19. 4. svátek má Rostislav
PB | Realitní




Účel světí prostředky? Bezohlednost v CHKO, která zaráží cyklisty i pěší

AKTUALIZOVÁNO
14. září 2018   (08:40)
Dalších 22 fotografií v galeriiÚčel světí prostředky? Bezohlednost v CHKO, která zaráží cyklisty i pěší
foto: pribram.cz

V oblasti nedávno otevřené Chráněné krajinné oblasti Brdy stále probíhá značení turistických tras. Aktuální způsob provedení však silně zarazil i její návštěvníky.


Kdo by neměl rád Brdy a zejména území CHKO, které bylo nedávno otevřeno široké veřejnosti. Na části tohoto prostoru, kde donedávna hospodařila pouze Armáda ČR a Vojenské lesy ještě do dnešního dne není dokončeno značení turistických cest. Tuto činnost zde provádí Klub českých turistů. Trasy jsou předem dány a schváleny, zbývá jen pracovníkům KČT vzít svou obvyklou výbavu - barvy, šablony, štětce a k tomu nějaký kartáč na očištění místa, kde umístí novou turistickou značku. Ale ouha!

Tentokrát si zřejmě parta, provádějící tuto činnost, vysvětlila svou práci po svém a do batohu přibalila i pořádnou motorovou pilu! Když jsme se byli na místě podívat, potkali jsme i několik pěších turistů a dva cyklisty. Nad dílem značkařů se děsili a projevovali hrubou nespokojenost. Z těch slušnějších výrazů se dá jen opakovat: „Bezohlednost, lumpárna, šlendrián, neschopnost." Zbytek komentářů by již přenos televizních médií vypípal.

To se opravdu musel ten zajímavý a jistě ne nejmladší smrk takovým brutálním způsobem zdevastovat? Že se neořezávaly nějaké uschlé, ale zcela zdravé větve je zřejmé na snímcích. Pahýly větví zůstaly neošetřené a strom s velkou pravděpodobnosí za nějakou dobu začne schnout a skončí bez jehličí, pokud si s tím matka příroda nějakým zázrakem neporadí.

A přitom stačilo tak málo! Je snad nedostatek volně stojících ukazatelů, které by posloužily místo ničení stromů necitlivými zásahy v podobě řezání několik centimetrů silných větví a to až do výše 2 metrů nad zemí a následným zaříznutím pořádných vrutů do kmene? Zůstává nad tím rozum stát, laik žasne a odborník se diví, jak je tohle možné.
Mohl tu stát volně stojící suchý oloupaný kmen přímo v křižovatce, tak jako na mnoha místech ČR, nejen v chráněných oblastech. Místo toho někdo zmasakroval kus přírody.....

Poničený strom naleznete na křižovatce nedaleko Dolejší Padrtě v oblasti Zadní Záběhlé směrem na Strašice. Podívejte se sami na vlastní oči, co člověk dokáže!
Kdo by neměl rád Brdy a zejména území CHKO, …
foto: pribram.cz

AKTUALIZOVÁNO:

14.září, 18:00
Náš článek vzbudil velký zájem čtenářů. Potěšilo nás, že řadě z vás nejsou Brdy lhostejné a dostalo se nám i několika reakcí:

Dle informací jednoho ze zdrojů je zřejmě pravděpodobnou příčinou a zásadním faktorem skutečnost, že KČT nepožádal o souhlas ke značení vlastníky pozemků a ti nemají následně možnost stanovit závazné podmínky pro značení, aby nedocházelo k podobným událostem. Pokud by tedy členové KČT dodržovali alespoň základní pravidla slušného chování a včas informovali alespoň lesního správce o způsobu značení, tak by zcela jistě došlo k dohodě a v místech, kde nejde použít strom, by byl instalován sloupek pro rozcestník. Proto nejspíše vznikají těžko uvěřitelné situace, kdy rozcestník na jedné z klíčových křižovatek na Boru je schovaný 200 m za křižovatkou, protože přímo na „borské křižovatce“ není žádný vhodný strom.

K případu značení se nám vyjádřil Jan Sotona, tiskový mluvčí VLS ČR, s.p. :
Způsob umístění rozcestníku na Zadní Zaběhlé, stejně jako některé další okolnosti, které provázejí značení turistických tras v CHKO Brdy, nebyl učiněn se souhlasem Vojenských lesů a statků. VLS v této věci oslovují správu CHKO, která je místně příslušným orgánem státní správy k vydávání povolení značení tras na daném území. Pevně věřím, že jsme společně s CHKO a KČT schopni nalézt řešení, jak značení provádět způsobem, který nebude u veřejnosti vyvolávat rozčarování. My jsme připraveni pro to udělat maximum.“

Další podobné problémy se značením turistických tras mají dle jednoho z našich čtenářů například i na Trutnovsku.

16. září
Jak se zdá, nebude tak jednoduché vyjádření KČT získat, protože vedení oblasti zřejmě není známo, co značkaři ve Středočeském kraji činí. Předseda oblastního výboru KČT OBLAST STŘEDOČESKÁ, Jiří Laibl nám E-mailem odpověděl na dotaz: „Nejsem kompetentní mluvit za naše značkaře. Přeposílám Váš dotaz na pány Markvarta a Přílepka, kteří mají v KČT značení na starosti. Buď se Vám vyjádří přímo oni nebo Vám sdělí osobu, která měla obnovu značení v Brdech na starosti.​."

17.září
K celé záležitosti se nám vyjádřil přímo Ing. Pavel PŘÍLEPEK - předseda Rady značení KČT, manažer turistického značení KČT:

V prvé řadě bych se chtěl veřejnosti jménem značkařů KČT omluvit za takto provedené umístění směrovek na turistickém informačním místě Zadní Záběhlá. Ubezpečuji Vás, že toto není standardní způsob řešení umístění směrovek. Takto to naši značkaři opravdu nemají dělat.

Směrovky často umisťujeme i na stromy s použitím dřevěných lišt, ale na stromy k tomu vhodné bez nutnosti rozsáhlého řezání větví. Podle místní situace volíme provedení umístění směrovek buď na směrovník nebo na strom. V tomto konkrétním případě měly být směrovky správně umístěny na směrovník a k poškození stromu by tak nedošlo.

Celou věc prošetříme, se značkaři projednáme jejich pochybení a všechny naše značkaře znovu poučíme o tom jak a kde umisťovat směrovky na námi značených turistických trasách. I nám záleží na ochraně přírody a proto učiníme všechny dostupné kroky k tomu, aby se podobné selhání jednotlivce již neopakovalo.

Není zcela pravdou, že KČT nepožádal o souhlas se značením vlastníky pozemků. Pokud KČT značí novou trasu, vždy jsou vyžadovány souhlasy vlastníků pozemků. Také síť nových pěších turistických tras v oblasti Brd byla ze strany KČT projednávána s dotčenými obcemi, Správou CHKO Brdy i Vojenskými lesy a statky. Na základě jednání bylo navrhované vedení tras upravováno do výsledného stavu sítě tras, která byla se souhlasem všech zainteresovaných stran schválena. V rámci schválené sítě turistických tras se jednalo o to, kudy budou trasy vedeny, ale nebylo specifikováno na jakých místech budou umisťovány směrovky. I toto mohla být jedna z příčin vzniklé chyby.

Značení turistických tras je v rámci Klubu českých turistů organizováno Radou značení KČT a Krajskými komisemi značení, které spolupracují s oblastními výbory KČT. Práci značkařů organizují Krajské komise značení nebo jim podřízené značkařské obvody. Předseda oblasti tak nemusí mít přehled o činnosti jednoho každého značkaře stejně tak jako ředitel výrobní společnosti nemusí vědět jaký dílec zrovna vyrábí každý z jeho tisíce zaměstnanců. Bylo tedy naprosto správné, že Vás předseda výboru KČT Středočeská oblasti pan Ing. Jiří Laibl odkázal s žádostí o vyjádření na Radu značení KČT.
AKTUALIZOVÁNO:

14.září, 18:00
Náš článek …
foto: pribram.cz
foto: pribram.cz
foto: pribram.cz

foto: pribram.cz

Fotogalerie

Účel světí prostředky? Bezohlednost v CHKO, která zaráží cyklisty i pěší () Účel světí prostředky? Bezohlednost v CHKO, která zaráží cyklisty i pěší (1) Účel světí prostředky? Bezohlednost v CHKO, která zaráží cyklisty i pěší (2) Účel světí prostředky? Bezohlednost v CHKO, která zaráží cyklisty i pěší (3) Účel světí prostředky? Bezohlednost v CHKO, která zaráží cyklisty i pěší (4) Účel světí prostředky? Bezohlednost v CHKO, která zaráží cyklisty i pěší (5) Účel světí prostředky? Bezohlednost v CHKO, která zaráží cyklisty i pěší (6) Účel světí prostředky? Bezohlednost v CHKO, která zaráží cyklisty i pěší (7) Účel světí prostředky? Bezohlednost v CHKO, která zaráží cyklisty i pěší (8) Účel světí prostředky? Bezohlednost v CHKO, která zaráží cyklisty i pěší (9) Účel světí prostředky? Bezohlednost v CHKO, která zaráží cyklisty i pěší (10) Účel světí prostředky? Bezohlednost v CHKO, která zaráží cyklisty i pěší (11) Účel světí prostředky? Bezohlednost v CHKO, která zaráží cyklisty i pěší (12) Účel světí prostředky? Bezohlednost v CHKO, která zaráží cyklisty i pěší (13) Účel světí prostředky? Bezohlednost v CHKO, která zaráží cyklisty i pěší (14) Účel světí prostředky? Bezohlednost v CHKO, která zaráží cyklisty i pěší (15) Účel světí prostředky? Bezohlednost v CHKO, která zaráží cyklisty i pěší (16) Účel světí prostředky? Bezohlednost v CHKO, která zaráží cyklisty i pěší (17) Účel světí prostředky? Bezohlednost v CHKO, která zaráží cyklisty i pěší (18) Účel světí prostředky? Bezohlednost v CHKO, která zaráží cyklisty i pěší (19) Účel světí prostředky? Bezohlednost v CHKO, která zaráží cyklisty i pěší (20) Účel světí prostředky? Bezohlednost v CHKO, která zaráží cyklisty i pěší (21)

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
autor: mip








Další články

Sokolové vystoupili na akademii v Příbrami, předvedli i ukázky sletových skladeb Sokolové vystoupili na akademii v Příbrami, předvedli i ukázky sletových skladeb Každoroční přehlídku oddílů TJ Sokol Příbram provázelo ve čtvrtek 18. dubna velké … Veřejná zakázka bude vypsána s nižší předpokládanou hodnotou Veřejná zakázka bude vypsána s nižší předpokládanou hodnotou Město Příbram chce v letošním roce začít s celkovou obnovou infrastruktury v obci … Pietní akt na Václavce vzpomene na československé parašutisty i statečné obyvatele podbrdských obcí Pietní akt na Václavce vzpomene na československé parašutisty i statečné obyvatele podbrdských obcí Akci připomínající události 2. světové války doprovodí i seskok parašutistů v místech … Příbramští urologové využívají speciální polohování, zkrátí dobu operace. Podívejte se na video přímo ze sálu Příbramští urologové využívají speciální polohování, zkrátí dobu operace. Podívejte se na video přímo ze sálu Tento způsob polohování je v rámci České republiky unikátní. VIDEO Některé projekty ve Středočeském kraji podpořené EU zásadně zdržely komplikace Některé projekty ve Středočeském kraji podpořené EU zásadně zdržely komplikace Mezi významné projekty podpořené Evropskou unií patří například areál s barokním … Policisté budou dnes na tisícovce míst v Česku měřit rychlost Policisté budou dnes na tisícovce míst v Česku měřit rychlost Akce má zvýšit povědomí o důležitosti dodržování rychlostních limitů a přispět k větší … Portál pribram.cz spouští komunikační skupinu pro aktuální události Portál pribram.cz spouští komunikační skupinu pro aktuální události Čtenářům, kteří projeví zájem stát se členy, budou chodit zprávy na mobilní telefon. … Komerční sdělení Řidič citroënu se podruhé narodil: Po nárazu do stromu vyvázl s lehkým zraněním Řidič citroënu se podruhé narodil: Po nárazu do stromu vyvázl s lehkým zraněním Nehoda se stala ve 14:00. Při čtvrtém ročníku putuje ocenění do oblasti zdravotnictví Při čtvrtém ročníku putuje ocenění do oblasti zdravotnictví Již počtvrté se v Příbrami bude předávat Cena města Příbrami. Porota vybírala z …
Přijdou další mrazivé noci, varuje ČHMÚ Přijdou další mrazivé noci, varuje ČHMÚ Sněžení do Česka přinese tlaková níže postupující v pátek a v sobotu přes Německo a …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies