Státní lesy spustily kampaň, v níž chtějí propagovat zvěřinovou gastronomii
12. srpna 2020 (08:58)
Zvýšit zájem českých spotřebitelů o konzumaci zvěřiny má společný projekt Lesů České republiky a Vojenských lesů a statků ČR – Z lesa na stůl. Oba podniky představují síť 65 prodejních míst po celé republice, kde si mohou maloodběratelé prvotřídní zvěřinu od 6. srpna koupit.
Spotřeba zvěřiny je v tuzemsku v porovnání s jinými evropskými státy mimořádně nízká. Zatímco průměrný Čech za rok zkonzumuje přes 80 kilogramů masa hospodářských zvířat, zvěřiny jen asi kilogram. „Že je maso ze zvěře ulovené ve volné přírodě nedostupné a drahé, je mýtus, který státní lesníci právě vyvracejí. Dodáme lidem z lesa na stůl maso v bio kvalitě, s jasným původem a cenou srovnatelnou s produkcí masa hospodářských zvířat,“ uvedl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.
Maso bude k dostání na 65 lesních správách a zvěřinových závodech obou podniků. Lidé se o nabídce státních lesů dozvědí také na všech terénních akcích pro veřejnost, které oba podniky pořádají, či jsou jejich partnery, například Běhej lesy.
K dostání bude srnčí, jelení, dančí, mufloní nebo maso ze siky i divočáků, ale i z drobné lesní zvěře – zajíců, koroptví a bažantů. Regionálně se mohou ceny i nabídka lišit. Nejvíc lidé zaplatí za srnčí maso a dále za jelena či daňka. Nejlevněji nakoupí kančí.
„Chceme také lidem ukázat, že se přípravy zvěřiny v kuchyni nemusí bát. Doporučíme řadu receptů od našich lesníků, ale i kuchařů z podnikových restaurací, kteří rozptýlí všechny obavy. Zvěřina má méně tuku i specifickou chuť a její příprava rozhodně není komplikovaná. I to je mýtus,“ dodal ředitel VLS Petr Král.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: Eva Jouklová
autor: Jakub Pečenka
Další články
Studenti pomáhají Amálce: Přes bariéry s policií podporují bionickou ruku
Studenti z Příbramska se opět zapojili do sportovně charitativní akce „Přes bariéry s …
Příbram se chystá na Vánoce. Stromy už stojí, kluziště se chladí — a něco zůstává pod pokličkou
Vánoční výzdoba v Příbrami letos nesází jen na osvědčené motivy. Přibude kluziště, …
Předadventní pečení na Dole Řimbaba: poslední letošní oheň v barokní peci
V sobotu 22. listopadu se na odvalu Dolu Řimbaba v Bohutíně naposledy v tomto roce …
Konečně doma! Kocouři zkrotili Duklu a slaví první domácí výhru
Po sérii těžkých zápasů to konečně přišlo. VK TROX Příbram v sedmém kole extraligy …
Bezpečněji pěšky: Pičín investuje do nových chodníků
V obci aktuálně dokončují stavební práce u fary v centru vsi, další chodník povede v …
Ubytovny u Čertova pahorku se mají proměnit v bezbariérové bydlení pro seniory. Město jedná se Stavusem
Ubytovny v ulici Pod Čertovým pahorkem patří k dlouhodobě diskutovaným problémům v …
Hasiči museli z hořící dílny vynášet propanbutanové lahve
Oheň zachvátil v sobotu odpoledne dílnu v Nové Vsi pod Pleší. Na místě zasahovalo …
Věznice Příbram pomáhá dětem vyhrát včas: nový projekt varuje před nebezpečím hazardu
Věznice Příbram se zapojila do nově vznikajícího preventivního projektu Policie ČR a …
Listopad v Památníku Vojna: divadelní víkend a Den boje za svobodu a demokracii
Historie, vzpomínky a umění se v polovině listopadu propojí v Památníku Vojna …
Podbrdské muzeum oslaví 15 let od založení
Během slavnostní akce v sobotu 15. listopadu čeká návštěvníky kulturní program, …





