Středočeští zemědělci sklidili 84 pct ozimého ječmene a pětinu ploch s řepkou
15. července 2024 (17:07)
foto: freepik
Minulý týden začali sklízet i ozimou pšenici, ječmen jarní a triticale, což je kříženec žita a pšenice.
Ve Středočeském kraji zatím sklidili zemědělci téměř 84 procent ozimého ječmene a zhruba pětinu ploch s řepkou. Minulý týden začali sklízet i ozimou pšenici, ječmen jarní a triticale, což je kříženec žita a pšenice. Další obiloviny jsou ještě na polích, sklizeno je jich nyní přes 12 procent ze všech ploch. Výnos základních obilovin činí 5,78 tuny na hektar, je nižší než loni. Vyplývá to z dat, která dnes zveřejnilo ministerstvo zemědělství.
Letos je v regionu základními obilovinami oseto téměř 242.300 hektarů, méně než loni. Výnos aktuálně činí 5,78 tuny na hektar, loni touto dobou to bylo 6,79 tuny na hektar. Výnos ozimého ječmene je nyní 5,64 tuny na hektar. Největší plochu zabírají pole s ozimou pšenicí, byla zasetá na více než 156.000 hektarech. Sklizenou ji nyní farmáři mají ze 7000 hektarů, což činí zhruba 4,5 procenta celkové plochy. Průměrný výnos je 6,19 tuny na hektar. Méně než procento ploch je zatím sklizeno ječmene jarního a triticale.
Menší plochu mají letos i pole s řepkou, zatímco loni jí bylo oseto přes 86.000 hektarů, letos je to necelých 76.400 hektarů. Sklizená je už z 20 procent ploch a průměrný výnos činí 2,72 tuny na hektar.
Loni sklidili středočeští zemědělci téměř z 254.000 hektarů ploch zhruba 1,6 milionu tun obilovin, méně než v roce 2022. Průměrný výnos činil 6,3 tuny na hektar. Ve srovnání s předloňskem byla osevní plocha téměř o 16.000 hektarů menší, vzrostly ale hektarové výnosy.
V celé zemi začala sklizeň obilnin a řepky před necelými čtyřmi týdny. Kombajny už vjely do polí ve všech krajích, naposledy i v Karlovarském. Na některých místech práce minulý týden komplikovaly silné bouřky s přívalovými dešti, místy byly i kroupy. "Výhled počasí pro tento třetí červencový týden, oproti předešlému týdnu, předpovídá stabilnější počasí s ojedinělými přeháňkami nebo bouřkami a opět s velmi vysokými teplotami, což by mohlo sklizeň výrazně posunout," uvedlo ministerstvo. V celé zemi je nyní sklizeno 13,45 procenta ploch všech obilovin a 22,05 procenta ploch s řepkou. Loni touto dobou to bylo méně, výnosy ale byly vyšší.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: pribram.cz / ČTK
autor: Jakub Pečenka
Související
•Letní grilování: Vyzkoušejte netradiční pochoutky
•Středočeská přírodní koupaliště mají nadále výbornou kvalitu vody
•Středočeský kraj včelařům nabídne plošné vyšetření moru včelího plodu zdarma
Další články
Pacific Crest Trail: Ema Albrechtová vypráví v Příbrami o cestě z Mexika do Kanady
Jaké to je projít pěšky legendární trasu Pacific Crest Trail? O tom bude ve čtvrtek …
Do Česka dorazily první výrazné projevy zimy: studená fronta přinesla sníh, mráz i náledí
Do České republiky zamířila už v pondělí výrazná studená fronta, která přinesla první …
Gertrudy pořádají MODES ROBES 9. Pomoc zvířatům skrz módu
Devátý ročník charitativního bazaru MODES ROBES se uskuteční v sobotu 22. listopadu v …
FOTOGALERIE
Vánoční MINT Market v Příbrami: místo, kde najdete originální dárky od českých tvůrců
Vánoční nákupy začínají letos v Příbrami už v sobotu 22. listopadu. Estrádní sál v …
Houpák zarůstá a stín nesvědčí vřesům
Každý, kdo si oblíbil vrchol Houpák v CHKO Brdy, kde se rozkládala bývalá cílová …
V pátek se otevře vánoční kluziště v Příbrami
Novinkou letošní zimní sezony v Příbrami je vánoční kluziště na náměstí 17. listopadu. …
Dánsko omezuje dětem přístup na sociální sítě. Mělo by se přidat i Česko?
Dánská vláda představila návrh, který výrazně omezí přístup dětí na sociální sítě. …
Monínec zahájil lyžařskou sezonu rekordně brzy
Na první lyžování sezony v sobotu 15. listopadu večer na sjezdovku na Monínci u …
Armáda díky podepsaným memorandům rozšíří spolupráci s dalšími městy
Ve středu 12. listopadu byla podepsána další tři memoranda o spolupráci mezi …
FOTO
Gastro agent: Maya’s
Fast-food je hlavně o rychlosti. Ale v době, kdy se jídlo mění v logistiku, hledáme …
FOTOGALERIE




