27. 3. svátek má Dita




Šťastný Nový rok na talíři: Tipy od ZEMAN maso-uzeniny a recept na dokonalé vepřové koleno

Komerční sdělení
27. prosince 2024   (06:30)
Šťastný Nový rok na talíři: Tipy od ZEMAN maso-uzeniny a recept na dokonalé vepřové koleno
foto: PR

Nechte štěstí v novém roce přinést tradiční vepřové maso od ZEMAN maso-uzeniny. Vyhněte se pověrám o nevhodných pokrmech a vsaďte na šťavnaté koleno, ovar či sulc, které k oslavám neodmyslitelně patří.


Víte, že? První důležitá pověra je, že bychom na nový rok neměli jíst ryby, drůbeží, ani zajíce či králíka. To proto, aby nám štěstí neuplavalo, neuletělo, nebo neuteklo. Naopak bychom měli podávat čočku s volským okem, kdy čočka představuje peníze a vejce symbolizuje nový život. Doporučuje se také servírovat klobása či uzené. A samozřejmě nesmíme opomenout vepřové maso, protože prasátko symbolizuje štěstí, nejdůležitější jsou ouška a rypáček. Také se připravuje sulc, či huspenina.
Dlouholetou silvestrovskou tradicí je ve většině domácností příprava buďto pečeného, či jako ovar připraveného Vepřového kolene, nebo Vepřové plece, které jsou navíc od pátku 27.12. ve vašem řeznictví ZEMAN maso-uzeniny v akci za senzačních 99,90 Kč/1 kg a Vepřové plecko s kostí za 89,90 Kč/1 kg.

Naši řezníci vám poradí, jak si takové kolínko doma správně připravit, tak aby bylo voňavé, šťavnaté a jen se rozpadalo. Tato část vepřového se řadí mezi nejchutnější, protože má kratší vlákna, které jsou prorostlá kolagenem. Vhodné je tedy na pečení vcelku, na ovar, do sulcu, na rolády i do guláše.
Recept na pečené Vepřové koleno
První variantou je, že koleno předvaříme, jako při přípravě ovaru. Tím zkrátíme dobu přípravy, ale stane se, že přijdeme o část chuti a šťavnatosti, protože jakýkoli pobyt ve vodě maso vyluhuje a odebere mu jeho podstatu. Jestliže se ale přesto pro tuto variantu rozhodnete, ponořte koleno do vroucí osolené vody a pak ho zvolna vařte 2-2,5 hodiny, téměř doměkka. A až poté vložte do trouby a pečte dozlatova.

Druhou variantou je pomalé pečení rovnou v troubě.

a) Kůži pravidelně nařízneme do mřížky a koleno namarinujeme, nebo alespoň potřeme kořením dle chuti (sůl, pepř, paprika, česnek), doporučujeme maso nechat po okořenění ještě chvíli odležet při pokojové teplotě.

b) Maso vložíme do pekáčku, přidáme trochu vodu, podle chuti můžeme přidat i černé pivo, bobkový list a nakrájenou cibuli, nebo potřít medem.

c) Koleno dáme do vyhřáté trouby na zhruba 140 °C a pozvolna přikryté buďto alobalem či poklicí ho pečeme cca 3,5 hodiny. Během této doby maso podléváme a přeléváme, dokud nebude měkké.

d) Po změknutí odstraníme alobal/poklici, zvýšíme teplotu na 200 °C a pečeme dozlatova ještě zhruba půl hodiny.

Podáváme například jen s chlebem a křenem či staročeskou vejmrdou. A co že je ta vejmrda? Oblíbená příloha našich babiček k různým tipům masa, uzenému i pečenému, a hlavně právě k vepřovému koleni či ovaru. Stačí jen nastrouhat křen s jablky, přidat cukr, sůl, jablečný ocet a vývar či výpek z masa.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: PR
autor: PR







Další články

Nezapomeňte na místní poplatky: Elektronická složenka vám to usnadní Nezapomeňte na místní poplatky: Elektronická složenka vám to usnadní Do 31. března je třeba uhradit místní poplatky za komunální odpad a za psy. Papírové … Studentka Natálie Vítková z Vysoké Pece se stala II. vicemiss soutěže Miss OK Studentka Natálie Vítková z Vysoké Pece se stala II. vicemiss soutěže Miss OK O soutěži říká, že to pro ni byla skvělá zkušenost, která jí otevřela nové dveře. … ROZHOVOR Stavba vodovodu k nové prodejně Lidl v Mníšku zkomplikuje nájezd na D4 Stavba vodovodu k nové prodejně Lidl v Mníšku zkomplikuje nájezd na D4 V termínu od 1. do 30. dubna proběhne výstavba vodovodního a kanalizačního řadu k … Příbram hostí 3. ročník Memoriálu Jiřího Straky v judu Příbram hostí 3. ročník Memoriálu Jiřího Straky v judu JUDO Příbram zve všechny příznivce bojových sportů na 3. ročník turnaje Memoriál … Příbramská filharmonie prosí veřejnost o příspěvek na nové tympány Příbramská filharmonie prosí veřejnost o příspěvek na nové tympány Příbramská filharmonie nyní disponuje dvěma kotli zastaralého vzhledu i funkce. … Vězňům pomůže s nástupem za mříže nové instruktážní video. Natáčelo se i v Příbrami Vězňům pomůže s nástupem za mříže nové instruktážní video. Natáčelo se i v Příbrami Mužům, kteří nastupují do vězení, může s přípravou na novou životní situaci pomoci … VIDEO Srdíčkové dny pomohou i nemocné Viktorce Srdíčkové dny pomohou i nemocné Viktorce Jarní sbírka na pomoc rodinám s vážně nemocnými dětmi potrvá v ulicích českých měst do … Baník ve Vrchlabí neuspěl. Rozhodla nepovedená třetí třetina Baník ve Vrchlabí neuspěl. Rozhodla nepovedená třetí třetina Příbramští hokejisté ve druhém čtvrtfinálovém klání neuspěli. I přes výraznou herní … Středočeský kraj chce rozšířit autobusy na objednávku na Rakovnicko i Příbramsko Středočeský kraj chce rozšířit autobusy na objednávku na Rakovnicko i Příbramsko Pilotní provoz autobusů veřejné dopravy, které si cestující objednávají, funguje od …
Vojenské lesy podepsaly memorandum o záchraně hradu Valdek v Brdech Vojenské lesy podepsaly memorandum o záchraně hradu Valdek v Brdech Zlepšit spolupráci a jednou opět zajistit vstup veřejnosti na zříceninu Valdek v …
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies