29. 3. svátek má Taťána
Nobelia

Ubytování Ukrajinců v rodinách pokládá Rakušan za nejlepší řešení kvůli jejich adaptaci i začlenění na trh práce

15. března 2022   (08:06)
Ubytování Ukrajinců v rodinách pokládá Rakušan za nejlepší řešení kvůli jejich adaptaci i začlenění na trh práce
foto: STAN / PR

Nejlepší adaptace rozhodně nebude někde v tělocvičně na karimatce a ve spacáku, řekl Rakušan.


Vláda počítá podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) s přísnějším přerozdělováním uprchlíků z Ukrajiny po ruské vojenské invazi mezi kraji. Určité formy pevných umístěnek do krajů budou nutné, když kapacity v Praze a ve Středočeském a Jihomoravském kraji se dostávají nad limit, řekl Rakušan novinářům po dnešním jednání Ústředního krizového štábu. Zároveň se podle něho počítá se zvýšením příspěvku na ubytování běženců v penzionech či ubytovnách, asi ze 180 na 250 korun. Příspěvek na ubytování v domácnostech by podle Rakušana mohl odpovídat dotaci pro komerční ubytovatele, aby byl motivační.

Zatímco příspěvek 180 korun za den pro ubytování provizorního typu třeba v tělocvičnách je podle Rakušana dostatečný, u lepší kategorie ubytování nikoli, jak upozorňovali i hejtmani. "Takových kapacit se nepovedlo najít dostatek," uvedl Rakušan. Odhaduje, že kabinet by mohl dotaci zvýšit na zhruba 250 korun, návrh má připravit na středeční schůzi kabinetu ministerstvo financí. Další třetinu by podle Rakušana mohly dávat kraje a celková částka by tak přesáhla 300 korun.
Návrh výše částky na ubytování ukrajinských uprchlíků v domácnostech podle ministra chystá ministerstvo práce a sociálních věcí. "Měla by odpovídat tomu, co poskytujeme komerčním ubytovatelům," uvedl. Ubytování Ukrajinců přímo v rodinách pokládá Rakušan za nejlepší řešení kvůli jejich adaptaci i začlenění na trh práce. "Nejlepší adaptace rozhodně nebude někde v tělocvičně na karimatce a ve spacáku," podotkl ministr.
Své ubytovací kapacity budou muset podle něho opět prověřit všechny státní instituce. Budou je muset uvolnit, pokud objektivně nezdůvodní, že tak učinit nemohou, řekl.

Přerozdělování uprchlíků mezi kraji zdůvodnil Rakušan například dostupností kapacit zdravotní péče a školských zařízení. "Bavíme se o zdravotní péči, bavíme se o školkách a školách. Musí to být mezi ty regiony rozprostřeno, ta zátěž, aspoň v nějaké elementární míře spravedlnosti," uvedl ministr. O počtech se podle něho jedná, dohodnuty nejsou. Kritérii bude podle ministra počet obyvatel jednotlivých regionů i jejich ekonomická výkonnost. Vychází se z toho, že je potřeba najít ubytování pro 150.000 lidí, kteří nemají ubytování v rodinách, poznamenal.

Ministerstvo pro místní rozvoj podle Rakušana začne připravovat dotační program pro města a obce, z nich by mohly rekonstruovat pro ubytování prostory, které teď k bydlení neslouží. S takovým námětem přišel jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS), který vede Asociaci krajů. Ubytování v takových budovách by bylo podle ministra sice jednoduché, ale lepší než ve stanech.

Rakušan navzdory tomu očekává, že Česko se za zhruba měsíc stane spíše tranzitní zemí. Uprchlíkům z Ukrajiny totiž podle něho bude schopné poskytovat už jen improvizované ubytování. "Rozhodně ne ubytování v takové kvalitě, kde mají žít matky s dětmi," dodal.
Zástupci ministerstev budou konzultovat návrhy týkající se uprchlíků
Ústřední krizový štáb rozhodl o pravidelných jednáních zástupců šesti ministerstev o uprchlické krizi. Poprvé se skupina na úrovni minimálně náměstků pod vedením ministra vnitra a šéfa ústředního štábu Rakušana sejde v úterý. Novináře o tom po zasedání štábu informoval generální ředitel Hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček. Prvním úkolem skupiny bude podle tiskové zprávy ministerstva vnitra vytvoření konceptu finanční podpory rodin, které doma ubytovávají ukrajinské uprchlíky.
"Je v zájmu nás všech, aby se zde ukrajinské ženy a děti brzo adaptovaly. Proto musíme podpořit lidi, kteří jsou ochotni, si je vzít k sobě domů. Musíme přijít s částkou, která bude adekvátní," sdělil ministr Rakušan. Finální rozhodnutí o podpoře pak bude na vládě, doplnil.

