19. 7. svátek má Čeněk

SZÚ: Oplachujete kuřecí maso? Nesprávná manipulace vás může ohrozit na životě

16. listopadu 2023   (10:17)
SZÚ: Oplachujete kuřecí maso? Nesprávná manipulace vás může ohrozit na životě
foto: pixabay

Nejvíc se šíří mezi malými dětmi, riziková je nákaza hlavně pro seniory.



Průjmovým onemocněním kampylobakteriózou, která se nejčastěji šíří kontaminovaným masem či vodou, onemocnělo v ČR za pět let přes 105.000 lidí, z nich více než 15.000 v posledním roce. Po covidu-19 a planých neštovicích jde o nejčastější infekci, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) ve zprávě o šíření nemoci způsobené bakteriemi označovanými jako kampylobaktery. Nejvíc se šíří mezi malými dětmi, riziková je nákaza hlavně pro seniory. Za čtyři roky na ni zemřelo 34 lidí včetně pěti dětí.
"Prevence by měla být specificky zaměřena na děti do pěti let věku z důvodů vysoké četnosti a na osoby starší 80 let, u nichž je vyšší riziko těžkých průběhů a hospitalizací," uvedli odborníci. Za vhodné považují také zřízení národní referenční laboratoře podobně jako pro jiné nemoci, které odborníci SZÚ dlouhodobě sledují. V nemocnicích podle ústavu skončilo kvůli kampylobakterióze za čtyři roky téměř 10.000 lidí.
Bakterie rodu Campylobakter jsou podle SZÚ běžné u domácích i volně žijících zvířat, zejména ptáků a drůbeže, prasat a skotu. Hlavním zdrojem jsou podle odborníků SZÚ kuřecí hejna.
"Přenos na člověka je možný přímo kontaktem s kontaminovanými potravinami, vodou a povrchy. Nejčastějším způsobem nákazy je konzumace kontaminovaných potravin, zejména drůbeže, nebo pitné vody," uvedli. Mezi další rizikové faktory patří koupání v přírodních povrchových vodách a přímý fyzický kontakt s infikovanými zvířaty.

Nemoc se projeví za dva až pět dní po nakažení a nejčastějším příznakem je průjem, který může být i krvavý. Pacienti si také stěžují na bolesti břicha, horečku, nevolnost, někdy zvracení. Příznaky obvykle trvají dva až sedm dní.
Podle odborníků není nemoc ve všech zemích stejně častá. Při sledování chovů drůbeže v Norsku se nevyskytovala, naopak v Polsku, ČR či Itálii byla častější. Rozdíly podle nich mohou způsobovat jak klimatické podmínky, tak vliv prostředí nebo rozdílná míra infekce u kuřat.
Před nákazou bakteriemi se lidé mohou bránit podle SZÚ tím, že budou potraviny jako maso, vejce či syrové mléko dostatečně tepelně upravovat. Doporučuje se také neoplachovat vodou syrové kuřecí maso, protože bakterie se tím rozptýlí do vzduchu. Důležité je nepoužívat pro práci se syrovými a tepelně zpracovanými potravinami stejné kuchyňské pomůcky jako nože nebo prkénka.
Odborníci zdůrazňují rovněž pravidelné mytí rukou, a to teplou vodou před každým kontaktem s potravinami a po použití toalety. Právě důraz na mytí a dezinfekci rukou byl kladen v letech epidemie covidu-19, kdy bylo obecně méně infekcí a také počet nákaz kampylobakteriemi klesl zhruba o čtvrtinu.

zdroj: pribram.cz
autor: Tomáš Pečenka






Související


Další články

Sledování čápů nám ukazuje, když příroda nehraje podle našich pravidel Sledování čápů nám ukazuje, když příroda nehraje podle našich pravidel Na louce u Bezděkova nedaleko Rožmitálu se klidně procházejí bílí čápi. Působí jako … Sokolský tábor slaví 25 let: Olympijská dobrodružství pod dohledem řeckých bohů Sokolský tábor slaví 25 let: Olympijská dobrodružství pod dohledem řeckých bohů Již čtvrtým rokem se sokolský letní tábor koná v krásném prostředí Stěžova, kam se … FOTO Středočeský kraj a Kyjevská oblast obnovily partnerství Středočeský kraj a Kyjevská oblast obnovily partnerství Středočeský kraj a Kyjevská oblast znovu stvrdily své partnerství podpisem obnoveného … Tipy na víkend: Známí interpreti, farmářské trhy i filmové premiéry Tipy na víkend: Známí interpreti, farmářské trhy i filmové premiéry Tento víkend se opět konají oblíbené farmářské trhy, kde si budete moci nakoupit celou … Skalecká pouť: Tři dny plné hudby, tradic a zábavy pro celou rodinu Skalecká pouť: Tři dny plné hudby, tradic a zábavy pro celou rodinu Od pátku 18. července do neděle 20. července se Mníšek pod Brdy promění v centrum … FK Příbram v pátek v podvečer zahajuje své působení v Chance Národní lize FK Příbram v pátek v podvečer zahajuje své působení v Chance Národní lize Obroda fotbalového klubu od Litavky pokračuje. Po úspěšném restartu mládeže, kdy žáci … Pietní akt ve Vysoké připomene 111 let od narození generála Kholla Pietní akt ve Vysoké připomene 111 let od narození generála Kholla Výročí 111 let od narození generála Josefa Kholla připomene 22. července pietní akt u … Triatlonová tradice pokračuje! Čeká nás 37. ročník silničního triatlonu v Županovicích Triatlonová tradice pokračuje! Čeká nás 37. ročník silničního triatlonu v Županovicích Silniční triatlon v Županovicích má dlouholetou historii a letos se uskuteční už po … FOTOGALERIE Ceny benzinu a nafty v Příbrami se po týdnech mění Ceny benzinu a nafty v Příbrami se po týdnech mění Za benzin Natural 95 zaplatíte tento týden v rozmezí od 33,90 Kč do 35,90 Kč za litr. … Cyklohráček vyráží i letos! Vlak plný zábavy dorazí i do Příbrami Cyklohráček vyráží i letos! Vlak plný zábavy dorazí i do Příbrami Oblíbený výletní vlak Cyklohráček odstartoval 8. července 12. sezónu a až do konce …

Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies