Šťastný Nový rok na talíři: Tipy od ZEMAN maso-uzeniny a recept na dokonalé vepřové koleno
Komerční sdělení
27. prosince 2024 (06:30)
foto: PR
Nechte štěstí v novém roce přinést tradiční vepřové maso od ZEMAN maso-uzeniny. Vyhněte se pověrám o nevhodných pokrmech a vsaďte na šťavnaté koleno, ovar či sulc, které k oslavám neodmyslitelně patří.
Víte, že? První důležitá pověra je, že bychom na nový rok neměli jíst ryby, drůbeží, ani zajíce či králíka. To proto, aby nám štěstí neuplavalo, neuletělo, nebo neuteklo. Naopak bychom měli podávat čočku s volským okem, kdy čočka představuje peníze a vejce symbolizuje nový život. Doporučuje se také servírovat klobása či uzené. A samozřejmě nesmíme opomenout vepřové maso, protože prasátko symbolizuje štěstí, nejdůležitější jsou ouška a rypáček. Také se připravuje sulc, či huspenina.
Dlouholetou silvestrovskou tradicí je ve většině domácností příprava buďto pečeného, či jako ovar připraveného Vepřového kolene, nebo Vepřové plece, které jsou navíc od pátku 27.12. ve vašem řeznictví ZEMAN maso-uzeniny v akci za senzačních 99,90 Kč/1 kg a Vepřové plecko s kostí za 89,90 Kč/1 kg.
Naši řezníci vám poradí, jak si takové kolínko doma správně připravit, tak aby bylo voňavé, šťavnaté a jen se rozpadalo. Tato část vepřového se řadí mezi nejchutnější, protože má kratší vlákna, které jsou prorostlá kolagenem. Vhodné je tedy na pečení vcelku, na ovar, do sulcu, na rolády i do guláše.
Naši řezníci vám poradí, jak si takové kolínko doma správně připravit, tak aby bylo voňavé, šťavnaté a jen se rozpadalo. Tato část vepřového se řadí mezi nejchutnější, protože má kratší vlákna, které jsou prorostlá kolagenem. Vhodné je tedy na pečení vcelku, na ovar, do sulcu, na rolády i do guláše.
Recept na pečené Vepřové koleno
První variantou je, že koleno předvaříme, jako při přípravě ovaru. Tím zkrátíme dobu přípravy, ale stane se, že přijdeme o část chuti a šťavnatosti, protože jakýkoli pobyt ve vodě maso vyluhuje a odebere mu jeho podstatu. Jestliže se ale přesto pro tuto variantu rozhodnete, ponořte koleno do vroucí osolené vody a pak ho zvolna vařte 2-2,5 hodiny, téměř doměkka. A až poté vložte do trouby a pečte dozlatova.
Druhou variantou je pomalé pečení rovnou v troubě.
a) Kůži pravidelně nařízneme do mřížky a koleno namarinujeme, nebo alespoň potřeme kořením dle chuti (sůl, pepř, paprika, česnek), doporučujeme maso nechat po okořenění ještě chvíli odležet při pokojové teplotě.
b) Maso vložíme do pekáčku, přidáme trochu vodu, podle chuti můžeme přidat i černé pivo, bobkový list a nakrájenou cibuli, nebo potřít medem.
c) Koleno dáme do vyhřáté trouby na zhruba 140 °C a pozvolna přikryté buďto alobalem či poklicí ho pečeme cca 3,5 hodiny. Během této doby maso podléváme a přeléváme, dokud nebude měkké.
d) Po změknutí odstraníme alobal/poklici, zvýšíme teplotu na 200 °C a pečeme dozlatova ještě zhruba půl hodiny.
Podáváme například jen s chlebem a křenem či staročeskou vejmrdou. A co že je ta vejmrda? Oblíbená příloha našich babiček k různým tipům masa, uzenému i pečenému, a hlavně právě k vepřovému koleni či ovaru. Stačí jen nastrouhat křen s jablky, přidat cukr, sůl, jablečný ocet a vývar či výpek z masa.
První variantou je, že koleno předvaříme, jako při přípravě ovaru. Tím zkrátíme dobu přípravy, ale stane se, že přijdeme o část chuti a šťavnatosti, protože jakýkoli pobyt ve vodě maso vyluhuje a odebere mu jeho podstatu. Jestliže se ale přesto pro tuto variantu rozhodnete, ponořte koleno do vroucí osolené vody a pak ho zvolna vařte 2-2,5 hodiny, téměř doměkka. A až poté vložte do trouby a pečte dozlatova.
Druhou variantou je pomalé pečení rovnou v troubě.
a) Kůži pravidelně nařízneme do mřížky a koleno namarinujeme, nebo alespoň potřeme kořením dle chuti (sůl, pepř, paprika, česnek), doporučujeme maso nechat po okořenění ještě chvíli odležet při pokojové teplotě.
b) Maso vložíme do pekáčku, přidáme trochu vodu, podle chuti můžeme přidat i černé pivo, bobkový list a nakrájenou cibuli, nebo potřít medem.
c) Koleno dáme do vyhřáté trouby na zhruba 140 °C a pozvolna přikryté buďto alobalem či poklicí ho pečeme cca 3,5 hodiny. Během této doby maso podléváme a přeléváme, dokud nebude měkké.
d) Po změknutí odstraníme alobal/poklici, zvýšíme teplotu na 200 °C a pečeme dozlatova ještě zhruba půl hodiny.
Podáváme například jen s chlebem a křenem či staročeskou vejmrdou. A co že je ta vejmrda? Oblíbená příloha našich babiček k různým tipům masa, uzenému i pečenému, a hlavně právě k vepřovému koleni či ovaru. Stačí jen nastrouhat křen s jablky, přidat cukr, sůl, jablečný ocet a vývar či výpek z masa.
Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: PR
autor: PR
Další články
Vysokochlumecké peklo znovu ožije. Mikulášská tradice přiláká děti i dospělé
Tradiční akce Vysokochlumecké peklo se po roce opět vrací. V pátek 5. prosince od 16 …
Nemocnice Hořovice získala titul Nejlepší porodnice Středočeského kraje
Nemocnice Hořovice slaví významný úspěch v prestižní volbě Porodnice roku portálu …
Město Příbram schválilo rozpočet na rok 2026, velké investice mají zelenou
Na posledním letošním zasedání zastupitelstva města Příbram zastupitelé schválili …
Politika
Nové dálnice v roce 2026: ŘSD otevře desítky kilometrů. Příbram na svůj obchvat zatím čeká
Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) plánuje v roce 2026 zprovoznit téměř 40 kilometrů …
Adventní čas v Rožmitále nabízí bazárek, koncerty i mikulášskou nadílku
Rožmitál pod Třemšínem se v prosinci rozezní vánoční atmosférou. Město a místní …
Z druhé strany lavičky: Bedna není volnočasovka. Je to záchytný bod
Druhý díl ze série reportáží o nízkoprahových službách, terénní pomoci a životě bez …
Zimní Srdíčkové dny zaplaví Příbram. Usměvavá srdíčka pomohou nemocným dětem
Jen týden po skončení sbírky Srdce dětem se dobrovolníci znovu vydávají do ulic. …
Sledujte s námi online zasedání zastupitelstva, na programu bude pyrotechnika nebo změna územního plánu v lokalitě Fantova louka
Ve středu 3. prosince od 16:00 hodin se v jednacím sále na náměstí T. G. Masaryka (čp. …
ON-LINE PŘENOS
Vandalismus v Příbrami: Zničené i ukradené adventní dekorace, světelný beránek za 40 tisíc je pryč
Advent sotva začal a už se ptáme: zůstane nám vůbec něco z vánoční výzdoby do Vánoc? V …
FOTOGALERIE
Nehoda osobáku a nákladního vozu komplikují dopravu v křižovatce s Dobříšskou ulicí
V křižovatce silnic III/11417 a I/18 v Dobříšské ulici v Příbrami se stala ve středu …




