20. 6. svátek má Květa
https://www.szmpb.cz/passport

ŠPEKÁČKŮM POZOR, ČARODĚJNICE SE BLÍŽÍ

Komerční sdělení
24. dubna 2023   (10:34)
ŠPEKÁČKŮM POZOR, ČARODĚJNICE SE BLÍŽÍ

Oslavte čarodějnice, jak se patří, u táboráku a se špekáčky! Řezníci vám přinášejí tipy, jak si takové buřtíky co nejlépe připravit.


Trocha historie o tomto svátku

Za původem se musíme vydat do dob Keltů, kteří se v noci z 30. dubna na 1. května loučili se zimou a vítali jaro. Začínala doba vlády slunečního boha Bellena, pána ohně, vod a ochránce lidí. Na jeho počest se pořádaly slavnosti (Beltain), při nichž se na nádvořích a kopcích zapalovaly ohně, které měly zahnat zimní démony. Kolem ohňů se tančilo, skákalo a kouřem se prováděl dobytek. Nový oheň měl zajišťovat plodnost a očistu lidí.

Dnes takzvané pálení čarodějnic spočívá v setkávání s přáteli a rodinou, veselí, vítání jara a hodování, jemuž vévodí špekáčky.

Rady a tipy pro opékání

V první řadě je nejdůležitější zaměřit se na samotný výběr. Pokud se jmenuje například „Táboráček“ či „Opékáček“, nejspíše se o skutečný špekáček jednat nebude. Nelekejte se podílu špeku a jeho kousků, které jsou viditelné v řezu. Špek dodává šťavnatost a očekávanou chuť.

Od pondělí 24. 4. v řeznictvích ZEMAN maso-uzeniny pořídíte ty nejchutnější špekáčky za akční ceny. Je libo farmářský s 85 % masa či výběrový dle osvědčené receptury? Tyto a jiné dobroty pro všechny gril gurmány do řeznictví přiváží každý den čerstvé přímo z příbramské udírny. Nejbližší řeznictví ZEMAN maso-uzeniny najdete na prodejnyzeman.cz

Před samotným opékáním špekáček na koncích nařízneme dvěma tahy do „kříže“, do hloubky
cca 2 cm (dle velikosti špekáčku), tím se nám při opékání krásně rozevře a propeče. Můžeme také doplnit naříznutí střívka na „ježka“.

Jak správně opékat? Pamatujte, že důležitým pravidlem je uzeninu opékat na čistém dřevě, nikoli na lakovaných či jiných materiálech. Špekáček neopékat přímo v ohni, ale nejlépe zhruba 10 cm nad ohněm a kouřem, kde je největší žár. Jinak hrozí, že se střívko spálí a vnitřek zůstane studený.

Závěrem, co nejlepšího ke špekáčku? Pro milovníky různým marinád a „čalamád“ se meze nekladou. Co třeba takový hořčicový dip, který se doporučuje podávat ke všem grilovaným uzeninám. K zakusování se samozřejmě shodneme, že nejlepší je poctivý krajíc chleba.

Přejeme vám chutné pálení čarodějnic a láskyplný první máj.

Vaše řeznictví ZEMAN maso-uzeniny

Tip redakce: Pokud nechcete, aby vám unikly aktuální informace, staňte se fanoušky naší stránky na Facebooku a budete 24 hodin denně v obraze.
zdroj: PR
autor: PR







Související


Další články

Benzin ve středních Čechách za týden mírně zlevnil, nafta mírně zdražila Benzin ve středních Čechách za týden mírně zlevnil, nafta mírně zdražila Na Příbramsku natankují řidiči litr benzinu v průměru za 38,16 Kč, naftu pak za 36,21 … V pátek se vrátí tropické teploty, na víkend se ochladí a bude pršet V pátek se vrátí tropické teploty, na víkend se ochladí a bude pršet Dnes bude polojasno až oblačno, večer se od západu začne obloha zatahovat a ojediněle … Nastává letní slunovrat, začíná astronomické léto Nastává letní slunovrat, začíná astronomické léto Od začátku lidské civilizace byl letní slunovrat významným okamžikem, spojený s … Jak se změnila Višňová od dob Chalupářů? Brzy uplyne půl století od natáčení Jak se změnila Višňová od dob Chalupářů? Brzy uplyne půl století od natáčení Seriálová Třešňová dodnes těží ze své televizní popularity. Jak dnes vypadá legendární … Lidé v autobusech PID uslyší nové hlášení: Pro výstup stiskněte tlačítko Lidé v autobusech PID uslyší nové hlášení: Pro výstup stiskněte tlačítko Výhodou zastávek na znamení je podle Ropid a IDSK zkrácení intervalů, nižší náklady na … Závodníci na lodích vyrazí z Č. Budějovic na 180 km dlouhou trať do Prahy Závodníci na lodích vyrazí z Č. Budějovic na 180 km dlouhou trať do Prahy Páteční etapa je dlouhá 80 kilometrů, závodníci večer dorazí na Orlík. Odtud budou v … Cyklohráček v létě zamíří do Rožmitálu pod Třemšínem a Dobříše Cyklohráček v létě zamíří do Rožmitálu pod Třemšínem a Dobříše První ze speciálních letních jízd se uskuteční 9. července z Prahy do Rožmitálu pod … Že komunismus byl zlo, pocítíte ve stínu příbramských hald Že komunismus byl zlo, pocítíte ve stínu příbramských hald Nová výstava Hornického muzea Příbram zhmotňuje komunistickou zvůli neštítící se … Ztracené kouzlo nebo nutnost? Pevné jeviště v lesním divadle poblíž Příbrami budí vášně Ztracené kouzlo nebo nutnost? Pevné jeviště v lesním divadle poblíž Příbrami budí vášně Lesní divadlo Skalka v Podlesí u Příbrami mění svou „divokou“ tvář. Na přírodní scéně …
V Hořovicích hořelo auto, vážně popáleného řidiče do nemocnice přepravil vrtulník V Hořovicích hořelo auto, vážně popáleného řidiče do nemocnice přepravil vrtulník Řidič utrpěl popáleniny 2. stupně na 35 procentech těla.
Kodex redakce Reklama Pro média Kontakty
Provozovatel portálu pribram.cz Rosalota, s. r. o.
Mariánská 135
261 01 Příbram IV

IČ: 02289288
Společnost je zapsána v obchodním rejstříku
městského soudu v Praze - oddíl C, vložka 217655.


Redakce zpravodajství portálu pribram.cz
Společnost Rosalota, s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.

Autorská práva vyhrazena. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření jakýmkoli způsobem, mechanickým nebo elektronickým, v českém nebo jiném jazyce či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez písemného souhlasu společnosti Rosalota, s.r.o. zakázáno.
2014 - 2024 © Rosalota, s.r.o.Všechna práva vyhrazena. webdesign | websystem | KAO.cz
Nastavení souborů cookies
Na našich webových stránkách používáme soubory cookies. Některé z nich jsou nezbytné, zatímco jiné nám pomáhají vylepšit tento web a váš uživatelský zážitek. Souhlasíte s používáním všech cookies?
Informace o cookies
Souhlasím Přizpůsobit
Podrobné nastavení cookies « zpět
Soubory cookie používáme k zajištění základních funkcí webu a ke zlepšení vašeho uživatelského zážitku. Souhlas pro každou kategorii můžete kdykoliv změnit.

Nezbytné cookies
Technické cookies jsou nezbytné pro správné fungování webu a všech funkcí, které nabízí. Tyto soubory zajišťují uchovávání produktů v košíku, zobrazování seznamu oblíbených výrobků, správné fungování filtrů, nebo přihlášení. Bez těchto souborů cookies nebude webová stránka správně fungovat a ve výchozím nastavení jsou povoleny a nelze je zakázat. Tyto soubory cookies neukládají žádné osobně identifikovatelné informace.
Cookies pro marketing
Umožňují nám sledovat souhrnné informace o návštěvnosti stránek a využívání různých funkcí. To nám pomáhá naše weby zlepšovat tak, aby Vám lépe sloužily. Analytické cookies jsou nastavovány třetími stranami - Google Analytics, TOP list.

Povolit všechny kategorie cookies Povolit vybrané kategorie cookies