26. 4. svátek má Oto
PB | Realitní




Úspěšná fotografka vyměnila New York za Rožmitál. Podílí se na záchraně zámku

23. prosince 2019   (06:22)
Úspěšná fotografka vyměnila New York za Rožmitál. Podílí se na záchraně zámku

„Jako mladá jsem si neuměla představit, že bych bydlela na malém městě. V New Yorku se to změnilo - toto velkoměsto je tak intenzivní, že si od něj toužíte na chvíli odpočinout,“ říká Eva Heyd



Dvacet let žila v USA. Ve Státech začala fotografka Eva Heyd znovu věřit ve smysluplnost svého tvůrčího nasazení. Nejraději fotí tajemství. Má ráda situace a věci, které nejsou jednoznačné, je o nich potřeba přemýšlet, hledat jejich možnosti a uvědomit si, že vše je relativní. New York nakonec vyměnila za Rožmitál pod Třemšínem. Svou tvůrčí dráhu neopustila, navíc se významně podílí na oživení místního zámku.

Povídali jsme si s ní nejen o zámku, ale také o knize, kterou vydala, a o tom, jak se jí žije v domku pod Brdy.

Jaké byly Vaše první roky v New Yorku?
Vlastně na to období vzpomínám dnes moc ráda. I když jsem to měla v osobním životě hodně složité - zuřivě jsem bojovala o to, abych mohla za sebou přivézt svou desetiletou dceru. Přesto jsem zažívala intezivní pocit svobody v nové společnosti, která byla velmi vstřícná emigrantům, a také jsem znovu začala věřit ve smysluplnost svého pracovního a tvůrčího snažení, který jsem před tím v Čechách totálně postrádala.

Brzy jsem začala pracovat jako fotografka - nebylo to rozhodně jednoduché, protože v New Yorku byla obrovská konkurence a úroveň mnohem profesionálnější, než jsme byli zvyklí z komunismu. Svým způsobem to bylo, jako když neplavec skočí do bazénu - buď začnete plavat, nebo se utopíte. Dodnes jsem na ta svoje první tempa docela hrdá.

Nakonec jste vyměnila New York za Rožmitál. Co Vás vedlo ke změně?
Rozhodla jsem se pro návrat z celé řady osobních důvodů - většina mé rodiny tehdy byla v Čechách, včetně mé osmdesátileté maminky. Vzala jsem s sebou svého sedmnáctiletého amerického syna, který to chtěl zkusit, a opakoval tak celý proces adaptace v nové zemi, kterým jsem prošla kdysi já. Oba dnes věříme, že je to mimořádně užitečná zkušenost.

Proč zrovna Rožmitál pod Třemšínem?
Hledala jsem dům do hodiny od Prahy a našla jej v Rožmitále. Vypadalo to zpočátku jako náhoda, ale asi to tak mělo být.

Narodila jste se v Praze. Zasteskne se Vám někdy po velkoměstě?
Když jsem byla mladá, neuměla jsem si představit, že bych bydlela na malém městě.
V New Yorku se to změnilo - toto velkoměsto je tak intenzivní, že si od něj toužíte na chvíli odpočinout. Tak jsme tehdy postavili letní dům na venkově v Pensylvánii. Spojení s přírodou tu bylo mimořádně uklidňující a zároveň velmi inspirativní. Hledala jsem to možná podvědomě pak i tady a rozhodně nelituji. Malé město má v této době nesmírné výhody, všechno zde funguje mnohem jednodušeji. A v neposlední řadě se znáte se svými sousedy a jste jeden člověk z celé komunity, nikoliv anonymní jedinec uprostřed davu.

Bydlíte v domě z roku 1930. Máte chvilky, kdy byste měnila za pohodlí městského bytu?
Určitě ne. I v New Yorku jsem bydlela v domě z roku 1930. A v Praze mám byt z roku 1930 - zkrátka je to mé oblíbené architektonické období. Ale dům a prostor, který nabízí, stojí za trochu námahy. Užívám si i to, že si každý den zatopím v kamnech, o zahradě ani nemluvě.

Napsala jste knížku o pejscích vyrůstajících v Americe, která vychází z pravdivé události. Co se tedy stalo?
Narodilo se nám 11 štěnátek. Teda narodily se naší fence Džejce, která byla krásná veliká airedale teriérka. Byli jsme coby psí chovatelé totální amatéři, a tak jsme to prožívali na hodně osobní úrovni. Ono také mít uprostřed New Yorku takovou velkou psí smečku není nic jednoduchého. Ale velká legrace to určitě byla! Nikdo z nás na to nikdy nezapomněl. Štěnátka jsem celou dobu fotila a pak z toho udělala knížku pro děti. Psí lidé si ale umí takovou pohromu dobře představit, a tak je knížka oblíbená i u dospělých.

Působíte ve společnosti Czech National Trust. Co je jejím posláním?
Cílem Trustu je zachování našeho kulturního dědictví pro příští generace. Sem patří například rožmitálský zámek, ale také jsme třeba teď zrekonstruovali meteorologický sloupek v Praze 6 (jako zajímavý zapomenutý fenomen přelomu 19.a 20. století) a vybavili jej replikami meteorologických přístrojů.

Také pečujeme o nehmotné kulturní dědictví. Příkladem je projekt Lístek do Nového světa, jehož jsem kurátorkou. Řada výstav, promítání, koncertů a přednášek připomíná 16 našich významných umělců, kteří byli nuceni odejít na počátku 2. světové války do USA, a tam pak významně ovlivnili kulturní scénu. Projekt jsme představili minulý rok v Praze a nyní poputuje příští podzim do New Yorku a pak do Washingtonu.

Za aktivity na oživení zámku Rožmitál jste byla nominována na Cenu hejtmanky Středočeského kraje. Co všechno máte na zámku „na svědomí“?
Události, které se v posledních dvou letech odehrály na zámku, jsou výsledkem snažení velké skupiny lidí a zájmu celého Rožmitálu, protože si myslím, že téměř všichni obyvatelé byli z předcházející situace, kdy se objekt sedmnáct let jen rozpadal, velmi nešťastní. Díky otevřenému dopisu společnosti Trinity, který podepsalo skoro 4000 lidí, se mnou začali majitelé jednat. Myslím, že bylo důležité, že jsem si dokázala získat jejich důvěru a nyní jsem s nimi pravidelně ve spojení. Od tohoto počátku se snažím získávat na podporu rehabilitace objektu pomoc města, různých organizací a sponzorů, škol, podílím se brigádách, na přípravě programu, zkrátka na všem, kde mohu pomoci. Ale nemohla bych to dělat bez skupiny lidí, kteří za tím stojí, bez spolku Rožmitálský zámek.

Máte nějaké své přání, co se týče zámku?
Zámek je na prodej - moje velké přání je, aby kupec byl někdo, pro koho to bude srdcová záležitost a kdo jej ponechá alespoň částečně otevřený veřejnosti, především obyvatelům města.

Co považujete za svůj největší životní úspěch, za který byste sama sebe ocenila?
Své dvě děti, které jsem obě vychovala více méně sama.

Blíží se čas Vánoc. Udržujete ještě dnes nějaké americké vánoční zvyky?
Můj syn věřil na Santu, ale ten k nám v New Yorku chodil už na Štědrý večer. Teď nám Santa splývá s Ježíškem a neřešíme osobu. Jediné, co máme ještě jinak, je, že koncem listopadu slavíme Díkuvzdání, což je příležitost si zopakovat všechny trochu jiné americké dobrůtky.

Co byste našim čtenářům k Vánocům a do Nového roku popřála?
Hodně spokojenosti s tím, co máme, protože opravdu se většinou máme velmi dobře.
Hodně empatie s těmi, co na tom tak nejsou. Hodně odhodlání a moudrosti, abychom se dokázali navzájem domluvit a změnit to, co je opravdu důležité.

A jaké je Vaše osobní přání?
Aktivně pracovat pokud možno co nejdéle s pocitem, že to, co dělám, není úplně zbytečné.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Miloslava Ritschlová








Další články

Středočeský kraj vybral firmu, která vyvine systém pro správu krajských silnic Středočeský kraj vybral firmu, která vyvine systém pro správu krajských silnic Webový portál bude sloužit silničářům i veřejnosti. Stát bude téměř 60 milionů … O víkendu ožije železniční trať mezi Březnicí a Rožmitálem pod Třemšínem O víkendu ožije železniční trať mezi Březnicí a Rožmitálem pod Třemšínem Provoz víkendového vlakového spojení potrvá od 27. dubna do 29. září. V Březnici bude … Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne znovu zdražila Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne znovu zdražila Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 40,47 Kč, naftu pak za 39,19 … Prvomájový pochod na Vysokou lemují hudební zastavení, pro návštěvníky se otevře vila Rusalka Prvomájový pochod na Vysokou lemují hudební zastavení, pro návštěvníky se otevře vila Rusalka Ve středu 1. května se na třináctikilometrovou trať do Dvořákova památníku vydáte z … U středočeských silnic přibudou desítky meteostanic za 88 mil.Kč U středočeských silnic přibudou desítky meteostanic za 88 mil.Kč Zařízení cestářům poskytují cenná data a umožňují jim vyjíždět na silnice dříve, než … Švenda: Středočeská TOP 09 stojí za Langšádlovou a nevidí důvod k její demisi Švenda: Středočeská TOP 09 stojí za Langšádlovou a nevidí důvod k její demisi Ve vládě po dvou a půl letech končí ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena … Začíná Dvořákův festival, uvede díla českých i světových autorů od baroka po současnost Začíná Dvořákův festival, uvede díla českých i světových autorů od baroka po současnost Návštěvníky čeká 16 koncertů včetně benefičního koncertu pro vilu Rusalku s mimořádným … Novou přírodní památkou v Brdech je podmáčená louka s masožravými rostlinami Novou přírodní památkou v Brdech je podmáčená louka s masožravými rostlinami Svažitá a silně podmáčená louka o rozloze 2,6 hektaru pojmenovaná Licitanta leží u … Na Příbramsku hrozí přízemní mrazy ještě v noci na sobotu Na Příbramsku hrozí přízemní mrazy ještě v noci na sobotu První mrazy začaly úrodu ničit v noci na čtvrtek 18. dubna. Od té doby trvají a mají …
Mladíka, který v Příbrami přepadl seniora, zadrželi kolemjdoucí Mladíka, který v Příbrami přepadl seniora, zadrželi kolemjdoucí Příbramští kriminalisté obvinili muže a ženu ze spáchání zločinu loupeže.
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies