Uhlířina, bác, jáhly. Všední strava v hornických rodinách byla skromná. Některá jídla jsou oblíbená dodnes
22. července 2024 (09:25)
foto: Muzeum Královská mincovna Jáchymov / k volnému užití
Většinou se jednalo o suroviny, které si rodiny samy obstaraly. Dodnes si na těchto jídlech pochutnáváme a podáváme je i o Vánocích.
Jídelníček horníků se točil především kolem ingrediencí, které nestály moc peněz. Rodiny byly mnohdy početné a žily chudě. Když to šlo, jedly potraviny, které samy vypěstovaly. Jednalo se zejména o pěstování brambor, česneku, cibule nebo zelí.
Na stole hornických rodin nechyběl ani chléb. Hospodyňky ho pekly jednou týdně ze žitné mouky a kvásku. Běžně byl podáván se sádlem, škvarky nebo i kysaným zelím, které zasytilo.
Jedním z typických jídel byl bác neboli kynutá bramborová buchta. Jedná se o kynuté těsto z brambor, ochucené česnekem, které se na závěr posypalo mákem a upeklo. Do bácu se někdy přidávaly škvarky.
Dnes jsme na Vánoce zvyklí převážně na obalovaného kapra či řízek s bramborovým salátem. Ryby tehdy byly dražší záležitostí. Vánočním jídlem horníků býval kuba. Pokrm se skládá z krup a hub, přidávaly se ale i škvarky. Některé rodiny tento pokrm podávají k večeři na Štědrý den.
Jídlo chudých neboli uhlířina, to byly brambory se sádlem, noky, cibule a škvarky. Často se vařila lepenice, pokrm z brambor a zelí.
I luštěniny tvořily velkou část stravy. Zejména čočka nebo hrách, ze kterých se mimo jiné připravovaly vydatné polévky. Typické byly i jáhly. Jáhelník hospodyňky připravovaly tak, že jáhly zavařily do mléka, poté přidaly vejce a osladily. Směs se pak rozprostřela na pekáč a posypala například sušeným ovocem (nejčastěji švestkami nebo jablky).
Mohlo by se zdát, že horníci bývali vegetariáni. Maso sice nebylo na denním pořádku, ale i na něm si čas od času rodiny pochutnaly. Nejčastěji jedly králíky a slepice.
A na závěr, co bylo typickým pitím horníků? Do práce byla nezbytnou výbavou melta. Jinak se pila voda a samozřejmě nemůžeme opomenout zlatavý mok, pivo. Už za první republiky se v Příbrami nacházelo kolem sta hospod. Horníci zkrátka věděli, jak se po těžké práci náležitě odměnit.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka
Související
•Z Příbrami do Rožmitálu pod Třemšínem vyjede parní vlak
•Josef Mánes: Milenkou slavného malíře byla dcera truhláře z Kňovic na Sedlčansku
•Březnický zámek byl svědkem jednoho z největších milostných vzplanutí v dějinách Habsburků
Další články
Pavel Čajan z Příbrami poprvé v hokejové reprezentaci
Po letech se Příbram znovu objevuje na mapě české hokejové reprezentace. Gólman Pavel …
Kytarová přehlídka na Svaté Hoře: mladí talenti a světový virtuos Pavel Steidl v jednom večeru
Základní umělecká škola Příbram I zve všechny milovníky hudby na jedinečný koncertní …
Šestý podzimní festival ochotnických souborů přinese do Dobříše humor i napětí
Pět listopadových večerů, pět divadelních souborů, pět divadelních představení. …
Studenti z příbramské obchodní akademie se zapojili do osvěty o dárcovství krve. Přednáška motivuje k prvnímu odběru
Žáci Obchodní akademie a Vyšší odborné školy Příbram zúčastnili přednášky o dárcovství …
Rozpočet se utahuje, parkovací dům končí. Zastupitelé debatovali o prioritách
Na posledním zasedání Zastupitelstva města Příbram ve středu 5. listopadu se řešily …
Desítky kilometrů nově otevřených dálnic a inflace zdraží dálniční známky
Od ledna 2026 vzrostou ceny dálničních známek kvůli meziročnímu nárůstu délky dálniční …
Příbram uvidí reprezentační trojzápas juniorek. Česká osmnáctka se utká se Švédskem a Finskem
Příbramský zimní stadion bude první listopadový týden hostit mezinárodní turnaj …
Zastupitelstvo města Příbram: sledujte s námi online. Velkou část programu tvoří dotační tituly na rok 2026
Ve středu 5. listopadu se uskuteční další veřejné zasedání Zastupitelstva města …
ON-LINE PŘENOS
Lampionový průvod v Dobříši oslavil jubileum a rozzářil podzimní večer
Tradiční lampionový průvod, který je už dvě desetiletí neodmyslitelnou součástí …




