9. 12. svátek má Vratislav




Šťastný Nový rok na talíři: Tipy od ZEMAN maso-uzeniny a recept na dokonalé vepřové koleno

Komerční sdělení
27. prosince 2024   (06:30)
Šťastný Nový rok na talíři: Tipy od ZEMAN maso-uzeniny a recept na dokonalé vepřové koleno
foto: PR

Nechte štěstí v novém roce přinést tradiční vepřové maso od ZEMAN maso-uzeniny. Vyhněte se pověrám o nevhodných pokrmech a vsaďte na šťavnaté koleno, ovar či sulc, které k oslavám neodmyslitelně patří.


Víte, že? První důležitá pověra je, že bychom na nový rok neměli jíst ryby, drůbeží, ani zajíce či králíka. To proto, aby nám štěstí neuplavalo, neuletělo, nebo neuteklo. Naopak bychom měli podávat čočku s volským okem, kdy čočka představuje peníze a vejce symbolizuje nový život. Doporučuje se také servírovat klobása či uzené. A samozřejmě nesmíme opomenout vepřové maso, protože prasátko symbolizuje štěstí, nejdůležitější jsou ouška a rypáček. Také se připravuje sulc, či huspenina.
Dlouholetou silvestrovskou tradicí je ve většině domácností příprava buďto pečeného, či jako ovar připraveného Vepřového kolene, nebo Vepřové plece, které jsou navíc od pátku 27.12. ve vašem řeznictví ZEMAN maso-uzeniny v akci za senzačních 99,90 Kč/1 kg a Vepřové plecko s kostí za 89,90 Kč/1 kg.

Naši řezníci vám poradí, jak si takové kolínko doma správně připravit, tak aby bylo voňavé, šťavnaté a jen se rozpadalo. Tato část vepřového se řadí mezi nejchutnější, protože má kratší vlákna, které jsou prorostlá kolagenem. Vhodné je tedy na pečení vcelku, na ovar, do sulcu, na rolády i do guláše.
Recept na pečené Vepřové koleno
První variantou je, že koleno předvaříme, jako při přípravě ovaru. Tím zkrátíme dobu přípravy, ale stane se, že přijdeme o část chuti a šťavnatosti, protože jakýkoli pobyt ve vodě maso vyluhuje a odebere mu jeho podstatu. Jestliže se ale přesto pro tuto variantu rozhodnete, ponořte koleno do vroucí osolené vody a pak ho zvolna vařte 2-2,5 hodiny, téměř doměkka. A až poté vložte do trouby a pečte dozlatova.

Druhou variantou je pomalé pečení rovnou v troubě.

a) Kůži pravidelně nařízneme do mřížky a koleno namarinujeme, nebo alespoň potřeme kořením dle chuti (sůl, pepř, paprika, česnek), doporučujeme maso nechat po okořenění ještě chvíli odležet při pokojové teplotě.

b) Maso vložíme do pekáčku, přidáme trochu vodu, podle chuti můžeme přidat i černé pivo, bobkový list a nakrájenou cibuli, nebo potřít medem.

c) Koleno dáme do vyhřáté trouby na zhruba 140 °C a pozvolna přikryté buďto alobalem či poklicí ho pečeme cca 3,5 hodiny. Během této doby maso podléváme a přeléváme, dokud nebude měkké.

d) Po změknutí odstraníme alobal/poklici, zvýšíme teplotu na 200 °C a pečeme dozlatova ještě zhruba půl hodiny.

Podáváme například jen s chlebem a křenem či staročeskou vejmrdou. A co že je ta vejmrda? Oblíbená příloha našich babiček k různým tipům masa, uzenému i pečenému, a hlavně právě k vepřovému koleni či ovaru. Stačí jen nastrouhat křen s jablky, přidat cukr, sůl, jablečný ocet a vývar či výpek z masa.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: PR
autor: PR







Další články

Černé a šedé e-shopy s dálničními známkami vás mohou připravit o desetitisíce. Na co si dát pozor při nákupu? Černé a šedé e-shopy s dálničními známkami vás mohou připravit o desetitisíce. Na co si dát pozor při nákupu? Elektronická dálniční známka v Česku funguje už pět let. Přesto se na internetu stále … Adventní koncert FIT SENIOR přilákal do auly přes stovku návštěvníků Adventní koncert FIT SENIOR přilákal do auly přes stovku návštěvníků Příbram se opět rozezněla adventními tóny. Třetí ročník koncertu FIT SENIOR přivedl do … „Rozpočet je proinvestiční, máme finanční rezervu. Bazén se blíží,“ říká místostarosta Karpíšek „Rozpočet je proinvestiční, máme finanční rezervu. Bazén se blíží,“ říká místostarosta Karpíšek Město Příbram schválilo rozpočet na rok 2026 i střednědobý výhled do let 2027–2028. … ROZHOVOR Nové výsadby vracejí brdským lesům jejich přirozenou podobu Nové výsadby vracejí brdským lesům jejich přirozenou podobu V CHKO Brdy probíhá řada projektů zaměřených na obnovu a podporu přirozené druhové … Ježíšek v útulku: Adventní nadílka pro chlupáče v Lazci Ježíšek v útulku: Adventní nadílka pro chlupáče v Lazci V předvánočním čase se v Příbrami chystá akce, která potěší nejen psí obyvatele … FOTOGALERIE Dopravní omezení v Příbrami: Dlouhá ulice bude v úterý uzavřena kvůli jeřábu Dopravní omezení v Příbrami: Dlouhá ulice bude v úterý uzavřena kvůli jeřábu Adventní doprava v Příbrami si vyžádá od řidičů další dávku trpělivosti. K už … Doprava Vánoce v hornickém domku i pod zemí: Muzeum láká na sváteční program a výstavu příbramských betlémů Vánoce v hornickém domku i pod zemí: Muzeum láká na sváteční program a výstavu příbramských betlémů Předvánoční atmosféra, tradiční řemesla, koledy i prohlídky podzemí. Příbramské … Zloději mají přes zimu žně: Jak ochránit svou chatu či chalupu Zloději mají přes zimu žně: Jak ochránit svou chatu či chalupu S příchodem zimy začíná pro zloděje zaměřující se na chaty a chalupy hlavní sezóna. … Příbramská galerie představuje dílo Taji Spasskové Příbramská galerie představuje dílo Taji Spasskové Výstava Matter od Absence je první velkou sólovou výstavou multidisciplinární …
Gastro agent: Pizza Italia Příbram Gastro agent: Pizza Italia Příbram Fast-food je hlavně o rychlosti. Ale v době, kdy se jídlo mění v logistiku, hledáme … Fast food
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies