13. 11. svátek má Tibor

Svatomartinská husa patří ke každoročním oslavám stejně jako kapr k Vánocům

8. listopadu 2019   (14:33)
Svatomartinská husa patří ke každoročním oslavám stejně jako kapr k Vánocům

Jaká je historie v pojídání Svatomartinské husy a jak jí připravit, aby chutnala dokonale?


Husa patří už odjakživa k českým tradicím, které vydržely dodnes. Podle jedné legendy husy rušily svatomartinskou mši natolik, že byly odkázány na pekáč. Druhá legenda zase tvrdí, že se svatý Martin schovával před svým jmenováním biskupem v husníku mezi husami. Husy ho ale svým kejháním prozradily. 

Zvyk konzumovat husí pečeně na svatého Martina lze vysledovat u starých kalendářů, kde u 11. listopadu byla vyobrazena husa. Nejstarší zmínka o martinské huse pochází od Antona von Snakenburg (zemřel r. 480), mnicha z kláštera Corvey, který uvádí, že v roce 1171 Othelricus von Svalenberg daroval tamním mnichům stříbrnou husu. V Čechách se zachovaly martinské husy v koledách z 15. století a v řádech řeznických cechů, např. z roku 1535 cechu řeznického z Kroměříže, který upravoval prodej hus od sv. Václava až po týden po sv. Martinu, z roku 1610 ze Znojma či Napajedel.

Svatý Martin plnil ještě jednu důležitou misi. V lidových pranostikách mu připadla úloha proroka počasí. Všeobecně se věřilo, že přináší chlad a sníh. V celém Německu a na česko-moravsko-slezském území se proto tradovalo „Na svatého Martina, kouřívá se z komína.” V Porýní věřili, že pokud jsou silné mrazy před Martinem, bude zima na blátě, v Polsku obdobně jako v české pranostice „Martinův led, bude vodou hned.” Němečtí sedláci prorokovali krutou zimu v případě, že na sv. Martina neopadalo listí ze stromů a vinné révy.

Úryvek z Vídeňských novin z roku 1939
Proč bylo zavedeno posvícení martinské, o tom se vypravuje tato pověst (podle Jos. Svátka): Kdysi vyjel si český kníže Oldřich lovit do lesů křivoklátských, kde se však odloučil od své družiny a zmátl si cestu v hustém lese. Troubení jeho přivolalo uhlíře z nedaleké osady, kde právě slavili posvícení. Uhlíř vyvedl knížete, jehož neznal, z lesa, a pozval ho do své chatrče na husu. Kníže, který se vydával za knížecího komorníka Janka, přijal pozvání uhlířovo a poživ husy posvícenské a pobaviv se v chatrči jeho, pozval ho, aby ho v Praze na hradě navštívil. Uhlíř to slíbil za tou výminkou, že mu tam pan Janek dá též upéci husu. Potom vyvedl knížete z lesů. Kníže sešel se brzy se svou družinou a vesele jí vyprávěl, co se mu přihodilo. V den sv. Martina dostavil se uhlíř skutečně na hrad Pražský a poptával se po panu Jankovi. Dvořané, jsouce již na jeho příchod připraveni, uvedli ho ke knížeti, s nímž užaslý uhlíř potom stoloval a na huse si pochutnal. Na památku tohoto vysvobození svého z lesa a srdečné pohostinství českých uhlířů ustanovil kníže Oldřich, aby každého roku slavil se den sv. Martina pečenou husou a z toho ustanovení mělo počátek posvícení martinské.
 
Jak připravit Svatomartinskou husu, aby chutnala dokonale?
Ideální hmotnost zakoupené husy by měla být mezi třemi až pěti kilogramy. Pokud zakoupíte husu mraženou, doporučuje se ji dva dny před přípravou vložit do ledničky, aby se pomalu rozmrazila.

Husa by se měla péct pomalu a při nízké teplotě. Nízká teplota pečení a pomalé zvyšování vnitřní teploty je ta nejlepší taktika. Pomůže to i s vypékáním tuku z tučné kůže husy. Z břišní dutiny odstraňte přebytečný tuk.

Při přípravě by se nemělo šetřit solí. Společně s posypaným kmínem by se měla nechat minimálně 24 hodin odležet v chladničce. Nasolenou husu druhý den vyplňte jablky a podlijte. Ideální sestava na pečení je plech s vyšším okrajem a vysoký rošt na drůbež, který umožňuje volné proudění vzduchu i na spodní straně.

Teplota v troubě by měla být nastavena na 120 stupňů, kde by se měla péct ideálně pět hodin. Správně upečené maso by mělo jít snadno od kosti. Jakmile bude husa měkká, vyjměte ji z trouby a rozehřejte teplotu na 220 stupňů. Pak husu vraťte a zprudka zapečte asi 15 minut, získá tak ideální kůrčičku.

Jakmile získá kůže správnou barvu, vyjměte husu z pekáče a odlijte přebytečný tuk. Doplňte předem připraveným vývarem a zakrytý pekáč nechte na sporáku vařit na sporáku přibližně patnáct minut. Poté výpek přeceďte a dochuťte dle libosti. Ideální výpek by se neměl zahušťovat, ale pokud máte rádi klasickou omáčku, můžete zahustit jíškou, kterou připravíte z husího sádla zahuštěným hladkou moukou.

Jako přílohu zvolte bílé či červené zelí a variaci bramborových a houskových knedlíků.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.


zdroj: pribram.cz

autor: top







Další články

Svatý Martin dorazil do Příbrami. Děti dostaly hromadu sněhu Svatý Martin dorazil do Příbrami. Děti dostaly hromadu sněhu Příbramský svatomartinský průvod je jedním z největších lampionových průvodů pod hřebeny Brd 12. listopadu 2019   (20:19) Pyrotechnická očista v Brdech: Škála nalezené munice je pestrá Pyrotechnická očista v Brdech: Škála nalezené munice je pestrá Prostor bývalého Vojenského újezdu Brdy se k vojenským účelům využíval již od roku 1926. Ještě je potřeba vyčistit zhruba 2400 hektarů lesa 12. listopadu 2019   (17:25) Dobříšský radní navrhl odejmout čestné občanství Klementu Gottwaldovi Dobříšský radní navrhl odejmout čestné občanství Klementu Gottwaldovi Čestné občanství prvnímu komunistickému prezidentovi, za jehož vlády bylo vyneseno přes 230 rozsudků smrti, odejmuli například v Úvalech, Domažlicích a Vyškově 12. listopadu 2019   (15:55) Příbram si připomene třicáté výročí Sametové revoluce Příbram si připomene třicáté výročí Sametové revoluce Součástí vzpomínkového odpoledne bude například výstava fotek, které připomenou 17. listopad 1989 v našem městě. Připraveny budou retro vozy, na pódiu vystoupí Michal Ambrož a Hudba Praha 12. listopadu 2019   (13:24) Nenapravitelný zloděj. Kradl jen pár hodin poté, co ho propustili z vězení Nenapravitelný zloděj. Kradl jen pár hodin poté, co ho propustili z vězení V letních měsících byl propuštěn z výkonu trestu ve věznici a ještě ten den zavítal na Dobříš, kde se vloupal do zaparkovaného vozidla 12. listopadu 2019   (10:22) Díky novému fondu na podporu turistického ruchu vzniknou parkovací místa  pro karavany v kempu Trhovky i v Tetíně Díky novému fondu na podporu turistického ruchu vzniknou parkovací místa pro karavany v kempu Trhovky i v Tetíně Středočeští radní už přidělení dotací v celkové výši 4 480 095 korun schválili a zároveň je doporučili schválit i zastupitelstvu kraje. 12. listopadu 2019   (08:49) Přístup pejskařů se zlepšil, vysavač psích exkrementů je však stále v permanenci Přístup pejskařů se zlepšil, vysavač psích exkrementů je však stále v permanenci Loni bylo v příbramských ulicích a parcích zlikvidováno zhruba 2 500 kilogramů psích exkrementů 12. listopadu 2019   (06:21) Já můžu zlobit, mám na to papír. Slýchávají učitelé od svých žáků Já můžu zlobit, mám na to papír. Slýchávají učitelé od svých žáků „Kdysi co řekl pan učitel, to platilo. Dnes se již žáci nebojí oponovat učiteli. Je však třeba zapracovat na tom, aby dokázali diskutovat slušně,“ říká Mgr. Roman Behún, ředitel Základní školy pod Svatou Horou 11. listopadu 2019   (17:57) Městská chata na Šumavě vykazuje čím dál větší ztrátu Městská chata na Šumavě vykazuje čím dál větší ztrátu Provoz rekreační chaty na Zadově vykazoval v loňském roce ztrátu zhruba 140 tisíc korun. O jejím prodeji však město neuvažuje 11. listopadu 2019   (15:29) Vyjel za svodidla a skončil na střeše Vyjel za svodidla a skončil na střeše Zraněného řidiče odvezla záchranná služba do nemocnice 11. listopadu 2019   (13:25)



Kodex redakce Reklama Kontakty Informace o cookies Ochrana osobních údajů
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Žižkova 708
261 01 Příbram II

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
2014 - 2019 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz