plameny s …
Na dálnici D4 předjížděl opilý řidič sanitku jedoucí na majácích, nehoda si vyžádala zranění Na dálnici D4 předjížděl opilý řidič sanitku jedoucí na majácích, nehoda si vyžádala zranění Řidič BMW nadýchal přes jedno promile alkoholu. AKTUALIZOVÁNO
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies