Třetina Čechů nevaří, ti co vaří nejčastěji hledají inspiraci na internetu
25. prosince 2018 (07:09)
Největší křesťanské svátky se odehrávají ve znamení domácí pohody a přejídání. Jak jsme na tom přes rok?
Češi jsou národem kutilů, houbařů a pivařů. S vařením to již tak slavné není, ale lze říci, že Češi jídlo mají rádi. Ostatně gastronomie se v posledních letech stala hitem v podobě různých kuchařských pořadů, streamů či receptů v podobě časopisů či kuchařek a lze říci, že se i domácí kuchtění stává pro řadu lidí koníčkem, za což rozhodně může i hojná gastronomická popularizace.
Jak ukázal aktuální průzkum společnosti SANEP, nejvíce strávníků obědvá doma, a to 31,1%. V tomto čísle se pochopitelně nejvíce odráží téměř celá populace lidí v důchodovém věku, ale také maminek na mateřské dovolené.
V zaměstnání pak obědvá 27,4% dotázaných. Zde je potřeba říci, že se jedná jak o kantýny, tak ale i o oběd přinesený z domova.
Obědu ve fastfoodech pak dává přednost 12,6% dotázaných. Pro tuto část domácí populace představuje tento druh stravováni dostupné a časově nenáročně jídlo a navíc se lze pokaždé stravovat v jiném typu fastfoodu.
V restauraci se pak nejčastěji obědvá 12,6% dotázaných.
Pět procent domácí populace pak neobědvá vůbec.
Večere jsou již v drtivé většině domácí záležitostí, což potvrzuje 79,7% veřejnosti. Přitom ovšem za večeři je možné považovat i např. studenou večeři.
Za zajímavé lze považovat zjištění, že 27,6% dotázaných nevaří. Pochopitelně, že většinu nevařících tvoří mužská část populace.
Jednou až třikrát týdně doma vaří 21,3% domácí populace. Čtyřikrát až pětkrát týdně pak doma vaří 19,7% dotázaných.
Nejčastěji se doma vaří pro rodinu nebo pro sebe, což uvedlo 51,8% veřejnosti.
Recepty hledá 23,2% dotázaných na internetu. Podle chuti vaří 10,3% veřejnosti a na rodinné recepty nejčastěji dá 8,7% respondentů. Podle kuchařek pak nejčastěji vaří 6,5% veřejnosti. Po receptech z časopisu sahá 1,2% dotázaných a podle receptů z televize vaří 1,1% českých domácích kuchařů a kuchařek. Ovšem nejčastěji se při vaření kombinují všechny dostupné zdroje receptů, což uvedlo 35,3% dotázaných.
Recepty z internetu přitom nejvíce používají dotázaní, jen když potřebují něco konkrétního najít, což uvedlo 44,2% veřejnosti. Internet je ovšem jednoznačně nejpoužívanějším zdrojem inspirace pro vaření.
Recepty z časopisů 21,4% veřejnosti využívá jen pro inspiraci, ale nevaří podle nich. Jen když potřebuje něco konkrétního uvařit, pak sahá po časopisech 15,9% veřejnosti. Nicméně 46,% respondentů recepty z časopisů nepoužívá.
Obdobně jsou na tom recepty z televizních pořadů, které jsou inspirací pro 22,8% dotázaných, ale většinově nejsou televizní recepty používány.
Po internetu nejčastěji každý doma sáhne po kuchařce, a to když potřebuje něco konkrétního najít, což činí 41,1% veřejnosti.
Kuchařky jsou ve velké oblibě jako dárek, což uvedlo 19,3% veřejnosti.
Při koupi kuchařky je pro 18,6% dotázaných nejdůležitější její zaměření, následuje srozumitelnost receptů (15,5%) a snadná dostupnost surovin použitých v receptech je nejdůležitější 12,1% dotázaných.
Při vaření se řídí chutí a teprve následným nákupem surovin 42,5% veřejnosti. Dostupnost surovin je důležitá při vaření 22,3% respondentů. Z toho co je doma, pak vaří 21,2% dotázaných.
Při vaření z kuchařek, které jsou aktuálně v prodeji na domácím knižním trhu se dotázaným nejlépe vaří 12,1% dotázaným dle autora populárního kuchaře Romana Vaňka, který získal za své kuchařky řadu ocenění např. Český Bestseller, ale i Křišťálovou lupu za pořad Peklo na talíři.
Roman Vaněk tak v tomto případě předstihl svého kuchařského kolegu, kterým je patrně nejpopulárnější a nejznámější český gastronom Zdeňek Pohlreich, jehož aktuální kuchařky nejvíce vyhovují 11,6% dotázaným. Důvodem může být skutečnost, že Roman Vaněk má na svém kontě velké množství kuchařek, které se vyznačují zaměřením na domácí středoevropskou kuchyni, a to velmi jednoduchou formou a s běžně dostupnými surovinami, což je klíčové pro značnou část domácí populace, která jeho kuchařky právě proto vyhledává.
Na třetím místě se z aktuálně vydávaných kuchařek umístily ty od autora Olivera Jamieho (6,9%) a následuje sympatická autorka kuchařek Dita Pecháčková (3,1%).
Jak ukázal aktuální průzkum společnosti SANEP, nejvíce strávníků obědvá doma, a to 31,1%. V tomto čísle se pochopitelně nejvíce odráží téměř celá populace lidí v důchodovém věku, ale také maminek na mateřské dovolené.
V zaměstnání pak obědvá 27,4% dotázaných. Zde je potřeba říci, že se jedná jak o kantýny, tak ale i o oběd přinesený z domova.
Obědu ve fastfoodech pak dává přednost 12,6% dotázaných. Pro tuto část domácí populace představuje tento druh stravováni dostupné a časově nenáročně jídlo a navíc se lze pokaždé stravovat v jiném typu fastfoodu.
V restauraci se pak nejčastěji obědvá 12,6% dotázaných.
Pět procent domácí populace pak neobědvá vůbec.
Večere jsou již v drtivé většině domácí záležitostí, což potvrzuje 79,7% veřejnosti. Přitom ovšem za večeři je možné považovat i např. studenou večeři.
Za zajímavé lze považovat zjištění, že 27,6% dotázaných nevaří. Pochopitelně, že většinu nevařících tvoří mužská část populace.
Jednou až třikrát týdně doma vaří 21,3% domácí populace. Čtyřikrát až pětkrát týdně pak doma vaří 19,7% dotázaných.
Nejčastěji se doma vaří pro rodinu nebo pro sebe, což uvedlo 51,8% veřejnosti.
Recepty hledá 23,2% dotázaných na internetu. Podle chuti vaří 10,3% veřejnosti a na rodinné recepty nejčastěji dá 8,7% respondentů. Podle kuchařek pak nejčastěji vaří 6,5% veřejnosti. Po receptech z časopisu sahá 1,2% dotázaných a podle receptů z televize vaří 1,1% českých domácích kuchařů a kuchařek. Ovšem nejčastěji se při vaření kombinují všechny dostupné zdroje receptů, což uvedlo 35,3% dotázaných.
Recepty z internetu přitom nejvíce používají dotázaní, jen když potřebují něco konkrétního najít, což uvedlo 44,2% veřejnosti. Internet je ovšem jednoznačně nejpoužívanějším zdrojem inspirace pro vaření.
Recepty z časopisů 21,4% veřejnosti využívá jen pro inspiraci, ale nevaří podle nich. Jen když potřebuje něco konkrétního uvařit, pak sahá po časopisech 15,9% veřejnosti. Nicméně 46,% respondentů recepty z časopisů nepoužívá.
Obdobně jsou na tom recepty z televizních pořadů, které jsou inspirací pro 22,8% dotázaných, ale většinově nejsou televizní recepty používány.
Po internetu nejčastěji každý doma sáhne po kuchařce, a to když potřebuje něco konkrétního najít, což činí 41,1% veřejnosti.
Kuchařky jsou ve velké oblibě jako dárek, což uvedlo 19,3% veřejnosti.
Při koupi kuchařky je pro 18,6% dotázaných nejdůležitější její zaměření, následuje srozumitelnost receptů (15,5%) a snadná dostupnost surovin použitých v receptech je nejdůležitější 12,1% dotázaných.
Při vaření se řídí chutí a teprve následným nákupem surovin 42,5% veřejnosti. Dostupnost surovin je důležitá při vaření 22,3% respondentů. Z toho co je doma, pak vaří 21,2% dotázaných.
Při vaření z kuchařek, které jsou aktuálně v prodeji na domácím knižním trhu se dotázaným nejlépe vaří 12,1% dotázaným dle autora populárního kuchaře Romana Vaňka, který získal za své kuchařky řadu ocenění např. Český Bestseller, ale i Křišťálovou lupu za pořad Peklo na talíři.
Roman Vaněk tak v tomto případě předstihl svého kuchařského kolegu, kterým je patrně nejpopulárnější a nejznámější český gastronom Zdeňek Pohlreich, jehož aktuální kuchařky nejvíce vyhovují 11,6% dotázaným. Důvodem může být skutečnost, že Roman Vaněk má na svém kontě velké množství kuchařek, které se vyznačují zaměřením na domácí středoevropskou kuchyni, a to velmi jednoduchou formou a s běžně dostupnými surovinami, což je klíčové pro značnou část domácí populace, která jeho kuchařky právě proto vyhledává.
Na třetím místě se z aktuálně vydávaných kuchařek umístily ty od autora Olivera Jamieho (6,9%) a následuje sympatická autorka kuchařek Dita Pecháčková (3,1%).
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz
Sanep
Sanep
autor: top
Další články
Listopad v Památníku Vojna: divadelní víkend a Den boje za svobodu a demokracii
Historie, vzpomínky a umění se v polovině listopadu propojí v Památníku Vojna …
Podbrdské muzeum oslaví 15 let od založení
Během slavnostní akce v sobotu 15. listopadu čeká návštěvníky kulturní program, …
Zvířata ven z klecí. EU plánuje změnu v pravidlech chovu
Evropská komise připravuje největší změnu v pravidlech pro chov hospodářských zvířat …
Co se starými pneumatikami?
Zima se blíží a s ní i výměna letních pneumatik za zimní. Víte ale, co se děje s těmi …
FOTO/ Proč je podzim barevný?
První letošní sníh už jsme zažili, ale příroda se ještě úplně nevzdala barev. Na …
POZNÁVÁME BRDY
Sochařská dílna v galerii: Objevte skryté tvary v kameni
Výtvarná dílna pro děti i dospělé se uskuteční 15. listopadu od 15:00 v Galerii …
Světový den obětí silničních dopravních nehod
Každý rok zemřou na silnicích po celém světě více než dva miliony lidí. Za každým …
Zubní pohotovost v příbramské nemocnici je o víkendu uzavřena
Oblastní nemocnice Příbram informuje o tom, že z provozních důvodů bude zubní …
Ceny benzinu a nafty v Příbrami: nejvíce zaplatíte u čerpací stanice značky OMV
Za benzin Natural 95 zaplatíte tento týden v Příbrami v rozmezí od 33,50 Kč do 34,90 …
Tipy na víkend: Víkendové trhy v Příbrami nabídnou lokální potraviny i exotické kousky
Tento víkend se můžete těšit na tradiční Farmářské trhy, do Příbrami zavítají ale i …