Zástupci jednotlivých resortů by se měli setkávat předtím, než bude o věcech spojených s přílivem uprchlíků z Ukrajiny napadené Ruskem rozhodovat vláda, řekl ČTK Jakub Veinlich z tiskového odboru ministerstva vnitra. Vláda by měla ve středu posoudit pravidla pro ubytování uprchlíků včetně výše finančních příspěvků pro poskytovatele. Dnes jí své návrhy odeslala Asociace krajů.

Základ meziresortní skupiny budou tvořit podle vnitra zástupci ministerstev vnitra, financí, zdravotnictví, práce a sociálních věcí a školství. Cílem skupiny bude koordinovat návrhy na řešení krize.

Rakušan v sobotu uvedl, že skládá poradní skupinu, která má během dubna připravit střednědobou a dlouhodobou strategii pro adaptaci uprchlíků z Ukrajiny. Vedle zástupců ministerstev by v ní měli být i experti, kteří se zabývali migračními krizemi ve světě, a také lidé z neziskových organizací. Přesně definovat chce Rakušan skupinu do týdne až deseti dnů. Některé její segmenty už podle něj pracují odděleně. Poradní orgán nemá podle Rakušana suplovat práci Ústředního krizového štábu, který vede.
Česko udělilo 150.000 speciálních víz, nahlásilo se téměř 85.000 uprchlíků
Česká republika udělila více než 150.000 speciálních víz, která jsou určena pro lidi zasažené ruskou invazí na Ukrajinu. Za neděli jich bylo vydáno 7513. Cizinecké policii a v asistenčních centrech se v neděli nahlásilo 3491 lidí, celkem se jich zaregistrovalo téměř 85.000. Údaje dnes zveřejnilo ministerstvo vnitra na twitteru.

Na cizinecké policii se uprchlíci musí registrovat do 30 dnů po příjezdu. O speciální víza mohou žádat nejen lidé, kteří z Ukrajiny odešli po zahájení ruské invaze, ale například i ti, kteří v Česku žijí déle, končí jim pobytové oprávnění, a za normálních okolností by se proto museli na Ukrajinu vrátit.

V neděli na on-line schůzce jednali hejtmani se zástupci vlády o náhradách za ubytování uprchlíků a jejich evidenci. Dnes večer by pak měla Asociace krajů ČR jednat o připomínkách hejtmanů k vládním opatřením týkajícím se uprchlíků.

Do ČR před válkou uprchlo zatím přes 200.000 Ukrajinců. Česko už požádalo Evropskou unii o poskytnutí modulárních humanitárních základen, ve kterých by bylo možné ubytovat až 50.000 uprchlíků. Ministerstvo obrany zvažuje pro uprchlíky vybudovat i stanová městečka.
Ke zdravotnímu pojištění se v ČR registrovalo téměř 153.000 uprchlíků
Ke zdravotnímu pojištění se v Česku k dnešnímu dni registrovalo 152.692 uprchlíků z Ukrajiny, z toho je 68.125 dětí. Z dospělé populace tvoří 80 procent ženy. Novinářům to dnes řekl ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek. Situace je podle něj v současnosti zvládnutelná a není ohrožena dostupnost zdravotní péče pro české pojištěnce. Nejvíce uprchlíků eviduje pojišťovna v Praze, zhruba 39.000. Zdravotní pojištění mohou v ČR získat ti, kteří mají vízum o strpění.

VZP vytvořila pro Ukrajince, kteří do Česka utekli po invazi Ruska na Ukrajinu, webový formulář v ukrajinštině, který umožňuje vyřízení náhradního průkazu pojištěnce online. Průkaz jim pak přijde mailem. Pracovníci VZP jsou také v krajských asistenčních centrech pomoci Ukrajině, z toho v 15 centrech pracují nonstop. Registraci ke zdravotnímu pojištění si mohou uprchlíci vyřídit také na 196 pobočkách největší tuzemské pojišťovny. Bližší informace najdou zájemci na webu pojišťovny.

Náhradní průkaz opravňuje k bezplatné péči ve stejném rozsahu jako mají ostatní pojištěnci v Česku, není třeba si sjednávat komerční pojištění. Doba platnosti zdravotního pojištění je shodná s platností uděleného víza, většinou je stanovená na jeden rok. Pokud uprchlíci nemají v Česku zaměstnání, pojistné za ně bude hradit stát.

Zákon, který minulý týden schválila Sněmovna, umožní, aby měli uprchlíci bezplatnou zdravotní péči včetně léků 30 dní před udělením víza o strpění, připomněl dnes předseda správní rady VZP Tom Philipp (KDU-ČSL). Poskytovatelé se tak podle něj nemusí obávat, že by za ošetření Ukrajinců nedostali od pojišťoven zaplaceno. Ukrajinské děti, které se v Česku narodí, budou mít ze zákona na 60 dní pojištění u zdravotní pojišťovny. Podle Philippa se předpokládá, že do té doby rodiče dítěti vyřídí vízum a zdravotní pojištění pak bude pokračovat.

Kromě zajištění zdravotní péče o uprchlíky VZP podle svého ředitele pracuje také na tom, aby rovnoměrně distribuovala zátěž na zdravotnická zařízení. "Pracujeme na tom, aby byla zátěž, která bude směřovat zejména do primární péče, přesměrována do nemocnic a chceme najít takový systém řešení, který v žádném případě nesníží přístup českých klientů zdravotních pojišťoven ke zdravotním službám," uvedl Kabátek. Situace je podle něj nyní zvládnutelná.

"VZP je připravená v rámci svých rezerv krýt veškeré náklady spojené s péči o ukrajinské uprchlíky," doplnil ředitel. Na dotaz, jaké mohou být náklady veřejného zdravotního pojištění na péči o Ukrajince, řekl, že pokud budou srovnatelné s průměrnými náklady na péči o českého občana, šlo by asi o jednu až 1,5 miliardy korun za rok na 100.000 běženců.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz/ČTK
autor: Tomáš Pečenka








Další články

Největší úklid v republice se blíží Největší úklid v republice se blíží K akci Ukliďme Česko, jejíž oficiální termín je 6. dubna, se připojují desítky míst na … Noc na neděli bude o hodinu kratší, začne platit letní čas Noc na neděli bude o hodinu kratší, začne platit letní čas Standardní středoevropský čas, pro který se vžilo nepřesné označení zimní, se vrátí … Extraliga volejbalistů dnes rozehraje semifinále Extraliga volejbalistů dnes rozehraje semifinále Příbram nastoupí v sérii na tři výhry proti Lvům. Dnes je Velký pátek, křesťané si připomínají ukřižování Krista Dnes je Velký pátek, křesťané si připomínají ukřižování Krista Dnešek je pro křesťany nejtišším dnem v roce. Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne zdražila Paliva ve Středočeském kraji od minulého týdne zdražila Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 38,83 Kč, naftu pak za 38,77 … I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené I přes Velikonoce zůstanou některé lékárny otevřené Lékárny opět zkoordinovaly své otevírací doby, aby alespoň jedna zůstala … Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Přechod studené fronty bude dnes odpoledne a večer provázet silný vítr Silný vítr zasáhla část Česka už v úterý a ve středu. Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Sen Baníku o postupu do semifinále play-off se rozplývá Hokejové play-off 2.ligy pokračovalo ve středu třetími čtvrtfinálovými zápasy. Série … Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Spisovatel a scénárista Filip Rožek: Scény filmu „Gump-jsme dvojka“ se natáčely i na Orlické přehradě Jeho první kniha Gump – pes, který naučil lidi žít, se stala bestsellerem. Knihy o … ROZHOVOR
Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Policisté obvinili muže, který s nožem v ruce napadl prodavače večerky v Březnici Svou tíživou finanční situaci se rozhodl 23letý muž řešit opravdu nešťastným …
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies