16. 11. svátek má Otmar




Šťastný Nový rok na talíři: Tipy od ZEMAN maso-uzeniny a recept na dokonalé vepřové koleno

Komerční sdělení
27. prosince 2024   (06:30)
Šťastný Nový rok na talíři: Tipy od ZEMAN maso-uzeniny a recept na dokonalé vepřové koleno
foto: PR

Nechte štěstí v novém roce přinést tradiční vepřové maso od ZEMAN maso-uzeniny. Vyhněte se pověrám o nevhodných pokrmech a vsaďte na šťavnaté koleno, ovar či sulc, které k oslavám neodmyslitelně patří.


Víte, že? První důležitá pověra je, že bychom na nový rok neměli jíst ryby, drůbeží, ani zajíce či králíka. To proto, aby nám štěstí neuplavalo, neuletělo, nebo neuteklo. Naopak bychom měli podávat čočku s volským okem, kdy čočka představuje peníze a vejce symbolizuje nový život. Doporučuje se také servírovat klobása či uzené. A samozřejmě nesmíme opomenout vepřové maso, protože prasátko symbolizuje štěstí, nejdůležitější jsou ouška a rypáček. Také se připravuje sulc, či huspenina.
Dlouholetou silvestrovskou tradicí je ve většině domácností příprava buďto pečeného, či jako ovar připraveného Vepřového kolene, nebo Vepřové plece, které jsou navíc od pátku 27.12. ve vašem řeznictví ZEMAN maso-uzeniny v akci za senzačních 99,90 Kč/1 kg a Vepřové plecko s kostí za 89,90 Kč/1 kg.

Naši řezníci vám poradí, jak si takové kolínko doma správně připravit, tak aby bylo voňavé, šťavnaté a jen se rozpadalo. Tato část vepřového se řadí mezi nejchutnější, protože má kratší vlákna, které jsou prorostlá kolagenem. Vhodné je tedy na pečení vcelku, na ovar, do sulcu, na rolády i do guláše.
Recept na pečené Vepřové koleno
První variantou je, že koleno předvaříme, jako při přípravě ovaru. Tím zkrátíme dobu přípravy, ale stane se, že přijdeme o část chuti a šťavnatosti, protože jakýkoli pobyt ve vodě maso vyluhuje a odebere mu jeho podstatu. Jestliže se ale přesto pro tuto variantu rozhodnete, ponořte koleno do vroucí osolené vody a pak ho zvolna vařte 2-2,5 hodiny, téměř doměkka. A až poté vložte do trouby a pečte dozlatova.

Druhou variantou je pomalé pečení rovnou v troubě.

a) Kůži pravidelně nařízneme do mřížky a koleno namarinujeme, nebo alespoň potřeme kořením dle chuti (sůl, pepř, paprika, česnek), doporučujeme maso nechat po okořenění ještě chvíli odležet při pokojové teplotě.

b) Maso vložíme do pekáčku, přidáme trochu vodu, podle chuti můžeme přidat i černé pivo, bobkový list a nakrájenou cibuli, nebo potřít medem.

c) Koleno dáme do vyhřáté trouby na zhruba 140 °C a pozvolna přikryté buďto alobalem či poklicí ho pečeme cca 3,5 hodiny. Během této doby maso podléváme a přeléváme, dokud nebude měkké.

d) Po změknutí odstraníme alobal/poklici, zvýšíme teplotu na 200 °C a pečeme dozlatova ještě zhruba půl hodiny.

Podáváme například jen s chlebem a křenem či staročeskou vejmrdou. A co že je ta vejmrda? Oblíbená příloha našich babiček k různým tipům masa, uzenému i pečenému, a hlavně právě k vepřovému koleni či ovaru. Stačí jen nastrouhat křen s jablky, přidat cukr, sůl, jablečný ocet a vývar či výpek z masa.

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: PR
autor: PR







Další články

Studenti pomáhají Amálce: Přes bariéry s policií podporují bionickou ruku Studenti pomáhají Amálce: Přes bariéry s policií podporují bionickou ruku Studenti z Příbramska se opět zapojili do sportovně charitativní akce „Přes bariéry s … Příbram se chystá na Vánoce. Stromy už stojí, kluziště se chladí — a něco zůstává pod pokličkou Příbram se chystá na Vánoce. Stromy už stojí, kluziště se chladí — a něco zůstává pod pokličkou Vánoční výzdoba v Příbrami letos nesází jen na osvědčené motivy. Přibude kluziště, … Předadventní pečení na Dole Řimbaba: poslední letošní oheň v barokní peci Předadventní pečení na Dole Řimbaba: poslední letošní oheň v barokní peci V sobotu 22. listopadu se na odvalu Dolu Řimbaba v Bohutíně naposledy v tomto roce … Konečně doma! Kocouři zkrotili Duklu a slaví první domácí výhru Konečně doma! Kocouři zkrotili Duklu a slaví první domácí výhru Po sérii těžkých zápasů to konečně přišlo. VK TROX Příbram v sedmém kole extraligy … Bezpečněji pěšky: Pičín investuje do nových chodníků Bezpečněji pěšky: Pičín investuje do nových chodníků V obci aktuálně dokončují stavební práce u fary v centru vsi, další chodník povede v … Ubytovny u Čertova pahorku se mají proměnit v bezbariérové bydlení pro seniory. Město jedná se Stavusem Ubytovny u Čertova pahorku se mají proměnit v bezbariérové bydlení pro seniory. Město jedná se Stavusem Ubytovny v ulici Pod Čertovým pahorkem patří k dlouhodobě diskutovaným problémům v … Hasiči museli z hořící dílny vynášet propanbutanové lahve Hasiči museli z hořící dílny vynášet propanbutanové lahve Oheň zachvátil v sobotu odpoledne dílnu v Nové Vsi pod Pleší. Na místě zasahovalo … Věznice Příbram pomáhá dětem vyhrát včas: nový projekt varuje před nebezpečím hazardu Věznice Příbram pomáhá dětem vyhrát včas: nový projekt varuje před nebezpečím hazardu Věznice Příbram se zapojila do nově vznikajícího preventivního projektu Policie ČR a … Listopad v Památníku Vojna: divadelní víkend a Den boje za svobodu a demokracii Listopad v Památníku Vojna: divadelní víkend a Den boje za svobodu a demokracii Historie, vzpomínky a umění se v polovině listopadu propojí v Památníku Vojna …
Podbrdské muzeum oslaví 15 let od založení Podbrdské muzeum oslaví 15 let od založení Během slavnostní akce v sobotu 15. listopadu čeká návštěvníky kulturní program, …
Kodex redakce Soutěže Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Příbram Média s.r.o.
Na Flusárně 168
261 01 Příbram III

IČ: 21829021
DIČ: CZ21829021
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 407087.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Příbram Média s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Příbram Média s.r.o. zakázáno.
2014 - 2025 © Příbram Média s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies