22. 1. svátek má Slavomír




Svatomartinská husa patří ke každoročním oslavám stejně jako kapr k Vánocům

8. listopadu 2019   (14:33)
Svatomartinská husa patří ke každoročním oslavám stejně jako kapr k Vánocům

Jaká je historie v pojídání Svatomartinské husy a jak jí připravit, aby chutnala dokonale?


Husa patří už odjakživa k českým tradicím, které vydržely dodnes. Podle jedné legendy husy rušily svatomartinskou mši natolik, že byly odkázány na pekáč. Druhá legenda zase tvrdí, že se svatý Martin schovával před svým jmenováním biskupem v husníku mezi husami. Husy ho ale svým kejháním prozradily. 

Zvyk konzumovat husí pečeně na svatého Martina lze vysledovat u starých kalendářů, kde u 11. listopadu byla vyobrazena husa. Nejstarší zmínka o martinské huse pochází od Antona von Snakenburg (zemřel r. 480), mnicha z kláštera Corvey, který uvádí, že v roce 1171 Othelricus von Svalenberg daroval tamním mnichům stříbrnou husu. V Čechách se zachovaly martinské husy v koledách z 15. století a v řádech řeznických cechů, např. z roku 1535 cechu řeznického z Kroměříže, který upravoval prodej hus od sv. Václava až po týden po sv. Martinu, z roku 1610 ze Znojma či Napajedel.

Svatý Martin plnil ještě jednu důležitou misi. V lidových pranostikách mu připadla úloha proroka počasí. Všeobecně se věřilo, že přináší chlad a sníh. V celém Německu a na česko-moravsko-slezském území se proto tradovalo „Na svatého Martina, kouřívá se z komína.” V Porýní věřili, že pokud jsou silné mrazy před Martinem, bude zima na blátě, v Polsku obdobně jako v české pranostice „Martinův led, bude vodou hned.” Němečtí sedláci prorokovali krutou zimu v případě, že na sv. Martina neopadalo listí ze stromů a vinné révy.

Úryvek z Vídeňských novin z roku 1939
Proč bylo zavedeno posvícení martinské, o tom se vypravuje tato pověst (podle Jos. Svátka): Kdysi vyjel si český kníže Oldřich lovit do lesů křivoklátských, kde se však odloučil od své družiny a zmátl si cestu v hustém lese. Troubení jeho přivolalo uhlíře z nedaleké osady, kde právě slavili posvícení. Uhlíř vyvedl knížete, jehož neznal, z lesa, a pozval ho do své chatrče na husu. Kníže, který se vydával za knížecího komorníka Janka, přijal pozvání uhlířovo a poživ husy posvícenské a pobaviv se v chatrči jeho, pozval ho, aby ho v Praze na hradě navštívil. Uhlíř to slíbil za tou výminkou, že mu tam pan Janek dá též upéci husu. Potom vyvedl knížete z lesů. Kníže sešel se brzy se svou družinou a vesele jí vyprávěl, co se mu přihodilo. V den sv. Martina dostavil se uhlíř skutečně na hrad Pražský a poptával se po panu Jankovi. Dvořané, jsouce již na jeho příchod připraveni, uvedli ho ke knížeti, s nímž užaslý uhlíř potom stoloval a na huse si pochutnal. Na památku tohoto vysvobození svého z lesa a srdečné pohostinství českých uhlířů ustanovil kníže Oldřich, aby každého roku slavil se den sv. Martina pečenou husou a z toho ustanovení mělo počátek posvícení martinské.
 
Jak připravit Svatomartinskou husu, aby chutnala dokonale?
Ideální hmotnost zakoupené husy by měla být mezi třemi až pěti kilogramy. Pokud zakoupíte husu mraženou, doporučuje se ji dva dny před přípravou vložit do ledničky, aby se pomalu rozmrazila.

Husa by se měla péct pomalu a při nízké teplotě. Nízká teplota pečení a pomalé zvyšování vnitřní teploty je ta nejlepší taktika. Pomůže to i s vypékáním tuku z tučné kůže husy. Z břišní dutiny odstraňte přebytečný tuk.

Při přípravě by se nemělo šetřit solí. Společně s posypaným kmínem by se měla nechat minimálně 24 hodin odležet v chladničce. Nasolenou husu druhý den vyplňte jablky a podlijte. Ideální sestava na pečení je plech s vyšším okrajem a vysoký rošt na drůbež, který umožňuje volné proudění vzduchu i na spodní straně.

Teplota v troubě by měla být nastavena na 120 stupňů, kde by se měla péct ideálně pět hodin. Správně upečené maso by mělo jít snadno od kosti. Jakmile bude husa měkká, vyjměte ji z trouby a rozehřejte teplotu na 220 stupňů. Pak husu vraťte a zprudka zapečte asi 15 minut, získá tak ideální kůrčičku.

Jakmile získá kůže správnou barvu, vyjměte husu z pekáče a odlijte přebytečný tuk. Doplňte předem připraveným vývarem a zakrytý pekáč nechte na sporáku vařit na sporáku přibližně patnáct minut. Poté výpek přeceďte a dochuťte dle libosti. Ideální výpek by se neměl zahušťovat, ale pokud máte rádi klasickou omáčku, můžete zahustit jíškou, kterou připravíte z husího sádla zahuštěným hladkou moukou.

Jako přílohu zvolte bílé či červené zelí a variaci bramborových a houskových knedlíků.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.


zdroj: pribram.cz

autor: top







Další články

Martin Erat na zimním stadionu v Příbrami Martin Erat na zimním stadionu v Příbrami Na ochozu zimního stadionu se otevřela značková prodejna vybavení a potřeb pro hokejisty značky Bauer. Pásku pomohl přestřihnout i špičkový hráč Martin Erat 22. ledna 2020   (14:42) Tým Martina Macíka je zpět v Česku. Dakar pro ně však nekončí. Teď si ho užijí s fanoušky Tým Martina Macíka je zpět v Česku. Dakar pro ně však nekončí. Teď si ho užijí s fanoušky Členové týmu Big Shock Racing získali nejvyšší české umístění, 5. místo mezi kamiony, a současně se stali nejlepším privátním týmem kategorie 22. ledna 2020   (11:55) Lucie Pudilová má před sebou zápas proti Američance Justine Kish. Aby se udržela v UFC, musí soupeřku porazit Lucie Pudilová má před sebou zápas proti Američance Justine Kish. Aby se udržela v UFC, musí soupeřku porazit Pudilové půjde o hodně. Ze šesti zápasů v UFC vyhrála pouze dva, přičemž prohrála poslední tři zápasy za sebou. 22. ledna 2020   (09:01) Chátrající domy hyzdí město a ohrožují kolemjdoucí Chátrající domy hyzdí město a ohrožují kolemjdoucí Okna s vytlučenými skly, padající omítka a rozpadlá střecha. Vzhled ulic kazí řada nemovitostí, o které se jejich majitelé nestarají. 22. ledna 2020   (05:59) Teplárna dokončuje přestavbu kotlů na štěpku, slibuje snížení ceny tepla Teplárna dokončuje přestavbu kotlů na štěpku, slibuje snížení ceny tepla Koncem minulého týdne proběhla úspěšná tlaková zkouška jednoho z rekonstruovaných kotlů. 21. ledna 2020   (17:25) Tma, zakalená a ledová voda. Potápěči se na Orlíku vydávají do padesátimetrové hloubky, aby lidem našli jejich rodné domy Tma, zakalená a ledová voda. Potápěči se na Orlíku vydávají do padesátimetrové hloubky, aby lidem našli jejich rodné domy „Vylovil jsem jedné starší paní cihlu z jejího domku na Radavě. Podařilo se mi ho nafilmovat. Když jsem jí video věnoval, plakala štěstím, že mohla ještě jednou v životě vidět svůj rodný dům,“ říká potápěč Jiří Soukup 21. ledna 2020   (13:55) Jan Konvalinka: Podstatné je, aby se s bazénem konečně začalo něco dělat, než ho budeme muset pro havarijní stav zavřít Jan Konvalinka: Podstatné je, aby se s bazénem konečně začalo něco dělat, než ho budeme muset pro havarijní stav zavřít Starosta města Příbrami reaguje na pondělní jednání zastupitelstva, kdy jedním z témat byla přestavba akvaparku 21. ledna 2020   (11:18) Příbram v únoru vyhlásí soutěž na rekonstrukci akvaparku Příbram v únoru vyhlásí soutěž na rekonstrukci akvaparku Stěžejní informací, která ze soutěže vyplyne, bude cena. 21. ledna 2020   (08:43) Starostka Dobříše rezignovala na svou funkci Starostka Dobříše rezignovala na svou funkci Dobříšští zastupitelé si zvolí nového starostu na svém příštím zasedání dne 27. ledna 2020 21. ledna 2020   (06:25) Příbram plánuje úpravy náměstí J. A. Alise na Březových Horách Příbram plánuje úpravy náměstí J. A. Alise na Březových Horách Vyhlášení architektonické soutěže navrhli místní lidé, radnici se nápad zamlouvá 20. ledna 2020   (19:15)


Související články

Martin Erat na zimním stadionu v Příbrami Na ochozu zimního stadionu se otevřela značková prodejna vybavení a potřeb pro hokejisty značky Bauer. Pásku pomohl přestřihnout i špičkový hráč Martin Erat 22. ledna 2020   (14:42) Teplárna dokončuje přestavbu kotlů na štěpku, slibuje snížení ceny tepla Koncem minulého týdne proběhla úspěšná tlaková zkouška jednoho z rekonstruovaných kotlů. 21. ledna 2020   (17:25) Tma, zakalená a ledová voda. Potápěči se na Orlíku vydávají do padesátimetrové hloubky, aby lidem našli jejich rodné domy „Vylovil jsem jedné starší paní cihlu z jejího domku na Radavě. Podařilo se mi ho nafilmovat. Když jsem jí video věnoval, plakala štěstím, že mohla ještě jednou v životě vidět svůj rodný dům,“ říká potápěč Jiří Soukup 21. ledna 2020   (13:55) Bezdomovec: Chlastám, abych přežil mrazy, pomoc nepotřebuji S klesajícími teplotami přibývá bezdomovců v místech, kde to ostatním lidem není příjemné. Navíc se do Příbrami vrátilo několik lidí bez domova, kteří byli mezi svátky propuštěni z psychiatrických léčeben. Teď jsou na ulici. 20. ledna 2020   (09:30) Nová podoba kašny zvedla mnohé občany Petrovic ze židlí. Vítězná moderní varianta se jim nelíbí Zastupitelé obdrželi dokument podepsaný 173 občany, kteří s moderní kašnou nesouhlasí. O nové podobě kašny by se mělo znovu rozhodnout v březnu 17. ledna 2020   (06:07)

Kodex redakce Reklama Kontakty Informace o cookies Ochrana osobních údajů
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Žižkova 708
261 01 Příbram II

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
2014 - 2020 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz